Az ergonomikus munkaállomás kialakításának 10 nélkülözhetetlen eleme

Ha ergonomikus munkaállomásokkal látjuk el a dolgozókat, csökkenthetjük a mozgásszervi megbetegedések kockázatát.

ergonomikus-munkaallomas

Mikor lenne időszerűbb törődni a beosztottak egészségével, ha nem éppen most? Ahogy a mondás tartja: „Jobb megelőzni a bajt, mint utólag gyógyítani.” A mozgásszervi rendellenességek következtében csökken a munkateljesítmény és nő a betegállományban töltött napok száma. Csökkentsük ennek kockázatát azzal, hogy ergonomikus munkaállomásokkal látjuk el a dolgozókat.

Mitől függ a munkaállomás ergonómiája?

Az ergonómia az egyes eszközök használatának körülményeiben rejlik, és nem magában az eszközben. Az eszközök mindegyikének ki kell szolgálnia a felhasználó sajátos igényeit. Az ergonomikus kialakítás elősegíti a helyes testtartást, csökkenti a testben fellépő feszültségeket és javítja a vérkeringést. Összességében tehát hozzájárul a munkavállaló egészségének megóvásához.

Ismerje meg azt a 10 felszerelést, amelynek minden irodában, műhelyben és laboratóriumban ott kell lennie:

  1. Ergonomikus irodaszék
  2. Lábtámasz
  3. Monitoremelő
  4. Irattartó
  5. Ergonomikus billentyűzet
  6. Függőleges egér
  7. Ülő/álló munkaállomás
  8. Izomfáradást gátló szőnyeg
  9. Ergonomikus műhelyszék
  10. Nyeregülés

1. Ergonomikus irodaszék

A hosszan tartó ülés növeli a hátfájás kialakulásának kockázatát. Az ergonomikus irodaszék optimális munkakörülményeket biztosít akár bent a cégnél, akár otthonról dolgozik a munkavállaló. Kialakításánál fogva tökéletesen megtámasztja a testet, és a felhasználó testsúlyához, illetve magasságához igazodva segíti elő a kényelmes testtartást.

Minden munkatevékenységhez megfelelő széket kell választani. Ahhoz, hogy a munkaállomás megfeleljen az ergonómiai kritériumoknak, a jó szék önmagában még nem elegendő. Előfordulhat, hogy ehhez lábtámaszra és monitoremelőre is szükség van. Ezek az elemek így együtt teszik lehetővé, hogy a munkavállaló helyes testtartással dolgozzon.

2. Lábtámasz

Az ergonomikus munkaállomás másik fontos ismérve, hogy a talpaknak támaszkodniuk kell a padlóra. Ha az asztal magassága nem állítható, akkor sok esetben a szabályozható magasságú és dőlésszögű lábtámasz jelentheti a megoldást. A megfelelően beállított lábtámasz csökkenteni tudja a lábakra és a hátra ható nyomást.

A munkavégzés maximális kényelmét szolgálja a számtalan különböző lábtámasz. Egyes modellek fáradtságcsökkentő és stresszoldó masszázsfelülettel is rendelkeznek. Minden apró részlet számít, ha a munkavégzéshez kellemes körülményeket akarunk teremteni.

3. Monitoremelő

A számítógépes munkaállomás ergonómiájának egyik alapvető kelléke a monitoremelő. A monitor felső szélének szemmagasságban kell lennie. A monitoremelő segítségével a felhasználó pontosan beállíthatja a neki megfelelő magasságot.

Ez az eszköz arra készteti a dolgozót, hogy fejét függőlegesen tartva nézze a képernyőt, így csökkentve a nyaki csigolyák és a vállak feszülésétt. A szem is később fárad el, mert az ideális látószögnek köszönhetően könnyebben tud a képernyőre fókuszálni.

4. Irattartó

Az irattartó az ergonomikus munkaállomás következő nélkülözhetetlen eleme. A dokumentumokból történő adatbevitel során izomfáradtság lép fel, mert a munkavállaló sokszor rossz testtartással dolgozik. Azzal, hogy az irattartót a billentyűzet és a számítógép képernyője közé helyezzük, csökkenteni tudjuk a szem és nyak fáradtságát.

Ezek a kiegészítők nem igényelnek sokat. Alapváltozataikat újrahasznosítható, illetve újrahasznosított anyagokból is le lehet gyártani. Így azon túl, hogy az alkalmazottak munkája könnyebbé válik, számos környezettudatos termék is felhasználásra kerül.

5. Ergonomikus billentyűzet

Az ergonomikus munkaállomás számítógépét megfelelő billentyűzettel kell ellátni. Az ergonomikus billentyűzeten nincsenek számbillentyűk, hogy a jobb kéz közelebb kerüljön az egérhez. A kéz mozgástartományának csökkentésével elkerülhető a mozgásszervi rendellenességek kialakulása.

Könyvelési munkához igény szerint külső számbillentyűzet biztosítható. Vannak ívelt vonalú billentyűzetek, amelyek azért készülnek ilyen kialakítással, hogy a csuklónkat a lehető legkényelmesebb pozícióban tartsuk. A két részből álló, osztott billentyűzet az alkarok kényelmét szolgálja.

6. Függőleges egér

A klasszikus kialakítású egér használata során nyomást gyakorlunk a csukló alatti vénákra és idegekre. Ez olyan problémák kialakulásához vezethet, mint a kéztőalagút-szindróma vagy az ínhüvelygyulladás. A függőleges (vertikális) egér használatát csak ajánlani tudjuk ezen egészségügyi kockázatokcsökkentése érdekében. Kialakítása a számítógépes munkaállomás ergonómiájára tekintettel történt. Formája követi a kéz természetes felépítését, így az kevésbé terhelődik.

Kezdetben érdemes az új és a régi egeret felváltva használni. Néhány hét elteltével hozzá lehet szokni ehhez az új egértípushoz. A munkavégzés optimális kényelme érdekében a felhasználó kézméretének megfelelő nagyságú egeret kell választani. Jó tudni, hogy balkezes és kétkezes modellek is kaphatók.

Ergonomikus egér és billentyűzet
Ergonomikus egér és billentyűzet

7. Ülő/álló munkaállomás

A huzamosabb ideig tartó ülés, illetve állás nem marad egészségügyi következmények nélkül. Éppen ezért minden irodának, recepciós térnek és műhelynek ideális munkaeszköze az ergonomikus ülő/álló munkaállomás. Ha munkánkat felváltva ülve és állva végezhetjük, azzal csökken a hátfájás és a keringési rendellenességek kialakulásának kockázata.

A munkapadok, a tárgyalóasztalok és az íróasztalok egytől-egyig állítható magasságú, ergonomikus kivitelben is készülnek. Akár kézzel, akár elektromosan történik a beállításuk, a munkavégző testhelyzetének gyors megváltoztatását teszik lehetővé.

8. Álláskönnyítő szőnyeg

Az ipari környezetben, vagy épp a laboratóriumokban használt munkaállomások ergonómiájához feltétlenül hozzátartozik a fáradáscsökkentő szőnyeg. A hosszan tartó állás miatt romlik a vérkeringés, és visszeresség alakulhat ki. Ilyen esetben a talpi izompólya és a hát alsó része is könnyebben begyulladhat.

A fáradáscsökkentő szőnyeg elősegíti a lábfejek mikromozgását, és hozzájárul az egyenletes súlyelosztáshoz. Az állás megterhelő a szervezet számára. Ezért olyan fontos, hogy a műhely és a laboratórium felszereléséből az asztalok, és a munkavégző testhelyzet gyors megváltoztatására alkalmas ülések se hiányozzanak.

9. Ergonomikus műhelyszék

A műhelyekben és a laboratóriumokban elhelyezett munkaállomások ergonómiája megfelelő ülő alkalmatosságokat kíván. A rossz testtartás rendkívül gyorsan kialakul, ezért praktikus és kényelmes székekre van szükség a mozgásszervi rendellenességek megelőzése érdekében.

A műhelyszék egyszerre stabil és rugalmas, így a precíz munkavégzés mellett a test szabad mozgását is lehetővé teszi. Beállításával egymáshoz igazítható a munkavégző felület és a felhasználó magassága.

10. Nyeregszék

A nyeregszék úgy van kialakítva, hogy csökkentse a tartós ülés által előidézett egészségügyi problémák gyakoriságát. Korrigálja a medence helyzetét a hát fiziológiás ívének megtartása érdekében. Ebben a helyzetben a lábak által bezárt szög segíti az alsó végtagok vérkeringését.

Az ülés alkalmazkodik testünk mozgásához, és nem a testünk az üléshez. A nyeregszékben a test sokkal könnyebben hajlik előre és oldalra. Ez az ergonomikus szék különösen ajánlott laboratóriumi felhasználásra. Az irodában is jó szolgálatot tesz, mert segít fenntartani a munkavégzéshez ideális testtartást. Miután megszoktuk, nagyon hamar megmutatkoznak az előnyei.

Az ergonomikus munkaállomás úgy van kialakítva, hogy bárki beállíthatja sajátos igényeinek megfelelően. Ezenkívül a csökkent mozgásképességű személyeket segítő eszközökkel olyan munkakörnyezet alakítható ki, amely egyszerre ergonomikus és megfelelő a fogyatékkal élő számára. Tegyünk azért, hogy a munkahelyi jóllét fokozza vállalkozásunk teljesítményét!


Termékajánló:

További cikkek az Ön számára