Hogyan válassz kollektív védőeszközöket a Manutan EXPERT-tel?

Ezen útmutatónkban megtalálja azokat a főbb hatályos előírásokat, amelyek segítenek kiválasztani a cége számára megfelelő kollektív védőeszközöket.

Minden munkáltató köteles biztonságos munkakörnyezetet garantálni csapata számára. Az alkalmazott kollektív védőeszközöket (CPE – Collective Protective Equipment) úgy kell megválasztani, hogy azok összhangban legyenek azokkal a kockázatokkal, amelyeknek a munkavállalók ki vannak téve, és természetesen meg kell felelniük a védőfelszerelésekre vonatkozó európai szabványoknak is.

Védőfelszerelés a kollektív biztonság szolgálatára

A munkáltatónak törvényi kötelezettsége, hogy felmérje azokat a kockázatokat, amelyeknek munkavállalói ki vannak téve, majd megtegye a szükséges óvintézkedéseket. Számos európai irányelv foglalkozik a munkahelyi egészséggel és biztonsággal, amelyeket a tagországok törvényeibe is átültettek. Magyarországon a legfontosabb jogszabályok a következők:

  • a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény,
  • a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. (II. 8.) SzCsM–EüM együttes rendelet
  • a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet
  • az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről szóló 4/2002. (II. 20.) SzCsM–EüM együttes rendelet.

Ezek a jogszabályok megkövetelik a vállalatoktól a kockázatok elkerülését, a munkaállomások átalakítását, a megelőző intézkedések végrehajtását és a kockázatokról való tájékoztatást. A kollektív védőeszközök (CPE) alkalmazása elválaszthatatlan a munkavállalók munkahelyi biztonsággal kapcsolatos képzésétől.

A téma jobb megértése érdekében az alábbiakban felsoroljuk a fő munkáltatói kötelezettségeket a munkahelyi biztonsággal kapcsolatban:

• Felméri és elkerüli a kockázatokat;

• Olyan felszerelést válasszunk, amely minimálisra csökkenti a munkahelyi kockázatokat;

• Biztosítani kell a megfelelő megelőzést;

• Intézkedések megtétele a kollektív és egyéni megelőzés érdekében;

• Belső prevenciós szolgálat létrehozása;

• Ossza meg a kockázatokkal kapcsolatos információkat az alkalmazottakkal.

Mi a különbség a CPE és a PPE között?

Mind a kollektív (CPE), mind az egyéni védőeszközök (PPE) beépülnek a kockázatmegelőzési megközelítésbe a vállalatokon belül. A kollektív védőeszközöket (CPE) az egyéni védőeszközök (PPE) előtt, illetve azt kiegészítve használják.

A gyakorlatban a munkahelyi baleset-megelőzés három lépésben történik. A kockázatértékelés után, amikor a munkavédelmi intézkedések nem elegendőek a veszély teljes kiküszöböléséhez, a CPE-t használják a munkahely vagy a munkaállomás biztosításának elsődleges eszközeként. Néha nem lehetséges a CPE megvalósítása. A vállalat ezután egyéni védőeszközöket használ alkalmazottai és látogatói védelmére.

Például egy gép által kibocsátott zaj okozta kellemetlenség esetén a CPE használata magában foglalhatja az eszköz zárt térben történő használatát. Előfordulhat azonban, hogy ez a védelmi intézkedés nem csökkenti kellőképpen a hangerőt, ami továbbra is kockázatot jelent a közelben dolgozó munkavállalók egészségére és biztonságára nézve. A védelmükre használt PPE ekkor egy zajszűrős fejhallgató lehet.

Egy másik példa a magasból való eséssel összefüggő balesetek megelőzése. Az építési területen fennálló veszélyek megelőzése még akkor sem lehetséges, ha olyan megelőző intézkedéseket hajtanak végre, mint például a dolgozók képzése az esés elkerülésére. Ebben az esetben a CPE keretében védőkorlátokat kell használni. Ha a helyszín ezt nem teszi lehetővé, akkor PPE keretében biztonsági hevedereket kell használni, amelyek megakadályozzák a leesést. A védőkorlát kollektív védőeszköz, a biztonsági heveder pedig egyéni védőeszköz.

A CPE definíció szerint a munkavállalók és tágabb értelemben a kockázati zóna közelében tartózkodó egyének védelmét szolgáló eszköz. A kockázatok széles skálája létezik, a vállalat tevékenységétől, a tárolt és kezelt termékek veszélyességétől vagy a használt gépek típusától függően.

Biztonsági szekrények szellőzése

A veszélyes termékekre speciális tárolási szabályok vonatkoznak. Bizonyos alapanyagok és eszközök csak ún. biztonsági szekrényben helyezhetők el. Ezt a tárolást megfelelő szellőzőrendszernek kell kísérnie, amely több paramétertől függ.

A veszélyes termékek gőzeivel kapcsolatos kockázatok megelőzése

A veszélyes termékek tárolása tűz- és robbanásveszélyt jelent. Bizonyos anyagok kibocsátása veszélyt jelenthet az azokat belélegző emberekre és a környezetre is. Ezért elengedhetetlen, hogy a veszélyes termékeket biztonságos körülmények között tárolják.

Az európai szabályozás megköveteli bizonyos termékkategóriák helyes és biztonságos tárolását. A leggyakoribb tárolási megoldás a biztonsági szekrény. Ez a bútor több olyan szabványnak is megfelel, mint például az EN 11470-1 és az EN 11470-2, amelyek kívülről befelé tűzállóságot írnak elő. Ezeknek a szabványoknak az a célja, hogy megakadályozzák, hogy a vállalat telephelyén fellépő tűz heves tűzzé fajuljon, vagy robbanást okozzon, miután veszélyes termékekkel érintkezett.

Tűz esetén az érzékelők automatikusan bezárják a szekrényajtókat, aktiválják a tömítőrendszert és lezárják a szellőzőnyílásokat.

A vészhelyzeteken kívül a szekrényeket folyamatosan szellőztetni kell egy szellőző- és szűrőrendszeren keresztül. A szellőztetés célja, hogy ne alakulhasson ki az egészségre vagy a környezetre ártalmas légkör a veszélyes anyagok jelenlétével.

A megfelelő szellőzőrendszer kiválasztása

Többféle szűrés és szellőztetés létezik, amelyek megfelelnek a veszélyes termékek tárolására vonatkozó hatályos szabványoknak. Ha a cégen belül már működik szellőztető rendszer, be kell építeni egy csatlakozókészletet. Ez lehetővé teszi a szekrény csatlakoztatását a cég szellőzőrendszeréhez. A csatlakozó csatorna korrózióálló és égésgátló anyagokból készül.

Egy másik megoldás egy szűrő- és szellőztető egység, amely közvetlenül a szekrényhez illeszkedik. Fontos, hogy a biztonsági szekrényhez kompatibilis egységet válasszunk. Azt is karban kell tartani, hogy hatékony maradjon, különösen akkor, ha a szűrőt cserélni kell. Lehetőség van arra is, hogy a szűrő- és szellőztető egység kimenetét a cég szellőzőrendszerére kössék, ezzel is növelve a biztonságot a már szűrt levegő elszívásával.

Jelzések telephelyen belül és kültéren

A jelzések beépülnek a vállalat kollektív egészségügyi és biztonsági politikájába. A CPE ezen kategóriája lehetővé teszi a belső és külső terek figyelmeztető táblákkal való felszerelését.

Munkáltató kötelezettsége

A táblák és a kijelzők többféle szerepet töltenek be a vállalatokon belül. A 92/58/EGK európai irányelv meghatározza a minimumkövetelményeket ezen a területen:

  • „Belépni tilos” táblák;
  • Veszélyekre utaló figyelmeztető jelek;
  • A speciális egyéni védőeszközök kötelező használatára vonatkozó táblák;
  • Kiürítési és elsősegélynyújtási utasítások;
  • A tűzoltó felszerelések elhelyezkedése és azonosítása.

A megfelelő jelzések kiválasztása

A közúti közlekedésbiztonsági táblák számos szabványt követnek a biztonság érdekében, attól függően, hogy közutakon vagy magánterületeken helyezik el őket. Ezek a táblák is fontos részei a balesetvédelemnek (pl. sebességkorlátozás, maximális járműmagasság, gázüzemű járművel behajtani tilos stb.).

A megfelelő jelzéstípus kiválasztása azon kockázatok alapján történik, amelyeket megelőzni szándékoznak. Technikai szempontból a jelzések típusa attól függ, hogy milyen környezetben fogják felszerelni. A jelzéseket és figyelmeztető táblákat ki lehet helyezni matricaként, de műanyag vagy fém táblaként is. A jelzéseket mindig jól látható felületre kell helyezni, például vegyszertároló szekrények ajtaja. Kültéri használatra a PVC, illetve az alumínium táblákat ajánljuk, mert ezek jobban ellenállnak az időjárási viszonyoknak. Személyre szabható jelzések is vannak. Ezeket az egyedi nyomatokat olyan cégeknek ajánljuk, ahol sok jelzésre van szükség, vagy nagyon konkrét üzeneteket kell megjeleníteniük.

Sorompók és kordonoszlopok

Az akadályokat és kordonoszlopokat a terek lehatárolására és a hozzáférési pontok biztosítására tervezték. Ezt a kategóriájú CPE-t építkezéseken, rendezvényeken, parkolókban és a vállalati helyiségeken belül használják. Ezek a biztonsági eszközök segítik az embereket a helyes közlekedésben, és megakadályozzák az illetéktelen hozzáférést.

A főbb elérhető kordonoszlopok közé tartoznak a lánc-, a kötél- és visszahúzható kordonszalagos oszlopok. A láncos oszlopokat jellemzően építkezéseken használják, míg a visszahúzható kordonszalag alkalmasak nagyobb embertömeg irányítására vállalatoknál, repülőtereken vagy minden olyan helyen, ahol sorok alakulhatnak ki, beltéren és kültéren egyaránt. A kötéloszlopok dekoratív megjelenést kölcsönöznek, és ideálisak rendezvények vagy helyszínek, például múzeumok számára. Az oszlopos kordonszalag alternatívája a falra szerelhető kordonszalag, amely alkalmas olyan helyekre, ahol állandó sorompóra van szükség.

A sorompó sokoldalú kollektív védőfelszerelés is. Ezeket olyan tényezők alapján kell kiválasztani, mint a padló típusa, a szükséges hossz és a szín. Egyes sorompók különböző méretű területek kijelölésére használhatók, például süllyesztett vagy kihúzható sorompók. Bizonyos színeket általában bizonyos tevékenységekhez társítanak. Például a fekete és a sárga az ipari szektorban található, míg a sárga gyakran a biztonsághoz kapcsolódik, a szürke pedig a szállításban a rakodóhelyek kijelölésére szolgál.

Megfelelő kollektív védőeszközök használatával megteremtheti a munkahelyi egészségügyi és biztonsági kultúrát. Fedezze fel termékválasztékunkat: „Egészség- és munkavédelem”.


További cikkek az Ön számára