Biztonsági és egészségvédelmi jelzések a munkahelyen

A mindennapi életben szinte észrevétlenek, de végső esetben akár életet menthetnek. A biztonsági és egészségvédelmi táblák minden munkahelynek és lakóépületnek fontos részét képezik, aminek megvannak a saját szabályai is.

A biztonsági jelöléseknek és tábláknak is megvannak a maguk szabályai. Győződjön meg arról, hogy betartják-e ezeket a cégénél!

A 2/1998. (I. 16.) MüM rendeletet minden munkáltatónak ismernie kell, hiszen ez tartalmazza a munkahelyen alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzéseket. A rendelet összefoglalja azokat a szabályokat, amelyeket minden munkáltatónak be kell tartania a jelzésekkel kapcsolatban. Például, hogy hol kell biztonsági táblákat és jelzéseket elhelyezni, vagy milyen tájékoztató jelzéseket kell bevezetni az olyan munkahelyeken, ahol bekövetkezhet baleset.

A jelzések általában négy színűek lehetnek. Mindegyiknek megvan a maga jelentése, mivel:

  • a piros (vörös) tiltást jelent,
  • a kék rendelkezést (utasítást),
  • a sárga figyelmeztetést,
  • a zöld pedig veszélymentességet (pl. menekülési útvonal).

Az általános, nemzetközileg is érvényes és érthető színrend mellett a következő típusú biztonsági táblákkal találkozni:

A tiltó táblák kör alakúak, balról jobbra átlósan áthúzottak. A táblák kerete és az áthúzás piros. Belül egy fehér mező található fekete szimbólummal, amely azt mutatja meg, hogy mit nem szabad csinálni.

A figyelmeztető jelzést az egyik oldalára állított háromszögről ismerhetjük fel. A háromszög és a grafikus szimbólum fekete, a belső mező sárga. A szimbólum általában egy adott konkrét veszélyre utal. Például tűzzel, radioaktív anyagokkal, áramütéssel, eséssel kapcsolatban. Azonban találkozhatunk felkiáltójellel is, amely a veszély általános figyelmeztető jele.

A kék kör alakú jelzések fehér szimbólummal meghatározott magatartást, elvárt viselkedést jelölnek. A jelzésen lévő kép alapján kifejezetten felismerjük az utasítást, amelyet be kell tartani. Például védősisak, kesztyű, védőruha kötelező viselésére, vagy kötelező haladási irányra vonatkozóan stb.

A zöld négyzet vagy téglalap alakú táblák fehér szimbólummal a biztonságot jelzik. Megmutatják, hova kell futni a biztonságért, hol van elsősegélynyújtó készlet vagy elsősegélynyújtó hely. Segítségükkel könnyen megtalálhatjuk a vészkijáratot vagy például az elektromos főkapcsolót.

Piros négyzet vagy téglalap alakú jelzések mutatják a tűzvédelmi elemeket. A piros mezőben lévő fehér szimbólumok megmutatják a tűzcsapot, tűzoltó készüléket és egyéb eszközöket.

Ügyeljünk arra, hogy a kiegészítő információ ne közvetlenül a jelzésen legyen, hanem egy négyzet vagy téglalap alakú kiegészítő táblán. A biztonsági jelzés a kiegészítő szöveggel együtt alkotja a biztonsági táblát.

Vigyázzunk azokkal a jelzésekkel, amelyekkel kapcsolatban gyakoriak a hibák

A biztonsági jelzések csak akkor működnek megfelelően, ha megfelelő helyre és kellő mennyiségben helyezzük ki azokat. Az emberek csak így látják őket stresszhelyzetben is. Ezzel függ össze a rendszeres ellenőrzés is, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a táblák nem fakultak-e ki, vagy nem kopottak-e. Ezenkívül minden további tábla kihelyezésekor ellenőrizzük, hogy nincs-e már belőlük túl sok a közelben. Ilyen esetben a táblák már inkább károsak, mert összezavarják az embert. 

A gyártók szinte minden esetben különböző méretben kínálnak tömör műanyag és öntapadós kivitelű jelzéseket és táblákat is. 

Használjunk ún. fotolumineszcens (fluoreszkáló, foszforeszkáló) anyagból készült táblákat különösen a következő célra: 

  • menekülési útvonalak jelölésére, 
  • vészkijáratok fölé,
  • tűzoltó készülékek és tűzcsapok fölé. 

Sötétben vagy áramszünet idején is könnyebben meglátják őket az emberek, és a kiürítés gördülékenyebb és biztonságosabb lesz.

A biztonsági jelzések teljes választékát itt találja.

Főkapcsoló és kapcsolószekrény

A jogszabályok szerint biztosítani kell, hogy a főkapcsoló mindig hozzáférhető legyen és jól látható jelöléssel legyen ellátva. Az elektromos szekrényre kiragasztott matrica ideális megoldás erre. Ez egy zöld téglalap alakú jel, fehér villám szimbólummal.

Menekülési útvonalak

Tartósan ki kell táblázni az épületből kivezető valamennyi menekülési útvonalat: útvonalakat, kijáratokat, lépcsőházakat. Ahol az technikailag lehetséges, használjunk kellően hosszú ideig világító vagy foszforeszkáló anyagból készült jelzéseket a tájékozódáshoz. A menekülési útvonalak jelölésére zöld négyzet vagy téglalap alakú, fehér nyíl szimbólumokkal ellátott jelzések használatosak. Gyakran egy fehér ember-, lépcső-, ajtó- vagy lift-szimbólummal egészülnek ki.

Veszélyes területek, zuhanásveszély

Ha a vállalatnál vannak olyan helyek, ahol fennáll a leesés veszélye, jelöljük meg ezeket. Ez figyelmezteti a dolgozókat is arra, hogy valami a fejükre eshet, vagy hogy ők eshetnek le – egy rámpáról, egy megemelt munkaállomásról stb. Itt érhető el az általános leesésveszély tábla. Vannak még kiegészített változatok is, például a nyitott akna jelzés. Ez is figyelmeztető tábla sárga mezővel és fekete szimbólummal egy fekete háromszög körvonalban.

Ügyeljünk a szűk helyekre és a lecsukódó és felnyíló ajtók élére is. Fessünk be vagy matricázzunk fel sárga és fekete csíkozással minden olyan élt, ahol fennáll annak a veszélye, hogy egy személy vagy jármű beleütközik. A kapuk esetében ez általában az alsó élük. Ne feledjük, hogy a kaput kívülről és belülről is meg kell jelölni. Szűkületeknél mindkét oldalról fessük be vagy matricázzuk fel az éleket, ahol ütközésveszély áll fenn.

Elsősegély felszerelés

Minden munkahelyet fel kell szerelni elsősegély-készlettel. Egyúttal jól láthatóan jelöljük meg a helyet, ahol tároljuk, egy fehér kereszttel négyzet vagy téglalap alakú zöld mezőben. Akár egy matricával, amit a szekrényre ragasztunk.

TIPP: Ha nem tudott választani webáruházunk kínálatából, szívesen készítünk Önnek személyre szabott ajánlatot. Hívja értékesítési képviselőnket vagy ügyfélszolgálatunkat, és együtt megtaláljuk az Ön és kollégái számára ideális megoldást.


További cikkek az Ön számára