Miért fontos a megfelelő raktári polcállvány?

Cikkünkből megismerheti a raktári tárolórendszerek főbb típusait és felhasználásuk területeit.

Raktári polcállványok

A készletkezelés és a raktározás módja két olyan tényező, amelyek közvetlen hatással vannak a vállalat termelékenységére és jövedelmezőségére. A jól szervezett, optimalizált raktárkezelés kulcsszerepet játszik a sikerben, míg az átgondolatlan, nem megfelelő raktározás időveszteséggel, többletköltségekkel és a termékek minőségének romlásával járhat. Ezért fontos, hogy az elérhető raktári polcállványok közül olyat válasszon, amely leginkább illik logisztikai központjának igényeihez.

Cikkünkből megismerheti a raktári tárolórendszerek főbb típusait és felhasználásuk területeit.

5 különböző típusú tárolórendszer a raktárakban

5 különböző típusú raktári tárolórendszer létezik, amelyeknek a felhasználási területe is különbözik:

  • normál polcállványok,
  • raklapos polcállványok,
  • konzolos polcállványok,
  • dinamikus polcrendszerek és
  • speciális termékek tárolására fejlesztett polcállványok (pl. gumiabroncs).

Normál polcállványok

A raktárakban általánosan használt tárolópolc, amely rugalmas és könnyű hozzáférést biztosít a termékekhez. Kicsi, közepes és nagy terhelésre szánt verziókban is elérhető. A polcok vízszintesek, az állványok pedig többnyire rögzítve vannak mind a raktár padlójához, mind a mennyezetéhez vagy falához. A polcok esetében van statikus (fixen rögzített verzió) és mobil verzió is. Ez utóbbi esetében a polcokat el lehet csúsztatni a síneken, így optimalizálni lehet a tárolási felület méretét.
A mobil polcállvány verziót gyakran használják terjedelmes és szabálytalan formájú termékek raktározásánál (pl. autóalkatrészek).

Raklapos polcállványok

A padlóra rögzítve vagy sínekre szerelve ezeket a polcokat kifejezetten nehéz és terjedelmes, raklapos áruk tárolására használják. Használatuk elterjedt pl. az építőiparban és az élelmiszeriparban, ahol a késztermék szinte minden esetben raklapos csomagolást kap. A polcokra magasemelő targonca segítségével helyezhető fel a raklapos áru. Egy-egy „szint” a kereszttartó rudak segítségével (erre fekszik fel a raklap) akár 3 tonnáig is terhelhető.

Konzolos polcállványok

Csövek, gerendák és egyéb hosszú alkatrészek, alapanyagok tárolására kifejlesztett polcállvány. Az állványon nem polcok, hanem konzolok helyezkednek el, amelyek stabil és biztonságos tárolást tesznek lehetővé a vékony és hosszú termékek esetén anélkül, hogy azok a tárolás közben vetemednének vagy elcsúsznának egymáson.

Dinamikus polcrendszerek

Ahogy a neve is sugallja, ezek a ferde polcokkal szerelt állványok a gravitáció segítségével mozgatják az elemeket a polcokon. A termékeket hátul töltik be és elöl veszik ki. Amikor leemelnek egy terméket a polcról, a többi előre csúszik, így lehetővé válik az alkatrészek gyorsabb mozgatása.

A dinamikus polcrendszerek használata olyan termékek raktározása során előnyös, ahol fontos a termékek folyamatos áramlása vagy a gyorsabb forgása (pl. romlandó termékek, gyakran használt, gyorsan fogyó cikkek).

Speciális terméke tárolására fejlesztett polcállványok

Kifejezetten a járműipar számára fejlesztették ki a gumiabroncsok biztonságos és áttekinthető tárolására szánt polcállványt. Az abroncsok típus és méret szerint csoportosíthatóak a polcállványon.

Automatizált rendszerek a raktárban

Az automatizálás egyre gyakoribb a modern raktárakban, hiszen az hatékony készletgazdálkodást és jelentős helymegtakarítást kínál a vállalatoknak. Az automatizálás egyszerűbb formáját jelenti a szállítószalagok alkalmazása, amely emberi beavatkozás nélkül mozgatja az árukat egyik pontról a másikra. A fejlettebb, automatizált válogatórendszerbe integrált szállítószalagok képesek a tételek szétválogatására is a rendeltetési helyük alapján. Komplexebb és költségesebb megoldás a robotizálás, ugyanakkor nagyobb hatékonyságot is jelent. A raktárakban használt roboteszközök közvetlenül kezelik a termékeket azáltal, hogy automatikusan mozgatják, komissiózzák és tárolják azokat. Ez a technológia különösen alkalmas nagy raktárakban, ahol az automatizálást ma már sokszor drónok segítségével oldják meg.

A megfelelő tárolótípus kiválasztásának kritériumai

Számos tényezőt kell figyelembe venni, amikor raktári tárolórendszert választ. Ezek a következők:

1. A raktározandó termékek jellege

Egyes termékek különleges tárolási feltételeket igényelnek, például szabályozott hőmérsékletet vagy meghatározott páratartalmat. Ezért fontos, hogy olyan tárolórendszert válasszunk, amely figyelembe veszi a tárolt tárgyak jellegét, így azok minősége nem csökken a raktározás közben.

2. A termékek mérete és súlya

A kiválasztott polcállványnak el kell bírnia a tárolt tárgyak súlyát és igazodnia kell azok méretéhez. A raklapos polcállványok nehéz és terjedelmes tárgyak tárolására alkalmasak, míg a normál polcállványok inkább a könnyű termékekhez.

3. Készletforgási-sebesség

Ha az áruk nagy készletforgalmat mutatnak, akkor gyors és könnyű hozzáférést biztosító tárolórendszerre van szükség. Ebben az esetben a mobil polcállványok vagy a dinamikus polcrendszerek az ideálisak. Ezzel szemben ha a készletforgási-sebesség alacsony, akkor egy kompaktabb megoldás, például raklapos polcállvány a megfelelő.

4. A rendelkezésre álló hely

Fontos, hogy olyan tárolórendszert válasszunk, amely maximalizálja a raktárban rendelkezésre álló helyet. Például a raklapos állványok lehetővé teszik a kezelők számára a termékek függőleges raktározását, a mobil polcokon pedig lehetőség van arra, hogy oldalirányba mozgassuk az árukat.

5. Beruházási és fenntartási költségek

Egyes polcállványok nagyobb kezdeti beruházással járnak, azonban jelentős előnyöket kínálnak. Ha egy rendszer biztosítja a termékek gyors visszakeresését vagy nagyobb tárolókapacitással rendelkezik, akkor a költségek hosszú távon csökkenthetők.

Az optimális raktárkezelés alapja a megfelelő tárolási rendszer kiválasztása, amelyhez kérheti értékesítési kollégáink segítségét.


További cikkek az Ön számára