Hogyan hívja fel dolgozói figyelmét az energiatakarékosság fontosságára?

Minden hatékony energiatakarékossági politika kulcseleme a munkavállalói tudatosság.

Energiatakarékosság - Manutan

Az energiaválság óta a takarékosság folyamatosan napirend van. A energiahiány és a túlzott áremelkedés elkerülése érdekében – de az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése érdekében is – a vállalkozások különféle intézkedéseket vezetnek be energiafogyasztásuk csökkentésére.

Amint azt az Európai Unió által finanszírozott INDUCE1 projekt is mutatja, minden hatékony energiatakarékossági politika kulcseleme a munkavállalói tudatosság. A valódi energiamegtakarítás elérése érdekében elengedhetetlen az alkalmazottak közvetlen bevonása és ösztönzése szokásaik és viselkedésük megváltoztatására. Ez számos lehetőséget nyit meg attól függően, hogy mennyi időt és erőforrást kíván alkalmazottait energiatakarékossági képzésre fordítani.

Energiatakarékossági oktatás a munkahelyen

A CSR szerves részeként az energiatakarékossági intézkedésekkel az energiafelhasználás (villamos energia, gáz és olaj, víz stb.) hatékonyan csökkenthető pusztán azáltal is, hogy a szokásainkat megváltoztatjuk. Ez a megközelítés az energetikai átmenet egyik pillére is, amely a fenntarthatóságot tűzte ki céljául.

Energiatakarékosság számos módon elérhető a fűtés mérséklésétől a kerékpározáson át a LED-izzók használatáig, amelyek mind-mind csökkentik a CO2-kibocsátást és az energiaszámlát is.

Ha üzletről van szó, minden energiatakarékossági tervben az első lépés a figyelemfelkeltés és a személyzet képzése, akiknek alapvető szerepük van. Minden csapatnak meg kell értenie a problémákat, és ismernie kell a fejlesztésre szoruló területeket.

Nem arról van szó, hogy hirtelen megalkotunk egy listát, amely olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyeket mindenkinek és folyamatosan alkalmaznia kell. A cél egy valóban oktatási megközelítés, amely a szokások megváltoztatására épít. A szokások áttekintése egyesek számára nehéz lehet, ezért fontos a javasolt változtatások mögött meghúzódó okok magyarázata, világos és pontos bemutatása.

Hogyan érhető el energiamegtakarítás?

Sokan nincsenek vele tisztában, hogy számos olyan szokásunk lehet, amelyek „ártatlannak” tűnnek ugyan, de valójában igazi energiapazarlást eredményeznek. Az energiamegtakarítás eléréséhez először azonosítania kell ezeket a rossz szokásokat, majd fenntartható módon változtatnia kell rajtuk. Jó hír, hogy rengeteg módszer van az energiatakarékos irodai gyakorlatok ösztönzésére, és ezek szinte semmibe sem kerülnek.

1. Oktassa dolgozóit

Tudják-e munkatársai, hogy osztályukon mely tevékenység fogyasztja a legtöbb energiát? Mit tehetnek ennek csökkentése érdekében? Azok az alkalmazottak, akik tisztában vannak vele, nagyobb valószínűséggel alkalmaznak új gyakorlatokat.

Jól látható helyekre kihelyezhet például plakátokat, amelyeken tájékoztatást kaphat arról, hogy mit tehetünk naponta a fogyasztás csökkentése érdekében. Az ilyen típusú emlékeztetők nagyon hatékonyak lehetnek, különösen, ha lámpák vagy elektronikus eszközök lekapcsolásáról van szó.

2. Ösztönözze munkatársait

Ha megkéri kollégáit, hogy javasoljanak módszereket az energiatakarékosságra, az nagyszerű módja annak, hogy bevonja őket. Ez történhet személyes meeting keretében, workshopon vagy akár anonim ötletláda formájában is. Sőt, néhány alkalmazottja már szinte bizonyosan arra törekszik a saját életében is, hogy kevesebb energiát fogyasszon: az ő bevonásukkal óriási eredményeket lehet elérni.

3. Ismertesse a problémákat

Fontos, hogy munkatársai megértsék az energiatakarékossággal kapcsolatos kérdéseket és a jól bevált gyakorlatok közvetlen hatását, amelyek alkalmazását kérik. Ha megértik, miért kell változtatniuk a szokásaikon, nagyobb valószínűséggel fogadják el az új gyakorlatokat.

4. Tegye szórakoztatóvá az energiatakarékossági tréninget

Egy energiatakarékosságról szóló játék vagy egy ezt támogató csapatépítő program még hatékonyabbá teheti az új ismeretek elmélyítését.

Megfelelő képzési forma kiválasztása

Felveheti a kapcsolatot egy képzési szervezettel is, hogy munkatársai számára egy vagy több energiatakarékossági képzést kínáljon. Számos képzési formátum létezik: online kurzusok, személyes workshopok, hibrid tanulás. Az ilyen képzések előnyei sokrétűek: ha szakemberhez fordul, több információhoz juthat energiafogyasztásával kapcsolatban, munkatársai pedig többet tanulnak a jobb képzés révén.

A szervezetek gyakran energiaaudit elvégzésével kezdik, amely a vállalkozás energiafogyasztásának és szokásainak elemzése. Ez segít megérteni, hogyan oszlik meg az energiafogyasztás a különböző részlegek és alkalmazások között (helyiségek fűtése, légkondicionálás, számítógépek stb.), és meghatározhatja azokat a pontokat, ahol lehetséges az energiamegtakarítás. A szervezet abban is segít, hogy gyorsan meghatározza az energiatakarékosság eléréséhez szükséges konkrét lépéseket.

Hosszú távú energiatakarékossági terv kidolgozásához is kérhető segítség. Fontos, hogy megmutassa minden munkatársának, hogy az energiatakarékossági képzés olyan közös erőfeszítés, amely a vállalat minden szintjén mindenkit bevon.

Mi az energiatakarékossági terv?

Az alkalmazottak képzésén túl az energiatakarékossági terv általában olyan intézkedéseket tartalmaz, mint:

  • Beruházás olyan berendezésekbe, amelyek kevesebb energiát fogyasztanak;
  • Az épület világításának lekapcsolása, ha nincs rá szükség;
  • A külső világítás minimálisra csökkentése;
  • Alacsony energiafogyasztású izzók beszerelése.

Amint az alkalmazottak látják, hogy a vállalat vezetése lépéseket tesz, és energiahatékony berendezésekbe fektet be, tudomásul veszik ennek fontosságát és még inkább motiváltak lesznek abban, hogy megváltoztassák a szokásaikat.

Egy ilyen terv kidolgozása azonban bonyolult és időigényes lehet egy olyan vállalat számára, amely nem rendelkezik szakértelemmel ezen a területen. Ezért a cégek gyakran kérik professzionális szolgáltatók (energetikai tanácsadó cégek, épületgépészek stb.) tanácsát.

Az energiatakarékossági terv a CSR egyéb elemeit is tartalmazhatja, például az erőforrásokkal (víz, nyersanyagok) fenntarthatóbb gazdálkodást és bizonyos részlegekre jellemző intézkedéseket, például a beszerzést, amely elsősorban a beszállítói kapcsolatokat kezeli.


1 European Commission, Training employees improves workplace energy savings, 2018-2020


További cikkek az Ön számára