Hogyan fokozhatja a munkaállomás a termelékenységet és a munkahelyi életminőséget?

Irodai vagy otthoni munkavégzés? Mindkét helyszínen a fő kihívás az, hogy a munkavállalók a lehető legjobb körülmények között dolgozzanak. Legyen szó fizikairól vagy virtuálisról, a munkaterület döntő tényező a jóllétben és a munkahelyi élet minőségében, de a termelékenységben is. A munkaállomásokkal kapcsolatban a legnagyobb kihívása, hogy minden dolgozónak kényelmes, inspiráló és barátságos környezetet biztosítsunk, amely […]

Irodai vagy otthoni munkavégzés? Mindkét helyszínen a fő kihívás az, hogy a munkavállalók a lehető legjobb körülmények között dolgozzanak. Legyen szó fizikairól vagy virtuálisról, a munkaterület döntő tényező a jóllétben és a munkahelyi élet minőségében, de a termelékenységben is. A munkaállomásokkal kapcsolatban a legnagyobb kihívása, hogy minden dolgozónak kényelmes, inspiráló és barátságos környezetet biztosítsunk, amely elősegíti a koncentrációt, miközben mindenki egészségét és biztonságát is garantálja.

Átalakuló munkaterek

Rugalmas iroda, home office, távmunka, coworking – mindezek az új kifejezések tükrözik azokat a változásokat, amelyek az elmúlt néhány évben átalakították a munkahelyeket. Mindegyikük a nagyobb hatékonyságra törekszik, összhangban az új munkamódszerekkel és közben a munka-magánélet közötti jobb egyensúlyra is összpontosít.

A munkahelyi jóllét a vállalkozások számára az egyéni kiteljesedésen keresztül a közös siker forrását jelentik. A cégek egyre inkább tudatában vannak annak, hogy a kreativitást és koncentrációt ösztönző, kényelmes és funkcionális munkaállomások nélkül mindez elképzelhetetlen. Ráadásul ez nemcsak az irodai területekre, hanem a raktárakra is érvényes.

A jó hangulat erősítése

A modern irodákban az alkalmazottak már nem rendelkeznek külön íróasztallal és privát irodával. Ehelyett a hagyományos irodahelyiségeket együttműködési központokká alakítják, amelyek elősegítik a konstruktív vitákat, a találkozókat, a konzultációkat és a kooperációt. A kihívás itt az, hogy minden ilyen találkozó hatékony legyen, amit kézzelfogható eredményekkel tudunk zárni.

A rugalmas irodák esetében a siker egyik kulcsa a munkaterületek jó hangulatának megteremtése. Ez nem pusztán a színekről és a dekorációról szól. Egy jól megtervezett, vidám hangulatú rugalmas iroda elősegíti a csapatmunkát, az interakciót, a közösségi érzést és az aktív hallgatást is. A jó hangulat az előfeltétele annak, hogy az adott tér a kreativitás helyévé és igazi szellemi alkotóműhellyé váljon.

Az autonómia ösztönzése

Ha az iroda elsősorban az eszmecseréknek ad otthont, az érdemi munkát pedig ki-ki az otthonában végzi, akkor tulajdonképpen a távoli munkaállomások is hozzárendelhetők a termeléshez. Ez a távmunka és a home office előnye. Ha jól szervezett és az alkalmazottak autonómiájára támaszkodik, akkor nagyban növeli a munkavállalók elkötelezettségét. Arról már nem is beszélve, hogy az otthoni munkavégzés az ingázásra elvesztegetett idő csökkentésével javítja az alkalmazottak termelékenységét is.

Együttműködés elősegítése

A munkavégzés a fizikai és a virtuális térben egyaránt zajlik, ezért mindkettőre nagy gondot kell fordítani. A home office elterjedése mellett ma már az is mindennapi, hogy a földrajzilag egymástól távol lévő csapatok dolgoznak együtt, akár kontinenseken átívelően. Az online együttműködési eszközök nélkülözhetetlenekké váltak az alkalmazottak közötti kommunikáció megkönnyítésében. Ezek az eszközök, mint például a projektmenedzsment platformok, az azonnali üzenetküldő vagy a videokonferencia-megoldások valós idejű információmegosztást és hatékony csapatmunkát tesznek lehetővé akár távolról is.

A felhasználók többsége azt is tapasztalja, hogy ezen eszközök használata növeli termelékenységét. Erősítik a bizalmat és az átláthatóságot a csapattagok között, ezáltal hozzájárulnak a jobb munkahelyi életminőséghez is.

A zaj csökkentése a munkaállomásokon

A munkahelyi zaj fáradtsághoz, stresszhez, alvászavarokhoz és még magas vérnyomáshoz is vezethet. Ez befolyásolja az interperszonális kapcsolatok minőségét és a kollégák produktivitását is.

Ha akusztikus válaszfalakat és bútorokat helyez el az irodahelyiségekbe, vagy valamilyen zajszűrőt, például füldugót vagy zajszűrős fejhallgatót használ, az csökkentheti a zavaró tényezőket, és javíthatja a csapat kényelmét és hatékonyságát.

Mozgásszervi betegségek megelőzése a munkaállomásokon

A váz- és izomrendszeri betegségek jelentős problémát jelentenek a munka világában, mivel a foglalkozási megbetegedések nagy részét ezek teszik ki és jelentős költségeket okoznak mind a vállalatoknak, mind az egészségügyi rendszernek. A helyes testtartás segíthet megelőzni az európai munkavállalók 60%-át érintő mozgásszervi megbetegedések kialakulását, amely évente 2 milliárd euróba kerül a munkaadóknak.

Akár otthon, akár az irodában dolgoznak a munkavállalók, az ergonomikusan kialakított munkaállomások segítenek megtartani a helyes testtartási, ezáltal megelőzve a mozgásszervi betegségeket. Az irodahelyiségekbe, a tárgyalókba és az otthoni munkavégzéshez is érdemes ergonomikus széket, asztalt, monitorállványt stb. választani, hogy biztosítva legyen a dolgozók egészsége és jólléte.

A levegőminőség javítása

A rossz levegőminőség negatív hatással lehet az alkalmazottak egészségére és termelékenységére. Ezért kritikus fontosságú a levegő minőségének ellenőrzése a vállalat helyiségeiben a megfelelő szellőzés biztosításával, valamint a légkondicionáló és fűtési rendszerek rendszeres karbantartásával. Szükség esetén légtisztító berendezések is rendelkezésre állnak. Az alkalmazottakat érdemes emlékeztetni a rendszeres szellőztetés fontosságára, illetve felhívni a figyelmüket arra, hogy azt otthoni munkavégzés esetén se felejtsék el.

A természetes megvilágítás előnyben részesítése

A természetes megvilágítás kulcsfontosságú tényező a munkahelyi élet minősége és a termelékenység szempontjából. A természetes fényben dolgozó emberek éberebbek, kevésbé stresszesek és elégedettebbek a munkájukkal. Ezért célszerű előnyben részesíteni a természetes fényt, kiegészítve az egyéni igényeknek megfelelő mesterséges világítással. Otthoni munkavégzés esetén is kiemelt figyelmet kell fordítani a természetes fényre és a  jó megvilágításra.

A növények előnyeinek kihasználása

Az élő növények ültetése számos előnnyel jár:

  • A stresszszint csökken;
  • Az alkalmazottak mentális egészsége és termelékenysége javul;
  • A levegő tisztábbá válik.

A növények is hozzájárulnak a munkaállomások finom, esztétikus kialakításához.

Ha többet szeretne megtudni az ergonomikus munkaállomásokról, olvassa el erről szóló cikkünket is.