Hasznos ötletek a munkahelyi pihenők kialakításához

Céges könyvtár, kényelmes kanapék, csocsóasztal… A munkavállalók ezek segítségével szakadhatnak ki néhány percre a monoton munkából, a munkáltatóknak pedig remek lehetőség arra, hogy támogassák a céges kultúrát, a produktivitást és a munkahelyi jóllétet. Teremtsen helyet alkalmazottainak aktív és passzív pihenésre! Mutatjuk, hogyan.  Hogy milyen pozitív hatásai vannak a munkahelyi pihenő helyiségeknek, azt számos felmérés és […]

Céges könyvtár, kényelmes kanapék, csocsóasztal… A munkavállalók ezek segítségével szakadhatnak ki néhány percre a monoton munkából, a munkáltatóknak pedig remek lehetőség arra, hogy támogassák a céges kultúrát, a produktivitást és a munkahelyi jóllétet. Teremtsen helyet alkalmazottainak aktív és passzív pihenésre! Mutatjuk, hogyan. 

Hogy milyen pozitív hatásai vannak a munkahelyi pihenő helyiségeknek, azt számos felmérés és tanulmány igazolja. Ha valaki igazán hatékonyan akar dolgozni az irodában, akkor kell, hogy legyen egy hely, ahol ledőlhet. Erről írt cikket többek között a Forbes, de a Microsoft is igazolta ennek a szemléletnek a létjogosultságát. Az amerikai munkavállalóik többsége naponta átlagosan hét órát tölt a monitor előtt, ezért ők pihenőszobákat alakítottak ki, amely lehetőséget biztosít a kikapcsolásra és a feltöltődésre. 

A magyarországi jogszabályok a munkavállalók egészségvédelme érdekében írnak elő pihenőidőt, amihez célszerű pihenésre alkalmas helyet is biztosítani. Az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről rendelkezik, amely így fogalmaz: 

4. §  (1) A munkáltató a munkafolyamatokat úgy szervezi meg, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces – a (2) bekezdésben foglalt esetkör kivételével össze nem vonható – szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg. 

munkahelyi pihenő kialakítása

Az irodatrendekben is megjelenik a munkahelyi pihenő 

A jelenlegi irodai trendek középpontjában az alkalmazottak jólléte és a produktivitása áll. Az irodákban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kényelemre és a munka-pihenés egyensúlyára.  

Kikapcsolás, fókuszváltás, relaxáció, feltöltődés: mi mindenre jó egy pihenőhely a munkahelyen? 

Rugalmas munkaterületek: Az irodákban egyre gyakrabban találhatók olyan területek, amelyek rugalmasan használhatók munkára és pihenésre egyaránt. Ezek lehetnek olyan területek, ahol kanapék vagy kényelmes székek találhatók, és az alkalmazottak kikapcsolódhatnak, olvashatnak vagy akár szundíthatnak is. Egy kényelmes kanapékkal, babzsákokkal berendezett tér remekül használható csapatmeetingek és informális tárgyalások alkalmával is. Ráadásul egy ilyen munkatérben sokkal könnyebb hosszan fókuszálni, mint egy hagyományos tárgyalóasztal mellett. 

Játékterek: A korábban csak az amerikai IT cégeknél jellemző játékterek ma már széles körben elterjedtek. A modern irodákban ma már Magyarországon is gyakran találkozunk olyan helyiséggel, ahol az alkalmazottak rövid szüneteket tölthetnek el játékokkal. Ezek lehetnek társasjátékok, csocsó, biliárd, flipper vagy akár videójátékok is. Ezek a területek lehetővé teszik a munkahelyi stressz levezetését és a csapatépítést is. 

Zöldterületek: A zöld növényeknek és a természeti környezetnek pozitív hatása van a munkavállalók hangulatára és közérzetére, ezért vált irodai trenddé a zöldterületek kialakítása. Ez lehet például növényekkel díszített belső kert, az udvaron kialakított pihenőtér vagy nagy, egybefüggő növényfal is, amely térelválasztóként funkcionál.  

Hangszigetelt, csendes szobák: A zajterhelés fáradtságot és stresszt okoz, miközben csökken a munkavégzés hatékonysága is.  Ezt felismerve kezdtek el az irodaházakban kialakítani olyan szobákat, amelyek kifejezetten a pihenésre és a relaxációra szolgálnak. Ezek olyan helyek lehetnek, ahol a csend és a nyugalom biztosított, az alkalmazottak meditálhatnak, pihenhetnek vagy akár gyakorolhatnak relaxációs technikákat. 

Ergonómia fontossága: Az irodai bútorok terén is megfigyelhetők változások. Az irodaszékeknél az ergonómia lett az elsődleges szempont, hiszen az ülőmunka káros hatásai ma már széles körben ismertek. Egy ergonomikus szék használatával ezek a negatív hatások nagy mértékben csökkenthetőek. Az álló munkavégzésre alkalmas asztalok is egyre népszerűbbek, amelyek lehetővé teszik az alkalmazottak számára, hogy az ülő és álló munkát váltogassák, ezzel is kímélve az ízületeket és megelőzve a helytelen testtartásból eredő egészségügyi kockázatokat. 

Pihenőhely a munkahelyen: hogyan rendezzük be? 

Nem kell feltétlenül különálló szobában gondolkodni, ha kevés a hely. A munkavállalók azt is nagyra értékelik, ha egy kis sarok rendelkezésükre áll a pihenésre. Ha a hely lehetővé teszi, egy külön szobát biztosíthat a csendes pihenésre vágyóknak. 

Az alap egy kényelmes kanapé lehet, ahol bárki kinyújtózhat. A kollégák szeretnek együtt kávézni, ezért ne feledkezzünk meg a fotelekről és a dohányzóasztalokról sem. Ahogy már fentebb említettük, a rugalmasság fontos szempont. A pihenőszoba a feltöltődés mellett munkára is használható. Ha egy laptop is elég a munkához, miért ne merülhetne el egy kicsit a gondolataiban a munkavállaló? Ehhez egy puha és kényelmes fotel is elegendő lehet. 

Inspiráló és folyamatos tanulásra ösztönző lehet egy bárki által használható, csereberén alapuló céges könyvtár, ami nem is kerül feltétlenül sokba. Csak be kell szerezni egy megfelelő szekrényt vagy polcot, és bejelenti az alkalmazottak között, hogy ott oszthatják meg egymással olvasási élményeiket és az ajánlott könyveket ki is cserélhetik egymás között. A kölcsönözhető könyvekről vezethetnek egy megosztott táblázatot. A cég néhány szakmai folyóirat, magazin előfizetésével járulhat hozzá az olvasási élményhez. 

A kollégák leggyakrabban ebédnél találkoznak, ezért az étkezőt érdemes úgy kialakítani, hogy az alkalmas legyen baráti beszélgetésekre is. Szerezzen be egy igazán nagy étkezőasztalt és különféle ülőhelyeket – babzsákokat, foteleket, klasszikus étkezőszékeket. Mindenki megtalálja majd a kedvenc helyét. 

Ha a kollégái nagyrészt ülőmunkát végeznek, biztosítson lehetőséget a nyújtásra. A cégeknél nagy népszerűségnek örvendenek a masszázst segítő eszközök, a gimnasztikai labdák, a jógaszőnyegek az irodában. 

Ha szeretne felszabadultan együtt játszani az alkalmazottakkal, akkor a következőkkel nem tévedhet: csocsó, darts, biliárd, Play Station vagy virtuális valóság. Egy faliújságon vezethetők a játék során elért pontszámok. 

Nemcsak a bútorok számítanak 

A munkahelyi pihenő kialakításánál nemcsak a bútorok és a felszerelések a fontosak, hanem a helyiség hangulata is, ezért ne feledkezzen meg a következőkről: 

Virágok: Már néhány cserepes virág is sokat dob a hangulaton, egy élő fal pedig a levegő minőségét is érdemben javítja. 

Világítás: Válasszon melegebb tónusú fényt, mint az irodákban. Bátran választhat különleges formájú lámpákat és csillárokat is. 

Kiegészítők: Plakátokkal, közös rendezvényeken készült fotókkal, hirdetőtáblákkal és üzenőfalakkal lehet még barátságosabbá tenni a teret. 

Színek: A falak és a bútorok színválasztásakor is ügyeljen a harmóniára. A játékszobában lehetnek harsány, vidám színek, de a relaxációs térben inkább nyugalmat sugárzó, pasztell árnyalatok ajánlottak.  

Kültéri pihenőhely a munkahelyen 

Ha van tetőkert, terasz vagy kert, használja azokat is pihenésre szolgáló helyként. A nyári hónapokban a kollégák szívesen ebédelnek és kávéznak a napon. Elég hozzá egy egyszerű kültéri ülőgarnitúra és néhány puha párna. A hangulatot virágokkal, fűszernövényekkel, grillezővel lehet fokozni. Mindez kis befektetés a cégnek, de óriási haszon a dolgozóknak. 

Egy kipihent alkalmazott jobban teljesít, mint az, aki állandóan stresszes és egész nap egy asztalnál ül, ezért mindenképp megtérülő befektetés, ha munkahelyi pihenőt alakít ki.