Nemzetközi szabványok a vállalatok ökológiai lábnyomának csökkentésére

Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb nemzetközi és európai környezetvédelmi szabványokat, mint például az ISO 14001.

Ahogy a fogyasztók egyre tudatosabbá válnak környezetvédelmi kérdésekben, a vállalatokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy csökkentsék a környezetre gyakorolt hatásukat és fenntarthatóan működjenek. A fenntarthatóság iránti elkötelezettségük bizonyítására gyakran választják a környezetvédelmi szabványok alkalmazását CSR-stratégiájuk részeként.

Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb nemzetközi és európai környezetvédelmi szabványokat, mint például az ISO 14001. Azt is látni fogja, hogyan segíthetik ezek a szabványok a vállalatokat abban, hogy környezetvédelmi szempontból a megítélésük jobb legyen, például azáltal, hogy hatékonyan csökkentik a cég tevékenységének ökológiai lábnyomát.

Mi az a környezetvédelmi szabvány?

Kezdjük az elején: mi az a szabvány? A szabvány olyan szabályok összessége, amelyek meghatározzák egy művelet végrehajtásának, egy bizonyos tárgy vagy termék előállításának feltételeit, amelynek használatát vagy felcserélhetőségét egységessé kívánják tenni, és amelyek minőségét garantálni kell. Más szóval, a szabvány egyfajta bevált gyakorlati útmutató a vállalata által végzett különféle munkákhoz vagy tevékenységekhez.

Gyakran fog hallani az „ISO-szabványokról”, mert a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (rövidítve ISO) felelős a szabványosítási munkákért világszerte. Nemzetközi szabványokat dolgoznak ki a piac fejlődésének, az innováció támogatásának és a nemzeti szabványok következetessé tételének megfelelően.

Ha egy vállalat megfelel bizonyos szabványoknak, arról tanúsítást szerezhet. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, a vállalatot külső testületnek kell auditálnia, amely ellenőrzi az irányelvek betartását. A tanúsítás bizonyítja, hogy a vállalat elkötelezett a szabvány iránt. Meg kell jegyezni, hogy a tanúsítás megszerzése hosszú távú és átfogó elhivatottságot jelent, ami a vállalkozás teljes működését áthatja, ezért az megbízhatóbb, mint pusztán egy ökocímke vagy logó bevezetése. A nemzetközi ISO szabványok és környezetvédelmi tanúsítványok ezért erőforrásként használhatók fel, és így alapvető szerepet játszanak a vállalat CSR-stratégiájának támogatásában.

Valójában a fő társadalmi és környezetvédelmi normákhoz való igazodás számos előnnyel jár, mivel egy vállalat így:

  • Erősítheti és védheti a márka megítélését.
  • Javíthatja működésének teljesítményt a közvetett módon elérhető megtakarításokkal.
  • A vállalkozás környezetvédelmi és társadalmi megítélése javulhat, különös tekintettel az ügyfelekre és a beszállítókra.
  • Eredményesebb lehet a környezeti kockázatkezelés.
  • Biztos lehet abban, hogy tevékenysége megfelel a jogi és a szabályozási környezetnek is.
  • A vállalkozást vonzóvá teheti a tehetséges munkavállalók számára, akiket így megtartani is könnyebb.

Milyen ISO-szabványok vonatkoznak a környezetvédelemre?

Íme néhány főbb környezetvédelemre vonatkozó ISO-szabvány.

ISO 14001

Talán a legfontosabb az ISO 14001 szabvány. Ez a nemzetközi szabvány meghatározza a Környezetközpontú Irányítási Rendszer tanúsításának (KIR) kritériumait. Az a vállalat, amely hatékonyan működteti az ISO 14001-et, ott elmondható, hogy a szervezet arra törekszik, hogy csökkentse a természeti erőforrások felhasználását csökkentse, megelőzze a környezetszennyezést és minimálisra csökkentse a környezet terhelését. Az erőforrások hatékonyabb és csökkenő mértékű felhasználásával, a környezetvédelmi bírságok elkerülésével költségei is csökkennek, ezáltal hatékonyabban működhet

ISO 50001

Az ISO 50001, vagyis az Energiairányítási Rendszerszabvány azért is fontos, mert kifejezetten az energiagazdálkodási rendszerekre vonatkozik és az energiafelhasználás optimalizálásában jelent a cégek számára rugalmas támaszt, méghozzá számszerűsíthető eredményekkel. Célja a vállalatok energiateljesítményének javítása azáltal, hogy segít nekik szisztematikusan azonosítani, hogyan csökkenthetik költségeiket, megelőzhetik a kockázatokat, illetve hogyan csökkenthetik vagy javíthatják energiafogyasztásukat.

ISO 14064

Az ISO 14064 szabvány tartalmazza az üvegházhatású gázok elszámolására és hitelesítésére vonatkozó legjobb gyakorlatokat. Pontos iránymutatást és követelményeket fogalmaz meg minden olyan vállalat számára, amely számszerűsíteni, bejelenteni és ellenőrizni kívánja üvegházhatású gázok kibocsátását, különösen akkor, ha az adott cég a kibocsátáskereskedelmi rendszerekben is részt vesz. Ilyenkor az ISO 14064 szabványnak való megfelelés bizonyítja a zöldebb működés iránti elkötelezettséget és növeli a vállalat hitelességét a kereskedői piacon.

ISO 26000

Az ISO 26000 szinte kötelező azon szervezetek számára, amelyek elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás (CSR) mellett, amely magában foglalja a környezeti felelősséget is. Az ISO 26000, vagyis a Szociális Felelősségvállalási Rendszer abban segíti a vállalatokat, hogy felelősségteljes magatartást alkalmazzanak működésük során, és integrálják a társadalmi felelősségvállalást átfogó irányítási és döntéshozatali folyamataikba. Ezt a szabványt egyre gyakrabban használják a vállalat fenntartható fejlődés és környezetvédelmi törvények iránti elkötelezettségének, valamint ezen a területen nyújtott teljesítményének értékelésére.

ISO 20400

A 2017-ben létrehozott ISO 20400 szabvány a fenntartható beszerzés első nemzetközi szabványa, amit gyakran felelős beszerzésnek is neveznek. Segít a vállalatoknak egyre felelősségteljesebb beszerzési politikák és gyakorlatot kialakítani és végrehajtani. A szabvány leírja a fenntartható beszerzés alapelveit, és hatékony modellt nyújtson a megvalósításhoz is. A fenntartható beszerzésről és a zöld ellátási láncokról a Manutan Blogon is olvashat.

Épületek környezetvédelmi szabványai

Mint már említettük, a tanúsítások kiváló eszközök a vállalatok számára, mivel erősítik hitelességüket és általános megítélésüket. A tanúsítás megszerzése annak bizonyítéka, hogy szolgáltatásaik vagy termékeik – valamint gyártási körülményeik – megfelelnek a társadalmi, etikai és környezetvédelmi kritériumoknak. De mi a helyzet a vállalat tulajdonában vagy használatában lévő épületekkel?

A LEED és a BREEAM a vállalati épületek környezeti teljesítményének értékelésére szolgáló két fő rendszer.

LEED minősítés

A LEED-tanúsítvány (Leadership in Energy and Environmental Design) a magas környezeti színvonalú épületekre vonatkozó szabványosítási rendszer, amely az Egyesült Államokból származik, és fokozatosan terjed Európa-szerte. Keretet biztosít a zöld, egészséges, széndioxid- és energiahatékony épületekhez.

A tanúsítvány megszerzéséhez a szervezeteknek pontokat kell szerezniük bizonyos feltételek teljesítésével, beleértve a szén-dioxid-, az energia-, a víz-, a hulladék-, a szállítás-, az anyagok, valamint az egészségügyi és a beltéri környezet minőségére vonatkozó területeken. A LEED minősítésnek több küszöbértéke van, az elért pontok számától függően.

BREEAM minősítés

A BREEAM a Building Research Establishment Environmental Assessment Method rövidítése. Ez a híres brit tanúsítás egy vállalat környezeti hatását méri egy sor kategóriában (víz, energia, szállítás, anyagok, hulladék stb.). A LEED tanúsítást gyakran egyszerűbb megközelítésnek tekintik, mint a BREEAM tanúsítást.

Amint látja, nincs hiány a CSR-stratégia kialakítására és fejlesztésére szolgáló szabványokból. Az épületekre vagy általában a vállalatokra vonatkozó környezetvédelmi szabványok valódi értéket jelentenek az Ön hitelessége és hatékonysága szempontjából. Töltse le a „Társadalmi felelősségvállalás: A sikeres CSR-stratégiához szükséges szempontok” című tanulmányunkat!


További cikkek az Ön számára