Hogyan válasszunk mobil klímát és ventilátort?

Az elmúlt években egyre gyakoribbá váló hőhullámokkal szembesülve a vállalatok keresik az alternatív lehetőségeket a kellemes munkahelyi hőmérséklet fenntartására. Ehhez a mobil klímák és a ventilátorok olcsó, hatékony és kényelmes megoldást kínálnak. Cikkünkben tanácsokat adunk ahhoz, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választáskor.

Hogyan válasszunk mobil klímát és ventilátort?

Hogyan működnek a mobil klímák?

A mobil klímák párologtató vízhűtéssel működnek. A berendezés a hűtési folyamat közben a nedvességet kivonja a levegőből, miközben a helyiség hőmérséklete csökken. A levegőből kivont nedvesség egy tartályban gyűlik össze vagy a meleg levegő kifújon keresztül párologtatja el a készülék. Meg kell jegyezni, hogy a helyiség alap páratartalma befolyásolja a mobil klímák hatékonyságát. Minél melegebb és szárazabb a levegő, annál nagyobb a frissesség érzése.

A levegőből kivont nedvesség miatt a mobil klímák párátlanító, páramentesítő készülékként is működnek, ami egy plusz előnyt jelent a nagyon nedves környezetben dolgozók számára (pl. üzemi konyha, étterem).

Ezek a készülékek általában meglehetősen egyszerű felépítésűek és könnyen kezelhetők is. Sem a telepítésük, sem a karbantartásuk nem igényel szakembert. Ez utóbbi igen fontos szempont, hiszen a hagyományos klímák karbantartása minden évben tetemes összegre rúghat.

Mikor érdemes mobil klímát választani?

A mobil klíma ideális választás akkor, ha hagyományos klímaberendezés felszerelésére nincs lehetőség, illetve ha fontos a nagy fokú rugalmasság. Ilyen eset például, ha

  • az épület műemlék védelem alatt áll, ezért hagyományos klíma nem szerelhető fel,
  • az adott helyiséget csak időszakosan használják, ezért nem éri meg költséges beruházásba fogni (pl. ritkán használt tárgyaló, irattár, nyaraló),
  • a helyiség klímája a nyár jelentős részében megfelelő és csak a kritikus napokon lenne szükség hűtésre,
  • a hagyományos klímával járó beruházási és karbantartási költségeket mérlegelve olcsóbb megoldás mellett döntünk.

Mobil klíma beszerzése: milyen kritériumoknak kell megfelelni?

Beszerzési útmutatónk segítségével meghatározhatja azokat a tényezőket, amelyeket figyelembe kell vennie, amikor a rendelkezésre álló mobil klíma modellek közül választ.

Termékjellemzők

Az irodák számára megfelelő mobil klíma kiválasztásához a következő kulcsfontosságú kritériumokat kell figyelembe venni:

  • A hűtendő helyiségek térfogata és száma;
  • A víztartály kapacitása;
  • A készülék levegőáramlási sebessége és ventilátorsebessége;
  • Energiafogyasztása;
  • Zajszintje decibelben;
  • Van-e légtisztítási lehetőség;
  • Van-e rajta automatikus leállítási időzítő;
  • Van-e rajta éjszakai üzemmód.

Az Ön cégének speciális igényei

A léghűtési igények helyiségenként változhatnak a mérettől, az elrendezéstől, a tájolástól és a szigetelés minőségétől függően. Egyes munkaterületek, irodák nagyon gyorsan válhatnak kellemetlenül meleggé, míg más helyiségek lassabban melegszenek fel.

A helyiségek hőmérsékletének szabályozása az egyik prioritás a jó munkakörülmények biztosításához, különösen ha hőhullám van és hőségriadó van érvényben. A már említett páramentesítő funkció is fontos, mert a túl száraz vagy túl párás környezetben végzett munka kényelmetlenséget okoz az alkalmazottaknak. Ha az irodában túl száraz a levegő, akkor az torokszárazságot vagy szemirritációt okozhat. A túl sok páratartalom viszont a penészgombák elszaporodását okozza, amely néhány embernél allergiát vált ki és légúti panaszokhoz vezethet.

Milyen előnyei vannak a mobil klímának?

  • Gyorsan működnek, és könnyen mozgatható, ezért akár tartalék megoldásként is bevethető.
  • Környezetbarátabb és gazdaságosabb, mint a hagyományos klímák, ami a villanyszámlán is megmutatkozik.
  • A légkondicionálókkal ellentétben a mobil klímák nem használnak hűtőközeget (klímagáz), amely káros az ózonrétegre és hozzájárul az üvegházhatáshoz.
  • A mobil klíma üzembe helyezése sokkal egyszerűbb, mind a hagyományos klímaberendezéseké.
  • Végül pedig kevesebb zajszennyezést okoz, mint egy belépő szintű légkondicionáló.

Ventilátorral is hatékonyan javítható a hőérzet

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a ventilátorok csak a meleg levegőt keringtetik, valójában nagyon is hatékonyan javítják a hőérzetet. Sőt, vannak olyan modellek is, amelyek párásító, illetve szúnyogriasztó funkcióval is rendelkeznek, így szabad térben is jó szolgálatot tesznek.

Hogyan válasszunk ventilátort?

Ahogy a klímáknál, úgy itt is fontos, hogy mérjük fel a felhasználás körülményeit. Három alapvető típust különböztetünk meg: asztali, álló és fali ventilátor.

Egy asztali ventilátor jó megoldás lehet egyszemélyes munkaállomásokra, mert kicsi, nem foglal sok helyet és egy hagyományos íróasztalon többféle szögben is beállítható. A ventilátor akár a földre is helyezhető, a lábak közelébe, ugyanis a lábak hűtésével hatékonyan javítható a teljes test hőérzete. Gondoljunk csak arra, télen mennyire fázunk pusztán amiatt, ha a lábunk fázik. Ugyanezt a hatást nagy hőségben előnyünkre fordíthatjuk.

A nagy lapátokkal (pl. 40 cm átmérő) rendelkező álló ventilátor nagyobb légtömeget tud megmozgatni, így ebből egy is elég lehet egy 3-4 fős irodába. A nagy átmérő egyben csendesebb működést is jelent, ami a zajterhelés szempontjából fontos.

Kevésbé közismert, hogy van falra rögzíthető ventilátor is, ami távirányítóval vezérelhető. Ezt a modellt olyan munkaállomásokra javasoljuk, ahol az álló ventilátor vagy a földön futó kábelek fokozott balesetveszélyt jelentenének (pl. műhelyben).

A ventilátor színe és megjelenése is fontos lehet, hiszen illeszkednie kell az iroda arculatához. A legtöbb modell fehér, fekete vagy ezüst színben kapható. Ezek jól kombinálhatók szinte valamennyi irodai bútorral, de az extravagáns megjelenést kedvelők választhatnak réz színű, illetve fa lábakon álló ventilátor is.

Ventilátor választásakor a következő termékparamétereket érdemes átgondolni:

  • Mekkora a ventilátor fogyasztása?
  • Mekkora az átmérője?
  • Mekkora a zajszintje?
  • És végül mekkora a levegőáramlása, amit m3/percben adnak meg (minél nagyobb, annál nagyobb helyiségben használható hatékonyan).

Tekintse meg teljes ventilátor kínálatunkat itt, a mobil klímáinkat pedig itt.


További cikkek az Ön számára