Hogyan lehet hatékonyan ötvözni az alkalmazottak jóllétét és a termelékenységet?

Az alkalmazottak jelentik a vállalat legnagyobb értékét, hiszen ők azok, akik minden szempontból hozzájárulnak a vállalat sikeréhez. Azok a munkáltatók, akik befektetnek munkavállalóik fizikai és mentális egészségébe, jelentős javulást tapasztalnak teljesítményükre. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat az alapvető elveket, amelyekkel hatékonyan kombinálhatja a munkahelyi jóllétet és a magasabb termelékenységet.  Munkahelyi jóllét és termelékenység: átfogó tanulmány  […]

Az alkalmazottak jelentik a vállalat legnagyobb értékét, hiszen ők azok, akik minden szempontból hozzájárulnak a vállalat sikeréhez. Azok a munkáltatók, akik befektetnek munkavállalóik fizikai és mentális egészségébe, jelentős javulást tapasztalnak teljesítményükre. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat az alapvető elveket, amelyekkel hatékonyan kombinálhatja a munkahelyi jóllétet és a magasabb termelékenységet. 

Munkahelyi jóllét és termelékenység: átfogó tanulmány 

Milyen valódi hatása van a munkahelyi jóllétnek a termelékenységre és az alkalmazottak teljesítményére? Az Oxfordi Egyetem kutatói erre a kérdésre keresték a választ. A kézzelfogható eredmények elérése érdekében 339 tanulmány metaanalízisét végezték el, amelyek közel 2 millió munkavállaló jóllétét és termelékenységét mérték 73 országban. Az eredmények szignifikánsan jelzik, hogy a munkahelyi jóllét és a termelékenység közötti összefüggés földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül fennáll. 

1. A munkahelyi jóllét központi elem a vállalati kultúrában

A jólléti stratégia megvalósítása nem korlátozódhat egy általános tényeken alapuló, egyszeri eseményre. Ahhoz, hogy hatékony legyen, figyelembe kell vennie a vállalat alkalmazottainak sajátos igényeit, és rendszeresen újra kell értékelni azokat. Különös figyelmet kell fordítani az alábbi munkahelyi jólléti mutatókra: 

  • Az alkalmazottak hiányzási aránya magasabb az egyik csapatban, mint a többiben? 
  • Milyen aggályokat vetnek fel leggyakrabban az alkalmazottak? 
  • Átlagosan mennyi ideig marad egy alkalmazott a vállalatnál? 
  • A munkateher egyenletesen oszlik el? 

Egy ilyen megközelítés sikerének kulcsa a minőségi kommunikációban rejlik, ahol az alkalmazottak szabadon adhatnak visszajelzéseket. Ehhez érezniük kell, hogy vezetőik támogatják őket. A vezetők szigorú kiválasztásának és megfelelő képzésének biztosítása közvetlen hatással van az alkalmazottak lelkiállapotára, a csapatkohézióra és a termelékenységre is. 

2. Az alkalmazottak készségeinek értékelése 

Egy alkalmazott gyorsan elveszítheti motivációját, ha úgy érzi, hogy a felettesei nem veszik észre erőfeszítéseiket. Ezzel szemben azok az alkalmazottak, akik úgy érzik, hogy munkáltatójuk megbecsüli, magasabb szintű munkahelyi jóllétet és termelékenységet mutatnak. Íme négy hatékony módszer az alkalmazottak készségeinek értékelésére: 

  • Rendszeresen gratuláljon a csapat minden tagjának munkájához; 
  • Képzéseik finanszírozásával segítse az alkalmazottakat készségeik fejlesztésében; 
  • A csapattagoknak legyen beleszólása a makromenedzsment kiválasztásába; 
  • Jutalmazza munkájukat fizetésük emelésével vagy prémiummal; 
  • A döntéshozatalokban legyen az alkalmazottaknak is hangja, kérje ki a véleményüket; 
  • Amikor csak lehetséges, ösztönözze a belső mobilitást. 

Az alkalmazottak megbecsülése segít nekik megtalálni a munkájuk értelmét és fenntartani motivációjukat. A végső hatás korántsem elhanyagolható, mivel a boldog alkalmazottak akár 13%-kal termelékenyebbek is lehetnek. 

3. A mentális jóllét elősegítése a munkahelyen  

Az EU-OSHA (Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség) tanulmánya szerint az európai munkavállalók fele rendszeresen találkozik stresszes helyzetekkel a munkahelyén. Ezen túlmenően ez a stressz a jelentések szerint felelős az elveszett munkanapok körülbelül 50%-áért. Ezek az eredmények rávilágítanak a stresszkezelés fontosságára egy professzionális környezetben. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hangsúlyozza az alkalmazottak mentális jóllétének termelékenységre gyakorolt hatását. A munkahelyi stressz, valamint a rossz mentális egészség és jóllét csökkentése érdekében a WHO négy fő irányelvet javasol: 

  • Szervezeti beavatkozások (munkaterhelés, részvételen alapuló megközelítések stb.); 
  • A vezetők képzése a pszichoszociális kockázatokról; 
  • A tudatosság növelése és az alkalmazottak oktatása a mentális egészséggel kapcsolatban; 
  • Pszichológiai támogató csapatok (coaching, foglalkozáspszichológusok stb.) felajánlása. 

Ezeknek az elemeknek a vállalati „munkahelyi jóllét” politikájába való beépítése nagyobb munkavállalói elkötelezettséget eredményez, és közvetlen hatással van a munkavégzés minőségére. Az alkalmazottak mentális jóllétének figyelembevétele elengedhetetlen lépés a munkaidő alatti csökkent termelékenység, a hiányzások és a fluktuáció mérséklése érdekében.

4. Biztonságos és egészséges munkakörnyezet kialakítása 

A fizikai környezet és a munkakörülmények befolyásolják az alkalmazottak jóllétének és termelékenységének szintjét. A munkaállomás ergonómiája közvetlenül befolyásolja az alkalmazottak motivációját, valamint mentális és fizikai egészségüket. A munkáltatók biztonságos és egészséges munkakörnyezetet teremthetnek az alábbiakkal: 

  • A tevékenységekhez megfelelő egyéni védőfelszerelés biztosítása; 
  • Ergonomikus munkaállomások kialakítása; 
  • Világos és barátságos munkaterek kiépítése; 
  • Az optimális higiéniai szint fenntartása a helyiségekben; 
  • Az alkalmazottak képzése az új gépek használatára és a helyes testtartásra; 
  • Az egészséges életmód népszerűsítése (kiegyensúlyozott étrend, munkahelyi stresszkezelés stb.); 
  • Fizikai jólléti programok megvalósítása (sporttevékenységek, pihenőszoba stb.). 

Az alkalmazottaknak szünetet kell tartaniuk a munkaállomásaiktól távol, hogy feltöltődhessenek és fenn tudják tartani koncentrációjukat. A jól megtervezett pihenőszoba olyan teret biztosít, ahol ideiglenesen elszakadhatnak a munkától, és felfrissülve térhetnek vissza. 

A Manutannál hiszünk abban, hogy a munkavállalókról való gondoskodás a vállalat sikerének alappillére. Ezért kínálunk olyan termékeket, amelyek hozzájárulnak a hatékonyabb munkavégzéshez és a munkavállalók jóllétéhez.