Ergonómia: így üljön helyesen a számítógép előtt

Tippek a számítógép előtti helyes ülőhelyzet kialakításához, amivel ergonomikus munkaállomása lehet.

Ergonómia: helyes ülés számítógép előtt

A hosszú időn át végzett ülőmunka és a nem megfelelő testtartás egyenes következményei

  • a hát- és nyaki gerincfájdalmak, 
  • az ízületi gyulladások, 
  • a test rossz vérellátása, 
  • vagy a szem gyorsabb fáradása.

Ezek nem üres fenyegetések, hanem az irodai munkát végző dolgozók valós panaszai – kérdezze csak meg a kollégáit. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amit a megfelelő ülőhelyzet kialakításához figyelembe kell venni.

Megfelelő székmagasság

Ne feledje, hogy amikor asztalnál ül, a karoknak derékszöget kell bezárniuk, de ugyanez érvényes a comb és a lábszár közötti szögre is. Ennek megfelelően próbálja meg beállítani a széket. Ezután ellenőrizze az asztalt, a tetejének könyökmagasságban kell lennie. 

A billentyűzeten való íráskor a kezeknek a karokhoz képest függőlegesen, a test mentén kell elhelyezkedniük. Az alkar megfelelő helyzete a billentyűzethez képest vízszintes, anélkül, hogy a csukló felemelkedne a billentyűzetről. A csuklónak az asztalon kell lennie, és nem támaszkodhat csak az asztal élén. 

Egér használata esetén segíthet egy csuklótámasztó párna, vagy lecserélheti a hagyományos egeret egy ergonomikus függőleges (vertikális) egérre. Az alkar és a csukló egy vonalban tartása megelőzi az izomfeszülést, és a kéztőalagút szindróma kialakulását. 

A talpa legyen vízszintesen a talajon. Ha Ön alacsonyabb termetű, és a magasságbeállítás már nem segít, használjon lábtámaszt. Léteznek billegő lábtámaszok, amelyek intuitív módon arra ösztönzik Önt, hogy lóbálja a lábát. Ez az izmok aktivitásához és a vérkeringés javulásához vezet, ami ellazítja az izmokat, és tehermentesíti a csípőtájéki területet.

A monitor magassága és távolsága is számít

A szeme és a monitor közötti távolság legyen 50–70 cm, a képernyő felső széle pedig legyen szemmagasságban (a tekintete így derékszöget zár be a képernyővel). Ha nem így lenne, segíthet a monitoralátét. Ha sokáig nézi a képernyőt, a fejét támassza meg széke fejtámlájával. A fenti szabályok betartásával megelőzhetők a nyaki és derékcsigolya-fájdalmak. Olvassa el az ergonomikus munkaállomásokról szóló cikkünket >>

Tartson rövid szüneteket

Ha hosszú órákat tölt számítógépes munkával, álljon fel óránként, és tegyen egy sétát legalább az irodában. Nézzen ki az ablakon, és felváltva tekintsen közelre és távolra. Ezáltal ellazítja a szemeit, amelyek folyamatosan csak közelre néznek. 

A számítógépes munka során sokkal kevesebbet pislogunk, így a szem kevésbé nedvesedik. A hidratáló cseppek és műkönnyek, illetve a szándékos pislogás sokat segíthet. Emlékeztetőként felragaszthat egy cédulát a monitorra.

Kerülje a stresszfokozó ingereket

Ha túl kicsi a monitoron a betűméret, nő a vérnyomás, ezzel együtt pedig a stresszhatás is fokozódik. Ugyanígy növekszik a vérnyomás vagy a pulzus az erős vagy hosszan tartó zaj hatására.

Gondoljon az irodában, a folyosón vagy a recepción található zavaró tényezőkre, és keressen megfelelő védőfelszerelést. A látását óvhatja a monitorra helyezett kékfény- vagy csillogásmentesítő szűrővel. Bizonyos szűrők lehetetlenné teszik a szöveg olvasását oldalról annak érdekében, hogy az Ön mellett ülő személy ne élhessen vissza az adatokkal.

A gyártócsarnokokban dolgozókat lássa el a munka jellegének megfelelő füldugóval vagy védőszemüveggel.

Használjon ergonomikusan kialakított irodaszereket

Az ismétlődő tevékenységekhez érdemes ergonomikusan kialakított segédeszközöket beszerezni, amelyek jobban kézre állnak, és tehermentesítik a gyakran használt izomcsoportot. Az ergonomikus kialakítású irodaszerek között ollókat, lyukasztókat, tűzőgépeket és ragasztószalag adagolókat is talál.

Ha tanácsra van szüksége, milyen eszközöket használjon a munkahelyén, keressen minket bizalommal.


Termékajánló:

További cikkek az Ön számára