Tudta, hogy a módszert a Toyota japán gyáraiban dolgozták ki? A nyugati kontextushoz igazítva később a módszer a „lean management” nevet kapta. Az 1980-as évek óta ez az egyszerű, hatékony és nagyon operatív irányítási eszköz megkönnyíti a munkavállalók életét, maximalizálja a biztonságot és növeli a vállalatok termelékenységét. A módszer elsősorban a józan ész szabályaira alapul, no meg egy kis kitartásra. Íme, hogyan kell a gyakorlatban alkalmazni lean menedzsmentet a műhelyben.
Mi az a lean menedzsment?
A lean menedzsment egy olyan gazdálkodási filozófia, amely a hulladékcsökkentésre összpontosít. A vállalkozás értékének növelése érdekében ez a módszer folyamatosan javítja a munkafolyamatokat. Ha a lean menedzsment elveket a műhelyben folyó munka során is alkalmazzák, akkor lehetővé válik
- egy harmonikusabb és produktívabb munkakörnyezet kialakítása,
- optimalizálni lehet a termelési folyamatokat, és
- javítható a szolgáltatások minősége.
1. lépés: Seiri 整理 – Távolítsa el a felesleges dolgokat, hogy a tér egyszerűbbé váljon
A lean menedzsment filozófiája szerint elsőként azonosítani kell azokat a berendezéseket, eszközöket és technikákat, amelyek hozzáadott értékkel bírnak a termelés során. A lean műhely keretében kiiktatják azokat a felesleges eszközöket és berendezéseket, amelyek nem járulnak hozzá a hozzáadott értékhez. Ez a lean egyik alapelve: Összpontosítson az értékteremtésre és szüntesse meg a pazarlást!
A következőképpen járjon el:
- Dobjon ki vagy hasznosítson újra mindent, amit több mint egy éve nem használt.
- Tegye el a havonta egynél kevesebbszer használt tárgyakat.
- Csak azokat a szerszámokat és felszereléseket tárolja a műhelyben, amelyeket hetente legalább egyszer használnak.
- A mindennapi eszközöknek könnyen elérhető helyen kell lenniük, akár közvetlenül a munkaállomáson, akár azok szomszédságában egy szekrényben.
2. lépés: Seiton 整頓 – Mindennek legyen helye, így minden könnyen megtalálható
A hatékony tárolórendszer kialakítása a műhelyben egy másik kulcsfontosságú lépés a lean menedzsment megközelítésben. Az eszközök és berendezések racionális és logikus rendszerezése javítja a munkafolyamatot és növeli a termelékenységet. Az úgynevezett „lean manufacturing” módszer olyan termelési rendszert hoz létre, amely optimalizálja az erőforrás-felhasználást és maximalizálja a hozzáadott értéket.
„Minden a helyén, és mindennek a helye.”
Bármilyen egyszerűnek is tűnik, nem is hinnénk, milyen fontos szerepe van abban, hogy egy műhely hatékonyan üzemeljen.
Az idő- és energiapazarlás elkerülése érdekében vegye figyelembe a következőket:
- Racionális és logikus elhelyezések kiválasztása: kis szerszámok a műhelyszekrény alján, nagyobbak felül, nehéz tárolóedények derékmagasságban, nehezen olvasható címkékkel ellátott kis tárgyak fényforrás közelében stb.
- Vizuális tárolási szabályok létrehozása különböző színkódokkal minden felhasználáshoz.
- Egyértelmű, dedikált hely kijelölése minden tárgy számára: a célnak megfelelő állvány, vizuális jelzés akár a tárgyak körvonalának felrajzolásával stb.
- Eszközök osztályozása a használat gyakorisága vagy a használati sorrend szerint, pl. a (FIFO) First In, First Out metódus követésével.
Tipp
„Ahhoz, hogy azonnal megtalálja, amit keres, és elkerülje a hibákat, egyes gyártók olyan bútorokat készítenek, amelyek fiókjai különböző színűek: mérőműszerek a sárga fiókokban, kéziszerszámok kék fiókokban, piros a dokumentációhoz stb. Ezek a színkódok könnyen megtanulhatóak, így egy pillantás is elég a beazonosításhoz.”
Pascal Bance, a Manutan műhelybútorok termékmenedzsere
3. lépés: Seiso 清掃 – Tiszta és rendben tartott munkaterület
A tiszta és jól karbantartott munkaterület létfontosságú a munkavállalók egészségének és jóllétének biztosításához. Ez a lean menedzsment gyakran figyelmen kívül hagyott, de létfontosságú aspektusa. A tiszta műhely nemcsak az alkalmazottak gondolkodásmódját javítja, hanem a termelés minőségét is.
Mivel a tiszta tér a munkavállalók mellett a berendezések számára is előnyös (hosszabb élettartam, kevesebb meghibásodás stb.), a következőket kell tennie:
- Rendszeresen tisztítsa meg a bútorokat és a szerszámokat, illetve takarítsák ki a műhelyt, különösen, ha szennyeződéssel járó munkát végeznek.
- A műhelybútorokat és a szerszámok karbantartását és javítását rendszeresen el kell végezni.
- Azonnal cserélje ki a sérült és/vagy elhasználódott bútorokat, illetve szerszámokat.
4. lépés: Seiketsu 清潔 – A munkaállomások és a használati szabályok szabványosítása
A munkaállomások és a használati szabályok szabványosítása a lean menedzsment másik pillére. A műhelyre vonatkozó egységes szabványok felállítása biztosítja a minőség és a termelékenység folyamatos javulását. Ezenkívül a szabványosítás segít az új munkavállalóknak is integrációban, illetve így könnyebb fenntartani a rendet a műhelyben.
Ahhoz, hogy ezeket a jó szokásokat hosszú távon megőrizzük, a következőket érdemes megfontolni:
- Ha több műhellyel is rendelkezik, azok mindegyikében hasonló legyen a kialakítás (pl. azonos bútorok beszerzése) és azonos használati szabályok vonatkozzanak rájuk.
- Fontos a tudatosság növelése és az alkalmazottak képzése az 5S megközelítésről.
- A takarítási és karbantartási feladatokat meg kell szervezni, azokhoz beosztást készíteni és minden információt meg kell osztani a munkavállalókkal is.
- Mutasson be jó gyakorlatokat, amelyek ösztönzőleg hathatnak a munkavállalókra, növelik az eszközök élettartamát és pozitívan hatnak a szervezet egészére.
5. lépés: Shitsuke 躾 – Kövesse a kialakított szabályrendszert és ne feledkezzen meg a folyamatos fejlesztésről
A lean menedzsment utolsó lépése a folyamatos fejlesztés érdekében bevezetett folyamat követése. Ez a lean gondolkodás lényege, melynek célja a folyamatos értéknövelés és a pazarlás csökkentése.
Mivel az 5S-megközelítés természeténél fogva kollektív, kulcsfontosságú, hogy a munkavállalók figyelmét a kialakított szabályrendszer betartásának fontosságára. Ez a megközelítés megerősíti a lean filozófia iránti elkötelezettséget, és biztosítja a hosszú távú fejlesztések fenntartását.
A lean menedzsment öt lépésének követésével produktívabb, hatékonyabb és harmonikusabb munkakörnyezetté alakíthatja műhelyét. Ez nemcsak a csapatok jóllétét javítja, hanem növeli vállalkozása hozzáadott értékét is. Ideje bevezetni a leant a műhelyében!
És ne feledje, ha további információra vagy segítségre van szüksége az igényeinek megfelelő műhelybútor kiválasztásához, letöltheti katalógusunkat, vagy böngészhet webáruházunkban is.