Beszerzési tanácsok: Hogyan válasszon kültéri szelektív hulladékgyűjtőt vállalkozása számára?

Kültéri szelektív hulladékgyűjtőt keres vállalkozása számára? Olvassa el a Manutan beszerzési tanácsait, mely segít a legjobb termékek kiválasztásában.

Hogyan válasszunk kültéri szelektív hulladékgyűjtőt?

A környezet megóvásában mind a magánszemélyek, mind a vállalkozások fontos szerepet játszanak. A cégek a hulladék újrahasznosításával még nagyobb szerepet vállalhatnak ebben, különösen akkor, ha ehhez európai beszállítókat választanak. Cikkünkben teljes körű útmutatást nyújtunk ahhoz, hogyan alakíthat ki a telephelyén hatékony szelektálási rendszert Európában gyártott kültéri szelektív hulladékgyűjtők segítségével.

Mit kell figyelembe vennie a megfelelő kültéri szelektív hulladékgyűjtő kiválasztásakor?

Bármilyen kültéri szelektív hulladékgyűjtő beszerzése előtt fel kell mérnie a pontos igényeket. A vállalkozások hulladékgazdálkodása a szelektálást igénylő hulladék megállapításával kezdődik. Ezt követően meg kell vizsgálnia, hová kerülnek a kültéri szelektív hulladékgyűjtők, majd költségvetést kell készítenie a beszerzéshez.

A szelektálandó hulladék mennyiségének és típusának megállapítása

A szükséges hulladékgyűjtők számának és azok literben kifejezett kapacitásának kiszámításához először meg kell vizsgálni a vállalat egyes osztályain keletkező hulladékot. Már önmagában a keletkezett hulladék literben kifejezett mennyiségének közzétételével – sokan nem is gondolják, mennyi hulladékot termelnek – fokozható a dolgozók elkötelezettsége a hulladék szelektálása iránt. Ha a munkavállalók szükségleteit és preferenciáit is figyelembe veszi a terveiben, még inkább ösztönözni tudja őket a szelektálásra.

A következő lépés annak meghatározása, milyen szelektív hulladékgyűjtőt kell biztosítani a látogatók (vevők, beszállítók, szállítómunkások, járókelők stb.) által eldobott hulladékhoz. Ezután meg kell állapítani, mely anyagok hasznosíthatók újra. Lépjen kapcsolatba a helyi hulladékfeldolgozó vállalatokkal, hogy többet megtudjon erről.

Miután felmérte a hulladékkal kapcsolatos igényeket, ne feledkezzen meg a hulladékgyűjtők feliratozásáról, melynek jól láthatónak és magától értetődőnek kell lennie a felhasználók számára annak érdekében, hogy az emberek a megfelelő hulladékot a megfelelő gyűjtőbe helyezzék. A témáról folytatott belső kommunikáció hatékony eszköz ahhoz, hogy a dolgozók tájékoztatást kapjanak a hulladék megfelelő kezelésének fontosságáról.

Annak kiválasztása, hová kerüljenek a kültéri szelektív hulladékgyűjtők

A kültéri szelektív hulladékgyűjtőkkel szembeni minőségi kritériumokat befolyásolja azok elhelyezkedése. A napnak és a hőmérsékletváltozásnak különösen kitett edényeket, hordókat és konténereket időjárásálló anyagokból kell készíteni. A tető nélküli területeken elhelyezett kukákat valamilyen módon védeni kell az esőtől.

Ezenkívül a hulladékgyűjtőknek harmonikusan kell illeszkedniük a környezetükbe. A kiválasztott formának és anyagoknak illeszkedniük kell a környező tájhoz és épületekhez.

Egy másik kritérium a biztonság figyelembevétele. A nyilvánosan elérhető helyekre elhelyezett hulladékgyűjtőket nagyobb valószínűséggel lopják vagy mozdítják el, illetve rongálják meg. Ezért speciális hulladékgyűjtőket kell választani, amelyek megakadályozzák az ilyen kellemetlenségeket.

A kültéri szelektív hulladékgyűjtőkre vonatkozó beszerzési költségvetés kezelése

A felmért igények alapján ki tudja számítani az egyes külső szelektív hulladékgyűjtőkre fordított összeget, és meg tudja állapítani, milyen ártartományban kell keresnie.

A hulladékgyűjtőkre vonatkozó leghatékonyabb költségvetéshez először fel kell mérnie a beltéri szemétgyűjtőkre vonatkozó igényeket. A beltéri szelektív hulladékgyűjtőkbe kerülő hulladék többsége a vállalat helyiségeiből kerül ki. Azoknak, akiknél ez a hulladék keletkezik – függetlenül attól, hogy az az irodákból, a közösségi terekből vagy a termelési helyszínekről származik-e – a szükségleteiknek megfelelő konténerekhez és gyűjtőedényekhez kell jutniuk.

Mik az előnyei annak, ha Európában készült, azaz “Made in Europe” címkével ellátott termékeket választanak szelektív hulladékgyűjtőnek?

Vállalkozásának számos előnye származik abból, ha “Made in Europe” címkés termékeket választ. Ha ezek a termékek Európából származnak, bizonyos garanciák állnak rendelkezésre mind azok gyártása, mind azok szállítása szempontjából.

A“Made in Europe” címke garanciát jelent a minőségre

Amennyiben úgy dönt, hogy a hulladékgyűjtőket Európán belül szerzi be, garanciát kap arra, hogy vállalkozása olyan termékeket vásárol, melyek megfelelnek az aktuális szabványoknak, függetlenül attól, hogy ezek a szabványok EU-s, vagy az egyes országok nemzeti előírásai-e.

Ezek az rendelkezések főként a termékek, például kültéri szelektív hulladékgyűjtők összetételére, kialakítására és minőségére vonatkoznak. Ezenkívül az Európában áruértékesítéssel foglalkozó vállalatoknak be kell tartaniuk az átláthatósági rendelkezéseket, ezek révén pedig a termék jobban nyomon követhetővé válik.

Az európai partnerek kiválasztásának stratégiai előnyei

Az Európából történő termékbeszerzés – szemben a világ más részén működő beszállítóktól – esetén a termékek jelentősen kevesebb távolságot tesznek meg. Ez a közelség elősegíti a beszerzést, mivel annak pozitív kihatásai vannak a határidőkre és az árakra a végső felhasználó szempontjából.

A Európában készült termékek beszerzése pozitív példa lehet az Önöknél alkalmazott CSR politikában is

A CSR1 manapság nagyon lényeges tényező. A CSR politikát alkalmazó cégek jobb megítélés alá esnek mind a partnereik, mind az ügyfeleik mind pedig a munkavállalóik részéről.

A “Made in Europe” címkével ellátott termékek beszerzésével lehetővé válik a vállalkozások számára, hogy:

  • hozzájáruljanak az európai kontinens gazdasági fejlődéséhez,
  • európai CSR címkékkel és tanúsítvánnyal rendelkező termékeket vásároljanak, és
  • minimalizálják az áruszállításból, illetve –szállítmányozásból eredő karbonlábnyomukat.
Szelektív hulladékgyűjtő konténerek kültérre
Szelektív hulladékgyűjtő konténerek kültéri használatra

Hogyan kell kiválasztani a kültéri szelektív hulladékgyűjtőket?

Különböző típusú, a vállalkozás speciális követelményeinek megfelelő szelektív hulladékgyűjtők állnak rendelkezésre kültéri használathoz. Kapacitás, nyitószerkezet és jelölés: ezek kombinálásával kialakíthatjuk a vállalkozásunk számára legalkalmasabb hulladékszelektálási megoldást.

A megfelelő méret a megfelelő használathoz

Az edény tárolókapacitásának összhangban kell lennie a befogadott hulladék mennyiségével, valamint az edény ürítésének gyakoriságával. Az kuka típusának ezenkívül alkalmasnak kell lennie az azt használó emberek számára is. Például: egy, az épület bejáratánál vagy a pihenő területen elhelyezett kommunális kuka vagy konténer nagysága nem haladhatja meg a 100 litert. A gyárakból kikerülő hulladék és a raktárakból kikerülő csomagolás esetében a magasabb, 1000 literes konténerek megfelelőbbek.

Jellemzők, melyeket figyelembe kell venni a külső hulladékgyűjtő kiválasztásakor

A hulladékgyűjtők gyártói különböző hordókat, konténereket és kukákat fejlesztettek ki kültéri használatra, minden költségvetéshez megfelelő minőségben és áron. A rendelkezésre álló tulajdonságok és opciók általában a következők:

  • Különböző típusú fix vagy leemelhető fedelek
  • A fedél lezárásának lehetősége
  • A kültéri használathoz alkalmas különböző anyagok, pl. műanyag, acél vagy fém
  • Zsákkal vagy zsák nélkül szállított edények
  • Hamutartó felszerelésének lehetősége az edényekre
  • Különböző felszerelési rendszerek (falra, padlóra vagy utólagos kiegészítéssel)
  • Kerekeken guruló edények
  • Különböző formájú és magasságú edények
  • Automatikus záródás veszélyes és tűzveszélyes termékeknél

Egyértelmű jelölés a kültéri szelektív hulladékgyűjtők megkülönböztethetősége érdekében

Támogassa az újrahasznosítást a kültéri területeken azzal, hogy egyértelműen feltünteti az ezen edényekben gyűjtött hulladék különböző típusait, például a telephelyen mindenütt ismétlődő színkóddal, mely lehetővé teszi az emberek számára, hogy megismerkedjenek a vállalatnál működő hulladékszelektálással.

Plakátok helyezhetők el minden szelektív hulladékgyűjtő mellett annak illusztrálására, milyen jellegű hulladékot tárolnak benne. A képek gyors tájékoztatást nyújtanak az embereknek, különösen, ha ugyanabba a kategóriába tartozó (pl. műanyag), de különböző jellegű hulladék újrahasznosítására kerül sor. A műanyag különböző formákban fordulhat elő, ezért olykor különböző módokon kerül feldolgozásra.

A fedélnyitó rendszerből szintén következtetni lehet arra, milyen típusú hulladékot (poharak, papír és karton, műanyag palackok, fémdobozok, cigarettacsikkek stb.) tartalmaz.

Végül, de nem utolsósorban, ahogy korábban már említettük, a belső kommunikáció szintén megfelelő módja annak, hogy a felhasználóknak megtanítsuk a hulladékszelektálásra vonatkozó alapvető szabályok betartását.

Miért van szüksége vállalkozásának kültéri szelektív hulladékgyűjtőkre?

Bár a beltéri szelektív hulladékgyűjtők elégséges választásnak tűnhetnek a vállalkozások számára, nem szabad megfeledkezni a kültéri szelektív hulladékgyűjtésről sem. Ez több szempontból is előnyös lehet. Ide tartozik például a márka imázsa, a pénzügyi tervezés és időnként a hatályos jogszabályoknak való megfelelés követelménye.

Mik a gazdasági és környezetvédelmi előnyei a vállalkozásoknál keletkezett hulladék szelektálásának?

A jogi kötelezettségek teljesítésén kívül és felül a vállalati hulladék szelektálásának számos gazdasági előnye is van. A szelektív hulladékgyűjtők kihelyezése megköveteli a vállalkozásoktól, hogy alaposan fontolják meg, hogyan csökkentsék hulladékukat és hogyan hasznosítsák újra erőforrásaikat.

Nyilvánvaló, hogy a hulladék szelektálása a környezet megóvásának lényeges eszköze. A hulladék szelektálása hozzájárul az újrahasznosított anyagokból készült új termékek gyártásához. Ma már a fém- és fahulladék újrahasznosítására is rendelkezésre állnak különböző módszerek. Az ilyen nyersanyagokkal való takarékosság azt jelenti, hogy megspórolhatjuk az azok kitermeléséhez és feldolgozásához szükséges erőforrásokat (fosszilis tüzelőanyag, fa, szén, gáz, víz stb.).

Hogyan javítja a szelektív válogatás a vállalkozás hulladékgazdálkodását?

A külső hulladékszelektáláshoz szükséges megfelelő konténerek és edények beszerzése a hatékony, veszélytelen és biztonságos hulladékkezelés alapja. A hulladék szelektálása függ annak típusától (papír, műanyag, üveg, fém), a feldolgozás módjától és a hulladék veszélyességétől.

A megfelelő külső szelektív hulladékgyűjtő kiválasztása (fedélrendszer, kapacitás, anyag stb.) hatást gyakorol az újrahasznosítási költségekre. Ezeknek a költségeknek a felméréséhez figyelembe kell venni a dolgozók által a hulladék szelektálására és a megfelelő edényekbe történő helyezésére fordított idejét. Bizonyos anyagok gondos szelektálása azt is jelenti, hogy az újrahasznosítható hulladék a hulladékgyűjtő vállalkozásoknak eladható.

Erről a témáról többet tudhat meg, ha letölti a vállalatok hulladékgazdálkodásáról szóló tanulmányunkat.


1 Vállalati társadalmi felelősségvállalás


Termékajánló:

További cikkek az Ön számára