Hogyan válasszunk szorbenseket?

Cikkünkben áttekintjük és szorbensek típusait és támpontokat adunk a választáshoz.

Az üzemekben történő használathoz mindig ipari szorbenst válasszon. Léteznek speciális párnák, kígyók és szőnyegek is. Ezekkel sok pénzt takaríthat meg, mert az ipari szorbensek:

  • nagyon könnyűek
  • és rendkívül jó felitatóképességgel rendelkeznek.

Az ipari szorbensekkel a legtöbb folyadék felitatható. Gyorsan a helyszínre szállítható, ártalmatlanításkor pedig nem keletkezik többletköltség a szorbens tömege miatt.

Megjegyzés: Az ipari szorbensek ellentéteként említhető például az egyszerű szövetanyag vagy a fűrészpor, amelyeket sokkal nagyobb mennyiségben kell felhasználnia, és amelyek nem alkalmasak a nagy ipari üzemek számára.

Jó tudni!

A „szorbensek” kifejezés mellett találkozhat még

  • az abszorbensek (az anyagok megkötésére szolgálnak, miközben növekszik a térfogatuk) és
  • az adszorbensek (az anyagot a saját, szilárd felületükhöz kötik) kifejezéssel is.

A cikkben átfogó elnevezésként a szorbenseket használjuk.

Textil szorbensek kontra szorbens granulátumok tulajdonságai

A textil szorbensek nagyon vékony polipropilén rostokból állnak, és nagy mennyiségű folyadékot kötnek meg. Emiatt a textilanyagokra emlékeztetnek. Ezzel szemben a szorbens granulátumok különféle méretű köveknek látszanak, és gyakran ásványokból készülnek. A legfőbb különbség a felhasználásukban rejlik.

A textil szorbensek hatékony megoldást nyújtanak közepes és nagy térforgatú folyadékkiömlésnél, egyúttal pedig szivárgás megelőzésként is használhatók kármentesítő tálcákban. Jellemzően nagy és gyors felitatóképességűek. A telítődés után könnyen eltávolíthatók. Könnyen használhatók és tárolhatók. A folyadék típusa szerint általános, olajos és vegyszerálló szorbensekre oszthatók.

A szorbens granulátumok a kisebb és a közepes folyadékkiömlések kármentesítésére alkalmasak. Elsősorban pórusos, egyenetlen felületen használhatók (például közutak, egyenetlen felületű, hézagos csarnokok stb.), ahol a textil szorbensek használata kevésbé hatékony, mert nem képesek az egyenetlen felületre kiömlött folyadék felitatására. Továbbá alkalmasak a nehezen hozzáférhető helyeken vagy helyzetekben, ahol ismeretlen eredetű, potenciálisan veszélyes folyadék ömlött ki. Ilyen esetekre az általános szorbenst, például az Absodant ajánljuk.

Általános, olajos és vegyszerálló szorbensek: válasszon a kármentesíteni kívánt anyag és a felület szerint

A textil szorbensek három kategóriába sorolhatók.

  • általános (alkalmas a vizes és olajos folyadékokra),
  • vegyszerálló (alkalmas a veszélyes, agresszív anyagokra),
  • és olajos (alkalmas az olajok felitatására).

Javasoljuk, hogy a szorbenseket a gyártásban előforduló folyadék típusa szerint válassza ki. Ennek fontosságát a részletesebb jellemzésből fogja megérteni:

  • Az általános (textil) szorbensek a vizes és olajos folyadékok felitatására alkalmasak. Azonban vegye figyelembe, hogy a víz könnyebben felszívódik az olajnál. A telítődés után az olajmaradék a padlón maradhat. Az általános szorbensek nem alkalmasak a rendkívül veszélyes anyagokhoz, de például a gyengébb savak gond nélkül felitathatók velük. Ha nagyobb részt olajat kell felitatni, válassza a speciális, olajos szorbenseket.
  • A vegyszerálló (textil) szorbensek a veszélyes, maró anyagok vagy mérgek kármentesítésére szolgálnak. Maró anyagoknál először gyakran semlegesítő használata szükséges.
  • Az olajos (textil) szorbensek az olajos folyadékok felitatására szolgálnak. Nagyon gyorsan és kiváló minőségben oldják meg azokat a helyzeteket, ahol az olaj a teljes csarnokban vagy a gépeken fordul elő.

A szorbens granulátumok az egyenetlen vagy nehezen hozzáférhető felületekre és minden típusú anyagra alkalmasak. Ha például a gyártáskor egy jelöletlen hordóból ömlik ki az anyag, és feltételezhető, hogy ismeretlen eredetű veszélyes anyagról van szó, a szorbens granulátumokkal azonnali kármentesítés végezhető. Ugyanúgy elbánnak a vizes, az olajos és a rendkívül veszélyes anyagokkal is, tehát alkalmazásukkal nem követhet el hibát.

Megjegyzés: A szorbens granulátumok ártalmatlanítása viszont bonyolultabb, hiszen telítődés után fel kell söpörnie vagy fel kell porszívóznia azt. A textil szorbensek nem igényelnek söprést, elég csak kidobni őket.

Az összes szorbens kapható a webáruházunkban is >>

A szorbensek további csoportosítása betűjelzések szerint

A szorbensek csomagolásán betűjelzéseket talál, amelyek fontos, a felhasználás körülményeire ható tulajdonságokat jelölnek. A szorbensek kiválasztásakor vegye figyelembe a következőket is: 

  • a felitatás gyorsasága,
  • a felitatóképesség,
  • a szorbenst alkotó rétegek tulajdonságai és száma,
  • és a művelet bonyolultsága, amely során alkalmazni kívánja.

A textil szorbenseknél érvényes, hogy minél gyorsabb a felitatás gyorsasága és minél nagyobb a felitatóképessége, annál alacsonyabb a mechanikus sérüléssel szembeni ellenállása, például kevésbé lépésálló. A szétszakadás fokozott kockázatával kell számolni az M típusnál, mivel semmi sem védi ettől. Az SMS-típust ellenben mindkét oldala felől védőréteg borítja. Ennek köszönhetően bizonyos fokú lépésállósságal rendelkezik, de ennél is ajánlott a fokozott óvatosság.

A lépésálló, illetve gépáthaladásnak vagy más mechanikus terhelésnek ellenálló változat választása esetén a TRAFFIC szorbens szőnyeget javasoljuk.

A textilszorbensek tulajdonságát meghatározó betűjelzések az angol elnevezésük rövidítéseiből származnak:

  • M (Meltblown): Csak egy felitató réteggel rendelkező, alapvető szorbens. Nem tartalmaz védőréteget, és összekötések nélküli, ezért alkalmas a gyors bevetésre, például nagyobb folyadékkiömlés megakadályozására. Szinte egyáltalán nem ellenálló a mechanikus sérülésekkel szemben. 
  • MD (Meltblown Dimpled): Az alapvető szorbens összekötésekkel kiegészített változata, ami erősebbé teszi. Ennek köszönhetően felitatás után könnyebben kezelhető. Jellemzője a nagy felitatóképesség, de a mechanikus sérülésekkel, például lépéssel szembeni ellenállása nagyon csekély.
  • CMC (Coverstock Meltblown Coverstock): A belsejét felitató réteg alkotja, amelynek erősségét fokozzák a varratok, és mindkét oldaláról Coverstock típusú védőréteg borítja. Kiváló a felitatási gyorsasága, emellett ellenálló bizonyos fokú mechanikus sérülésekkel szemben.
  • MD+ (Meltblown Dimpled+): A továbbfejlesztett felitató rétegnek köszönhetően még nagyobb a lépésállósága, mint a CMC-nek, ám ehhez hasonló a felitatási gyorsasága.
  • SM (Spunbond Meltblown): A legmagasabb kategóriájú felitató, amelynek felitató rétegét összekötők erősítik. Az egyik oldala felől Spunbond típusú védőréteg borítja. A CMC és a MD+ típussal azonos a felitatási gyorsasága, de még inkább lépésálló.
  • SMS (Spunbond Meltblown Spunbound): A legmagasabb kategóriájú felitató, amelynek felitató rétegét továbbfejlesztett Spunbond védőréteg borítja mindkét oldala felől. Ez a változat a legellenállóbb a mechanikus sérülésekkel és az alkalmankénti rálépéssel szemben, de a felitatási gyorsasága kisebb.

A fokozott gyalogos és gépi forgalmú helyekre a TRAFFIC szorbens szőnyegeket ajánljuk.

Tipp: A szorbenseket használhatja kármentesítésre vagy megelőzésre kármentesítő tálcákban is, hogy pár csepp kiömlött folyadék miatt ne kelljen bonyolult takarításba fognia.

Szőnyeg, párna vagy kígyó: válassza a saját üzemi viszonyainak megfelelő textil szorbenseket

A textil szorbensek között találhat szőnyeget, párnát és kígyót is. A vállalatok 75%-a éppen ezt a három változatot vásárolja.

A szorbens kígyók egy hosszú hengerre emlékeztetnek. Ideális megoldást jelentenek veszélyes anyagokat tartalmazó, nagyméretű hordók körülhatárolására, vagy a kiömlött folyadék és a többi terület gyors elkülönítésére.

A következő változat a szorbens párna. Ezek használhatók gépek alá a kiömlött folyadékok felitatására.

A vízbe kiömlött anyagokhoz víztaszító, szorpciós kígyókat használnak. Kiváló segítséget nyújtanak például akkor, ha olaj ömlik ki a vízfelszínre. A felszínen úsznak, körülhatárolják az olajat, és a telítődés után nem merülnek el.

A textil szorbensek feloszthatók funkció és forma szerint is. A legáltalánosabb textil felitatók közé tartoznak a szorbens párnák, kígyók, szőnyegek, kendők és a szorpciós gátak.

Összefoglalás: szorbenstípusok és -kínálat

Minden vállalatnak megvan a specifikus szorbensigénye, ezért fontos, hogy átlássa az Ön számára ideális szorbensek típusait.

Az üzemében specifikusan alkalmazott szorbensek kiválasztásakor vegye figyelembe:

  • Az üzemében kezelt folyadékok típusait, és hogy ezek kármentesíthetők-e a szorbensekkel.
  • Egyenes felületen vagy egyenetlen, hézagokkal teli terepen van-e szüksége a kármentesítésre.
  • Lépésálló szorbensekre van szüksége, vagy inkább a nagyobb felitatóképességű és -gyorsaságú szorbenseket részesíti előnyben. 

Tipp: Választását egyeztesse a vállalat HSE vagy üzembiztonsági szakemberével. A szakembereknek világos elképzeléseik vannak arról, mi várható el a szorbenstől, és milyen anyagok kármentesítése szükséges. A biztonságtechnikai szakemberrel történő egyeztetés után könnyen kiválaszthatja a megfelelőt a webáruházunkban.


Termékajánló: