12 tipp a hatékonyabb raktárkezeléshez

A raktárakban dolgozók minden ágazatban folyamatosan keresik működésük és teljesítményük javításának lehetőségeit. Ehhez feltétlenül meg kell vizsgálni a folyamatok tökéletesítésének lehetőségeit, hogy minél jobb hatékonysággal működjenek. A nagyobb hatékonyság egyben nagyobb termelékenységet is jelent. Raktára működésének optimalizálásához kövesse a cikkünkben ismertetett 12 tippet.

12 tipp a hatékonyabb raktárkezeléshez

Javítsa beosztottjai termelékenységét, csökkentse a hiányzások mértékét és fokozza a raktári munka hatékonyságát!

1. A termelékenység legyen prioritás

Akár robotokkal automatizálja a logisztikai folyamatokat, akár ösztönzőkkel motiválja munkatársait, legfőbb célként minden esetben a termelékenység optimalizálására kell törekednie. Méghozzá jó okkal: Sok esetben a bérköltség jelenti valamennyi részleg összes kiadásának legjelentősebb tételét.

2. Használja ki a raktár minden négyzetcentiméterét

Maximálisan használjon ki minden rendelkezésre álló helyet! Ne a raktár területének állandó növelésében gondolkodjon, inkább vizsgálja meg a tér függőleges irányú kihasználásának lehetőségeit. Magasabb polcrendszerek kiépítésével, illetve ennek megfelelő komissiózó és raktári berendezések alkalmazásával ugyanakkora területen több áru raktározható, ami jobban megéri, mint a raktárterületet bővíteni.

Gondoljon a raktárpolcok típusára és változatosságára is. Apró tárgyak raklapon való tárolása helypazarlás, ráadásul a termékek könnyebben elvesznek. Ne egyféle polccal rakja tele a raktárát, érdemes a különböző típusú árukat a nekik leginkább megfelelő polcokon elhelyezni. Ezenkívül egységes tárolódobozok segítségével próbáljon jól áttekinthető rendet tartani a polcokon.

3. Ügyeljen a munkaállomások megfelelő kialakítására

Ha valaki hosszabb időn át ugyanabban a kényelmetlen testhelyzetben kénytelen dolgozni, vagy sokáig ismétli ugyanazokat a mozdulatokat, akkor nagy eséllyel fájdalma alakulhat ki, de akár komolyabb egészségügyi problémák, például mozgásszervi betegségek – angol rövidítéssel: MSD – is jelentkezhetnek nála. Ennek megelőzése érdekében a munkaállomásokat úgy kell kialakítani, hogy megfeleljenek a munkavállaló igényeinek és az elvégzendő feladatoknak. A munkafelületek magasságának megfelelő beállításával javítható a munkaállomás ergonómiája, ami növeli a termelékenységet.

4. Vizsgálja felül a komissiózás módszereit

Megfelelő-e a raktárban jelenleg alkalmazott módszer? Biztos, hogy ez a lehető legjobb megoldás? Mi a helyzet a komissiózó munkatársak által munkahelyükön bejárt útvonallal? Mi a legmegfelelőbb a rendelések és a dolgozók szempontjából? Most csupán néhány olyan kérdést említettünk, amelyet fel kell tennie magának, ha meg akarja ítélni az önöknél alkalmazott módszerek hatékonyságát.

5. Alkalmazza a lean filozófiát

A lean filozófia hatékonysága az üzleti folyamatok optimalizálása terén széles körben ismert. Az így kialakuló anyagáramlás megszünteti a pazarlást, amely növeli a termelés teljesítményét és csökkenti a költségeket. Példának okáért az a munkatárs, akinek rend van a munkahelyén, hatékonyabban fog dolgozni és jobban átlátja teendőit.

6. Alkalmazza a legújabb technológiákat

Hogyan használható fel az innováció arra, hogy folyamatosan versenytársaink előtt járjunk? A legkorszerűbb technológiák alkalmazása révén olyan okos ipari környezet jön létre, amelyben az emberek egyre hatékonyabban dolgoznak.

7. Győződjön meg róla, hogy minden kéznél van

Tovább növeli a termelékenységet az is, ha a dolgozó gyorsan megtalálja a keresett termékeket és szerszámokat. A Kanban módszer minden műhelyben és raktárban hatékony megoldást jelenthet, mivel megkönnyíti a készletek rendszerezését és a termékek folyamatos leltárba vételét, hogy soha semmiből ne legyen hiány.

8. Vegye ki a részét a folyamatok fejlesztéséből

Figyeljen oda raktárának és ügyfeleinek folyton változó igényeire. Ne csak rövid távra tervezzen, tűzzön ki hosszú távú fejlődési célokat is. Végül pedig csapatával fogjon bele egy olyan projektbe, amelynek célja a folyamatok tökéletesítése, kihasználva a bevált Scrum módszertan előnyeit.

9. Válassza a lean készletgazdálkodást

A lean gondolkodásmódra alapozott készletgazdálkodás a raktárkezelés egyik eszköze. A „karcsúsított”, azaz lean gazdálkodás alapgondolata: mindenből csak annyit szerezzen be, amennyire feltétlenül szüksége van, és nem többet! Csökkentse vagy akár teljesen számolja fel a biztonsági tartalékkészleteket, és próbálja rávenni a beszállítókat, hogy kisebb mennyiségeket szállítsanak, azokat azonban gyakrabban.

10. Alkalmazzon megfelelő alaptechnológiát

Egy spceiális raktárkezelő szoftver (WMS) vagy egy raktárkészlet modullal rendelkező ERP rendszer azzal javíthatja a hatékonyságot, hogy javaslatot tesz az áru komissiózásának, illetve betárolásának legcélravezetőbb útvonalaira és módszereire.

Ezenkívül ezek az eszközök automatikusan kidobják a kigyűjtendő tételek listáját, mely – a hibák kiküszöbölése, illetve az idő- és papírpazarlás megszüntetése érdekében – átküldhető a leolvasó és mobil eszközökre. Ettől a raktár tisztább lesz és környezetkímélőbb módon fog működni.

A vonalkódolvasó, illetve a rádiófrekvenciás azonosító (RFID) eszközök használata tovább javíthatja a tranzakciók pontosságát és csökkentheti a komissiózás során elkövetett hibák számát. Az Arkansasi Egyetemen végzett kutatások szerint az RFID eszközök használatának köszönhetően mindössze 13 hét elteltével 27%-kal javult a készletgazdálkodás pontossága.

11. Alakítsa ki megfelelően a munkaállomásokat

A munkaállomás körültekintő kialakítása is javítja a termelékenységet, hiszen a dolgozónak nem kell folyton keresgélnie a szerszámait és felszereléseit. Az 5S módszer alkalmazásával gondoskodjon a munkaállomások lehető legjobb kialakításáról. Ez a lean menedzsmentből levezetett módszer az alábbi elemekből áll:

  • Szükségtelen dolgok eltávolítása a munkahelyről
  • Munkahelyi rend kialakítása
  • Tisztaság fenntartása, takarítás a munkahelyen és környékén
  • A kialakított rend és tisztaság fenntartása, szabványosítás
  • Az előző 4S beépítése a vállalati kultúrába, önfegyelem

Ezek a technikák mind arra irányulnak, hogy a munkahely ne legyen rendetlen, a dolgozó kevesebb hibát kövessen el, továbbá javuljon a biztonság és a szervezettség.

12. Optimalizálja a munka hatékonyságát

Ha a WMS szoftver nem generál kellően hatékony komissiózási terveket, akkor hozza létre azokat manuálisan. Elemezze ki az anyagfelhasználás helyben kialakult szokásait, és a terjedelmes cikkeket tárolja valahol a raktár elején, hogy rövidebb ideig tartson utaztatásuk.

Hasonlóképpen a gyakran kiadott termékeket is érdemes egymáshoz közel tárolni. Ha a leggyakrabban kigyűjtött árucikkeket könnyen hozzáférhető helyen tárolja, csökkenni fog a komissiózás időigénye és észszerűbbé válnak a raktári munkafolyamatok.

A hatékony raktárkezelés és -irányítás az ügyfelek elégedettségének elengedhetetlen feltétele, mivel így könnyebben teljesül azok legfőbb elvárása: a rendelések gyors feladása és befogadása.


További cikkek az Ön számára