Beszerzési tanácsok: Manutan EXPERT környezetbarát csomagolás

Műanyag, üveg, karton, papír, fa: melyiket válasszuk, ha környezetbarát csomagolást szeretnénk?

Környezetbarát csomagolás - Manutan

Az ökológiai tudatosság egyre fontosabb. Mindenki szeretne egyre környezettudatosabb lenni, hiszen a közös cél nem más, mint a bolygónk és a természeti erőforrásainak megőrzése. Ehhez a környezetbarát csomagolás használatának is rendszeressé kell válnia, különösen a vállalkozások számára. Műanyag, üveg, karton, papír, fa: melyiket válasszuk, ha környezetbarát csomagolást szeretnénk? Beszerzési tanácsaink ennek eldöntésében segítenek.

Mi az a környezetbarát csomagolás?

A környezetbarát csomagolás újrahasznosítható. Az újrahasznosítható csomagolás olyan anyagból készül, amely feldolgozható, hogy aztán újra használható legyen. Ezt a fajta csomagolást „ökológiainak” is nevezik, mivel az anyag átalakításával kíméli a környezetet, nem szükséges az előállítást a nulláról kezdi. Az újrahasznosítható csomagolás használata hatékony módja a természeti erőforrások védelmének, mivel csökkenti a hulladék mennyiségét és ezáltal a szennyezés mértékét.

Honnan lehet tudni, hogy a csomagolás újrahasznosítható-e?

A mindennapos használatra szánt termékek és csomagolások többféle logóval vannak ellátva. Ezek a szimbólumok lehetővé teszik annak megkülönböztetését, hogy mi újrahasznosítható és mi nem.

Mik az újrahasznosításhatóságra vonatkozó jelzések?

A környezetbarát megközelítéshez és a helyes döntések meghozatalához elengedhetetlen, hogy tájékozódjunk az újrahasznosítási jelek jelentéséről. Ezek a főbb logók a napi használatban lévő termékeken és csomagolásokon.

pikto1A Zöld Pont azt jelenti, hogy a csomagolást vagy a terméket gyártó vállalkozás megfelel az EU 94/62/EK csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló irányelvének. Magyarországon a védjegy használati jogosultságot az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. adja ki.

pikto2A Möbius-szalag az egyik legismertebb jelzés, amely azt jelenti, hogy a csomagolás újrahasznosítható. A gyártók maguk tüntetik fel a csomagoláson, így nem mindig ismert, hogy az újrahasznosíthatóság pontosan mit takar.

pikto11Ennek a két szimbólumnak az a célja, hogy tájékoztassa a fogyasztót arról, hogy a csomagolás vagy a termék, amelyen fel vannak tüntetve, hány százaléka készült újrahasznosított alapanyagokból. használták fel.

pikto3Ennek a logónak a célja oktató jellegű: egyszerűen arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy dobják ki a szemetet a kukába.

pikto4Ez a logó azt jelenti, hogy a csomagolást vagy a terméket nem a kommunális szeméttárolóba kell kidobni, hanem egy meghatározott gyűjtőedénybe.

pikto10Ez a szimbólum minden újrahasznosítható csomagoláson megtalálható, mivel ez kötelező.

pikto5Ez a logó tájékoztatja a fogyasztót a műanyag csomagolás összetételéről, feltüntetve annak anyagának és kategóriájának rövidítését. A szám a használt műanyag konkrét típusát jelzi.

pikto6Az üvegcsomagoláson használt szimbólum azt jelzi, hogy újra lehet hasznosítani.

pikto7Minden újrahasznosítható alumínium csomagoláson ez a logó látható.

pikto8pikto9Ezek az ökocímkék azt jelzik, hogy a csomagolás megfelel a környezeti lábnyom csökkentését célzó szigorú kritériumoknak.

Melyik műanyag nem hasznosítható újra?

A műanyag az egyik legnehezebben újrahasznosítható anyag. A csomagolások többsége műanyag, ezért az újrahasznosítható csomagolás kiválasztásához elengedhetetlen legalább az összetételük ismerete. Ezért egy műanyag kódrendszert vezettek be, 1-től 7-ig számozva.

Ez a kódolás lehetővé teszi a különböző típusú műanyagok jellemzőinek és tulajdonságainak azonosítását, valamint annak megállapítását, hogy mely műanyag csomagolások újrahasznosíthatók.

A műanyagoknak 4 családja van:

  • PP (polipropilén),
  • PET (polietilén-tereftalát),
  • HDPE (nagy sűrűségű polietilén) és
  • LDPE (alacsony sűrűségű polietilén).

Például a polietilén-tereftalát, amelyet olyan termékek csomagolására használnak, mint az üdítőital- vagy olajpalackok, 1. kategóriájú műanyag, 100%-ban újrahasznosítható. Korábban nem volt újrahasznosítható, most már viszont az a polisztirol (PS) is. Érdekes fejlesztés, mivel széles körben használják. Ugyanakkor fontos, hogy ismerjük a helyi hulladékkezelők előírásait is. Jelenleg Magyarországon a 3-as, a 6-os és a 7-es jelű műanyagokat nem lehet szelektíven gyűjteni.

Melyik a leginkább ökológiai csomagolás?

Ökológiai csomagolás választásához a gyártási alapanyagok és azok újrahasznosítási képességének alapos ismerete szükséges.

Környezetbarát csomagolás és viselkedés

Ma a zero waste a trend. Ezt szem előtt tartva ezért egyre több élelmiszer áruházlánc kínál ömlesztett árut elvitelre, amihez a vásárlók használhatják a saját tárolóikat, vagy az üzletek által kínált nátronpapír zacskókat. Az ötlet az, hogy a vásárlókat arra ösztönözzék, hogy hagyjanak fel a műanyag zacskók használatával, de még jobb, ha magukkal hozzák a saját, többször használható zsákjaikat.

A Manutan EXPERT-nél környezetbarát csomagolási termékeket kínálunk, mivel úgy döntöttünk, hogy elkötelezzük magunkat a bolygónk védelme mellett.

Melyik csomagolás szennyez a legkevésbé?

A legkevésbé szennyező csomagolás az, amelyik a legkönnyebben újrahasznosítható vagy komposztálható, mivel biológiailag lebomlik, így nem keletkezik utána hulladék. A fenntartható fejlődés szempontjából az alábbiakban felsoroljuk a legelőnyösebb ökológiai csomagolásokat.

Fa

A fa csomagolás a legkevésbé káros a környezetre. Az ok egyszerű: ezek azok a csomagolóanyagok, amelyek a legkevesebb hulladékkal járnak, és amelyek előállítása a legkisebb környezetterhelést okozza. Az FSC, vagyis a felelős erdőgazdálkodásból származó fára ez fokozottan igaz. A kezeletlen fa az élettartama végén komposztálható, biológiailag 100%-ban lebomló.

Üveg

Az üveg természetes anyagokból készül, mint például homok, mész és kalcium-karbonát. Végtelen számban újrahasznosítható, és ez a legnagyobb előnye. Ugyanakkor a gyártása, a szállítása és az újrahasznosítása is jelentős energiaigénnyel jár. Az azonban tény, hogy újrafelhasználhatósága miatt fontos környezetbarát csomagolás.

Fém

A fém előnye a könnyű újrahasznosítás, amely viszonylag kis energiát igényel. Az élelmiszer-csomagolásban széles körben használt alumínium például 100%-ban újrahasznosítható, és nem veszíti el fizikai-kémiai tulajdonságait. Bár a kezdeti gyártáshoz szükséges villamos energia nagyon magas, az alumínium újrahasznosítása ennek csupán 5%-át teszi ki.

Műanyag

A műanyag a természetben nem bomlik le, a mikroműanyagok jelenléte pedig számos kérdést vet fel. Ugyanakkor jelentős erőfeszítéseket tettek a gyártók annak érdekében, hogy lehetővé tegyék a hatékony újrahasznosítást. Ezért a követendő eljárás megismeréséhez és a környezetbarát megközelítéshez oda kell figyelni a műanyag csomagoláson található logókra. A szállításhoz használt Manutan EXPERT műanyag csomagolások – mint pl. buborékfóliák, irattasakok, valamint újrahasznosított tárolóedények – tökéletes példái a műanyag jobb felhasználásának.

Miért használjunk kartoncsomagolást?

A karton vagy nátronpapír borítékok és csomagolások többnyire fából készülnek. Ezért megvan az az előnyük, hogy könnyen újrahasznosíthatók. Ezenkívül a kartoncsomagolás többszörösen újrahasznosítható. Továbbá az újrahasznosítás folyamatos fejlődésének köszönhetően a szennyezett élelmiszer-dobozokat bizonyos helyeken ma már a szelektív hulladékgyűjtőbe is kidobhatjuk, mivel már megoldott a szennyezett papírdobozok újrahasznosítása. Bár a kartoncsomagolás beszerzése még mindig kicsit drágább, mint a műanyag, ár-érték aránya még mindig jobb, mint az olyan ökológiai anyagok, mint a bambusz, a cukornádrost vagy a kukoricakeményítő, amelyek ökológiai szempontból kiváló anyagok.

A Manutan EXPERT-nél környezetbarát, minőségi kartoncsomagolásokat kínálunk, mint például az ötrétegű kartondoboz, amely különféle termékek szállításához és csomagolásához használható.

Jó gyakorlatok a környezetbarát csomagoláshoz

A csomagolóanyag megválasztása mellett bizonyos környezetbarát gyakorlatokat is be kell tartani a környezetre nehezedő karbonlábnyom csökkentése érdekében:

  • Csökkentse a csomagolás méretét és súlyát, különösen a szállításhoz, és lehetőleg kerülje az üres helyeket a csomagolásban.
  • Távolítsa el a szükségtelen csomagolást. A túlzott csomagolás, amelynek célja a csomagolás díszítése vagy a praktikum javítása, több hulladékot termel, és ezáltal több válogatást igényelnek, illetve nagyobb szennyezéssel jár.
  • A megfelelő beszállítók kiválasztása a csomagolóanyagokhoz: egyre többen dolgoznak környezetbarát anyagokkal.

A vállalkozások számára maximálisan megoldott, hogy környezetbarát csomagolást használjanak és olyan gyakorlatokat alkalmazzanak, amelyek hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez a teljesítmény vagy a minőség elvesztése nélkül. A környezetvédelem érdekében tett jelentős lépések semmiképpen sem jelentik azt, hogy le kell mondanunk a fogyasztói elégedettségről, mi több, ezeket a lépéseket ma már a vásárlók is nagyra értékelik.


További cikkek az Ön számára