Hogyan vásároljunk zölden?

A zöld termékek beszerzése alacsonyabb környezetterheléssel jár, de napjainkban, amikor egyre inkább terjed a „greenwashing”, vagyis a zöldre mosás jelensége, a beszerzési osztályoknak is résen kell lenniük. Hogyan választhatunk olyan termékeket, amelyek valóban zöldek?

Hogyan vásároljunk zölden - Manutan

Egy termék ökológiai és karbonlábnyoma nem ugyanaz. A termék lábnyomának felmérésére vonatkozó kritériumok a választott mérési módszertől függően változnak. Legyen világos, hogyan lehet azonosítani egy valóban zöld terméket.

Amikor egy termék valóban zöld, és amikor greenwashingra, vagyis zöldre mosásra kell gyanakodnunk

Az „ökológia” és a „fenntarthatóság” szavakat eléggé túlhasználják a cégek, sőt, néha vissza is élnek velük a marketingben. Ennek az az oka, hogy az EU-ban még nincsenek szabványok egy termék környezeti hatásának vizsgálatára vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy bárki állíthatja, hogy a terméke környezetbarát vagy fenntartható, és ha ez nem igaz, annak nincs következménye.

Ez ideális teret teremt a greenwashinghoz, vagyis az ökológiainak színlelt marketinghez, amikor megpróbálják az adott terméket „zöldíteni”.

A kérdést tovább bonyolítják az olyan kifejezések, mint az ökológiai lábnyom, a környezeti lábnyom és a karbonlábnyom. Ezek olyan „trendi” kifejezések, amelyeket esetlegesen használnak és amelyeknek a jogszabályok nem adnak pontos jelentést. Még az uniós szabályozás is csak ajánlásokra korlátozódik. Ugyanakkor számos olyan módszer létezik, amelyekkel kiszámítható az emberi tevékenység különböző típusú lábnyoma.

Először tisztázzuk a kifejezések közötti különbségeket

A termék karbonlábnyoma (szénlábnyom)

A legérthetőbb az összes lábnyom közül, aminek a mérése is egyszerűbb. Meghatározza, hogy egy termék előállítása és szállítása során mennyi CO² került a levegőbe. A szén-dioxid-kibocsátás mellett a karbonlábnyom más üvegházhatású gázok negatív hatását is méri (CO²-egyenértékre átszámítva).

A termék ökológiai lábnyoma

Hipotetikus egység – a földfelszín (beleértve a vízfelületet is) azon területe, amely egy termék életciklusának lefedéséhez szükséges. Valójában a természeti erőforrások mennyiségének „számviteli” kifejezése, amelyet egy adott termék fogyaszt el. Úgy számítják ki, hogy a szükséges erőforrásokat és a termék életciklusa során keletkező hulladékot biológiailag aktív földterületté alakítják át (szántóföld, legelő, erdőterület, víz). Az egység az úgynevezett globális hektár (gha).

A termék környezeti lábnyoma

A termék életciklus környezeti hatásának átfogóbb felmérése, amire a PEF (Product Environmental Footprint) módszertant használják. Ez az EU által ajánlott, kifinomult tudományos módszer (2021/2279 számú ajánlás), amit a jövőben kötelezővé kell tenni a tagállamok számára (lehetőleg 2024/2025 fordulóján).

PEF (Product Environmental Footprint) módszertan

A PEF módszertana 16 környezetvédelmi kritériumot határoz meg egy termék életciklus környezeti hatásainak – például a vízminőségre, a talaj savasodására vagy az energiafelhasználásra gyakorolt hatások – értékelésére. A termékek pontozása meghatározott szabályok szerint történik. A pontszámokat ezután összehasonlítják más termékekkel az európai PEF adatbázisban. Az adatbázisba fokozatosan bekerülnek az adatok.

Az Európai Bizottság elvárja, hogy a PEF módszertan átláthatóbbá és hatékonyabbá tegye annak értékelését, hogy egy termék környezetbarát-e.

A Manutannál már úgy döntöttünk, hogy követjük a PEF módszertant – ennek segítségével értékeljük a kínálatunkban lévő termékeket, hogy megkönnyítsük a vásárlók számára a legalacsonyabb környezeti hatású termék kiválasztását.

16 környezeti hatás a PEF módszertan szerint

  • Klímaváltozás
  • Vízhiány
  • Földhasználat
  • A környezet elsavasodása
  • Ózonréteg elvékonyodása
  • Nem rosszindulatú daganatok kialakulása és egyéb egészségügyi kockázatok
  • A tengervizek természetellenes eutrofizációja*
  • Az édesvízi patakok, folyók természetellenes eutrofizációja*
  • Édesvíz szennyezés
  • A talaj természetellenes eutrofizációja*
  • Szemcsés anyagok és egyéb szervetlen anyagok a levegőben
  • Ásványi erőforrások felhasználása
  • Energia-felhasználás
  • A rák kialakulása
  • Ionizáló sugárzás
  • Fotokémiai reakciók
  • Ózonképződés

* Az eutrofizáció a víz vagy a talaj ásványi anyagokkal való dúsítása. Míg a természetes eutrofizáció kívánatos, a természetellenes eutrofizáció negatív jelenség. Vízfolyások esetében például a vízi növények és mikroorganizmusok túlszaporodását eredményezheti, amelyek ezt követően oxigént vonnak el a vízből és halpusztulást okoznak.

Hogyan valósítottunk meg a gyakorlatban egy komplex tudományos módszertant a Manutannál?

A modern vállalatok intenzíven foglalkoznak ökológiai/környezeti lábnyomukkal, hiszen abban a céges beszerzések erősen érintettek. Ezért a Manutannál úgy döntöttünk, hogy megkönnyítjük a beszerzési osztályok számára egy termék környezeti hatásának megítélését.

Webshopunkban azon termékkategóriák, amelyek legalább 30 terméket tartalmaznak, ABCDE környezeti hatás-besorolást kaptak. Ez lehetővé teszi, hogy egy pillantással megtekinthesse, hogyan viszonyul egy termék környezeti lábnyoma az azonos kategóriában található többi termékhez képest.

Minden termékhez egyszerű grafikát adtunk:

Csak az ABCDE termékcsaládunk termékeit hasonlítjuk össze az azonos kategória többi termékével – ez a kínálatunkban a gyors vásárlói tájékozódást szolgálja. Ez nem egy általános termékbesorolás, ahogyan azt a hűtőszekrényekre vagy más elektronikai cikkekre vonatkozóan használják. Az A a legalacsonyabb környezeti hatású termék, az E a legnagyobb – az azonos kategória többi termékéhez képest.

Hogyan számítjuk ki egy termék környezeti lábnyomát?

Az ajánlott PEF módszertant alkalmazzuk az adott kategóriába tartozó egyes termékek környezeti lábnyomának kiszámításához (minél kisebb a szám, annál zöldebb a termék). Ezután rangsoroljuk a termékeket pontszámuk alapján, és a százalékos eloszlás szerint A, B, C, D vagy E betűket rendelünk hozzájuk.

A százalékos eloszlást nem mi alkottuk meg a skálán, azok elfogadott statisztikai módszereken és az ADEME Intézet (French Agency for the Circular Economy) körkörös gazdaság alapelvein alapulnak.

A termékek környezeti hatásának további értékelése

A PEF módszertan szerinti környezeti lábnyomon kívül más környezetvédelmi besorolásokat is talál a termékekre, például a teljes karbonlábnyomot, így könnyen képet kaphat arról, hogy mekkora CO² kerül a levegőbe az Ön által választott termék gyártásával. A szén-dioxidon kívül más üvegházhatású gázokat is figyelembe veszünk (amelyeket CO²-ekvivalensre alakítunk át) a karbonlábnyom számításakor.

Egyes termékek saját szabványos minősítéssel rendelkeznek, amelyeket a teljesség kedvéért a termékleírásban is feltüntetünk. Az ABCDE minősítésünk mellett megtalálhatja a fatermékekre vonatkozó PEFC vagy FSC tanúsítási logót, vagy az EU Ecolabel vagy az NF Environnement címkét.


További cikkek az Ön számára