Fűtés az irodában és a raktárban

A jelenlegi energiaválságban nemcsak a magánszemélyek, hanem a vállalatok is keresik az alternatív megoldásokat az irodai és raktári helyiségek fűtésére.

Irodák és raktárak fűtése

Megfelelő kiegészítő fűtéssel biztosítható, hogy az alkalmazottak optimális munkakörülmények között dolgozzanak, miközben nem szállnak el a rezsiszámláink és betartjuk a jogszályok által előírt hőmérsékletet is.

A jogszabályi háttérről jelenleg a következőket érdemes tudni

Békeidőben, vagy veszélyhelyzeten kívül a munkahelyen biztosítandó léghőmérsékletet a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet szabályozza. Ez hideg évszakban:

  • szellemi munkához 20-22 °C-ot,
  • könnyű fizikai munkához 18-20 °C-ot,
  • közepesen nehéz fizikai munkához 14-18 °C-ot, míg
  • nehéz fizikai munkához 12-14 °C-ot ír elő.

A rendelet további szabályokat is előír például arra vonatkozóan, hogy pontosan hol kell mérni a levegő hőmérsékletét.

2022. október 15. óta az energiaválság miatt bizonyos intézményekben a fentiek helyett a 353/2022. (IX. 19.) Korm. rendelet által meghatározott hőmérsékleteket kell alkalmazni, amelyet a jogalkotó számos esetben 18 fokban maximált.

Mivel a hideg erősen kihat a munkavállalók egészségére és teljesítményére, ezért számos munkahely ún. melegedőszobákat alakít ki, míg más munkahelyek a gáz- vagy távfűtés helyett elektromos fűtőtestek használatát engedélyezi, tekintettel arra, hogy a villamosenergia ára kevésbé emelkedett a gázhoz és a távhőhöz képest.

Az irodákban, illetve a raktárakban használt fűtőberendezések beszerzési ára mellett azok energiafogyasztásának költségét is figyelembe kell venni. Ma már a kiegészítő fűtési megoldások széles köre áll rendelkezésünkre: a fűtés működhet gázzal, árammal vagy olajjal, lehet ventilátoros, kerámia, olaj (radiátor), fokozatonként szabályozható, bel- vagy kültéri egyaránt. Mi segítünk önnek felmérni a tényleges igényeket, megismerni az egyes modellek jellemzőit és jobban megérteni a munkahely fűtésével kapcsolatban felmerülő kérdéseket.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni az irodákba és a raktárakba szánt fűtőberendezések kiválasztásánál?

Mielőtt iroda, illetve raktár fűtésére alkalmas berendezést vásárolna, feltétlenül gondolja át a fűtendő helyiség jellemzőit, illetve az ott dolgozó munkavállalók igényeit. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy mit kell figyelembe venni a célnak leginkább megfelelő professzionális fűtőberendezés kiválasztása előtt.

A fűtőberendezések teljesítménye

A különféle fűtőberendezések egyik alapvető jellemzője a teljesítmény. A megfelelő teljesítményű berendezés kiválasztásához ismerni kell a fűtendő tér jellemzőit. Egy megfelelően szigetelt, 2,5 m belmagasságú helyiség esetén 700-1000 W teljesítmény 10 m² befűtésére lehet elegendő. A 30 m²-t meghaladó alapterületű helyiségekben érdemes két fűtőegységet elhelyezni.

A fűtendő tér jellemzői

Mindenekelőtt meg kell vizsgálni a térkialakítást, a nyílászárók elhelyezkedését és a levegő épületen belüli áramlásának útvonalait. Az ajtók és az ablakok elhelyezkedése szerepet játszik a hőmérséklet természetes szabályozásában. Ugyancsak fontos tájékozódni a helyiségek szigetelési paramétereiről.

A fűtés költségének szabályozása az energiafogyasztás oldaláról

Hosszú távon az energiaköltségek csökkentésének egyik módja, ha megvizsgáljuk az érintett épület szigetelésének minőségét és ha szükséges, javítjuk az energiahatékonyságot. Adott esetben a dupla üvegezés sokat segíthet a hő benntartásában.

Ha a gázzal vagy távhővel való fűtés túl sok energiát fogyaszt, akkor az energiatakarékossági stratégia részeként az épület teljes fűtési rendszerének cseréje is szóba jöhet.

Az épületek kihasználtsága

Hogy milyen kiegészítő fűtést érdemes választani, az a helyiség kihasználtságától és az ott végzett tevékenység jellegétől függ. Az iroda, illetve a raktár fűtésének kialakításánál a fűtendő térben dolgozó munkavállalók és a látogatók számát egyaránt figyelembe kell venni. A felesleges energiaráfordítás elkerülése érdekében a ritkán használt épületeket elég olyan kiegészítő fűtőtestekkel felszerelni, amelyeket csak alkalmanként kapcsolnak be, akkor viszont gyors hőleadásra képesek. A hét nagy részében megfelelően kihasznált tereket leginkább olyan berendezésekkel érdemes befűteni, amelyek jelentős hőtehetetlenséggel rendelkeznek.

Irodákban, illetve raktárakban használt fűtőberendezések: Milyen termékek állnak rendelkezésre?

Az elérhető fűtőberendezések széles választékában minden típus egy adott igénynek és felhasználási célnak felel meg. Fontos tehát meghatározni, hogy melyik modell tesz leginkább eleget a munkakörnyezet és az ott dolgozók igényeinek.

Fűtőventilátorok

A fűtőventilátor egy-egy kisebb irodában, öltözőben vagy konyhában tehet igazán jó szolgálatot. Ez a kicsi és könnyű termék hordozható, illetve falra szerelhető változatban kapható. Ára teljesítménytől függően változik, ami közvetlenül összefügg a befűtendő tér nagyságával.

A kerámia fűtőventilátor előnye, hogy egyenletes és állandó hőleadást biztosít, ezenkívül energiatakarékos módon állítja elő a kellemes hőmérsékletet. A lengő mozgást végző fűtőventilátor az egész helyiség levegőjét alaposan átkeveri.

Gázüzemű fűtőberendezések

A gázfűtéses berendezések különösen alkalmasak az ipari környezetre jellemző nagy terek befűtésére. A kézi vagy automata gyújtású gázfűtő berendezések akár 750 légköbméter befűtésére is alkalmasak lehetnek, amennyiben a fűtött helyiség megfelelő szigeteléssel rendelkezik. Egy ilyen fűtőberendezés ventilátorral kiegészítve óránként akár 2.300 m3 meleg levegőt is képes kibocsátani magából. Ha a berendezést rugalmas tömlővel szerelik fel, akkor azon keresztül a meleg levegő másik helyiségbe is eljuttatható.

A termosztáttal szabályozott hősugárzó állandó hőmérsékleten tartja a telephely adott helyiségét. Előnye, hogy hatékonyan használja fel a meleget adó gázt. Ez a mobil fűtőberendezés közvetlenül a palackból kapja a propán-bután gázt. A termosztátos hősugárzók bel- és kültéri változatban egyaránt kaphatók.

A gázos teraszfűtő kifejezetten kültéri használatra való. A gázpalackot a teraszfűtő talprészében kell elhelyezni. A hordozható teraszfűtők beépített kerekeiken könnyen mozgathatók, és nem igényelnek elektromos csatlakozást.

Elektromos fűtőberendezések

Az elektromos teraszfűtők álló és függesztett változatban kaphatók. Ezek a berendezések kültéren is használhatók, de csak száraz időben.

A raktárak fűtése különféle elektromos fűtőberendezésekkel oldható meg, köztük légfűtéssel, radiátoros fűtéssel, fűtőpanellel, infrafűtéssel, illetve hősugárzóval. Egyes raktári fűtőberendezések – például a kerámiasugárzók – ventilátora ugyanúgy használható hűtésre is, mint a hagyományos ventilátorok.

Az irodába érdemes a bútorokhoz illő, esztétikus megjelenésű elektromos fűtőberendezést és radiátort választani. Javasoljuk, hogy a hőmérséklet egyszerű szabályozhatósága érdekében termosztáttal ellátott készüléket válasszon. Némelyik időzítővel is rendelkezik. Igénytől függően mobil elektromos (például olajradiátor fűtőberendezést vagy falra szerelhető modellt is választhat.

Milyen kérdéseket vet fel a munkahelyi környezet fűtése?

A kellemes hőmérséklet sokat dob a dolgozók jó munkahelyi közérzetén és biztonságérzetén, akárcsak a megfelelő világítás és az ergonomikus bútorok. Bár az irodai és a raktári fűtőberendezések kiválasztásánál az ár és a fogyasztás a meghatározó tényező, a dolgozók megfelelő hideg elleni védelmét sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az irodák és raktárak megfelelő fűtőeszközökkel való felszerelése a CSR célok biztosítása mellett

A CSR (vállalati szintű társadalmi felelősségvállalás) politika a cég fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségét önti kézzelfogható hivatalos formába. Amikor egy raktárat hatékonyan működő fűtőberendezéssel szerel fel, hogy a dolgozók ne fázzanak munka közben, akkor ön tulajdonképpen „munkahelyi jóllétükhöz” járul hozzá.

A munkavállalók kényelmének és biztonságának biztosítása a társadalmi felelősségvállalás része, a CSR politika három pillérének egyike. Az a fűtési rendszer, amelyik nem enged teret az erőforrások túlfogyasztásának, a környezeti felelősségvállalás pillérén keresztül szintén része a CSR politikának. Bizonyos esetekben épp ezért lehet indokolt az összes elavult energiafaló irodai és raktári fűtőberendezést lecserélni.

Milyen következményekkel járhat, ha hidegben kell dolgozni?

Nemcsak a szabadban, hanem épületen belül is lehet hideg, ami gyorsan átjárja a helyhez kötötten dolgozókat és rendkívül rossz közérzetet okoz. A hideg lehetséges negatív következményeinek a munkahelyen számos hatása lehet. Munkahelyi baleset lehet a vége annak, ha a dolgozó a hidegben elcsúszik vagy elgémberedett tagjait már nem tudja elég ügyesen használni. A hidegben történő tartós munkavégzés a mozgásszervi rendellenességek kialakulásának kockázatát is növeli.

Súlyosabb esetekben hipotermia léphet fel (kültéren, nagy hidegben végzett munkánál például). Így reagál az emberi test, ha már nem képes szabályozni belső hőmérsékletét. A szervezet fokozott mértékű kihűlése súlyos hosszú távú következményekkel járhat. Hipotermiára figyelmeztető jel lehet az erős fáradtság, a bőr kihűlése, a zsibbadás, az álmosság, a tájékozódási zavar és akár az eszméletvesztés is. A meleg védőital és a melegedőhelyiségek biztosítása segít megelőzni az ilyen súlyos eseteket kültéri munkák esetén.

A munkavállalók hideg elleni védelme

Számos megelőző intézkedést lehet tenni a munkavállalók hideg elleni védelme érdekében:

  • Az extrém hideg berendezésekkel kapcsolatban a vállalatok kötelezettségeit rögzítő 89/656/EGK uniós irányelv rendelkezéseinek betartása.
  • A munkahely és a pihenőhelyiség, valamint az öltözők fűtésének biztosítása.
  • A hideg időben történő munkavégzést tiltó munkarend kialakítása.
  • Annak megelőzése, hogy a munkavállalók elszigetelt módon olyan környezetben dolgozzanak, ahol a hideg veszélyes lehet rájuk nézve.
  • A munkavállalók tájékoztatása a hidegben történő munkavégzés kockázatairól.
  • Csúszásmentes padlóburkolat kialakítása az erős hidegnek kitett munkaterületeken.
  • Az elsősegélynyújtó személyzet tagjainak felkészítése a hideg következtében kialakuló megbetegedések kezelésére.

A Manutan összeválogatta azokat a kiegészítő fűtés biztosításához szükséges tartozékokat, amelyek leginkább megfelelnek a vállalatok sokrétű és folyamatosan változó igényeinek. Ha megfogadja tanácsainkat, akkor itt megtalálja a beszerzési stratégiájának leginkább megfelelő termékeket.

A Manutan olyan saját márkás termékeket is kínál, amelyek gyártása Európában történik, a termékek minőségellenőrzését a Manutan saját szakemberei végzik és általában véve a fenntarthatóságot kívánja előmozdítani, s mindezt méltányos árakon. Tekintse meg az irodák és raktárak takarékos kiegészítő fűtésének lehetőségeit ahol ide vonatkozó kategóriáink termékei között számtalan termék és modell variáció közül válogathat.


További cikkek az Ön számára