Távmunka és ergonómia: jobb megelőzni a bajt, mint utólag gyógyítani

A hatékony munkavégzéshez az irodában és otthon is ergonomikus munkaállomásra van szükség.

A Covid-19 egészségügyi veszélyhelyzet okozta lezárások következtében a távmunka egyre több ember életében vált a mindennapok megkerülhetetlen valóságává. Minden jel arra utal, hogy ez lesz az „új norma”. A hatékony távmunkavégzéshez azonban egészségünk védelme és biztonságunk érdekében az otthonunkban ki kell alakítani egy ergonomikus munkaállomást.

Az ergonómia jelentősége a távmunkában

A jelenlegi egészségügyi veszélyhelyzettől függetlenül a távmunka komoly támogatottságot élvez a munkavállalók részéről. A járvány lakosságra gyakorolt hatásának jobb megértése érdekében az Eurofound által „Living, working and Covid-19” címen végzett felmérésből kiderül, hogy az európai munkavállalók 70%-a szerzett pozitív tapasztalatokat a különféle korlátozások során elrendelt távmunkával kapcsolatban. Az érintettek 78%-a szívesen folytatná a távmunkát, ha másként nem, legalább alkalmi jelleggel. Másrészt viszont a munkavállalók csupán 47%-a nyilatkozott úgy, hogy munkáltatójától megkapta a távmunka hatékony végzéséhez szükséges eszközöket[1].

Ergonomikus munkaeszközök: „jó munkához jó eszköz is kell”

Természetesen nagyon kellemes lehet otthonról dolgozni, de még jobb, ha ehhez ergonomikus eszközökkel rendelkezünk. Ha karosszékben ülve dohányzóasztalra helyezett laptopon dolgozunk, akkor idővel itt-ott bizony fájni fog, ami nehezen egyeztethető össze a jól végzett munka örömével és a munkahelyi jóllét fogalmával – hangsúlyozza ezzel kapcsolatban Tiphaine de Réals, az irodabútorokra és irodafelszerelésekre szakosodott Fellowes France, a Manutan egyik partnerének marketingmenedzsere.

Akár otthon dolgozik valaki, akár egy irodában, a munkaállomás ergonomikus kialakítása meghatározó az egészsége szempontjából. Egy rosszul beállított irodaszék, vagy egy nem megfelelően elhelyezett képernyő kezdetben csak némi kellemetlenséget jelent. Idővel azonban ez a kellemetlen érzés mozgásszervi rendellenességgé (MSD) fajulhat.

Épp ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ergonomikus eszközeink legyenek a távmunkához – emeli ki ismét Tiphaine de Réals.

Ergonómia: preventív megközelítés alkalmazása otthon és az irodában

Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség 2019-ben közzétett tanulmánya szerint 5 európai alkalmazottból 3 (tehát a munkavállalók 60%-a) szenved valamilyen mozgásszervi rendellenességben. A felmérést megelőző évben minden ötödik európai munkavállalónak volt krónikus gerinc- vagy nyaki problémája (azaz fájt a dereka vagy a nyaka).

A csont- és izomrendszert érintő rendellenességek az izmok, az inak és az idegek működését egyaránt befolyásolják. Ha felborul az egyensúly, szervezetünk krónikus fájdalommal reagál. Ugyanezen felmérés szerint a csont- és izomrendszeri megbetegedésben szenvedő munkavállalók 53%-a hiányzott a munkából a tanulmány készítését megelőző egy évben, és mindössze a munkavállalók 32%-ának nem volt különösebb egészségügyi problémája. Esetükben a betegállomány időtartama is hosszabb volt. 26%-uk nyilatkozott úgy, hogy az év során 8 napnál hosszabb időre esett ki a munkából, míg más betegségek esetében 8 napnál hosszabb betegállományra csak az érintettek 7%-a szorult. A munkavállalók egyre szélesebb körét érintő mozgásszervi rendellenességek erősen lerontják a vállalat egészének teljesítményét és növelik az egészségügyi kiadásokat. Aki ilyen rendellenességben szenved, az előbb-utóbb betegállományba kerül, romlik a termelékenysége, és ez megbontja a csoportok egységét. Becslések szerint Németország esetében a bruttó hazai termék nagyjából 1%-ára tehető az a termelékenységcsökkenés, ami a csont- és izomrendszeri megbetegedések rovására írható. Valószínűleg hasonló adatokkal találkoznánk az EU más tagállamaiban is, ami még fontosabbá teszi, hogy a munkaadók vállalatpolitikájukon belül nagy hangsúlyt fektessenek a megelőzésre.

Akár otthon, akár cége telephelyén dolgozik valaki, munkaállomásának ergonómiája nemcsak egészsége, hanem hatékonysága és szakmai sikerei szempontjából is alapvető fontossággal bír. Ezért elengedhetetlen, hogy munkaterünket ergonomikus eszközökkel szereljük fel, még mielőtt a mozgásszervi rendellenességek első jelei mutatkoznának.

Érdemes gyakran megváltoztatni testhelyzetünket

Az ülés nem a legtermészetesebb testhelyzet az ember számára, hiszen testünk felegyenesedett állásra, illetve járásra van alkotva. A természetes mozgásigényen túl épp ezért kell testhelyzetünket rendszeresen megváltoztatnunk. Sok esetben egy állítható magasságú elektromos asztal, és mellé egy ergonomikus, vagy álláskönnyítő szék különösen hasznos társunk

lehet a munkaállomáson. Ha pedig végképp nincs mód az otthoni munkahely megfelelő kialakítására, akkor igenis vegyük a fáradságot és naponta tornázzunk a munkahelyre bejárás elmaradása miatt felszabaduló időnkben.

Arról sem szabad azonban megfeledkezni, hogy az ülő és az álló testhelyzet váltakozása önmagában nem elegendő a csont- és izomrendszeri rendellenességek megelőzéséhez. Továbbra is fontos a helyes testtartás. Amikor ülünk – ideális esetben – lábfejünket a padlóra helyezzük, térdeink pedig 1-2 cm-rel magasabbra kerülnek, mint a fenekünk. A kényelmes nyaktartás érdekében a számítógép képernyőjének tetejét szemmagasságban kell elhelyezni. Dönthető és állítható magasságú monitortartó segítségével a sík képernyő megfelelően beállítható. Szükség esetén érdemes a laptopot is állványra helyezni.

Teremtsük meg az optimális megvilágítás feltételeit!

A természetes fény serkenti az anyagcserét, szabályozza hormonháztartásunkat és immunrendszerünket, továbbá elősegíti a sejtek megújulását. Otthon ezért a munkaállomást feltétlenül az ablak közelében helyezzük el, de úgy, hogy a képernyő ne tükröződjön, mert szemfáradtságot okozhat. Ehhez tegyünk a képernyőre tükröződéscsökkentő szűrőt, és lehetőleg ne üljünk az ablaknak háttal. Ha a helyiség kialakítása nem teszi lehetővé, hogy az ablak közvetlen közelében dolgozzunk, akkor egy fényterápiás lámpa használata jótékony hatást gyakorolhat egészségünkre.

Csökkentse csuklójának terhelését!

Ha kezünket az alkarunkkal egy vonalban tartjuk, akkor tehermentesítjük az inakat, és csökkentjük a karokat és vállakat érő terhelést. Az ergonomikus egérpad és a csuklótámasz használatát is csak ajánlani tudjuk.

A gyakran ismétlődő mozdulatok kedvezőtlen hatásának csökkentése

A számítógép előtt hosszú időn át ismétlődő mozdulatok leggyakoribb következménye az ínhüvelygyulladás, a kéztőalagút-szindróma és az izomfáradtság. Az ergonómia célja a gyakran ismétlődő mozdulatok testre gyakorolt káros hatásainak csökkentése. Csuklótámasz és ergonomikus egér használatával megelőzhető a kéztőalagút sérülése, amit a gyakori kattintással járó mozdulatsor idéz elő. Ha megfogadja tanácsainkat, anélkül élvezheti a távmunka minden előnyét, hogy kárt tenne egészségében.

Ergonómia és távmunka

Ellenőrző kérdések a munkaállomás megfelelő kialakításához

Akár otthon, akár az irodában alakítja ki munkaállomását, tegye fel magának a következő kérdéseket. Munkaállomása akkor ergonomikus, ha a kérdésekre igennel tud felelni.

  • Szemmagasságban van a képernyő felső része?
  • Állítható a székem ülésmagassága?
  • Könnyen elérhetőek a munkadokumentumaim?
  • Legalább 20 cm-re van a számítógép billentyűzete a combomtól?
  • Gépelés közben kezeim egy vonalban vannak az alkarommal?
  • A padlón van a talpam?

[1] EUROFOUND: investigation into teleworking in times of COVID-19