Töltse le a lean beszerzésről szóló tanulmányunkat!

Az ingyenes tanulmányból megtudhatja, hogyan alkalmazhatja a lean módszert a beszerzésben.

Beszerzési osztályokra alkalmazott lean menedzsment

Cégen belül a beszerzési osztály az a terület, ahol összehangolják a külső erőforrások felhasználását. Éppen ezért játszik kulcsszerepet az ellátási lánc rugalmasságának és a vállalkozás versenyképességének fenntartásában.

A jelenlegi, több nehézséggel is sújtott és bizonytalan gazdasági környezetben számos olyan eszköz áll a beszerzési osztályok rendelkezésére, amelyekkel támogatni tudják cégük működését. Közülük is kiemelkedik a lean beszerzés. Ez a megközelítés – mely a működési teljesítményt a vevők elégedettségével ötvözi – megnyitja az utat az értékteremtés előtt.

Azzal, hogy működéséből kiiktatja a veszteségeket, és a részlegeket bevonja a fejlesztés állandó folyamatába, a beszerzés egy mindent átfogó folyamatba kapcsolódhat be. Ez valóságos áldás a beszerzés szakemberei számára, akik idejük csaknem háromnegyedét még mindig tisztán tranzakciós vagy operatív tevékenységgel töltik1. Ezzel a megközelítéssel a beszerzés fokozatosan elszakadhat az alacsony hozzáadott értéket képviselő, időigényes, napról napra ismétlődő feladatoktól, hogy mindinkább az értékteremtéssel foglalkozhasson.

A lean beszerzés és az agilis megközelítés ötvözése révén – ami javítja a reagálóképességet és még inkább felerősíti a vevő hangját – a beszerzés minden szükséges eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy sikerrel nézzen szembe az előtte álló üzleti kihívásokkal.

Lean és agilis menedzsment: két, egymást jól kiegészítő eszköz

Számos cég együtt alkalmazza a lean és az agilis eszközrendszert, hogy a legjobbat hozza ki mindkét szemléletből. Ez a megközelítés – amit így együtt angolul „Lean-Agile” vagy a kettőt összeolvasztva „Leagile” beszerzésnek nevezünk – közös célokat követ: a vállalkozások versenyképességének javítását és ellenálló képességük fokozását. Mindez a felesleges (azaz többletértéket elő nem állító) feladatok kiiktatásáról szól, miközben fokozott kommunikáción alapuló, folyamatosan fejlődő módszertani keretrendszert alkalmaz.

Az egyszerre lean és agilis beszerzés hátterében az az elképzelés rejlik, hogy egyfajta átfogó megközelítésben olyan eszközöket, módszereket és jó gyakorlatokat alkalmazzanak, amelyek a leginkább megfelelnek a beszerzési osztályok igényeinek, hogy az ellátási lánc és – szélesebb értelemben véve – a cég egészén belül minél jobb eredményeket érjenek el.

Lean-agilis beszerzés

A „lean-agilis” módszer szerepe a long tail („sok kicsi sokra megy”) kiadás optimalizálásában

A lean menedzsment tökéletesen illeszkedik a C osztályú beszerzésekhez, melyeket ún. long tail kiadásnak is neveznek, ugyanis a rejtett költségek akár 70%-a itt merül fel2. Mivel ezek a közvetett költségek időnként meghaladják a termék tényleges értékét, ez komoly problémát jelenthet minden cégnél.

Az ilyen típusú beszerzések esetében a kihívást a teljes életút költség (TCO) optimalizálása jelenti. Ennek megvalósítására létezik egy olyan módszer, amely a beszerzések lebonyolítása során a veszteséget termelő pazarlásnak az iteratív és inkrementális megközelítésen alapuló nyomon követésére irányul.

A beszerzési osztályok a lean-agilis beszerzési módszertan alapján képesek felismerni e beszerzési kategória menedzsmentjének optimalizálására alkalmas módokat, és megfelelő cselekvési terveket és eszközöket készíthetnek, illetve vethetnek be.

Ingyenes tanulmányunkban szakértőink az alábbi témákat fejtik ki

  • A lean menedzsment története, alapelvei és eszközei
  • Hogyan állítsunk elő értéket az ellátási láncban a lean beszerzés segítségével
  • Hogyan járul hozzá a lean menedzsment a cég társadalmi felelősségvállalásához (CSR)
  • A long tail kiadások optimalizálásának az ún. „lean-agilis beszerzés” megközelítésen alapuló módszertana

Töltse le tanulmányunkat, hogy mindent megtudhasson a lean beszerzésről.


1 Deloitte, Agility: The antidote to complexity, 2021
2 Forrás: Manutan Csoport


További cikkek az Ön számára