Beszerzési tanácsok: Válasszon műhelyszéket a Manutan javaslatai alapján!

A megfelelő műhelyszék kiválasztása kulcsfontosságú az alkalmazottak kényelme és egészsége érdekében. Olvassa el beszerzési útmutatónkat, és ismerje meg a Manutan kínálatát!

A betegszabadságot igénylő foglalkozási megbetegségek elsődleges okaként a váz- és izomrendszeri megbetegedéseket tartják számon, amely Európában öt dolgozóból hármat érint1. A tünetek az esetek 40%-ában hátfájdalomként jelentkeznek2. A munkaállomások ergonómiájának optimalizálásával azonban csökkentheti a foglalkozási ártalmak kialakulásának kockázatát, illetve kedvezőbb munkavégzési feltételekkel segítheti alkalmazottai munkáját. Beszerzőként a műhelyszékek körültekintő kiválasztásával támogathatja kollégái egészségét és hatékony munkavégzését is. Cikkünkből megtudhatja, milyen szempontok mentén érdemes professzionális műhelyszékeket, ülőkéket, álláskönnyítő székeket és nyeregszékeket választani.

Milyen a műhelyszékek ideális ergonómiája?

A műhelyszék az ergonomikus munkaállomások egyik kulcsfontosságú darabja. A különböző beállítási lehetőségeknek köszönhetően a műhelyszékek javítják dolgozói teljesítményét és támogatják egészségüket.

Miért érdemes ügyelni a munkaállomások ergonomikus kialakítására?

Egy ergonomikus munkaállomás lehetővé teszi, hogy munkavállalói egészséges testtartással és optimális körülmények között végezzék munkájukat. A mindennapos feladatok során a megfelelő testtartás biztosító székek segítenek megőrizni alkalmazottai jóllétét és egészségét. A rossz testtartás számos egészségügyi kockázatot eredményezhet, kialakulhatnak például váz- és izomrendszeri megbetegedések. Ha ezek a betegségek megjelennek a munkavállalóinál, megnövekedhet a hiányzások száma, illetve csökkenhet a termelékenység.

Az ergonomikusan kialakított munkaállomáson a munkaeszközök optimális elhelyezése gondoskodik a mozdulatok számának minimalizálásáról is. A munkaállomás magasságának igazodnia kell a munkavállaló magasságához. Emellett azt is el kell kerülnünk, hogy a munkavállaló hosszú időt töltsön el változatlan testhelyzetben. Az állítható magasságú asztalok megoldást kínálnak erre a problémára. A műhelyben az álláskönnyítő székek segítségével pihentethetjük hátunkat, gyorsan és egyszerűen felállhatunk, ezáltal támogathatjuk keringésünket, és enyhíthetjük az izmok feszültségét.

Ebből is látszik, hogy a munkaállomások ergonómiája szorosan kapcsolódik a műhelybútorokhoz (szék, asztal, polcok, fali tárolók, fiókos szekrények stb.). Fontos, hogy az álló vagy forgatható műhelyszék sokoldalúan kihasználható legyen, emellett pedig csökkentse a dolgozókat érintő egészségügyi kockázatokat is. Lássuk, hogyan támogatják a munkahelyi egészségvédelmet a műhelyszékek.

Melyek az ergonomikus műhelyszékek fő jellemzői?

Egy ideális műhelyszékkel optimalizálni lehet az alkalmazottak munkavégzési körülményeit (helyes testtartás, megfelelő mobilitás, mozdulatok számának csökkentése, kényelmes ülés stb.). Számos beállítási lehetőség és bevonat (szövet, PVC, fa, acél, poliuretán – PUR, Supertec stb.) létezik. De mégis mitől lesz ergonomikus egy műhelyszék?

Ülésbeállítás

Az ergonomikus műhelyszékek számos állítható funkcióval rendelkeznek, így képesek igazodni a felhasználó testalkatához. Az állítható magasságú és mélységű háttámla kiválóan megtámasztja a derekat. Az állítható ülésmagasságnak köszönhetően a szék magasságát a munkavállaló igényeire szabhatjuk. A comb és a lábszár ülés közben optimális esetben 90°-os szöget zár be.

Az ülés és a háttámla anyaga

A munkakörnyezet és a felhasználó kényelme alapján megválasztott szék bevonatát képező anyag hozzájárul a bútor tartósságához. A lakkozott fa könnyen kezelhető, és a zsír, az olaj, illetve az oldószerek sem hagynak rajta foltot. A szövet érzékenyebb a szennyeződésekre, azonban légáteresztő és kényelmes. A poliuretán rendkívül sokoldalú anyag. Könnyen kezelhető, illetve ellenáll a kisülésnek, a felületi sérüléseknek és a vegyszereknek is. A Supertec bevonatot kifejezetten ipari felhasználású székekhez fejlesztették ki, ezért a bevonat ideális a műhelyszékekhez is. Az anyag légáteresztő, kényelmes és robusztus.

Az ergonómiát szolgáló mechanikák típusai

A szinkronmechanikával ellátott székeknél a háttámla követi a hát mozgását. A rendszer kiváló megtámasztást biztosít, és enyhíti a gerinc terhelését. Aszinkron mechanika esetén az ülés és a háttámla egymástól függetlenül dönthető és forgatható, így minden testalkathoz képes igazodni.

A beállításokért különböző mechanikai rendszerek felelnek. Az egyszerű, csavaros rendszer előnye, hogy költségkímélő, így beszerzési ára kedvezőbb. A leengedésgátló teleszkópos henger gondoskodik biztonságról. Végül pedig a pneumatikus henger kínálja a legnagyobb kényelmet.

A székek típusai

A speciálisan kifejlesztett székek segítenek a fáradtság és az egészségtelen testtartásból fakadó izomfeszülés elkerülésében.

Az innovatív termékek között elsőként a nyeregszéket említhetjük. Ahogyan a név is sejteti, az ilyen típusú székek nyerget formázó üléssel rendelkeznek. A szék kis méretű görgőkön gurul, és általában enyhén lejt. A nyeregszéken ülő személy szabadon használhatja a kezeit, miközben szükség szerint a lábával irányíthatja a szék mozgását.

A térdeplőszék akár az irodai székek helyettesítésére is alkalmas. A széken ülve a felsőtest enyhén előre dől, így csökken a hát terhelése, illetve a gerinc is kiegyenesedik.

A Manutan sajátmárkás ergonomikus műhelyszékei

A Manutan az európai vállalkozások és intézmények egyik legnagyobb indirekt beszállítója, ezért a munkahelyi egészségvédelem területén is nagy szakértelemmel bír. A Manutan műhelyszékeinek választékában a legkiválóbb ergonomikus termékek kaptak helyet, amelyek tökéletesen illeszkednek a különböző munkaterületek elvárt igényekhez, legyen szó akár irodáról, raktárról, műhelyről vagy más speciális munkaállomásról.

Minőségi termékválaszték a munkahelyi ergonómia szolgálatában

A termékminőségre fordított kiemelt figyelemnek köszönhetően a Manutan a sajátmárkás műhelyszékeire 10 év garanciát biztosít. A fix és a görgőkkel ellátott műhelyszékek a különböző beállítási lehetőségek révén alkalmazkodnak a különböző testalkatokhoz. Sokoldalú kihasználhatóságuk és könnyedén állítható magasságuk miatt közös használatra is alkalmasak a munkaállomásokon. Műhelyekbe szánt székeink rendkívüli mozgásszabadságot kínálnak, így ülőmunka során sem terhelik meg a derekat. Egyes modellek lábtartóval is rendelkeznek, amely megtámasztást és stabilitást nyújt. A Manutan széles termékpalettájában szereplő termékek nem csak az ipari munkakörnyezet által támasztott elvárásoknak felelnek meg maradéktalanul, de ugyanakkor kényelmesek is.

Az álláskönnyítő szék, az ülőke és a műhelyszék funkciói

Az álláskönnyítő szék különösen ajánlott olyan iparágakban, amelyek gyakran igényelnek álló munkavégzést. A modellt gyakran alkalmazzák műhelyekben és gyártósorokon is. Alacsony háttámlával kiegészíthető, amely megtámasztja a derekat. A többi műhelybe tervezett ülőkéhez hasonlóan felszerelhető lábtartóval is.

Az ülőkék két fő kategória bonthatók. A forgó ülőke széles talapzata kiváló stabilitást biztosít. A görgős ülőke ülése alatt praktikus tároló található. Az apró görgők segítségével ülés közben nagyobb munkaterületen dolgozhatunk.

A forgó ülőke alacsony és magasított változatban is elérhető, így minden munkaállomáson felhasználható. Háttámlája funkcionális karral bővíthető, amely megkönnyíti a mozgást. Emellett kérhető hozzá lábtartó és információs tábla is, amelyen adatokat vagy logókat helyezhet el.

Öt fontos kérdés egy műhelyszék vásárlása előtt

Az alábbiakban öt kérdésben összefoglaljuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe vennie, mielőtt ergonomikus műhelyszéket választ:

  • Milyen magas a munkaállomás? Válasszon megfelelő ülésmagasságot, és fontolja meg a lábtartók beszerzését is.
  • Mekkora a teljes költségkerete? Állapítsa meg a maximális egységárat.
  • Milyen gyakran mozog a széket használó személy? Ha gyakran feláll, valószínűleg álláskönnyítő székre van szüksége.
  • A széken több felhasználó is osztozik majd? Ebben az esetben sokoldalú székre van szükség, amely egyszerűen személyre szabható.
  • Milyen munkakörnyezetben kerül felhasználásra a szék? Válasza alapján dönthet a különböző teherbírású anyagok, így a fa, a szövet vagy a szintetikus bevonatok mellett.

A bútorokkal kapcsolatos döntései közvetlen hatást gyakorolnak alkalmazottai egészségére – ez hatványozottan igaz a műhelyszékekre. Miután felmérte igényeit, böngésszen a „Műhelyszékek” kategóriában, és válasszon modelljeink közül.


1 Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség, Work-related musculoskeletal disorders: Back to work report (2007)

2 BeSWIC, A hátfájás csupán a jéghegy csúcsa (2001)


További cikkek az Ön számára