Mi az egyéni védőeszköz?

Nem minden egyéni védőeszköz, ami annak látszik! Milyen feltételek teljesülése esetén használható egy kesztyű, szemüveg vagy sisak egyéni védőeszközként?

Nem minden egyéni védőeszköz, ami annak látszik! Milyen feltételek teljesülése esetén használható egy kesztyű, szemüveg vagy sisak egyéni védőeszközként? Mire kell ügyelnie a beszerzőknek egyéni védőeszköz rendelésekor? Olvassa el cikkünket, amiben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. 

mi az az egyéni védőeszköz?

Egyéni védőeszközök jogszabályi háttere 

Két alapvető jogszabályt kell ismernie azoknak a munkáltatóknak, ahol egyéni védőeszközre van szükség. Ezek a következők: 

Ha az adott munkahelyen egyéni védőeszközre van szükség, érdemes e két jogszabály alapvető előírásait egyeztetni a munkavédelemért felelős kollégákkal, a beszerzési osztállyal és a munkáltatói jogok gyakorlójával egyaránt, hiszen az egyéni védőeszközök beszerzésében, ellenőrzésében és rendeltetésszerű használatukban fontos felelősségi kör hárul rájuk. 

Az munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 42. §-a kimondja, hogy a veszélyes munkafolyamatoknál, technológiáknál a veszélyek megelőzése, illetve károsító hatásuk csökkentése érdekében 

  • a veszélyforrások ellen védelmet nyújtó egyéni védőeszközöket meg kell határozni,  
  • azokkal a munkavállalókat el kell látni,  
  • rendeltetésszerű használatukra a munkavállalókat ki kell oktatni és 
  • az egyéni védőeszközök rendeltetésszerű használatát meg kell követelni. 

Mi is az az egyéni védőeszköz? 

Mivel az egyéni védőeszközökre szigorú jogszabályi előírások vonatkoznak, fontos, hogy a munkaadók ismerjék annak fogalmi meghatározását, amit a 65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet 2. §-a definiál. Ezek alapján egyéni védőeszköz: 

aa) minden olyan eszköz, amelyet a munkavállaló azért visel vagy tart magánál, hogy az a munkavégzésből, a munkafolyamatból, illetve a technológiából eredő kockázatokat az egészséget nem veszélyeztető mértékűre csökkentse, továbbá 

ab) az eszköz bármely kiegészítése vagy egyéb segédeszköz, amelynek a feladata az aa) pont szerinti cél elérése (a továbbiakban aa) és ab) pontok együtt: védőeszköz) 

A félreértések elkerülése érdekében a jogalkotó azt is definiálta, hogy mi nem minősül egyéni védőeszköznek. Gyakori tévhit például, hogy a munkaruhát és a sportfelszerelést is védőeszköznek tekintik, pedig a jogszabály egyértelműen fogalmaz: 

Nem minősül védőeszköznek a közönséges munkaruha és az olyan egyenruha, illetve formaruha, amelyet nem a munkavállaló biztonságának és egészségének védelmére terveztek, illetve vizsgáltak. 

Szintén kizárja a jogszabály a sportfelszerelést és a sporteszközöket is az egyéni védőeszközök sorából. Így tehát egy kerékpáros sisakkal nem helyettesíthető a munkavédelmi sisak, vagy síkesztyűvel a munkavédelmi kesztyű, hiszen azokat nem úgy tervezték és tesztelték, hogy munka közben a munkavégzésből eredő kockázatokat csökkentsék. 

Nem minden egyéni védőeszköz, ami annak látszik! 

A jogszabály azt is kimondja, hogy egyéni védőeszközt forgalomba hozni és használatba venni csak akkor szabad, ha rendelkezik EU-megfelelőségi nyilatkozattal és szükség esetén EU-típusvizsgálati tanúsítvánnyal. Mindez azt jelenti, hogy bármennyire is hasonlít egymásra a megszólalásig például két védőszemüveg, ha az egyik nem rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal vagy megfelelőségi nyilatkozattal, azt csak háztartási barkács célokra lehet használni, munkahelyi egyéni védőeszközként nem alkalmazhatóak. A beszerzés előtt feltétlenül ellenőrizze a védőeszköz megfelelőségi nyilatkozatát vagy típusvizsgálati tanúsítványát! A professzionális eszközöket forgalmazó cégek – mint amilyen a Manutan is – a termék adatlapján jelölik, hogy az adott egyéni védőeszköz milyen szabványoknak és előírásoknak felel meg.  

A leggyakrabban előforduló egyéni védőeszközök 

  • védősisakok 
  • védőszemüvegek 
  • munkavédelmi kesztyűk 
  • légzésvédelmi eszközök 
  • hallásvédelmi eszközök 
  • hát- és ízületvédelmi eszközök 
  • védőruházat 
  • védő lábbelik 

Egyéni védőeszközök használata, ellenőrzése, a munkáltató kötelezettségei 

A munkáltató szükség esetén szakértőt vehet igénybe, aki segít  

  • felmérni a munkavégzéssel járó kockázatokat (kockázatbecslést készít),  
  • kiválasztani a hatékony védelmet nyújtó védőeszközöket, és 
  • kialakítani a védőeszközhasználat szabályait. 

Fontos kitétel még, hogy a védőeszköz személyes használatra szolgál, így kihordási ideje nincs. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egy védőeszközt nem csak egy személy, hanem többen is használnak. Ilyenkor a munkáltatónak arról is gondoskodnia kell, hogy a használat ne jelentsen se egészségügyi, se higiénés kockázatot a munkavállalókra nézve. 

És amit nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a védőeszközt a munkáltató köteles ingyenesen biztosítani. Saját védőeszköz használata nem megengedett. Nem szabad megfeledkezni az egyéni védőeszközök karbantartásáról, tisztításáról, javításáról és szükség esetén a cseréjéről, hiszen a munkaadó így tudja biztosítani, hogy az adott védőeszköz használható, valamint megfelelő higiénés állapotban legyen.