Alkohol a munkahelyen: hogyan lehet felismerni és mit lehet tenni ellene?

Az alkohol rontja az érzékelést, ezért fogyasztása munkavégzés közben tilos. Milyen jogai vannak a munkáltatónak és a munkavállalónak ezzel kapcsolatban?

Alkohol a munkahelyen nyitókép

Megvizsgálunk néhány munkahelyi alkoholfogyasztással kapcsolatos helyzetet, és tippeket adunk az alkoholtesztelők kiválasztásához.

Alkoholos befolyásoltság és munkavégzés

Ahogy az egyes országok másként rendelkeznek az autóvezetésnél megengedett véralkoholszintről, úgy nemzetenként eltérőek a rendelkezések abban is, hogy a munkavállaló végezhet-e munkát alkoholos befolyásoltság alatt? Érdekességként említjük meg, hogy például Csehországban a munka törvénykönyve engedélyezi a munkahelyen történő alkoholfogyasztást bizonyos esetekben (pl. kohókban dolgozóknak, üvegfúvóknak, de kis mennyiségben üzleti tárgyalások során is).

A magyar Munka Törvénykönyve és munkavédelemről szóló törvény is szigorúan és egyértelműen fogalmaz.

Alkohollal kapcsolatos munkáltatói és munkavállalói kötelezettségek a munkahelyen

Az Mt. és a munkavédelmi törvény előírásai szerint a munkáltató:

  • Kötelessége az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása.
  • Köteles „rendszeresen meggyőződni arról, hogy a munkakörülmények megfelelnek-e a követelményeknek, a munkavállalók ismerik, illetve megtartják-e a rájuk vonatkozó rendelkezéseket”.
  • Jogosult és egyben köteles megfelelő vizsgálatokkal rendszeresen ellenőrizni, hogy a munkavállaló betartja-e az alkoholtól és egyéb szerektől való tartózkodás kötelezettségét.

A munkavállalóra vonatkozóan a jogszabályok a következőket írják elő:

  • Az Mt. általános követelményként írja elő a munkára képes állapotban történő megjelenést.
  • Csak biztonságos munkavégzésre alkalmas állapotban, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munka végzésére vonatkozó szabályok megtartásával végezhet munkát. Ez utóbbi magában foglalja az alkoholos vagy egyéb tudatmódosító szerektől való befolyásoltság tilalmát is. 

A teljes alkoholtilalmat jogszabály (pl. KRESZ), vagy maga a munkáltató is előírhatja, ha az alkoholfogyasztás nem egyeztethető össze a szerződésből eredő kötelezettség teljesítésével (pl. magasban végzett munka, gépekkel végzett munka, egyéb olyan munkakörök, ahol az alkoholos befolyásoltság hatással van a teljesítményre és a biztonságra). A munkáltató az alkoholtilalmat a munkaszerződésben vagy belső szabályzatban is rögzítheti.

Mikor és hogyan ellenőrizzük a munkahelyi alkoholfogyasztást?

A munkavállaló ellenőrzése szükségszerűen felveti a személyiségi jogok sérelmét. Éppen ezért a munkáltatónak minden esetben tájékoztatnia kell a munkavállalókat az ellenőrzés során alkalmazott eszközökről és eljárásokról. Az ellenőrzés során fokozottan szem előtt kell tartani a következőket:

  • a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét,
  • az egyenlő bánásmód követelményét, valamint
  • az emberi méltóság megsértésének tilalmát.

A Kúria több eseti döntésében is megállapította a joggal való visszaélést, mert a munkáltató csak látszólag intézkedett jogszerűen. Előfordult például, hogy a munkáltató nem a munkavégzésre való alkalmasság ellenőrzése céljából, hanem személyes bosszúból, indokolatlanul és többször is ellenőrizte munkavállalóját. Az ilyen típusú ellenőrzés jogtalan, azt a munkavállaló megtagadhatja.

Ha az ellenőrzés során kiderül a munkavállaló kötelezettségszegése (azaz az alkoholos befolyásoltság), a bizonyítás megkönnyítése érdekében a vizsgálat eredményét célszerű írásban közölni a munkavállalóval.

Az írásbeli tájékoztatás alapján a munkavállaló beismerheti a kötelezettségszegést és intézkedés alkalmazható vele szemben (akár elbocsátás is). Ha a munkavállaló kifogást emelt a vizsgálat eredményével szemben, a munkáltató vérvizsgálatot kezdeményezhet.

Alkoholszonda akkor alkalmazható, ha a munkáltatónak megalapozott a gyanúja arra vonatkozóan, hogy a munkavállaló alkoholos befolyásoltság alatt áll, és ezzel veszélyezteti a munkavégzést.

A gyanút megalapozhatja egyértelmű mozgáskoordinációs vagy beszédzavar.

Milyen alkoholszondát válasszunk a munkavállalók vizsgálatára?

A munkahelyi alkoholtesztet általában digitális szondával végzik. A mérési pontosság az összes digitális eszköznél hasonló, így a választáskor egyéb paraméterekre érdemes koncentrálni:

  • Igényel-e kalibrálást?

Egyes szondákat 6 hónap vagy egy év után kalibráltatni kell. A kalibrálás szükségességét a kijelzőn olvasható SER vagy CAL felirat jelzi. Az alkoholszondát elvisszük egy kalibráló központ technikusához, aki a megadott mennyiségű alkoholt tartalmazó mintán ellenőrzi és visszaállítja a beállításokat. Ha elmulasztjuk a kalibrálást, a mérési pontosság hirtelen csökkenhet.

A kalibrálást nem igénylő alkoholszondákban általában bizonyos számú mérés után ki kell cserélni az érzékelő modult. Kaphatóak olyan eldobható eszközök is, amelyek nem igényelnek semmilyen karbantartást.

  • Töltési mód

Az alkoholmérők elemesek, vagy kábellel tölthetők.

  • Cserélhető szájrész

Egyes szondák közvetlenül beépített kilégzőszeleppel rendelkeznek. Higiéniai szempontból azonban a munkahelyen cserélhető műanyag szájrésszel javasolt vizsgálatot végezni.

A digitális szondák mérési tartománya általában 4, esetenként 5 ezrelékig terjed. A hibahatár 5-10% tartományba esik.

Ügyeljünk arra, hol tároljuk a készüléket. Nem tanácsos az alkoholszondát autóban tartani, mert télen a fagy károsíthatja. Kaphatók ugyan 0 °C-ig működő szondák is, de 5-40 °C hőmérsékleten garantált a megbízható eredmény.

A munkavállaló alkoholos befolyásoltság alatt áll, most mi a teendő?

Mielőtt megírjuk a felmondást, győződjünk meg arról, hogy a munkavállaló állapota valóban súlyos, és gondoljuk át, hogy megéri-e elveszíteni őt, mint munkaerőt. A mért alkoholszintnek meg kell feleljen a munkavállaló mentális funkcióinak vagy általános éberségének csökkenése. Tartsuk szem előtt a következő értékeket:

  • A 0,1 mg/l légalkoholszintet a mérési hibahatár miatt nem tekinthetjük bizonyító erejűnek.
  • 0,11-0,14 mg/l légalkoholszint esetén az alkoholfogyasztás igazolható, de nincs alkoholos befolyásoltság.
  • 0,15 mg/l légalkoholszint esetén közúti forgalomban már szabálysértést állapít meg a rendőrség és közigazgatási bírságot szab ki annak ellenére is, hogy alkoholos befolyásoltságról még mindig nem beszélhetünk, viszont az alkoholfogyasztás igazolható.
  • 0,26 mg/l légalkoholszinttől enyhe alkoholos befolyásoltságról, 1,26 mg/l légalkoholszinttől pedig súlyos alkoholos befolyásoltságról beszélünk.

Ha ellenőrizni szeretnénk a munkahelyen az alkoholszintet, válasszunk megfelelő alkoholszondát, és ne felejtsük el rendszeresen kalibráltatni vagy cserélni a modult. Ha segítségre van szüksége a választásban, vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal.


További cikkek az Ön számára