A raktárak ergonómiáját javító nélkülözhetetlen eszközök

Szeretné megújítani raktárának ergonómiáját, javítani teljesítményét, és közben munkavállalóival is törődni? Ismerje meg az ehhez szükséges raktári eszközöket.

Szeretné javítani raktárának teljesítményét? Az ergonomikus raktár létrehozása a helyiségek célszerű kialakításával kezdődik és a megfelelő eszközök kiválasztásával folytatódik. Az eszközök munkakörnyezetnek megfelelő kialakításával csökkenteni lehet a balesetek és a sérülések számát, optimalizálni lehet a munkavállalók rendelkezésére álló tereket, és ezáltal hatékonyabbá válhat a raktár logisztikája. Lássuk a prioritást jelentő ergonomikus raktári eszközöket.

Raklapok emelése kisebb erőfeszítéssel

A raktárban végzett munka jelentős részét az anyagmozgatás teszi ki. A raklapemelő kocsi az áruk mozgatásának nélkülözhetetlen eszköze. Az anyagmozgatást végző raktári dolgozók minimális erőfeszítéssel nehéz és terjedelmes anyagokat tudnak megmozgatni, mégpedig úgy, hogy nem áll fenn a mozgásszervi betegségek kialakulásának kockázata.

Ahhoz, hogy könnyebb legyen az áruk eljuttatása a raktár egyik pontjáról egy másikra, targoncák, molnárkocsik és emelők használatát is javasoljuk.

A hát védelme deréktámasztó övvel

A hát az egyik olyan testrészünk, amelyik különösen nagy igénybevételnek van kitéve a logisztikai raktárakban. Gyakran nehéz anyagokat kell megmozgatni, és a padlótól a mennyezetig minden polcokkal van beépítve.

Nem elég elsajátítani az anyagmozgatás helyes mozdulatait, a lumbális területre ható terhelés csökkentéséhez megfelelő derék-, illetve gerinctámasztó öv használatát is ajánljuk. Így megelőzhető a sérülések kialakulása és az izomfáradtság, az öv védelmet nyújt a makacs hátfájással szemben, miközben biztonságosabbá teszi a raktárban dolgozók munkáját.

A nehéz anyagmozgatási munkát végzők egészségét védi és a munkahelyi jóllétüket fokozza a támasztó öv, amelynek beszerzése igazán költséghatékony megoldást jelent.

Az ergonomikus raktár egyben tiszta is!

A mozgatás biztonsága és a higiéniai előírások betartása megkívánja, hogy a raktár területén sehol ne legyen szemét. A stratégiai pontokon kihelyezett hulladékgyűjtő edények hozzájárulnak a raktárhelyiségek rendjének fenntartásához, a tiszta és egészséges munkakörnyezet kialakításához. Ezeket az edényeket úgy kell elhelyezni, hogy könnyen hozzáférhetők és jól használhatók legyenek.

Az ergonómiai és környezetvédelmi szempontok összekapcsolása jegyében azt javasoljuk, hogy ergonomikus fedéllel és fogantyúval ellátott, illetve mobil szelektív hulladékgyűjtő edényeket használjanak.

Ezenkívül olyan hulladékgyűjtő edényeket kell választani, amelyek megfelelnek az adott tevékenységi területnek, legyen szó élelmiszeripari, terjedelmes, veszélyes stb. termékekről.

A komissiózás (árukigyűjtés) folyamatosságát szolgáló raktári berendezések

A kiszállítandó csomagokat gyorsan és zökkenőmentesen kell összeállítani. Ebben pedig döntő szerepe van az ergonomikus kommissiózó berendezéseknek. Ebből a szempontból kiemelt jelentőséggel bírnak a dinamikus polcrendszerek. A moduláris rendszerek kialakítása az áru aktuális mennyiségéhez igazítható. A döntött sínes állványszintek megkönnyítik a megrendelt termékek visszakeresését és a vásárlók számára kiszállítandó csomagok összeállítását.

Ezek a raktári berendezések nagy teherbírású, egymásra rakható, és a hordfogantyúnak köszönhetően könnyen szállítható szortírozó dobozokkal is kiegészíthetők, melyek megkönnyítik a komissiózás munkáját.

Ergonomikus raktár eszközei

Körülményekre adaptált állványrendszerek az egyszerű tárolás érdekében

Mi lenne a raktárakkal állványok és polcok nélkül? Ezek a nélkülözhetetlen berendezési tárgyak jelentik a munkahely ergonómiájának kulcsát. A magasállványok optimális helykihasználást biztosítanak és „polchelyet” szabadítanak fel.

Különböző állványtípusok léteznek a különféle felhasználási céloknak és módoknak megfelelően:

  • élelmiszertermékek,
  • raklapos tárolás,
  • elosztóközpontokban kiépített dinamikus állványrendszerek,
  • kisebb áruk,
  • nagyobb anyagok,
  • gyógyászati termékek.

Az állványrendszer kiegészítőjeként nagyban megkönnyítik az áru tárolását a polcokra helyezhető szortírozó dobozok.

Moduláris terek a raktáron belül

Kisebb műhelyek kialakításával és válaszfalak felállításával zárt tereket lehet létrehozni a raktáron belül. Ezek az építmények a befogadó tér mindenkori konfigurációjának megfelelően bármikor könnyen áthelyezhetők. Acélból készült falaiknak köszönhetően szerkezetük szilárd. Az egy darabból készült falpanelek egyszerűbbé teszik a felállítás és a bontás munkáját. Az üvegezett nyílászárókon keresztül a bent tartózkodók rálátnak a raktár többi területére.

Ezek a raktáron belül kialakított zárt terek többféle célt szolgálhatnak: alkalmi irodaként, zárt tárolóként vagy a dolgozók pihenő helyiségeként használhatók.

A biztonságos csomagolás néhány alapvető eszköze

Az ergonomikus csomagolóállomás javítja a termelékenységet és csökkenti a sérülés kockázatát.

Pozitív hatást gyakorol a dolgozók egészségére és munkavégzésük hatékonyságára, ha a csomagoláshoz praktikus és biztonságos eszközöket, például ergonomikus orsót, élvédővel ellátott kést, illetve csúszásmentes markolatú csípőfogót használhatnak.

Természetesen ezek a raktári eszközök mit sem érnek tisztaság és munkavégzésre alkalmas tágas terek nélkül. Ha rend van, akkor nem kell keresgélni a szerszámokat. Mindennek megvan a maga jól látható helye.

Az ergonomikus logisztikai raktár megfelelő megvilágítása

A raktárak megfelelő megvilágításának jelentőségét soha nem szabad alábecsülni. Ahová nem jut be természetes fény, ott feltétlenül gondoskodni kell megfelelő mesterséges megvilágításról.

Ez számos okból, többek között azért is nélkülözhetetlen, hogy:

  • biztonságosabb legyen a területen való mozgás és munkavégzés,
  • minél kevesebb hibát vétsenek a dolgozók,
  • kevésbé fáradjanak el és kevesebb feszültség legyen közöttük,
  • ne erőltessék meg a szemüket és
  • javuljon a termelékenység.

Két fontos tanács a raktárak megvilágításával kapcsolatban:

  1. Homogén szórt fényű megvilágítást kell biztosítani a raktár teljes területén.
  2. A világítótesteket úgy kell megválasztani, hogy csillogásuk ne bántsa a dolgozók szemét.

Ergonomikus szerszámok és eszközök balkezesek számára

A világon minden tizedik ember balkezes, ami nem lebecsülendő arány. Éppen ezért biztosítani kell számukra minden olyan eszközt, amellyel ők is a lehető legjobb körülmények között végezhetik munkájukat. Ha valaki balkezes létére jobbkezesek számára tervezett szerszámot használ, akkor ki van téve a sérülés veszélyének. A raktárak ergonómiája többek között azt is jelenti, hogy minden egyes dolgozó sajátos igényeit figyelembe vesszük.

Számos eszköz – köztük az ollók és a csípőfogók is – többféle kivitelben kapható: vannak jobbkezes, balkezes, sőt még kétkezes változataik is. Az lenne a tanácsunk, hogy mindig szerezzenek be ezekből az eszközökből többféle változatot, hogy valamennyi dolgozó biztonságos körülmények között végezhesse munkáját.

Nélkülözhetetlen biztonsági eszközök és felszerelések

A biztonság soha nem lehet másodlagos kérdés, különösen a fokozott kockázatokat magukban rejtő raktárak esetében nem. Hogy elejét vegyük a baleseteknek, egyetlen raktár sem nélkülözheti az eszközök alábbi 3 csoportját:

  1. A gépjárművek forgalmát segítő biztonsági tükrök (vagy holttértükrök).
  2. Jelzőeszközök (útburkolati jelek, jelzőtáblák, forgalomterelő bóják stb.).
  3. Biztonsági és védőruházat (megfelelő védőkesztyű, sisak és védőszemüveg, láthatósái mellény, pormaszk stb.).

Az ilyen eszközök megválasztásánál mindig figyelembe kell venni a fogyatékkal élők (gyengénlátók, mozgásukban korlátozottak stb.) sajátos igényeit.

A raktárakban az eszközök ergonómiája azt jelenti, hogy megfelelnek a kívánt felhasználási célnak, a rendelkezésre álló terület nagyságának és elrendezésének, a tárolt áru jellegének és a cég működését meghatározó ágazati igényeknek.


Termékajánló:

További cikkek az Ön számára