Beszerzési tanácsok: környezetbarát Manutan-csomagolás

Óvja a környezetet, miközben bevezeti a környezetbarát csomagolás alkalmazásának új szokását. Beszerzési tanácsaink ebben lesznek segítségére.

Környezetbarát csomagolás

Világszerte mindinkább felébred ökológiai lelkiismeretünk. Valamennyien egyre környezettudatosabbá válunk, hiszen a közös cél bolygónk megóvása, természeti erőforrásainak megőrzése. Csak egy példa a sok közül: a környezetbarát csomagolás használatának általánossá kell válnia, különösen a vállalkozások körében. Műanyag, üveg, kartonpapír, papír, fa: melyiket válasszuk a környezettudatosság jegyében? Beszerzési útmutatónkkal segíteni szeretnénk a célnak leginkább megfelelő környezetbarát csomagolóanyag kiválasztásában.

Milyen a környezetbarát csomagolás?

A környezetbarát csomagolás újrahasznosítható. Az újrahasznosítható csomagolás olyan anyagból készül, amelynek hulladéka újból felhasználható nyersanyaggá alakítható át. Ezt a fajta csomagolást azért nevezzük „ökológiainak”, mert egy már meglévő anyagot alakít át, és nem a nulláról indul, tehát ezzel is óvja a környezetet. Az újrahasznosítható csomagolás használata a természeti erőforrások védelmének egyik hatékony módja, mivel csökkenti a hulladék mennyiségét, és ezáltal a szennyezés mértékét.

Honnan lehet tudni, hogy a csomagolás újrahasznosítható?

A mindennapokban használt termékeken és csomagolóanyagokon különféle jelölések láthatók. Ezek a szimbólumok elárulják, hogy mi újrahasznosítható, és mi nem.

Mik azok az újrahasznosítási kódok?

Szemléletünk csak akkor lehet környezetbarát, és csak úgy hozhatunk helyes döntéseket, ha előbb megismerjük az újrahasznosítási kódok jelentését. Nézzük meg, hogy melyek a nap mint nap használt termékeken és csomagolóanyagokon leggyakrabban feltüntetett jelölések.


A zöld pont azt jelenti, hogy a csomagolóanyagot vagy a terméket előállító vállalkozás a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló 94/62/EK irányelv értelmében az európai ökológiai címkézési rendszer partnere.


A Möbius-szalag néven ismert logó azt jelzi, hogy a csomagolás újrahasznosítható.


E két jel arról tájékoztatja a fogyasztót, hogy az általuk megjelölt csomagolás, illetve termék előállítása során hány százalékban használtak fel újrahasznosított alapanyagot.


Ez a logó tanító célzattal egyszerűen arra próbálja ösztönözni a fogyasztókat, hogy a termékek és a csomagolóanyagok hulladéka a hulladékgyűjtőbe kerüljön.


Ez a logó arra figyelmeztet, hogy a termék, illetve csomagolása nem kerülhet a háztartási hulladékba, csak a külön erre a célra kihelyezett hulladékgyűjtőbe.


Ez a jel kötelezően minden újrahasznosítható csomagolóanyagra felkerül.


Ez a jelzés az anyag és a termékkategória nevéből alkotott mozaikszóval tájékoztatja a fogyasztót a műanyag csomagolás összetételéről. A szám a felhasznált műanyag konkrét típusát jelzi.


Ez az üveg göngyölegeken elhelyezett jel arra figyelmeztet, hogy a csomagolást újra lehet hasznosítani.


Minden újrahasznosítható alumínium csomagolóanyagon rajta van ez a jelölés.


Ezek az ökocímkék azt jelzik a fából és papírból készült termékeken, hogy a csomagolás megfelel az ökológiai lábnyom csökkentését célzó szigorú követelményeknek és az alapanyag fenntartható erdőgazdálkodásból származik.


Melyik műanyag nem újrahasznosítható?

A műanyag az egyik legnehezebben újrahasznosítható anyag. A csomagolások többsége műanyag, ezért az újrahasznosítható csomagolás kiválasztásához elengedhetetlen legalább az összetételük ismerete. Ezt a célt szolgálja a műanyag termékek azonosítására bevezetett, 1-től 7-ig terjedő kódolási rendszer.

A különböző típusú műanyagok eltérő jellemzőit és tulajdonságait azonosító kódokból megtudhatjuk, hogy melyik műanyag csomagolást lehet újrahasznosítani. A műanyagok a következő 4 nagy csoportba sorolhatók:

  • PP (polipropilén),
  • PET (polietilén-tereftalát),
  • HDPE (nagy sűrűségű polietilén) és
  • LDPE (kis sűrűségű polietilén).

Az elsősorban üdítőitalok csomagolásához használt polietilén-tereftalát palackok az 1. kategóriába tartoznak, ami azt jelenti, hogy 100%-ban újrahasznosíthatók.

A korábban nem újrahasznosíthatónak tartott polisztirén (PS) mára szintén bekerült az újrahasznosítható anyagok körébe, ami érdekes fejlemény, hiszen használata igen elterjedt.

Környezetbarát csomagolás
Környezetbarát és újrahasznosítható csomagolás

Melyik a leginkább környezetbarát csomagolás?

Ökológiai csomagolás használatához a gyártás során felhasznált alapanyagok és azok újrahasznosíthatóságának alapos ismerete szükséges.

Környezetbarát csomagolás és viselkedés

Napjaink trendje a teljes hulladékmentesség. Ezt szem előtt tartva egyre több élelmiszert forgalmazó áruházlánc kínál nátronpapír zacskóban elvihető, ömlesztve forgalmazott termékeket. Az elgondolás lényege arra ösztönözni a vásárlókat, hogy egyáltalán ne használjanak műanyagzacskót, optimális megoldásként pedig arra, hogy ki-ki saját szatyrában vigye haza, amit vásárolt.

A Manutan azért kínál környezetbarát csomagolási termékeket, mert tudatosan elkötelezte magát a környezet védelme mellett. További információért tekintse meg új, környezetbarát irodai és raktári termékeket bemutató beszerzési útmutatónkat.

Melyik csomagolás a legkevésbé környezetszennyező?

A legkevésbé szennyező csomagolás az, amelyik a legkönnyebben újrahasznosítható vagy komposztálható, mivel biológiailag lebomlik. Az alábbiakban összeállítottuk a csomagolások alapanyagainak a fenntartható fejlődés szempontjából meghatározott ökológiai preferencialistáját.

Fa

A környezetre nézve a fából készült csomagolás a legkevésbé ártalmas. Az ok egyszerű: ezeket a csomagolóanyagokat lehet a legjobban újrahasznosítani, és ezek előállítása okozza a legkisebb környezetterhelést.

Üveg

Az üveg természetes anyagokból, például homokból, mészből és kalcium-karbonátból készül. Legnagyobb előnye, hogy a végtelenségig újrahasznosítható. Másrészről viszont előállításának, szállításának és újrahasznosításának jelentős az energiaigénye. Mindennek ellenére tény, hogy az üveg újra és újra felhasználható, és ez a tulajdonsága az érdeklődésünkre számot tartó környezetbarát csomagolóanyagok közé sorolja.

Fém

A fém nagy előnye, hogy viszonylag kis mennyiségű energia felhasználásával könnyen újrahasznosítható. Ezenkívül újrahasznosítása során a fém csomagolóanyagból teljesen más is készülhet, például nem levehető fedelű, illetve felújított, levehető fedelű hordó, amit többek között a Manutan is kínál.

Ilyen az élelmiszerek csomagolására széles körben használt alumínium, ami 100%-ban újrahasznosítható, miközben fizikai és kémiai tulajdonságaiból mit sem veszít. Bár az alumínium kezdeti előállításának nagyon nagy az áramfogyasztása, újrahasznosítása mindössze 5%-ot tesz ki a teljes áramszámlából.

Műanyag

A műanyagról az az általános kép él bennünk, hogy rendkívül környezetszennyező. Ugyanakkor a tudósok komoly erőfeszítéseket tesznek a hatékony újrahasznosítás feltételeinek megteremtése érdekében. A követendő eljárás megismeréséhez és a megfelelő környezetbarát hozzáállás kialakításához ismernünk kell tehát a műanyag csomagoláson feltüntetett logókat és jeleket. A Manutan által termékek szállításához kínált műanyag csomagolások, pl. a buborékfóliák, a genotermek, valamint az újrahasznosított tárolóedények tökéletes példái a műanyagok jobb felhasználásának.

Miért használjunk kartonpapír csomagolást?

A burkolásra és csomagolásra felhasznált karton-, illetve nátronpapír többnyire fából készül, ezért nagy előnyük, hogy könnyen újrahasznosíthatók. Ráadásul a kartonpapír csomagolással többször is megtehetjük ezt. Sőt, az újrahasznosítás folyamatos fejlődésének köszönhetően az élelmiszerek csomagolására használt kartondobozokat ma már szennyezett állapotban is a kartonpapír számára fenntartott szelektív hulladékgyűjtőbe dobhatjuk, mivel koszosan is újrahasznosíthatóak. Bár a kartoncsomagolás valamivel még mindig drágább, mint a műanyag, ár-érték arányban mégis jobb az olyan környezetbarát anyagoknál, mint a bambusz, a cukornádrost vagy a kukoricakeményítő, amelyek ökológiai szempontból kiváló anyagok.

A Manutan környezetbarát minőségi karton csomagolóanyagokat, pl. egyrétegű bordázott kartondobozokat, kétrétegű bordázott kartondobozokat és ütésálló karton raklapdobozokat kínál különféle termékek szállításához és fuvarozásához.

A környezetbarát csomagoláshoz kapcsolódó jó gyakorlatok

A csomagolóanyag megválasztása mellett bizonyos környezetbarát gyakorlatokat is a magunkévá kell tenni a környezetet terhelő ökológiai lábnyom csökkentése érdekében:

  • Csökkentsük a csomagolás méretét és súlyát, különösen a szállításban, és ügyeljünk arra, hogy a lehető legkisebb tér maradjon kihasználatlanul a csomagoláson belül.
  • Mondjunk le a szükségtelen csomagolásról. A csomagolás szépségét, illetve praktikus jellegét fokozó csomagolási elemek túlzó használata nyomán még több hulladék keletkezik, ami további válogatást igényel, és növeli a szennyezés mértékét.
  • Nem mindegy, hogy kitől vásároljuk meg a csomagolóanyagot: egyre több beszállító dolgozik olyan anyagokkal, amelyek igazoltan jobb ökológiai jellemzőkkel rendelkeznek.

Semmi akadálya tehát olyan környezetbarát csomagolóanyagok felhasználásának és olyan gyakorlatok alkalmazásának, amelyek anélkül járulnak hozzá a fenntartható fejlődéshez, hogy teljesítmény vagy minőség terén kompromisszumokra kényszerülnénk. A környezet védelmében tett jelentős lépések semmiképp nem jelentik azt, hogy le kell mondanunk a fogyasztók elégedettségéről, így a cégek nyugodt lelkiismerettel folytathatják tevékenységüket.


További cikkek az Ön számára