A munkahelyi légkört és a produktivitást befolyásoló tényezők

A fizikai és a virtuális munkaterület hatással van a munkahelyi élet minőségére és a produktivitásra.

Flex office

Akár otthonról, akár az irodában dolgoznak a kollégák, mindkét esetben figyelni kell arra, hogy a munkavállalók a legjobb munkakörülmények között dolgozzanak. A fizikai és a virtuális munkaterület hatással van a munkahelyi élet minőségére és a produktivitásra is.

Minden munkahely törekszik arra, hogy mindenki számára kényelmes, inspiráló és kellemes munkakörnyezetet biztosítson, amely elősegíti az együttműködést és a koncentrációt, ugyanakkor támogatja az egészség megőrzését is, a biztonságra helyezve a hangsúlyt. A vállalati jóllét és elégedettség kutatására szakosodott Fabrique Spinoza agytröszt nagyszabású tanulmánya szerint a dolgozók 94%-a állítja, hogy a munkahely kialakítása közvetlen hatással van a teljesítményére.

Az új munkahelyek kialakítása, berendezése és felszereltsége már nem csupán esztétikai kérdés, hanem vezetői és stratégiai eszköz is, mivel kielégítőbb és hatékonyabb együttműködést eredményezhet (…). Az új munkahelyek kialakítása hihetetlen hatással van mind a dolgozók elégedettségére, mind a teljesítőképességükben rejlő hatalmas potenciál kihasználására, amelyeket a vállalatok használhatnak” – hangsúlyozza a Fabrique Spinoza szervezet alapítója, Alexandre Jost.

Változó munkahely

Flex office, home office, távmunka, coworking: csak néhány azok körül az új kifejezések közül, amik a munkahelyek változásával az elmúlt években terjedtek el. Közös bennük az a cél, hogy a lehető leghatékonyabbak legyenek, és összhangban vannak az emberek változó munkamegközelítésével, amely ma már nagyobb hangsúlyt fektet a munka értelmének megtalálására és a munka-magánélet jobb egyensúlyára. A legfőbb cél a nagyobb munkahelyi elégedettség, ez ugyanis hozzájárul az egyes munkavállalók személyes fejlődéséhez, illetve a vállalati sikerekhez is.

E tekintetben a koronavírus-válság felgyorsította az eleve folyamatban lévő változásokat azáltal, hogy az egész társadalmat szembesítette a munkahelyi higiénia problematikájával, és új követelményeket támasztott, mint például az arcot eltakaró maszkok viselése vagy az érintkezésmentes gesztusok, de a távmunka tömeges elterjedéséhez is vezetett. A munkaterületek folyamatos javítása tehát napirenden van.

Az együtt töltött idő minőségének javítása a munkahelyen

A flex office típusú munkahelyek fejlődése a hagyományos irodahelyiségeket olyan együttműködési központokká alakítja át, amelyek sokkal inkább alkalmasak a tudás kölcsönös megosztására, a találkozókra és a konszenzus kialakítására, mint a hagyományos munkavégzésre. Arra törekszik, hogy a személyes találkozások gazdag és produktív élményt nyújtsanak.

A flex office koncepció sikerének kulcsa tehát abban áll, hogy a munkaterületeket kellemes találkozóhelyekké tegyük. Az együtt töltött pillanatok pedig nem feltétlenül jelentenek automatikusan tétlenséget. Épp ellenkezőleg, egy jól megtervezett flex office iroda támogatja a csapatmunkát, a kölcsönös interakciókat és az aktív odafigyelést másokra. Mindezek elengedhetetlen feltételei a valóban kreatív környezetnek.

A függetlenségen van a hangsúly

Az iroda elsősorban az információcsere helyszínévé válik, míg a tényleges munkavégzés az otthonokban történik. Ebben áll az otthoni munkavégzés lényege. Ha megfelelően szervezik meg, a függetlenség hangsúlyozása miatt jelentősen javíthatja a munkavállalók és a vállalat közötti kapcsolatot. A home office és a távmunka csökkenti a fáradtságot és a munkahelyre utazás költségeit és idejét, ezáltal növeli a produktivitást. A dolgozók 88%-a és a munkáltatók 71%-a azt állítja, hogy a távmunka alatt valóban nőtt a termelékenységük.

Az együttműködés támogatása

A munkavégzés tere lehet fizikai, de lehet virtuális is. A virtuális munkavégzés az együttműködési eszközök alkalmazásával valósítható meg. A felhasználók 65%-a megerősítette, hogy ezek használata növelte a termelékenységüket. Ezek az eszközök a csapattagok közötti kölcsönös bizalmat és nyitottságot is elősegítik, ezáltal javítva a munka minőségét – noha egymástól távol végzett munkáról van szó.

A zavaró környezeti zajok korlátozása

A dolgozók 59%-a azt állítja, hogy zavarják a munkahelyi környezet zajai. A munkahelyi zaj fáradtságot és stresszt, alvászavart vagy magas vérnyomást okozhat. Befolyásolja az emberi kapcsolatokat és a dolgozók produktivitását. Napjainkban minden ötödik munkavállaló a zaj miatt veszít napi 30 percet a munkaidejéből. A termelékenység és a munkavállalók kényelmének növelése érdekében általában elegendő az irodákban zajvédő falak és elemek telepítése, illetve a füldugók vagy zajszűrő fejhallgatók használata.

Küzdelem a mozgásszervi megbetegedések ellen

Hosszú távú egészsége érdekében nagyon fontos, hogy otthon és az irodában is megfelelően megvilágított, ergonomikus elemekkel felszerelt munkateret alakítson ki. A helyes testtartás fontos része a mozgásszervi megbetegedések megelőzésének, amelyek a foglalkozási ártalmak 87%-át teszik ki. A termelékenységre gyakorolt hatásukhoz tehát nem férhet kétség, függetlenül a tevékenységi területtől.

Ezek a megbetegedések Franciaországban például a következőkért felelősek:

  • 860 000 kieső munkanap évente a közlekedési ágazatban,
  • 1,5 millió kieső munkanap évente a kereskedelmi ágazatban,
  • 930 000 kieső munkanap évente az élelmiszeripari ágazatban,
  • 440 000 kieső munkanap évente a higiéniai ágazatban,
  • 1,8 millió kieső munkanap évente az építőipari ágazatban,
  • 2,3 millió elvesztegetett munkanap évente az egészségügyi és a szociális ellátási ágazatban.

A levegő minőségének javítása

Becslések szerint a rossz levegőminőség évente akár 440 euróba is kerülhet a vállalatoknak alkalmazottanként. Ezzel szemben az egészséges levegő 8-11%-kal javítja a csapatok termelékenységét. Még ha távmunkában, otthonról dolgozik is, gondoskodjon a helyiség rendszeres szellőztetéséről. Ezzel egyszerűen növelheti a hatékonyságát.

A legjobb fény a természetes fény

A jó megvilágítás pozitív hatást gyakorol a munka minőségére és a produktivitásra. Bárhonnan dolgozzon is, ahol csak lehet, igyekezzen a természetes fényt előnyben részesíteni, ami

  • támogatja az anyagcserét,
  • pozitívan befolyásolja a hormonális egyensúlyt és az immunrendszert,
  • és elősegíti a sejtek megújulását.

Azok az emberek, akik mesterséges fényben dolgoznak, nemcsak 46 perccel kevesebbet alszanak, mint mások, hanem alvás közben is kevésbé pihenik ki magukat. Ez azt jelenti, hogy a munkában kevésbé hatékonyak.

A növények jótékony hatása

A zöld növényeknek egyenesen varázslatos hatásuk van – már a puszta jelenlétük is csökkenti a stresszt a munkahelyen, és kedvezően hat a dolgozók egészségére és produktivitására. A további előnyük, hogy természetes módon tagolják a munkateret, és hozzájárulnak az emberek közötti távolság tiszteletben tartásához. Ráadásul, mivel segítenek a levegő tisztításában, bizonyos növények, mint például a filodendronok akár 45%-kal is növelhetik a termelékenységet.


További cikkek az Ön számára