Eszközök magasban végzett munkához

Milyen munkákra alkalmas a létra és mikor jobb az állvány? Milyen védőfelszereléseket használhatunk magasban végzett munka esetén? Ezekről olvashat cikkünkben.

pexels-cleyder-duque-36377861

Munkáltatóként biztosítani kell:

  • a dolgozók munkavédelmi oktatását magasban végzett munka esetén,
  • a munkavédelmet,
  • a megfelelő munkavédelmi felszerelést.

A magasban végzett munka feltételeiről több jogszabály is rendelkezik. Egyrészt a 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről, másrészt a 65/1999. (XII. 22.) EüM rendelet. Fontos szabályokat tartalmaz továbbá a 10/2016. (IV. 5.) NGM rendelet is, amely a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjét szabályozza.

Ezeken túl az olyan munkahelyen, ahol a veszély jellege indokolja, a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter további szabályokat írhat elő.

A jogszabályok mellett fontos ismerni a vonatkozó szabványelőírásokat is, mert azok a lenti idézet értelmében a munkavédelemre vonatkozó szabálynak minősülnek, amennyiben elérhetőek magyar nyelven.

Alapvető követelmények és előírások a jogszabályok szerint

A Munkavéd tv. szerint:

11. § A munkavédelem alapvető szabályait e törvény, a részletes szabályait e törvény felhatalmazása alapján a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter által kiadott és más jogszabályok, az egyes veszélyes tevékenységekre vonatkozóan a feladatkörében érintett miniszter rendeletével hatályba léptetett szabályzatok (a továbbiakban: Szabályzat) tartalmazzák. Munkavédelemre vonatkozó szabálynak minősül a nemzeti szabványosításról szóló törvény figyelembevételével a teljes egészében magyar nyelvű munkavédelmi tartalmú nemzeti szabvány.

28. § (1) Az olyan munkahelyen, ahol be- vagy leesési veszély van, vagy a munkavállalót és a munkavégzés hatókörében tartózkodókat leeső tárgyak veszélyeztetik, elkerítéssel, lefedéssel, vagy más alkalmas módon kell a védelemről gondoskodni.

(2) A munkahelyen alkalmazott munkaállás (állvány, pódium, kezelőjárda) kialakítása, elhelyezése, rögzítése feleljen meg a munkavégzés jellegének, a várható igénybevételnek, tegye lehetővé a biztonságos munkavégzést, a szükséges anyagok és eszközök tárolását, a biztonságos közlekedést, fel- és lejutást.

Az EüM rendelet szerint:

3. § (1) …a munkáltató a munkavállalókat a kockázatokkal szemben védelmet nyújtó védőeszközzel látja el, és ellenőrzi azok rendeltetésszerű használatát.

8. § (1) A munkavállaló a védőeszköz használatáról érvényesen nem mondhat le.

Biztosítsuk a megfelelő védőfelszerelést

A munkavédelmet garantáló, úgynevezett egyéni védőfelszerelések közé tartoznak a biztosítókötelek, biztonsági hevederek, rögzítők és zuhanáscsillapítók, karabinerek és biztonsági fékek.

Kiválasztásuk során a cég védőeszközhasználati szabályait kell figyelembe venni, amelyet kockázatbecslés és esetleg szakértő igénybe vételével alakít ki a vállalkozás. A kockázatbecslésre, a védőeszköz kiválasztására vonatkozó adatokat, a mérési eredményeket, a szakértői véleményeket és ajánlásokat, továbbá a védőeszköz juttatásával kapcsolatos egyéb dokumentumokat a munkáltató naprakészen tartja nyilván, és azokat az ellenőrzést végző hatóság kérelmére bemutatja.

Létrák a könnyű, gyorsan elvégezhető munkákhoz

Alacsonyabb stabilitása miatt a létra inkább kisebb javításokra alkalmas vagy könnyű tárgyak magas állványról való leemelésére. A létra használatának feltételeit az NGM rendelet szabályozza, a létrák kialakításánál és kiválasztásánál pedig figyelembe kell venni az EN 131 szabványt is.

A létrák általában alumíniumból készülnek. Az ilyen létra könnyű és ellenáll a sérüléseknek. Üzemekbe, ahol fennál az áramütés veszélye, vásároljunk nem vezető üvegszálból készült létrát.

Ha egy bizonyos méretű létrát kell beszereznünk, akkor a választásnál nézzük az úgynevezett munkamagasságot. Ez mutatja meg, milyen magasra fogunk felérni, ha létrára állunk, hogy például fúrjunk, vagy izzót cseréljünk. Különböző magasságban végzett munkákhoz érdemes teleszkópos vagy többrészes létrát vásárolni, amit szükség szerint állíthatunk be.

A dobogós létrák stabilitást és szabad mozgást biztosítanak 

Ha egy dolgozó hosszabb időt tölt magasban, például ha gépet javít, jobb, ha dobogós létrát használ. A dobogó kényelmesebb hosszabb álláshoz, és szabad mozgást tesz lehetővé. A csúszásmentes felület és a korlát fokozott munkavédelmet biztosít. Kerekein könnyen mozgatható, de van rajta fék is a rögzítéshez. Tartalmazhat szerszámtároló tálcát is. 

Előfordulhat, hogy ott kell a magasban dolgozni, ahol olyan akadály van a padlón, amelyet nem lehet eltávolítani, például egy cső vagy egy szállítószalag. Ebben az esetben az áthidaló létra jelenti a megoldást, amelynek mindkét oldalán lépcső van, így áthidalja az akadályt.

A nehéz áruk állványról történő leemelésére vagy javításra is alkalmas az automata személyemelő, amellyel 5-6 méteres munkamagasságot is elérhetünk.

Hosszantartó magasban végzett munkához használjunk gurulóállványt

A gurulóállvány könnyen mozgatható, nagyobb munkavégzési kényelmet biztosít és nagyobb területet fedhetünk le vele. A stabilitás növelése érdekében használjunk súlyokat, amelyeket a kerekes vázcsövekre kell felhelyezni, vagy rögzíthetjük az állványzatot a falhoz fali rögzítő segítségével.

Tekintse meg a teljes létra, emelvény és állványválasztékot a Manutan webáruházban. Ha tanácsra van szüksége, hogy a választott létra vagy állvány megfeleljen a munkavédelmi szabályoknak, hívjon minket, írjon vagy vegye igénybe a személyre szabott ajánlatkérést.


További cikkek az Ön számára