A menekülési útvonalakról: helyesen vannak jelölve?

Körbejárjuk, hogyan kell helyesen jelölni a menekülési útvonalat és áttekintjük a kiürítés alapvető szabályait is.

Kiürítés nyitókép

A kiürítés alatt emberek, állatok és értékes tárgyak gyors és biztonságos kijuttatását értjük olyan épületből vagy helyről, amelyet veszély fenyeget. A kiürítés leggyakoribb oka a tűz. Ezen kívül találkozhatunk még:

  • árvízzel, 
  • gázszivárgással, 
  • robbanással vagy annak veszélyével,
  • az épület megrongálódásával vagy összeomlásával,
  • ritkán földrengéssel,
  • esetleg rendőrségi intézkedés miatti kiürítéssel (pl. bombariadó).

Hogyan jelöljük a vészkijáratokat és a menekülési útvonalat?

A menekülési útvonal jelölésére különböző típusú táblák használhatók. Az, hogy mikor melyiket kell alkalmazni, a helyszíntől és a menekülés irányától függ.

  1. A menekülés és kiürítés irányát a menekülési útvonalon (pl. folyosón) használjuk, ahol több menekülési irány is felmerülhet lehetőségként, de nem mind helyes.
  2. A vészkijárat jelző táblát a szabad térre kivezető ajtó fölé helyezzük el.
  3. A menekülés és kiürítés folytatólagos iránya tábla megerősítést ad a helyes útvonalról, például egy ajtó nélküli átjáróban vagy egy olyan ajtónál, amely egy másik folyosóra vezet.
  4. A menekülési útvonal a lépcsőn táblát (amely a menekülési útvonalba tartozik) leggyakrabban a lépcsőfokokra helyezve használják.
  5. Az akadálymentes menekülési útvonal táblát a hagyományos menekülési útvonalhoz hasonlóan azokra a helyekre szükséges kitenni, ahol irányváltás zajlik.

Mindig úgy helyezzük ki a táblákat, hogy a haladási irány egyértelmű legyen – különösen olyan folyosókon, ahol sok kanyar van, vagy lépcsőn.

Hol kötelező a jelölés?

A vonatkozó előírások szerint menekülési útirányt jelző biztonsági jelekkel kell ellátni

  • a füstmentes lépcsőházat és az e felé vezető utat,
  • a folyosók minden kereszteződését minden irányból,
  • minden irányváltoztatást,
  • bármilyen szintváltoztatást,
  • a kötelezően előírt vészkijáratokat,
  • a menekülésre használható ablakokat, valamint
  • a szabadba vezető utolsó kijáratot.

Ez utóbbi esetében a mentésben közreműködők számára a vészkijáratot kívülről is meg kell jelölni. A külső jelölés az épületek főbejáratánál elhagyható.

A foszforeszkáló táblák segítenek a sötétben

Menekülési útvonalakon biztonsági világítást kell felszerelni a kisfeszültségű erősáramú berendezésekre vonatkozó általános előírások szerint. Magas épületek és zárt folyosóval rendelkező középmagas épületek esetén a menekülési útvonalakon biztonsági világítást kell létesíteni.

A kiürítési folyamathoz szükséges látási és tájékozódási feltételeket a biztonsági világítás mellett más megoldással is biztosítani kell. Ilyen lehet az épületben elhelyezkedő különféle tárgyak világító módon történő megjelölése, például világító fal- vagy padlójelölő csík, esetleg festék alkalmazása.

Az épület menekülési útvonalain a vonatkozó műszaki követelménynek megfelelő, vagy azzal egyenértékű biztonságot nyújtó menekülési útirány-jelzőrendszert kell a biztonsági világítás mellett létesíteni.

A teljes menekülési útvonalat, beleértve az ajtókat és az akadályokat is, megfelelően meg kell világítani, hogy áramszünet esetén is biztosított legyen a tájékozódás. Az első lehetőség az, hogy a vészvilágítást a falra helyezzük. A második lehetőség a műanyag vagy öntapadós táblák helyett foszforeszkáló jelölések használata, amelyek teljesen karbantartásmentesek és akkor is világítanak, ha meghibásodna a világítás.

A padlójelöléseknél ne feledkezzünk meg a lépcsőkről sem. Biztonságosan le tudunk menni a lépcsőn, ha elmegy az áram a munkahelyünkön? Az első és az utolsó lépcsők széleit mindig érdemes lumineszcens (és csúszásgátló) szalaggal megjelölni.

Hogyan történik a riasztás és a kiürítés tűzvész esetén?

  1. Ha az épületben bárki füstöt, tüzet vagy más szokatlan helyzetet észlel, megnyomja a tűzjelző gombot a riasztó aktiválásához. Ha nincs sziréna vagy tűzjelző gomb az épületben, „Tűz van!” kiabálással kell jelezni. Hangszóró is használható riasztásra.
  2. Azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot, és a lehető legrészletesebben tájékoztatni kell a kezelőt.
  3. Zárjuk be az összes környező ablakot. A levegő ugyanis táplálja az égést. Húzzuk ki az összes elektromos készüléket, és zárjuk el a gáz- és vízcsapokat. Hagyjuk az épületben felkapcsolva a lámpákat a jobb tájékozódás érdekében.
  4. Indítsuk el a kiürítést és győződjünk meg arról, hogy a dolgozók teljes csoportja elhagyta az épületet.
  5. Vonuljunk a kijelölt gyülekezőhelyre. Mindig igyekezzünk szabadon hagyni a helyet a mentőknek és a tűzoltóknak. Ha kiderül, hogy valaki hiányzik, azonnal jelentsük a mentőcsapat egyik tagjának. Adjunk minél jobb leírást az adott személyről – hogyan néz ki, van-e ismert egészségügyi problémája, és hogy hol tartózkodhat.

FONTOS: A kiürítés során soha ne használjunk liftet. Amellett, hogy benne rekedhetünk, a liftakna kéményként is működik, és ahogy a lift mozog, az áramló levegővel terjed a tűz. A nagy irodaházakban a liftek általában maguktól lemennek, ha megszólal a riasztó. Mindig a lépcsőt és az épület hagyományos kijáratát használjuk.

Amikor a kiürítési útvonalat jelöljük ki, legyen egyértelműen látható, hogy a lift nem vészkijárat.

Ha segítségre van szüksége a megfelelő munkahelyi biztonsági táblák kiválasztásában, vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal.


További cikkek az Ön számára