Lean menedzsment bevezetése: lehetséges kudarcok és elkerülésük

Készítsünk stratégiát, vonjuk be a dolgozókat a vállalat leanesítésébe, és módosítsuk a folyamatainkat. Így növelhetjük a hatékonyságot vagy javíthatjuk a munkakörnyezetet. Cikkünkből megismerheti a folyamat során leggyakrabban elkövetett hibákat és azok elkerülésének módját.

Miért vallanak egyes vállalatok kudarcot a lean menedzsment bevezetésében, és hogyan kerülhető el mindez?

Kezdjük egy rövid emlékeztetővel, miért is előnyös a lean szemlélet? A lean megközelítés megvalósításával elérhetjük például:

  • az alapanyagok maradéktalan felhasználását, 
  • a raktárkapacitás hatékony kihasználását, 
  • és nem pazaroljuk a dolgozók munkáját vagy idejét. 

Ha érdeklik a lean menedzsment elvei a termelésben, olvassa el erről szóló cikkünket. >>

Hogyan lehet sikeresen elindítani a változtatásokat? Három egyszerű elvet javaslunk, amelyek más vállalatoknál is beváltak.

1. Legyen világos stratégiánk

Tisztázzuk, hogy csak ki szeretnénk-e próbálni a leant, vagy valóban lean vállalattá szeretnénk-e válni. Úgy tervezzük meg a változtatásokat, hogy illeszkedjenek hosszú távú céljainkhoz, úgy elkerülhetjük a sikertelen próbálkozásokat. Minden kudarccal ugyanis csökken a kollégák jövőbeli motivációja bármi más megváltoztatására.

A lean vállalat annyit jelent, hogy:

  • pontosan tudjuk, termékünk mekkora értéket képvisel ügyfeleink számára, és pontosan azt adjuk nekik, amire szükségük van,
  • megfelelő termelési költségvetéssel rendelkezünk,
  • lean elveket alkalmazva elegendő mennyiségű, jó minőségű terméket állítunk elő észszerű költségek mellett,
  • a tanulási és fejlesztési folyamatok nem érnek véget a negyedév vagy a pénzügyi év végével, hanem állandóak, részét képezik minden dolgozó munkájának.

A stratégia része a megvalósítható időzítés is, amint azt Martin Soják, a kültéri árnyékolás gyártására specializálódott NEVA termelési igazgatóhelyettese is alátámasztja: – A lean megközelítés a folyamatos fejlődésről szól. Szisztematikusan csak néhány munkaállomáson vezettük be a lean módszert. Másutt is fokozatosan bevezetésre kerülnek majd, de még sok a tennivalónk.

2. Építsünk a dolgozók bevonására, és fontoljuk meg külsős segítség igénybevételét

A folyamatok javításához vagy teljes átalakításához szükség van a dolgozók mindennapi gyakorlati tapasztalatára és együttműködésére. 

De külső szakértők is segíthetnek a változás elindításában. A legnagyobb problémát az jelentette, hogy megszabaduljunk bevett eljárásainktól, és elfogulatlan szemmel nézzük a termelésünket. Ezért együttműködésbe kezdtünk egy külső céggel. Tisztában vagyunk azzal, hogy a gyártás összetettsége miatt nem tudtuk volna egyedül megcsinálni, szükségünk volt egy tapasztalt személy szisztematikus irányítására – magyarázza indokaikat Martin Soják.

Miben segíthet egy külső tanácsadó?

  • Elkalauzol minket az előkészületek során, figyelembe véve vállalatunk igényeit.
  • Támogatja a változtatásokat, nem hagy minket magunkra.
  • Tanácsot ad, hogyan vonjuk be a kollégákat és hogyan kommunikáljunk velük helyesen.
  • Javaslatot ad a lean elvek vállalati kultúránkba történő beillesztésére.

Fontos, hogy kollégáink is lássák értelmét az új megközelítésnek. Nézzük meg velük például egy versenytársunkat, amely sikeres volt a lean megközelítés megvalósításában. A jó eredmény azon is múlik, hogy a kollégák milyen gyorsan azonosulnak az új gondolkodásmóddal. Néha az anyagi motiváció is működhet.

– Elmagyaráztuk a kollégáknak a változásokat, és miután kezdeti bizalmatlanságukat legyőztük, a többség pozitívan állt hozzá. Ugyanakkor pénzbeli bónuszokat és jutalmakat hirdettünk az aktív hozzáállásért, így dolgozóink nagyon motiváltak voltakmeséli Martin Soják.

3. Figyeljünk a termelésen kívüli területekre is

Sok vállalat próbálja növelni termelékenységét, de szem elől veszíti azokat a területeket, amelyek csak közvetve kapcsolódnak a termeléséhez. Mindazonáltal a zűrzavaros adminisztráció vagy az új dolgozók helytelen betanítása érezhető hatással van a gyártási folyamatokra.

– Nem tapasztaltunk komolyabb problémákat a lean elvek bevezetése során a gyártásban. De ez termelésünk motorja, ezért folyamatosan nyomás alatt állunk. Arra számítunk, hogy a folyamatok több munkaállomás közötti zökkenőmentes összehangolása kihívást jelenthet majd – teszi hozzá Martin Soják. 

Ugyanilyen jól alkalmazhatók a lean elvek az irodában. Kollégáink és ügyfeleink is értékelni fogják a rövidülő és egyszerűsödő folyamatokat. Képzeljük csak el:

  • hosszú jóváhagyási folyamatok,
  • az ajánlatok elkészítésére fordított idő,
  • értekezletek csupa olyan kollégával, akiknek esetleg máshol lenne a helyük, 
  • nem hatékony e-mailezés,
  • vagy hosszas bolyongás az irodában dokumentumok után kutatva. 

Ha leanesítjük a termelést, tekintsük át a logisztikát is, ahol a termelés változásai visszaköszönnek. Lehet, hogy anyagfeleslegünk van, szükségtelen anyagmozgatást végzünk, vagy nem használjuk ki teljes mértékben a szállítási kapacításainkat. Itt is alkalmazni tudjuk a gyártásban bevezetett elveket, hogy pontosabban megtervezzük logisztikai tevékenységünket.

A Manutan termelőcsarnokokba, raktárakba és irodákba kínált termékeivel támogatja a lean termelés bevezetését. Forduljon hozzánk, ha nem tudja, hogyan szervezze meg az egyes munkaállomásokat, vagy milyen termékeket használjon. Írjon nekünk, vagy hívjon minket, szívesen megbeszélünk Önnel mindent. 


További cikkek az Ön számára