Szorbensek széles körű áttekintése: miből választhat, és hogyan állapíthatja meg a szükséges típust

Ha az üzemében olajok, savak vagy más folyadékok kezelését végzi, elkerülhetetlen a szorbensek használata. Csakhogy bonyolult dolog lehet a több tucat szorbenstípus közötti eligazodás. A választás megkönnyítése érdekében elkészítettük Önnek áttekintésünket.

Az üzemekben történő használathoz mindig válassza az ipari szorbenseket, például a speciális párnákat, kígyókat vagy szőnyegeket. Ezzel sok pénzt takaríthat meg, mert az ipari szorbensek:

 • a rendkívül könnyűek
 • és rendkívül jó felitatóképességgel rendelkeznek.

Emiatt a szorbenssel a legtöbb anyag felitatható. Gyorsan a helyszínre szállítható, ártalmatlanításkor pedig nem keletkezik többletköltség a szorbens tömegéért.

Megjegyzés: az ipari szorbensek ellentéteként említhető például az egyszerű szövetanyag vagy a fűrészpor, amelyeket sokkal nagyobb mennyiségben kell felhasználnia, és amelyek nem alkalmasak a nagy ipari üzemek számára.

Tippek: A „szorbensek” kifejezésen kívül találkozhat még más meghatározásokkal is – abszorbensek (az anyagok megkötésére szolgálnak, emellett növekszik a térfogatuk) és az adszorbensek (az anyagot a saját, szilárd felületükhöz kötik). A cikkben átfogó elnevezésként a szorbenseket használjuk.

Textil szorbensek kontra szorbens granulátumok: milyenek a tulajdonságaik

a textil szorbensek nagyon vékony polipropilén rostokból állnak, és nagy mennyiségű folyadékot kötnek meg. Emiatt a textilanyagokra emlékeztetnek. 

Ezzel szemben a szorbens granulátumok különféle méretű köveknek látszanak, és gyakran ásványokból készülnek. 

A legfőbb különbség a felhasználásukban rejlik.

A textil szorbensek hatékony megoldást nyújtanak közepes és nagy térforgatú folyadékkiömlésnél, egyúttal pedig szivárgás megelőzésként is használhatók kármentesítő tálcákban. Jellemzően nagy és gyors felitatóképességűek. A telítődés után könnyen eltávolíthatók. Könnyen használhatók és tárolhatók. A folyadék típusa szerint általános, olajos és vegyszerálló szorbensekre oszthatók.

Az ömlesztett szorbensek a kisebb és a közepes folyadékkiömlések kármentesítésére alkalmasak. Elsősorban pórusos, egyenetlen felületen használhatók (például közutak, egyenetlen felületű, hézagos csarnokok stb.), ahol a textil szorbensek használata kevésbé hatékony, mert nem képesek az egyenetlen felületre kiömlött folyadék felitatására. Továbbá alkalmasak a nehezen hozzáférhető helyeken vagy helyzetekben, ahol ismeretlen eredetű, potenciálisan veszélyes folyadék ömlött ki. Ilyen esetekre az általános szorbenst, például az Absodant ajánljuk.

Általános, olajos és vegyszerálló szorbensek: válasszon a kármentesíteni kívánt anyag és a felület szerint

A textil szorbensek három kategóriába sorolhatók.

 • általános (alkalmas a vizes és olajos folyadékokra),
 • vegyszerálló (alkalmas a veszélyes, agresszív anyagokra),
 • és olajos (alkalmas az olajok felitatására).

Javasoljuk, hogy a szorbenseket a gyártásban előforduló folyadék típusa szerint válassza ki. Ennek fontosságát a részletesebb jellemzésből fogja megérteni:

 • Az általános (textil) szorbensek a vizes és olajos folyadékok felitatására alkalmasak. Azonban vegye figyelembe: A víz könnyebben felszívódik a nehezebb olajnál. A telítődés után tehát az olajmaradék a padlón maradhat. Az általános szorbensek ugyanakkor nem alkalmasak a rendkívül veszélyes anyagokhoz, de például a gyengébb savak gond nélkül felitathatók velük.
 • A vegyszerálló (textil) szorbensek a veszélyes, maró anyagok vagy mérgek kármentesítésére szolgálnak (megj. a maró anyagoknál először gyakran semlegesítő használata szükséges).
 • Az olajos szorbensek (textil) az olajos folyadékok felitatására szolgálnak. Nagyon gyorsan és kiváló minőségben oldják meg azokat a helyzeteket, ahol az olaj a teljes csarnokban vagy a gépeken fordul elő.

A szorbens granulátumok az egyenetlen vagy nehezen hozzáférhető felületekre és minden típusú anyagra alkalmasak. Ha például a gyártáskor egy jelöletlen hordóból ömlik ki az anyag, és feltételezhető, hogy ismeretlen eredetű veszélyes anyagról van szó, a szorbens granulátumokkal azonnali kármentesítés végezhető. Ugyanúgy elbánnak a vizes, az olajos és a rendkívül veszélyes anyagokkal is, tehát alkalmazásukkal nem követhet el hibát.

Megjegyzés: a szorbens granulátumok ártalmatlanítása viszont bonyolultabb, hiszen telítődés után fel kell söpörnie vagy fel kell porszívóznia őket. A textil szorbensek nem igényelnek söprést, elég csak kidobni őket. A textil szorbensek ártalmatlanításáról itt olvashat bővebben.

Az összes szorbens kapható a webáruházunkban is >>

A szorbensek további felosztása: a választáskor az M vagy az SMS rövidítésekkel találkozhat.

A szorbensek kiválasztásakor vegye figyelembe a következőket is: 

 • a felitatás gyorsasága,
 • a felitatóképesség,
 • a szorbenst alkotó rétegek tulajdonságai és száma,
 • és a művelet bonyolultsága, amely során alkalmazni kívánja.

A textil szorbenseknél érvényes, hogy minél gyorsabb a felitatási gyorsasága és nagyobb a felitatóképessége, annál alacsonyabb a mechanikus sérüléssel szembeni ellenállása, például kevésbé lépésálló. A szétszakadás fokozott kockázatával kell számolni az M típusnál, mivel semmi sem védi ettől. Az SMS-típust ellenben mindkét oldala felől védőréteg borítja. Ennek köszönhetően bizonyos fokú lépésállósságal rendelkezik, de ennél is ajánlott a fokozott óvatosság.

A lépésálló, illetve gépáthaladásnak vagy más mechanikus terhelésnek ellenálló változat választása esetén a TRAFFIC szorbens szőnyeget javasoljuk.

Ezek a tulajdonságok legtöbbször a textilszorbensek angol elnevezéseinek rövidítései mögött rejtőznek:

 • M (Meltblown): csak egy felitató réteggel rendelkező, alapvető szorbens. Nem tartalmaz védőréteget, és összekötések nélküli, ezért alkalmas a gyors bevetésre, például nagyobb folyadékkiömlés megakadályozására. Szinte egyáltalán nem ellenálló a mechanikus sérülésekkel szemben. 
 • MD (Meltblown Dimpled): az alapvető szorbens összekötésekkel kiegészített változata, ami erősebbé teszi. Ennek köszönhetően felitatás után könnyebben kezelhető. Jellemzője a nagy felitatóképesség, de a mechanikus sérülésekkel, például lépéssel szembeni ellenállása nagyon csekély.
 • CMC (Coverstock Meltblown Coverstock): a belsejét felitató réteg alkotja, amelynek erősségét fokozzák a varratok, és mindkét oldaláról Coverstock típusú védőréteg borítja. Kiváló a felitatási gyorsasága, emellett ellenálló a bizonyos fokú mechanikus sérülésekkel szemben.
 • MD+ (Meltblown Dimpled+): a továbbfejlesztett felitató rétegnek köszönhetően még nagyobb a lépésállósága, mint a CMC-nek, ám ehhez hasonló a felitatási gyorsasága.
 • SM (Spunbond Meltblown): a legmagasabb kategóriájú felitató, amelynek felitató rétegét összekötők erősítik. Az egyik oldala felől Spunbond típusú védőréteg borítja. A CMC és a MD+ típussal azonos a felitatási gyorsasága, sőt, még inkább lépésálló.
 • SMS (Spunbond Meltblown Spunbound): a legmagasabb kategóriájú felitató, amelynek felitató rétegét továbbfejlesztett Spunbond védőréteg borítja mindkét oldala felől. Ez változat a legellenállóbb a mechanikus sérülésekkel és az alkalmankénti rálépéssel szemben, de a felitatási gyorsasága kisebb.

A fokozott gyalogos és gépi forgalmú helyekre a TRAFFIC szorbens szőnyegeket ajánljuk.

Tipp: a szorbensek a kármentesítésre vagy a megelőzésre szolgálnak például a kármentesítő tálcákba, hogy pár csepp kiömlött folyadék miatt ne kelljen bonyolult takarításba fognia.

Szőnyeg, szorpciós gát vagy hurka: válassza a saját üzemi viszonyainak megfelelő textil szorbenseket.

A textil szorbensek közé tartozik a szőnyeg, a kendő és a tekercs. A vállalatok 75%-a éppen ezt a három változatot vásárolja.

Ezen kívül kaphatók még szorbens hurkák, amelyek egy hosszú hengerre emlékeztetnek. Ideális megoldást jelentenek veszélyes anyagokat tartalmazó, nagyméretű hordók körülhatárolására, vagy a kiömlött folyadék és a többi terület gyors elkülönítésére.

A következő változat a szorbens párna. Ezek használhatók gépek alá a kiömlött folyadékok felitatására.

A vízbe kiömlött anyagokhoz szorpciós gátakat használnak. Kiváló segítséget nyújtanak például akkor, ha olaj ömlik ki a vízfelszínre. A felszínen úsznak, körülhatárolják az olajat, és a telítődés után nem merülnek el.

Textil szorbensek: feloszthatók funkció és forma szerint.

A legáltalánosabb textil felitatók közé tartoznak a szorbens párnák, hurkák, szőnyegek, kendők vagy szorpciós gátak.

Végső összefoglalás: szorbenstípusok és -kínálat

Minden vállalatnak megvan a specifikus szorbensigénye, ezért a megrendelése valószínűleg eltér majd a versenytársaknál leadott megrendelésektől. Fontos, hogy átlássa az Ön számára ideális szorbensek típusait.

Az üzemében specifikusan alkalmazott szorbensek kiválasztásakor vegye figyelembe:
Az üzemében kezelt folyadékok típusait, és hogy ezek kármentesíthetők-e a szorbensekkel. Egyenes felületen vagy egyenetlen, hézagokkal teli terepen van-e szüksége a kármentesítésre. Lépésálló szorbensekre van szüksége, vagy inkább a nagyobb felitatóképességű és -gyorsaságú szorbenseket részesíti előnyben. 

Tipp: a választás részleteit egyeztesse a vállalat üzembiztonsági szakemberével. A szakembereknek világos elképzeléseik vannak arról, mi várható el a szorbenstől, és milyen anyagok kármentesítése szükséges. A biztonságtechnikai szakemberrel történő egyeztetés után könnyen kiválaszthatja a megfelelőt a webáruházunkban.


Termékajánló:

További cikkek az Ön számára