Beszerzési tanácsok: megfelelő eszközök választása fogyatékkal élők számára

Cikkünkből megtudhatja, hogyan válasszon megfelelő eszközöket a fogyatékkal élők számára, és hogyan kell felszerelni az ilyen eszközöket.

Megfelelő eszközök fogyatékkal élők számára

Egy cég úgy válhat befogadóbbá, ha első lépésként már a munkaerő felvételekor száműzi a diszkrimináció minden formáját, és mindenkinek megadja az esélyt. Azonban feltétlenül biztosítani kell az akadálymentességet, hogy a csökkent mozgásképességű, illetve a fogyatékkal élő személyek segítség nélkül tudjanak közlekedni. Beszerzési tanácsainkból megtudhatja, hogy vállalkozása hogyan válasszon megfelelő eszközöket a fogyatékkal élők számára. Nálunk a munkabiztonsági termékektől a WC-kapaszkodón és a zuhanytartozékokon át a padlón elhelyezhető jelzésekig minden olyan terméket megtalál, amivel bárki számára akadálymentessé teheti helyiségeit.

Mi az a PRM-szabvány?

Mielőtt az eszközökkel kapcsolatban részletekbe bocsátkoznánk, először is pontosan meg kell ismerni a PRM rövidítés jelentését.

Meghatározás

Az angol PRM rövidítés jelentése: „person with reduced mobility”, azaz csökkent mozgásképességű személy. A kifejezés jelentéstartalma minden olyan személyre kiterjed, akinek – tartósan vagy átmenetileg – gondot okoz a mozgás. Ennek megfelelően a mozgássérültekre, a vakokra és a siketekre egyaránt vonatkozik, de a sérülések, a várandósság, illetve a gyermekek babakocsiban történő szállításának egyes eseteit is érinti. Éppen ezért ez a kifejezés nem ugyanazt jelenti, mint a „fogyatékkal élő személy”.

A PRM-szabvány azon térkialakítási kötelezettségek körét fogja át, amelyek mindenki számára lehetővé teszik bármely hely akadálymentes hozzáférhetőségét. Ilyenek például a következők:

  • A látássérültek mozgását segítő, speciálisan kiépített útvonalak.
  • A hallássérültek állapotának megfelelően közzétett közlemények.
  • A kerekesszékes közlekedés lehetőségét biztosító infrastruktúra.

A befogadásról szóló európai irányelvek

Egy 2000-ben hatályba lépett európai uniós irányelv rögzíti az egyenlő bánásmód és az azonos munkafeltételek valláson, meggyőződésen, fogyatékosságon, illetve életkoron alapuló megkülönböztetés nélküli, mindenkire egységesen érvényes értelmezési kereteit.

Azóta az Európai Unió minden évtized kezdetén további olyan irányelveket fogadott el, amelyek újabb lépést jelentenek a mindenki teljes befogadása felé vezető úton. Például a 2021-től 2030-ig terjedő időszakra kiterjedően a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló stratégia arra kötelezi a tagállamokat, hogy az egyenlő bánásmód elve többek között a politikai életben, az oktatásban, az egészségügyi szolgáltatásokban és a foglalkoztatásban is érvényesüljön.

A Manutan akadálymentesség iránti elkötelezettsége

A Manutan önkéntesen vállalt kötelezettségeinek egyikeként lehetővé teszi minden vállalkozás számára, hogy befogadóbb szolgáltatásokat kínáljon. Amellett, hogy termékkínálatunk több mint 2.000 kifejezetten csökkent mozgásképességű és fogyatékkal élő személyeknek szánt terméket kínál, a csökkent mozgásképességű személyek mozgását könnyítő eszközök beszerzésében is támogatjuk az érintetteket. Nem elég olyan eszközt vásárolni, amelyik megfelel a szabványnak, azt a jogszabályban előírt módon fel is kell szerelni. Ez különösen igaz a kapaszkodókran, melyekre szigorúan meghatározott rögzítési előírások vonatkoznak.

Ezért is gyűjtöttük össze ezen beszerzési tippeket, benne különböző árkategóriákba eső termékek lehető legszélesebb körével.

PRM-barát fürdőszobák

A fürdőszoba az egyik olyan hely, amelyik problémák sokaságát okozhatja a csökkent mozgásképességű személyek számára. A helytakarékosság érdekében gyakran alulméretezett és sarkokban elhelyezett WC-k és zuhanyzók sokszor hozzáférhetetlenek vagy nehezen használhatók a a kerekesszékesek számára.

Mekkora terület kell a mozgássérült WC kialakításához?

A PRM-szabványnak megfelelő WC egyik ismérve, hogy kerekesszékkel meg lehet benne fordulni. Ehhez egy kb. 150 cm átmérőjű kört szabadon kell hagyni a fülkében, vagy kívül, az ajtó előtt.

A fürdőszobákban minden szaniter előtt egy kb. 130 x 80 cm nagyságú területet is biztosítani kell ahhoz, hogy a csökkent mozgásképességű személy beállhasson oda kerekesszékével.

Ezenkívül a WC ülésmagasságának kb. 45 és 50 cm között kell lennie. Arra is lehetőség van, hogy a már meglévő WC-t megemelt ülőkével lássák el, ami jóval olcsóbban megoldható, és semmilyen építési munkával nem jár. A 70 és 80 cm közötti magasságban biztonságosan rögzített kapaszkodó egy másik olyan nélkülözhetetlen kiegészítő, amelyet szintén fel kell szerelni. A kapaszkodónak 40-50 cm-re kell lennie a WC-csészétől.

Milyen rögzítést igényel egy PRM-szabványnak megfelelő mosdókagyló?

A PRM-szabvány szerint kiépített mosdó, illetve mosdókagyló alsó részének 70 cm-re, felső részének pedig 85 cm-re kell lennie a padlószinttől. Mélysége és mérete legyen alkalmas arra, hogy kerekesszékből használni tudják.

Bárki legyen képes ülő helyzetben, csuklójának forgatása nélkül használni a csapot. Nyilvánvaló, hogy ehhez megfelelő vízkeverő mosdócsaptelepre lesz szükség.

Végül pedig a további kiegészítőket – pl. a szappanadagolót, illetve a kézszárító készüléket – legfeljebb 128 cm magasságban kell elhelyezni.

Milyen akadálymentesítési előírások vonatkoznak a zuhanyzókra?

A cég területén kiépített zuhanyzóra több kötelező előírás is vonatkozik. Ahhoz, hogy a zuhanyzót csökkent mozgásképességű személy is használhassa, fel kell szerelni valamilyen ülő alkalmatossággal, például zuhanyülőkével, mely enyhén hátrafelé lejt, és a benne ülő biztonságát karfa és háttámla szolgálja. 75 cm-rel a padló felett rögzített T-kapaszkodóról és legfeljebb 2 cm magas megemelt peremmel rendelkező zuhanytálcáról is gondoskodni kell. Végül pedig ne feledkezzünk meg a WC és a zuhanyzó megfelelő jelzéseiről sem.

Ha szeretné rendben és tisztán tartani a WC-t, a zuhanyzót és a többi helyiséget, akkor tekintse meg a megfelelő higiéniai termékek és tisztítószerek kiválasztását segítő beszerzési tanácsainkat is.

Mozgásában korlátozott munkavállalók támogatása az irodában

A fogyatékkal élők akadálymentes és biztonságos mozgását segítő eszközei

A PRM-szabvány hatálya azokra az eszközökre is kiterjed, amelyek úgy vannak megtervezve, hogy mindenki számára egyszerűen és biztonságosan megoldható legyen különféle helyiségek akadálymentes megközelítése.

Kerekesszékes parkolóhelyek

Ahhoz, hogy a fogyatékkal élő és a csökkent mozgásképességű dolgozók is bejuthassanak munkahelyükre, feltétlenül gondoskodni kell megfelelő jelzésekkel ellátott és megfelelő méretű kerekesszékes parkolóhelyek kijelöléséről. Ezek száma a parkoló teljes befogadóképességének 2%-át tegye ki úgy, hogy a kerekesszékkel közlekedő személyek számára kijelölt parkolóhelyek közel legyenek az épület bejáratához vagy a lifthez.

A legalább 330 cm széles és 500 cm hosszú parkolóhelyeket megfelelő felfestéssel és táblákkal kell ellátni.

Épületekbe való bejutás

Az épületeket alkalmassá kell tenni arra, hogy oda bárki biztonságosan és mások segítsége nélkül bejuthasson. Ehhez esetenként felhajtó rámpa kiépítése szükséges.

A csökkent mozgásképességű személyek egy nekik kiépített ajtócsengő használatával jelezhetik a recepción érkezésüket. A csengőt 90 és 130 cm közötti magasságban, a bejárati ajtó közelében kell elhelyezni. Az ajtócsengő körül 40 cm-es sugarú körön belül semmiféle akadály nem fordulhat elő.

A lépcsők akadálymentesítése

A lépcsőt úgy kell kialakítani, hogy mindenki megtalálja, és képes legyen felbecsülni a feljutáshoz szükséges erőt. Ehhez több eszköz is rendelkezésre áll, pl. talpunkkal érzékelhető profil-, illetve nyomott mintás lemezek, melyeket az első lépcsőfoktól 50 cm-re kell lefektetni, valamint az első és az utolsó lépcsőfokon elhelyezett, jól látható élkiemelők. A csúszásgátló kivitelű lépcsőszegélyek használata mellett minimálisra csökken az elesés veszélye. Végezetül az alábbi jellemzőkkel rendelkező korlát kiépítéséről sem szabad megfeledkezni:

  • jól látható,
  • merev,
  • jól megfogható,
  • folyamatos,
  • 80 cm és 100 cm közötti kiépítési magasság.

Tartozékok és bútorok

A bútorokat is át kell alakítani a PRM-szabvány előírásainak megfelelően. A legfontosabb, hogy úgy kerüljük el az esetleges akadályokat és veszélyeket, hogy mindenki képes legyen megfelelően tájékozódni, illetve használni a rendelkezésére álló eszközöket. Olyan kilincsekre van szükség, amit a fogyatékkal élők is képesek használni. Ez azt jelenti, hogy az ajtó nyitásához a kéz súlya önmagában is elegendő, ezért lehetőleg az emelő- és húzókaros ajtókilincseket kell előnyben részesíteni.

A pultokat, a pénztárakat, az árusító automatákat, illetve a próbafülkéket is úgy kell kialakítani, hogy kerekesszékesek, valamint mankóval és babakocsival közlekedők is használni tudják azokat. A szabványnak megfelelő bútorok méretezése:

  • 90 és 128 cm közötti magasság.
  • 70 és 80 cm közötti üres hely a szekrény alatt.

Végül a hallássérültek igényeinek megfelelően ajánlott a hangosbemondón közölt közlemények hangerejét felerősítő eszközöket kiépíteni.

Tájékozódás

A látássérültek és a vakok közlekedését és tájékozódását segítő vezetősávokat a haladási iránynak megfelelően, folytatólagosan kell elhelyezni a padlón. A tájékozódást segítő eszközöknek jól érzékelhetőnek kell lenniük, és az ajtótól 1 méterre meg kell szűnniük a kilincs oldalán, ha az ajtó nem automatikusan működik, egyéb esetben középen.

Evakuáció

Annak érdekében, hogy a csökkent mozgásképességű személyek biztonságosan evakuálhatóak legyenek, nyomatékosan javasoljuk, hogy a cég gondoskodjon evakuációs székről, ami nagyon hasznos lehet, ha lépcsőn kell közlekedni.

Most már mindent tud ahhoz, hogy kiválassza a mozgáskorlátozottak mozgását megfelelően segítő eszközöket, és úgy alakítsa ki a cég belső tereit, hogy azok bárki számára akadálymentesen hozzáférhetőek legyenek. A befogadás és az akadálymentesség a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának egy-egy erős pilléreit képezik.


Termékajánló:

További cikkek az Ön számára