Hogyan rendezzük be a műhelyt úgy, hogy minden kéznél legyen?

Elegendő hely, jó minőségű világítás, hozzáférés a friss levegőhöz, nagy munkaasztal és hely a szerszámok tárolására – ezek a funkcionális műhely alappillérei.

workshop-gafd3a13d2_1280

Egy korábbi cikkünkben azzal foglalkoztunk, milyen bútorokat és felszereléseket érdemes választani a műhelybe. Ma azt mutatjuk meg, hogyan lehet rendezetten tartani a munkaeszközöket. Gyakorlati tanácsokért Richard Šumpich padlókészítőhöz fordultunk. Fókuszáljunk az alábbiakra:

  1. Rendszeres szellőztetés és minél több fényforrás
  2. Átlátható villamos hálózat
  3. Az eszközök elrendezése és jelölése
  4. Ergonómia, takarítás és egy ráadás.

Rendszeres szellőztetés és több fényforrás

Ha tudjuk befolyásolni a műhely elhelyezkedését vagy elrendezését, tartsunk szem előtt két alapvető szükségletet: az elegendő levegőt és fényt.

Vannak munkák, melyek nem végezhetők el hőt kibocsátó elektromos készülékek nélkül. Emiatt a helyiségek könnyen túlmelegedhetnek. A műhelyajtók és -kapuk ideálisak az alapanyagok és a gépek szállítására, illetve a ki- és berakodáshoz, de szellőztetésre az ablak vagy a légkondicionáló az optimális. Így lehet hatékonyan csökkenteni a műhelyben a hőmérsékletet, illetve cserélni az elhasználódott levegőt.

A munkaterek természetes és mesterséges megvilágítását a 3/2022. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet szabályozza. A jogszabály 8. §-a, illetve annak 4. számú melléklete iránymutatást és a szükséges fényerősségre vonatkozó tételes előírást is tartalmaz.

A fényforrások tervezésekor jó tudni, hogy 1000 lux hozzávetőlegesen a borult időben tapasztalható fény intenzitása. A természetes nappali fény a helyiség teljes megvilágításának körülbelül 1,5-5%-át teszi ki. Annak érdekében, hogy a mesterséges fényt közelítsük a természetes fényhez, a legjobb, ha fényerő- és színárnyalatszabályzós lámpákat használunk.

– Egyetlen mennyezeti lámpa biztos nem lesz elég. A tér nem lehet sem túl sötét, sem pedig túlvilágított. Célszerű több forrásra bízni a világítást úgy, hogy elkerüljük az árnyékolást. Ez megóv minket a szem- és fejfájástól – mondja Richard Šumpich.

Átlátható villamos hálózat

Ha még csak most készül a villamos hálózatunk, alaposan gondoljuk át a konnektorok és kapcsolók elrendezését. Nem szükségszerű, hogy az ajtóhoz kelljen menni, ha fel akarjuk kapcsolni a villanyt. Ahogy manapság a hálószobák esetében alap az ágy melletti villanykapcsoló, tegyünk egyet a kezünk ügyébe a műhelyben is – például az asztal mögé. Az asztallap magasságában a dolgozó jobban fogja értékelni őket, mint a padló felett.

– Konnektorból sosem elég. Műhely berendezésénél jó, ha minden falra és különböző magasságokba teszünk. Nem tudhatjuk, hogyan fogjuk majd átrendezni a bútorokat, és milyen hosszú zsinórja lesz a készülékeinknek.

plug-g78a908b8b_1280

Ha be van már rendezve a műhelyünk, valószínűleg van legalább egy hosszabbítónk és sok kusza kábelünk. A jobb átláthatóság érdekében ezeket felcsévélhetjük, és tépőzárral vagy kábelkötegelővel rögzíthetjük.

A felszerelések elrendezése és jelölése

A rend alapja, hogy minden tárgynak legyen helye. Naivitás azonban azt gondolni, hogy ha veszünk több tucat dobozt, akkor mindig mindenki visszateszi a dolgokat a helyükre. Inkább már az elején gondoljuk át (vagy kérdezzük meg a kollégáktól), hogyan fogják majd ténylegesen használni a dolgokat. A leggyakrabban használt eszközöknek mindig szem előtt kell lenniük.

A szekrénybe és a polcokra rendszerezetten tegyük a dolgainkat:

  • szemmagasságba a leggyakrabban használt eszközöket (kalapácsot, csavarhúzót, mérőszalagot),
  • felülre a ritkábban használt, nem túl súlyos holmikat (vízmértéket, festékeket),
  • a nehezebb gépeket (fűrészeket, köszörűket) az alsó polcokon tároljuk.

A műhely berendezésekor hagyjunk a padlón lehető legtöbb szabad helyet. A kollégák ezt főleg a nagyobb szerszámok pakolása és a takarítás során fogják értékelni. Használjunk polcokat, vízszintes állványokat és falra szerelhető rendszerezőket. A szerszámtartó falat tegyük a munkaterület mögé, és tartsuk azon a leggyakrabban használt holmikat. Az eszközöket egy alkoholos filccel körbe is rajzolhatjuk a falon, így megteremtve az állandó helyüket.

Használjunk címkézőt vagy címkéket a polcokhoz, dobozokhoz és a tárolókhoz is. Kezdetben még tudjuk, hogy melyik csavarnak hol a helye, de egyértelmű címkék nélkül senki sem fog emlékezni rá, ami a kusza és rendezetlen tárolás melegágya lehet.

– Ha ügyfelekhez járunk, mindig legyen legalább két szerszámkészletünk. Egy a műhelyben a helyén, egy másik pedig állandóan a szerszámos ládában vagy táskában tanácsolja Richard Šumpich.

A fémszerszámokat a műhelyben felakaszthatjuk egy mágneses szerszámtartóra is. Az elgurult csavarok gyűjtéséhez használjunk erős mágnest vagy mágneses teleszkópot

– Ha körbenézek a műhelyemben, az egyik legfontosabb dolog a munkapadon a satu, és persze az eszterga, amit stabilan kell rögzíteni, hogy védjük a rezgéstől. – teszi hozzá Richard.

Ergonómia, takarítás és egy ráadás

Ha már biztonságosan tároljuk az eszközöket, ne felejtsünk el elegendő tároló felületet biztosítani a tényleges használatuk során. Asztal és szék választásakor ügyeljünk az ergonómiára. Ha a hely engedi, vásároljon két különböző magasságú asztalt: egyet ülő, egyet pedig álló munkavégzésre.

A védőfelszerelésnek, például kesztyűnek, hallásvédőnek vagy védőszemüvegnek is kéznél kell lennie a munkaterületen.

– Ahhoz, hogy a műhely jól működjön, rendben kell tartani. Egy műhelyből sem hiányozhat a seprű, a lapát és a porszívó. A vízvételi lehetőség azért is fontos, hogy a szennyeződéseket, például a festéket azonnal le lehessen törölni egy ruhával. Ha a víz nem elég, segít a hígító vagy az ipari alkohol – mondja Richard.

Ha már berendeztük a műhelyt, gondoljunk arra is, mivel tudnánk örömet szerezni a kollégáknak a műhelyben – például a rádióval vagy hangszóróval.


Termékajánló:

További cikkek az Ön számára