Jól felszerelt raktár a Manutan EXPERT segítségével

A raktári munkavégzés megfelelő felszerelések szükségesek, amelyek ergonomikusak és hatékonnyá teszik a munkát.

Jól szervezett raktár a Manutan EXPERT segítségével

A világjárvány óta folyamatos próbatételek előtt áll a logisztikai szakma. A raktárak üzemeltetőinek a just-in-time készletek állandó kihívást jelentenek, miközben egyre gyorsabban és hatékonyabban kell kiszállítaniuk a késztermékeket az ügyfeleiknek. A raktári munkavégzés tehát megfelelő felszerelést igényel a disztribúció ellátásához. A siker kulcsa a munkakörnyezet és a raktári berendezések, amelyek ötvözik a hatékonyságot és a jó közérzetet, a folyamatos fejlesztést és az ergonómiát. A „jól felszerelt” kulcsfontosságú a Manutan EXPERT számára, ezért minőségi, megfizethető, mindennapi termékeket kínál, amelyek támogatják a munkavállalók fejlődését és a hozzájárulnak a cég sikereihez.

Munka a raktárban: törekedjen a folyamatos fejlesztésre, hogy optimalizálja logisztikáját

Új módszertanok bevezetésével a folyamatos fejlesztés lehetővé teszi, hogy optimalizálja a raktár kezelését, így időt takaríthat meg, valamint növeli a termelékenységet és a hatékonyságot az egyes megrendelések teljesítése során.

A vállalkozásokon belül a Lean Management az erőforrások pazarlásának kiküszöbölésére törekszik, különösen az 5S módszerrel (Seiri, Seiso, Seiton, Seiketsu és Shitsuke), amely az elvégzett feladatok folyamatos optimalizálására fókuszál. A Kanban módszer pedig lehetővé teszi a készletkezelés optimalizálását a „just-in-time” módszerrel.

Íme négy kulcsfontosságú lépés a raktár optimalizálásához és a csapatok bevonásához:

  1. A vezetők tudatosságának növelése;
  2. Teljesítménymutatók integrálása;
  3. A KPI-ok (kulcsfontosságú teljesítménymutatók) rendszeres kommunikációja;
  4. Alkalmazottaival valósítsa meg az aktív hallgatást.

Az anyagi erőforrásokat és a munkatársakat irányító és adminisztráló raktárvezető kulcspozíciót tölt be a raktári munka zavartalan lebonyolításában, annak javításában. Az egyik módszer nem előnyösebb, mint a másik. Inkább ezeknek a kiegészítő stratégiáknak a kombinációját kell használni a teljesítmény- és jövedelmezőségi célok eléréséhez.

Hatékony munkavégzés hatékony eszközökkel felszerelt raktárban

Meggyőződésünk, hogy a munkamódszerek hatékony termékekkel való kiegészítésével a cégek teljesítményüket, valamint munkatársaik elégedettségét a raktárban, az irodában vagy otthon is javíthatják.

Tárolás a hatékony raktári munka érdekében

Valamennyi fent említett megközelítés egy dologban megegyezik: a tiszta és rendezett munkakörnyezet javítja a hatékonyságot. Ezért fontos a megfelelő tárolóbútor kiválasztása: állítható fiókos és/vagy polcos szekrények, rekeszes fémszekrények, szerszámos szekrények, tolóajtós szekrények (vitrinnel vagy anélkül), konfigurálható szekrények, polcállványok, öltözőszekrények, szerszámtárolók stb. Mindenki megtalálja a igényeinek megfelelő tárolókat!

Padlójelölések a biztonságos raktári munkavégzéshez

A raktár biztonságának és szervezettségének optimalizálása érdekében fontos, hogy a bejáratokat, az útvonalakat és a veszélyzónákat olyan módon jelezze, amelyet a raktári dolgozók egy pillanat alatt megértenek: például padlójelölésekkel. A ragasztószalag adagoló segítségével könnyedén felhelyezheti a jelöléseket a padlóra, ügyelve a megfelelő szín kiválasztására.

Az 92/58/EGK európai irányelv szerint:

• A piros szín tilalomra, veszélyre vagy tűzoltó anyagra és felszerelésre utal;

• A sárga vagy borostyánsárga figyelmeztető jel;

• A kék az elvárt magatartást jelöli;

• A zöld menekülési útvonalat, biztonságos zónát vagy elsősegélynyújtást jelez.

Akadályok vagy veszélyzónák esetén sárga-fekete vagy piros-fehér csíkokat használnak. Végül a földön látható színes (gyakran fehér) csíkok a közlekedési útvonalak jelzésére szolgálnak, különösen a targoncavezetők számára.

A padlójelölőkön kívül egyéb kiegészítő jelölőelemek is használhatók a tárolási helyek vagy szállítási útvonalak jelzésére, például nyilak, keresztek, lábak, T vagy L alakzatok.

Rekeszek és kártyák a készletfeltöltés jobb előrejelzéséhez

A hatékonyabb készletgazdálkodás érdekében a Kanban módszer, és azon belül is a dupla rekesz rendszer alkalmazható. Minden termékhez legalább két rekesznek kell rendelkezésre állnia. Az első, elöl elhelyezett rekesz a normál működéshez szükséges készletet tartalmazza, a hátul elhelyezett második (vagy több) rekesz pedig a tartalék készletet.

Az első rekesz alá egy „Kanban” kártya kerül a termék nevével, képével és szükség esetén egyéb információkkal. Amint ez a rekesz kiürül, a kártya mindenki számára láthatóvá válik, például egy címke vagy dokumentumtartó segítségével jelzi, hogy a készletet pótolni kell. Ilyenkor a második rekesz átveszi a szerepet, amíg az újratöltés befejeződik.

Ergonomikus, fizikai munkára tervezett raktári berendezések

Alapvető fontosságú a munkavállalók kényelmének, egészségének és biztonságának megőrzése ergonomikus munkakörnyezet kialakításával. Ez különösen igaz a raktári munkavégzésre, amely gyakran nehéz fizikai munkával jár: rakomány szállítása, ismétlődő mozgások, hosszan tartó állás, gyors tempó, alacsony hőmérséklet stb., ami izom-csontrendszeri betegségekhez (MSD) vezethet. Ma az európai munkavállalók 58%-a gondolja úgy, hogy egy vagy több csont- és izomrendszeri megbetegedésben szenved. Főként a deréktáji hátfájás és a felső végtag izomfájdalma gyakori az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség adatai alapján.

A mozgásszervi megbetegedések kockázatának megelőzéséhez fontos, hogy ergonomikus eszközökkel dolgozhassanak a munkavállalók. Ezért minden eddiginél fontosabb annak biztosítása, hogy a munkahelyeket az azokat használó emberek számára alakítsák ki. Egy raktárban az ergonómia minden típusú helyzetre és tevékenységre alkalmazható.

Munkaállomások a műhelyben

Különös figyelmet kell fordítani a műhelyben a munkaállomások elhelyezésére. Választhat álláskönnyítő széket, ülőkét vagy műhelyszéket, ahol állítható az ülés és a lábtartó magassága.

Álló munkavégzés

A hosszú órákon át tartó állást igénylő munkákhoz elengedhetetlen a fáradtság elleni szőnyeg. Ideális esetben ferde élekkel kell rendelkeznie, hogy biztosítsa a személyzet és a szállítókocsik biztonságát és könnyű mozgását. Ez a fajta szőnyeg serkenti a vérkeringést, enyhíti a derékfájást, csökkenti a fáradtságot, tompítja a zajt, szigeteli a hideg padlót és mérsékli az esetleges rezgéseket.

A raktári dolgozók munkája

A nehéz terhek emeléséhez és mozgatásához a munkavállalóknak raklapkocsit, raklapemelőt, magasemelőt vagy targoncát kell használniuk. Az ilyen típusú szállítóeszközök elengedhetetlenek ahhoz, hogy ne kelljen lehajolni és megerőltetni az izmokat, és így megelőzi a hátfájást.

Csomagolóállomások

A fizikai erőfeszítést és ismétlődő mozgásokat igénylő csomagolóállomásokon a munkaállomásokat megfelelően fel kell szerelni. Egy komplett csomagolóasztal, ahol minden könnyen elérhető, valamint a megfelelő eszközök, például az ergonomikus szalagadagoló használata a legjobb megoldás. Könnyű, állítható fékkel, visszahúzható pengével és a kéz formájához igazodó fogantyúval felszerelt, könnyű kezelni. Emellett a rendelések elkészítése is biztonságos.

A Manutan EXPERT mindennapi használatra szánt termékekkel támogatja Önt a raktárban, amelyeket megfizethető áron szerezhet be a munkavállalók teljesítményének és munkakörülményeinek javítása érdekében.


További cikkek az Ön számára