Megoldások az alkalmazottak testi és lelki egészségének biztosítására

Cikkünkben olyan megoldásokat gyűjtöttünk össze, amelyek a testi-lelki egészség kapcsán a megelőzésre helyezik a hangsúlyt.

A testi és lelki egészséggel egyre többen foglalkoznak tudatosan nemcsak a magánéletben, hanem a munkahelyeken is. Milyenek az ideális munkakörülmények? Mitől lesz jó a közérzetünk? Hogyan kerülhet egyensúlyba a munka és a magánélet? A cégek ma már ezekre a kérdésekre is keresik a választ és igyekeznek a testi-lelki egészség megteremtését támogató körülményeket teremteni a munkavállalóik számára.

Mentális egészség a munkahelyen

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a mentális egészség a „jóllét olyan állapota, amelyben az egyén képes megvalósítani saját elképzeléseit, megbirkózni az élet szokásos stresszeivel, produktívan dolgozni, és képes hozzájárulni saját, ill. közössége céljainak eléréséhez”.

A munkahelyi kiteljesedés az egyik olyan tényező, amely közvetlenül befolyásolja az emberek mentális egészségét. Nem véletlen, hogy a gyakran a kiégés az első foglalkozási betegség, ami eszünkbe jut. Ez a teljes kimerültség a krónikus munkahelyi stresszből eredő mentális betegség. De a rossz munkakörülmények egy sor egyéb problémát is generálhatnak. Stressz, szorongás, demotiváció vagy az irodán belüli légkör romlása: ezek mind olyan figyelmeztető jelek, amelyek a munkahelyen tapasztalható rossz mentális egészségi állapotokról tanúskodnak.

Mikor beszélhetünk jó mentális vagy lelki egészségről?

Egészséges mentális állapotban képesek vagyunk arra, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a jóllét állapota és az élet váratlan eseményeivel való megbirkózás képessége között. A mentális egészségügyi problémák mindenkit érintenek, nemtől, kortól és társadalmi helyzettől függetlenül.

A mentális egészség három aspektusa

Az európai egészségügyi hatóságok általában három kategóriába sorolják a mentális állapotot, amelyek a következők:

  • Pozitív mentális egészség (személyes kiteljesedés, önellátás képessége, jóllét – jól érezzük magunkat a bőrünkben);
  • Pszichológiai distressz (szorongás, stressz, ami még nem kóros állapot);
  • Pszichiátriai zavarok (orvosi diagnózissal megállapított pszichiátriai és mentális betegségek).

Fizikai egészség a vállalatoknál

A munkahelyi fizikai egészség kapcsán van két rizikófaktor, amivel feltétlenül foglalkozni kell:

  • Az egyik az egyre inkább mozgásszegény életmód;
  • A másik, hogy hogyan végezhető fizikai munka professzionális módon úgy, hogy az ne okozzon megbetegedéseket.

Az életmód és a munkakörülmények megváltoztatása a fizikai aktivitás csökkenését eredményezheti. Az ülő életmód azonban negatív hatással van a munkavállalók egészségére – különösen az irodákban dolgozókéra.

Másrészt a „dinamikusabb” tevékenységet végző szakembereket – különösen a raktárban dolgozókat – szintén érinthetik a munkahelyi testi egészségügyi problémák. Őket nem a mozgásszegény életmódból eredő veszélyek fenyegetik, hanem az olyan mozgásszervi betegségek, amelyek a rossz testhelyzetből vagy az ismétlődő, néha fájdalmas mozdulatok elvégzéséből erednek.

A munkavállalók fizikai egészsége is károsodhat, ha a szerszámokat és egyéb eszközöket nem, vagy már nem megfelelően használják az emberekhez. A váz- és izomrendszeri betegségek (MSD-k) és a derékfájás a leggyakoribb foglalkozási megbetegedések. Ismétlődő mozgások, kényelmetlen testhelyzetek, nem megfelelő munkakörülmények, stressz… Minden szakmát érint ez a jelenség.

A munkavállalók fizikai aktivitásának növelése segít csökkenteni a munkahelyi balesetek vagy foglalkozási megbetegedések és a munkára alkalmatlanság okait.

A testi és lelki egészség tétje a munkahelyen

Az alkalmazottak mentális és testi egészségi állapotának gondozása valós hatással van a vállalat tevékenységére. Álmatlanság, fáradtság, kiégés, depresszió, emésztési és hormonális zavarok, hosszan tartó fizikai fájdalom, magas vérnyomás… A jó munkakörülmények csökkentik a stressz okozta betegségeket.

Valójában a mentális és a fizikai egészség nagyon szorosan összefügg. A mentális zavar gyakran testi betegséggel jár, és fordítva. Mindkét terület egészsége elengedhetetlen a jó munkahelyi életminőség biztosításához.

A cél tehát az, hogy a vállalatok rendelkezésére álljon minden eszköz annak biztosítására, hogy alkalmazottaik tájékozottak, képzettek és teljes körű tájékoztatást kapjanak ezekről a fontos témákról.

Hogyan biztosítható a jó testi és lelki egészség a munkahelyen?

A munkáltató köteles garantálni alkalmazottai testi és lelki jóllétét. A munkavállalók testi-lelki egészségének előmozdítása mindenekelőtt jó munkakörülményeket igényel – mind a módszerek, mind az eszközök tekintetében (a munkavállalók egészségi állapotának rendszeres értékelése, kényelmes munkahely kialakítás stb). Például az a munkavállaló, aki egy asztal mögött ülve tölti a napját, ki van téve az ülő életmóddal járó kockázatoknak. Az intenzív képernyőmunka a testmozgás hiányával párosulva többek között szemfáradtságot és izom-rendellenességeket okoz. Ergonomikus munkaállomás tervezésével ezek ellen sokat tehetünk. Ha állítható széket biztosítunk a dolgozók számára, akkor a jobb testtartás segíti az ülő munkával járó rendellenességek lehető legnagyobb mértékű megelőzését, különösen akkor, ha ehhez megfelelő íróasztal vagy állítható számítógépes állvány is társul.

A raktárakban egészségük megőrzése szempontjából ugyanolyan fontos, hogy a dolgozókat olyan eszközökkel lássák el, amelyek megkönnyítik a napi feladataik elvégzését. Például a targoncákba, emelőkbe és emelőberendezésekbe történő befektetés az első lépés az alkalmazottak fizikai egészségének és jóllétének előmozdítása felé.

Szintén fontos figyelembe venni a fáradtság negatív hatását a munkavállaló fizikai egészségére. Az álláskönnyítő szőnyegek segíthetnek a kimerültség leküzdésében és javítják a munkahelyi kényelmet.

A szóban forgó munkahely típusától függetlenül a munkavállalók megfelelő felszerelésére tett erőfeszítések jobb teljesítményt biztosítanak, illetve a dolgozók így hatékonyabban látják el feladataikat.

A munkavállalók testi és lelki egészségével kapcsolatos kockázatok megelőzése

A munkavállalói kiégés, a stressz, a depresszió és a szorongás kockázataival szembesülve a vállalaton belül e mentális egészségügyi problémák megelőzésére irányuló intézkedéseket kell végrehajtani. Ez a kötelezettségvállalás a szervezeten belül kidolgozott humánerőforrás- vagy vállalati társadalmi felelősségvállalási (CSR) politika részét képezi. Ezért több lépést is meg lehet tenni. A cél az, hogy koherens cselekvéseket javasoljunk, és értékeljük az egyes szakaszokban megfigyelt fejleményeket.

Egyre több cég kínál lehetősége fizikai aktivitásra, sportra is. Ez egyéb előnyök mellett jobb hangulatot, önbecsülést és hatékonyságérzetet, valamint fokozott koncentrációt és jobb stresszkezelést eredményez. Világszerte számos tanulmány igazolta a sport pozitív hatásait az alkalmazottak testi és lelki egészségére egyaránt.

Összeegyeztethető a home office és a munkahelyi jóllét?

Videokonferenciák, határidők, családi élet… A mentális egészség szempontjából a home office jó menedzsmentet és önkontrollt igényel, ami néha bonyolult helyzetekhez vezethet. A kihívás az, hogy tudjuk, hol húzzuk meg a határvonalat a munka és az otthoni élet között. Ennek megfelelően a megelőzés fontos szerepet játszik. Hasznos lehet átgondolni az alkalmazottaknak kínált eszközöket, így nagyobb nyugalommal végezhetik tevékenységüket.

Az ilyen típusú munkával járó fizikai és lelki kockázatok csökkentése érdekében bizonyos jó gyakorlatokat át kell venni. Ez a javasolt munkakörnyezet, valamint a rendelkezésre álló eszközök és erőforrások (informatikai berendezések, szoftverek, online együttműködési tér stb.) kezdődik. Ezt követően érdemes lehet ösztönözni az alkalmazottakat a fizikai aktivitás gyakorlására, hogy kompenzálja a statikus helyzetüket a munkanap során. Végül is a fizikai aktivitás közvetlenül kapcsolódik a mentális egészséghez. A rendszeres fizikai aktivitás csökkentheti a stresszt és javíthatja a munkavállalók mentális egészségi állapotát.

A mentális és fizikai egészséget szolgáló megelőző intézkedések végrehajtása és konkrét intézkedések bevezetése hozzájárulhat a munkavállalói elégedettséghez – ez elengedhetetlen mindenki társadalmi jóllétéhez


Termékajánló:

További cikkek az Ön számára