Beszerzési tanácsok: Új környezetbarát termékek az irodába és a raktárba

Az irodabútoroktól a tisztítószerekig válasszon környezetbarát termékeket!

Környezetbarát csomagolás

A fenntartható beszerzési politikával párosuló CSR stratégia azt jelenti, hogy figyelmet kell fordítani a cég professzionális felszerelésére. A „zöld” termékek – tehát azok, amelyek környezetbarát vagy ökocímkével rendelkeznek, illetve újrahasznosított vagy használt anyagokból készülnek – egyre nagyobb számban jelennek meg, olyannyira, hogy már egy egész üzlet, iroda vagy akár raktár is felszerelhető velük a ökológiai lábnyom csökkentése érdekében.

Hogyan válasszunk környezetbarát terméket?

A környezetbarát termékek teljes életciklusuk (tehát tervezésük, szállításuk, felhasználásuk és hulladékként történő hasznosításuk) során kisebb mértékben terhelik a környezetet. Megfelelő tervezésüket nemzeti, európai vagy nemzetközi szinten elismert környezetbarát, illetve ökológiai címke tanúsíthatja. Független szervek rendszeresen ellenőrzik, hogy ezek a termékek megfelelnek-e a velük szemben támasztott ökológiai és teljesítménykritériumoknak.

A fenntartható beszerzés első lépéseként olyan elkötelezett beszállítókat válasszunk, amelyek megfelelnek az ISO 26000 és az ISO 14001 szabványban foglaltaknak. Ezután a CSR politikával összhangban álló felelősségteljes beszerzési politika kialakításának legfontosabb mozzanata, hogy minden esetben a megfelelő címkével ellátott termékeket válasszuk. Az európai ökocímke jelölés például könnyebbé teszi a csekély környezetterhelő hatással rendelkező termékek kiválasztását. Az írószerektől a festékekig, köztük a környezetbarát irodabútorokig, illetve az olyan higiéniai termékekig, mint a pamutkendő, a termékek széles körére felkerülhet ez a jelölés. Ellenőrizze ennek a címkének a meglétét a csomagoláson vagy a termék adatlapján, így tudni fogja, hogy ezeket a termékeket nyugodt szívvel megrendelheti, illetve később újrarendelheti, akár csukott szemmel is.

Az újrahasznosított termék választása a bolygónkért tett nemes gesztus

Az újrahasznosítás terén odáig jutottunk, hogy ma már megszámlálhatatlan újrahasznosított termék áll rendelkezésünkre. Nem számít, hogy műanyagból, papírból, üvegből, kartonból vagy fémből készülnek ezek a termékek, a tartósság, az esztétikum és a könnyű használhatóság szempontjait ötvözve minden igényt tökéletesen kielégítenek. Illetve, szinte minden munkahelyen felhasználhatók.

A raktárakban az újrahasznosított nátronpapírba, buborékfóliába vagy kartondobozba csomagolt termékek kocsikon, raklapokon és műanyag hulladékgyűjtőkben szállíthatók, melyek ugyancsak újrahasznosított anyagból készülnek.

Az újrahasznosított termékek irodahelyiségekben is felhasználhatók. Az otthon kialakított munkaállomásokon és az irodában használt dossziék és elválasztó lapok, ceruzatartók, jegyzettömbök, könyvtámaszok, folyóiratállványok, irathengerek, levélrendezők, jegyzetfüzetek, borítékok, ollók és tűzőgépek csupa olyan nélkülözhetetlen irodai eszköz, amely szintén újrahasznosítható.

A pihenést szolgáló helyiségekről sem szabad megfeledkeznünk, hiszen az ott elhelyezett padok, fotelek, székek, sőt, az igen kedvelt kerti bútorok is újrahasznosított műanyagból készülnek.

Természetesen a saját hulladék újrahasznosításának elősegítése érdekében a munkaterületen szelektív hulladékgyűjtőket kell kihelyezni. Ezenkívül, mivel a környezetbarát termékeket a körforgásos gazdaság szempontjainak figyelembevételével tervezik meg, a csomagolásukra használt anyagokat és bennük magukat a termékeket mi magunk is újrahasznosíthatjuk, amint életciklusuk végére érnek.

Környezetbarát termékek az irodában

Honnan lehet tudni, hogy a csomagolás újrahasznosítható?

Az újrahasznosítás jelképe a Möbius-szalag: ez az egyik legismertebb ilyen jelzés Európában. A szalag közepén feltüntetett szám a csomagolás előállítása során felhasznált újrahasznosított anyagok százalékos arányát jelöli. Jelképesen a szalagot alkotó nyilak jelenti a garanciát arra, hogy a termék újrahasznosítható.

Ezzel szemben a TÜV-tanúsítvány a biológiailag lebomló és természetes termékeket kategóriájuknak megfelelően címkézi. Még a fém is újrahasznosítható: a Metal Packaging Europe szervezet logója e csomagolástípus azonosításának egyik módját jelenti. Hasonlóképpen az ALU szimbólum, melyet két nyíl ölel körbe, az újrahasznosítható alumíniumot tartalmazó termékeken kerül elhelyezésre. Ha környezetbarát csomagolást választunk, azzal mi magunk is hozzájárulunk cégünk koherens CSR politikájának megvalósulásához.

Ha tovább szeretnénk lépni a hulladék mennyiségének csökkentésében, akkor válasszunk újrahasznosított termékeket, vagyis olyanokat, amik már második életciklusukat élik. Napjaink ökológiai és hosszú távú gazdasági szemléletének részeként a felújított termékek beszerzése fellendülőben van.

Aki a használtcikkek piacán vásárol, az a fenntarthatóságot segíti. Környezetbarát politikánk kialakítása során ezt a szempontot is érdemes komolyabban megvizsgálni.

Az energia felelősségteljes felhasználása

Az energia területe is jó lehetőségeket kínál, ahol a felelősségteljes stratégiával szoros összefüggésben cselekedhetünk. Tény, hogy az energiával úgy is takarékoskodhatunk, hogy nem kell magunkat megfosztani tőle. Ezt például LED-es világítási rendszerek és izzók használatával érhetjük el. Nemcsak rekordalacsony fogyasztásuk érdemel figyelmet, hanem különösen hosszú élettartamuk is.

A napenergia is fontos szövetségesünk. A nap energiájával töltődő LED-lámpák, illetve a napenergiával működő lámpák anélkül világítják meg környezetünk külső tereit, hogy pazarolnák a vezetéken kapott energiát, vagy feleslegesen megterhelnék áramszámlánkat.

Arra is van lehetőség, hogy napelemkészletről, illetve napelemekkel felszerelt USB töltőállomásról töltsük fel számítógépünket, okostelefonunkat és táblagépünket. Természetesen az összes többi elektromos berendezéshez is elengedhetetlenek az újrahasznosított és újratölthető akkumulátorok.

Végül pedig az általános rendeltetésű elektromos fogyasztásmérők, a környezeti hőmérsékletet mérő eszközök és a vízórák segítségével bármikor ellenőrizhetjük víz- és áramfogyasztásunkat, illetve fűtésre fordított energiafelhasználásunkat.

Tisztítószerek felelősségteljes felhasználása

A jelenlegi járvány sújtotta helyzetben különösen, de békésebb időkben is feltétlenül gondoskodnunk kell munkavégzésre használt helyiségeink higiénikus állapotáról. Ehhez mindenekelőtt tisztázni kell a felelősségteljes takarítás fogalmát, mely a következőket foglalja magába:

  • Csökkenteni kell az erőforrások (víz, energia stb.) felhasználását.
  • A takarításhoz olyan termékeket kell választani, amelyek rendelkeznek környezetvédelmi jelöléssel (vagy ökocímkével).
  • Kerülni kell az olyan termékek használatát, amelyek ártanak környezetünknek és egészségünknek.
  • Előnyben kell részesíteni a többször használatos törlőkendők használatát.
  • Töményebb termékek használatával is csökkenteni kell a keletkező hulladék mennyiségét.

Úgy is takaríthatunk, hogy közben csökkentjük tevékenységünk környezetre és társadalomra gyakorolt káros hatását. Ehhez használjunk vízkőoldó tisztítószereket az egészségügyi létesítményekben, zsíroldó tisztítószereket az ipari konyhákon, univerzális tisztítószereket, lúgos padlótisztítókat stb. Győződjünk meg arról, hogy a felhasznált termékek mindegyike rendelkezik-e ökocímkével, koncentrált formulával, illetve a használatával járó veszélyekre figyelmeztető jelzéssel.

Ezenkívül biztosítsunk a takarító személyzet tagjai részére olyan újrahasznosított műanyagból készült takarítókocsit, melyen az újrahasznosítható szemeteszsákok is megfelelően elhelyezhetők.

A tisztítás és takarítás területén számos újrahasznosított anyagból készült eszközzel találkozhatunk. Például egyre több az olyan ipari célú porszívó, amelynek már a kialakítása is környezetbarát. Ezek az innovatív modellek általában újrahasznosított papír porzsákkal és műanyag tartállyal rendelkeznek, és az áramfogyasztásuk is kisebb.

Környezetbarát fa irodabútorok

A fát továbbra is előszeretettel használjuk bármilyen bútorról vagy eszközről legyen szó a környezetbarát irodabútortól a polcokon, a raklapokon vagy a bambuszból készült padokon át egészen a tárgyalóasztalokig: lényeg, hogy mindegyik rendelkezzen megfelelő tanúsítvánnyal.

Az ilyen jellegű termékek beszerzése során mindig felmerül az erdőirtás kérdése, és annak bolygónkra gyakorolt hatása. Ahhoz, hogy a környezetet kímélő módon továbbra is felhasználhassuk ezt a tartós és mutatós anyagot, mindenképpen FSC (Forest Stewardship Council) vagy PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) erdészeti tanúsító címkével ellátott termékeket kell választanunk. Ezekkel a nemzetközi tanúsítványokkal garantálható, hogy a termékek előállítása során felhasznált fa fenntartható erdőgazdálkodásból származik, illetve az erdőgazdaság további követelményeknek is megfelel, így például:

  • Az erdők biológiai sokféleségének megőrzése.
  • A tevékenység szabályozása (erdőfelújítás, talaj- és vízvédelem stb.).
  • Tisztelet a helyi lakosság iránt.

Egy olyan termék megvásárlása, amelynek anyaga igazoltan fenntartható erdőgazdálkodásból származik, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy maga a termék környezetbarát. Ezért a beszerzés során ellenőrizni kell, hogy rendelkezik-e a termék olyan nemzeti vagy európai címkével, amely garantálja annak felelősségteljes módon végzett tervezését.

Nemzeti szabványok tanúsítják az előállított termék környezetbarát jellegét. Így a környezetbarát irodabútor továbbra is erős alapanyagból készülhet, miközben előállítása során olyan technikákat alkalmaznak, amelyekkel csökkenthető az előállításához szükséges alapanyag mennyisége. Magyarországon az ilyen termékek „Környezetbarát termék” jelölést vagy ökocímkét kapnak.

Végül pedig tisztában kell lennünk azzal, hogy a körkörös gazdaság logikáját követve a fahulladék újrahasznosítható. Ezenkívül egyes gyárak a bútorgyártás során keletkező „hulladékot”, például a faforgácsot tüzelőanyagként használják fel kazánházaikban.


Termékajánló:

További cikkek az Ön számára