A raktári polcok megfelelő címkézése

Egy jól szervezett raktárban, megfelelően jelölt polcokkal gyorsabb és hatékonyabb a munka. A címkéknek köszönhetően minden teret jól kihasználhatunk és a raktároson kívül akár a termékmenedzser is eligazodhat a raktárban. Cikkünkből megtudhatja, hogyan kell megjelölni a polcokat úgy, hogy átlátható legyen, ne terheljük túl, és közben betartsuk a munkavédelmi előírásokat is.

A raktári állványok megfelelő címkézése biztosítja az ott dolgozók biztonságát és felgyorsítja a munkát

Kihasználatlan helyek és hosszadalmas árugyűjtés. Ez a két fő probléma jellemzi a rosszul szervezett és rosszul jelölt raktárakat. Ráadásul, ha túlbecsüljük a polcok teherbírását, a kollégáink biztonságát is veszélyeztethetjük. Ezért, ha még nem alakítottunk ki raktári rendszert, bízzuk meg a raktárvezetőt, hogy hozzon létre:

  • egy raktározási tervet a készletmozgásoknak megfelelően (például úgy, hogy ne legyen legfelül a leggyakrabban mozgatott áru),
  • majd állítsunk fel egy egyszerű rendszert a raktárhelyek jelölésére, hogy azonnal megtalálható legyen az áru.

A világos és egyértelmű raktári jelölés kialakításához osszuk fel a tereket a következők szerint:

  • épületek,
  • helyiségek,
  • állványsorok,
  • rekeszoszlopok,
  • rekeszek
  • tároló helyek.

Gondoljuk át azt is, hogy nem lenne-e érdemes a raktárt beszállítók (kereskedő), vevők (egyedi gyártás) vagy árucsoportok szerint felosztani. Ne felejtsük el figyelembe venni a gyártási tételt (ún. batchet), az eltarthatóságot és a különleges tárolási igényeket, például élelmiszerek, gyógyszerek vagy állati takarmányok esetében.

Helyezzünk ki a raktárba a számok és betűk kombinációjából összeállított jelöléseket, ún. rekesz-címeket. Ez leggyakrabban egy háromszintű jelölési rendszerben történik, amely például így néz ki: A2-04-2. Az “A” betű a teremre utal, ahol a második állványsort kell keresni, amelynek ha a negyedik rekeszoszlopához lépünk és annak a második szintjén megtaláljuk a keresett árut.

– A jelölések és a címkék elsősorban az áttekinthetőséget és a könnyű tájékozódást biztosítják leltározáskor, amikor nem kell a polcokon minden egységet átszámolnunk, hanem csak azt az oszlopot, amely nem illik a többihez – mondja Veronika Ježková, a kültéri árnyékolás gyártására szakosodott NEVA beszerzési vezetője.

Az áruk, az állványhelyek, raklapok és konténerek vonalkódos jelölésére a bevált szabványokat ajánlunk. A területen világszerte legelterjedtebb az alábbi kettő:

  • GTIN-13 (korábbi nevén EAN-13), amellyel leggyakrabban a bolti termékeken találkozhatunk,
  • és a GS1-128 (korábbi nevén EAN-128), amely a szállítók és a vevők közti kommunikációt biztosítja.

A rádiófrekvenciás vonalkódolvasónak és a polcokon elhelyezett kódoknak köszönhetően néhány másodperc alatt megtudhatjuk, hány székünk vagy hány csomag papírunk van adott típusból raktáron. Azok az üzletek, amelyek összekapcsolták raktárkezelési és ERP rendszerüket a webáruházzal, gyorsabban tudják eljuttatni a megrendelt árut a vevőkhöz, és tudják, mikor mit kell rendelni a beszállítóktól, hogy ne legyen készlethiányuk.

– Megkérdeztük az új kollégákat a raktárban, hogyan tudnak dolgozni a címkékkel és a vonalkódolvasókkal. Pozitív visszajelzéseket kaptunk. A vonalkódolvasó azonnal megmutatja a raktárosnak, hol találja az adott alkatrészt. Ami nagy segítség kétezer különböző típusú alkatrész esetében, amelyek például csak színárnyalatban vagy méretben különböznek egymástól – mondja Veronika Ježková a NEVA-tól.

A rendszer a kód alapján megmutatja az áru raktári címét. A rekesznél az olvasó segítségével ellenőrizzük, hogy a megfelelő dolgot fogjuk-e, „leemeljük a készletről”, és megtudjuk, mennyi van még belőle raktáron.
A rendszer a kód alapján megmutatja az áru raktári címét. A rekesznél a vonalkódolvasó segítségével ellenőrizzük, hogy a megfelelő dolgot fogjuk-e, „leemeljük a készletről”, és megtudjuk azt is, mennyi van még belőle raktáron.

Az állványok címkézése munka- és balesetvédelmi szempontból

A raktári munkavédelem alapvető feltételeit a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény szabályozza, azonban nagyon lényeges a 25/1998. (XII. 27.) EüM rendelet ismerete is, amelynek célja a munkavállalók rakodás közbeni egészségvédelme, az egészségkárosodások megelőzése, különös tekintettel a hátsérülésekre. Irányadó továbbá a 3/2002. (II. 8.) SzCsM–EüM együttes rendelet is. A szabványok közül a MSZ EN 15635 szabvány nyújt eligazítást, mely a helyhez kötött acél tárolórendszerekről, tárolóeszközökről és azok karbantartásáról rendelkezik.

Jelen cikkünkben tárgyalják az munkahelyi egészségvédelmet és a raktár megfelelő kialakítását, valamint az áruk kezelését és tárolását. Az árukezelés részleteit, beleértve a raktári utak és folyosók szélességének és magasságának kialakítását a vonatkozó szabvány tartalmazza.

Balesetvédelmi szempontból nagyon fontos, hogy a polcokat felcímkézzük vagy felmatricázzuk, hogy látható legyen:

  • az állvány egy rekeszének maximális terhelhetősége,
  • a rekeszek száma egy oszlopban,
  • valamint a teljes állványoszlop teherbírása.

Mielőtt kiválasztanánk egy adott polctípust, mérlegeljük egy adott márka vagy gyártó megbízhatóságát. Kérjük be az állvány projektdokumentációját és minőségi tanúsítványát, valamint készíttessünk statikai számítást.

TIPP: Ha nem tudja, hogyan válasszon polcállványt, forduljon kollégáinkhoz, akik a raktára adottságai alapján személyre szabott állványrendszert ajánlanak, hogy mindennek meglegyen a helye.

7 tipp, hogy elkerüljük a problémákat a raktárunkban

  1. Az anyagot előre meghatározott irányban és módon tároljuk a polcokon. Ha 1,8 méternél magasabban is tárolunk árut, használjunk létrát vagy fellépőt. Tároláskor ügyeljünk az árumozgatási hézagokra.
  2. Azokat az állványokat, amelyek nem felelnek meg az ellenőrzési követelményeknek, mert például sérültek, meg kell jelölni és nem szabad használni. A jelölés figyelmzteti a többi kollégát, hogy ne használják, nehogy megsérüljenek.
  3. Mindig tartsuk be a munkavédelmi szabályokat. Ne engedjük, hogy a dolgozók nehéz terhet cipeljenek, amihez már molnárkocsit vagy kézi targoncát kellene használniuk.
  4. A balesetek megelőzése érdekében nehéz árut csak megfelelő eszközzel mozgassunk a raktárban. Hasonlóképpen, ne helyezzünk el nehéz árut kiegyensúlyozatlan módon vagy olyan polcon, amely nem erre alkalmas.
  5. Jelöljük meg a raktárban azt a területet, ahol a szabadpolcos árut halmozzuk fel. Elég lesz egy tábla vagy címke, de ne felejtsük el feltüntetni a maximális megengedett terhelést kg/m²-ben.
  6. A polcok körüli területek mindig maradjanak szabadon. A raktárpadlót olyan anyaggal burkoljuk, amely bírja az anyagmozgató eszközeink terhelését és a tárolt áru súlyát.
  7. Az állványok karbantartását és javítását végezzük a MSZ EN 15635 szabvány megfelelően, hogy stabilak és biztonságosak maradjanak. Tudjuk meg a maximális teherbírásukat is, és ne terheljük túl őket.

Hogyan jelöljük meg az állványokat?

Polcállványt minden nagyobb garázsban vagy kamrában találunk. Ezek népszerűek az autószerelő- vagy egyéb műhelyekben, irattárakban, különféle üzletekben vagy raktárakban is, ahol csak darabárut tárolnak és nem raklapos mennyiséget.

Minden rekeszcímke tartalmazza:

  • a polc típusának megjelölését és egy figyelmeztetést, hogy milyen feltételek mellett tilos használni,
  • a polc maximális terhelhetőségét,
  • a polcok számát egy oszlopban,
  • az oszlop maximális terhelhetőségét.

A legtöbb állványgyártó kész címkékkel szolgál a vásárlói számára, célszerű ezeket használni. Azonban ha több beszállítótól vettünk állványt, jobb, ha mi magunk egységesítjük a címkéket.

– Mindhárom állványtípust használjuk raktárainkban. Vannak polcállványaink az apró alkatrészekhez, például a redőnyökhöz használt kötőanyagokhoz és váltókhoz. Vannak raklapállványaink a kültéri redőnyök gyártásához használt lamellákhoz, és konzolos állványokon tárolunk mindenféle profilokat és lemezeket, – magyarázza Veronika Ježková.

A Manutan három terhelhetőségi szintű (alacsony, közepes és magas) polcot kínál. Például:

Hogyan címkézzük fel a raklapállványokat?

A nehéz, raklapon lévő árut raklaptároló polcállványon tároljuk. A legtöbb gyártó úgy tervez állványt, hogy akár három EUR-raklapot befogadjanak, tehát 2,7 méter szélességben. A vezető gyártók 4 méter szélességet is kínálnak, ahova több, nem szabványos méretű raklap is elfér.

A raklapállvány címkéjén tüntessük fel:

  • az állvány egy egységének (tartópárjának) maximális terhelhetőségét,
  • a szintek számát egy oszlopban,
  • az oszlop maximális terhelhetőségét,
  • az első tartópár padlótól számított magasságát (tartómagasságot),
  • a raklap maximális tömegét,
  • az állvány típusának megjelölését és egy figyelmeztetést, hogy milyen feltételek mellett tilos használni.

Hogyan címkézzük fel a konzolos állványokat?

A konzolos állványokra targoncával vagy kézzel is rakodhatunk. Olyan áruk tárolására alkalmasak, mint:

  • rudak, csövek, profilok és acéllemezek,
  • tetőburkoló anyagok, merev szőnyegek és építőipari áthidalók,
  • forgácslap, OSB, MDF vagy HDF lapok,
  • fűrészáru (deszka, léc, hasáb),
  • nem szabványos raklapok és egyéb anyagok.

A konzolos állványok méretét tervezzük meg úgy, hogy igazodjanak az áru méretéhez és anyagához. Csak így lehet az utolsó centiméterig kihasználni a raktári tárolóhelyet biztonságosan.

A konzolállványok jelölése térjen ki a következőkre:

  • a szintek maximális számára,
  • a konzol megengedett legnagyobb egyenletes terhelésére,
  • a megengedett legnagyobb egyoldali oszlopterhelésre,
  • az állvány típusának megjelölésére és egy figyelmeztetésre, hogy milyen feltételek mellett tilos használni.

A balesetek elkerülése érdekében rendszeresen ellenőrizzük az állványokat

Minden raktári dolgozó rémálma, hogy az áruk vagy anyag megindul, és leesik az állványról. Ezért az anyagot úgy kell az állványra rakodni, hogy a kezelés során ne veszélyeztessük a kollégák épségét. 

Ennek megakadályozása érdekében:

  1. Üzembe helyezés előtt ellenőrizzük az állványokat.
  2. A polcok vagy a túllógó anyagok nem terhelhetik a válaszfalakat vagy egyéb, arra nem alkalmas épületrészeket.
  3. A hosszú anyagokat, például rudakat vagy lemezeket konzolos állványon tároljuk. Ha a rendelkezésre álló hely ezt nem teszi lehetővé, tároljuk őket függőlegesen, de megfelelően rögzítve.
  4. Az állványok mozgatása után mindig végezzünk újabb ellenőrzést. Ha ugyanazon a helyen is állnak, évente legalább egyszer ellenőrizni kell őket az MSZ EN 15635 szabvány megfelelően
  5. Minden ellenőrzésről készítsünk jegyzőkönyvet. Az ellenőrzés mikéntjével és jegyzőkönyvével kapcsolatban kérdezzük a gyártót vagy a kereskedőt.

– A NEVA-nál kéthetente ellenőrizzük a raktárainkat, ilyenkor az állványcímkéket is véletlenszerűen átnézzük. Alapos ellenőrzést a leltár előtt, azaz minden év novemberében vagy decemberében végzünk, – teszi hozzá Veronika Ježková.

Ha a polcálványokkal, emelőkocsikkal, raklapokkal és raktári kiegészítőkkel kapcsolatban kérdése van, keresse bizalommal kollégáinkat!


További cikkek az Ön számára