A legjobb gerinckímélő irodai székek

Melyek a legjobb gerinckímélő irodai székek? Összeszedtük azokat a tulajdonságokat, amelyekkel megelőzhető a hát- és derékfájás. 

Aki ülőmunkát végez, annak fokozottan ügyelnie kell arra, hogy olyan irodai széket válasszon, ami segít a helyes testtartás kialakításában, ezzel is kímélve a gerincet. Melyek a legjobb gerinckímélő irodai székek? Összeszedtük azokat a tulajdonságokat, amelyekkel megelőzhető a hát- és derékfájás. 

melyik a legjobb gerinckímélő szék az irodába

A gerinckímélő irodai szék ergonomikus kialakítású 

Egy átlagos munkavállaló napi 8 órát tölt a munkahelyén, amiből kb. 6 órát az irodai székben ül. Bizonyos munkakörökben a napi 8 óra kár 10-12-re is felkúszhat, amivel arányosan nő a számítógép ellőtt ülve töltött idő is. A felmérések szerint a helyzet a home office-ban dolgozók körében sem jobb. Sőt, az otthon dolgozóknál sokszor tapasztalható, hogy a munka-magánélet egybefolyása miatt az irodaszékben töltött idő extrém hosszúra is nyúlhat. 

Mi a baj ülőmunkával? 

Az orvosok és gyógytornászok egyetértenek abban, hogy az ülőmunka a nyak- és hátfájdalmak leggyakoribb okozója. A statikus, rossz testhelyzet igen könnyen rögzülhet, ha a gerinc, a lábak és a karok nem, vagy csak alig kapnak megfelelő támaszt. Ilyenkor felborul az izmok egyensúlya, bizonyos izmok megnyúlnak, míg mások megrövidülnek, túlterhelődnek. Ez váltja ki az állandósuló  nyak- és hátfájdalmat, ami napjainkban népbetegségnek számít. A helytelen testtartás egyenes következményei 

  • a hát, a derék és a nyak fájdalmai, 
  • az ízületi gyulladás, és 
  • a rossz vérkeringés is. 

Honnan tudhatom, hogy helytelen a testtartásom az irodai székben? 

A legegyszerűbb teszt, ha megkérünk valakit, hogy fotózzon le minket oldalról munka közben. A képet megvizsgálva magunk is könnyedén felismerhetjük a helytelen testtartás tüneteit: 

  • a fej előre tolódik, 
  • a vállak előre esnek, 
  • domborodik a hát, 
  • a medence túlzottan hátra billen, 
  • a talpak nem érintik a talajt, 
  • a comb és lábszár nem derékszöget zár be, 
  • a karok nem derékszöget zárnak be, 
  • a csukló felemelkedik gépelés közben. 

Ha a fentiek közül bármelyiket tapasztalja, vizsgálja meg, hogy a jelenleg használt irodai széke állítható-e úgy, hogy a testtartás javuljon. Ha nem, érdemes megfontolnia egy új irodai szék beszerzését, amely kíméli a gerincét és segít felvenni az anatómiailag helyes testtartást. 

A legjobb irodai szék ergonomikus kialakítású 

Az ergonómiát az adja, hogy egy igazán jó irodai széket maximálisan a használójához lehet igazítani, amit a számtalan egyéni beállítási lehetőség tesz lehetővé. Egy irodai szék akkor lesz gerinckímélő, vagyis akkor lehet azon egészséges testtartásban ülni, ha 

  • állítható az ülésmagassága, 
  • állítható a háttámla dőlésszöge az ülőlaphoz képest (a legjobb irodai székeknél ez a gerinc felső és ágyéki szakaszánál külön-külön állítható), 
  • állítható a háttámla magassága, 
  • lehetőleg van fejtámlája, aminek a dőlésszöge állítható, 
  • van kartámasza, aminek a magassága állítható, 
  • beépített vagy állítható deréktámasza van. 

TIPP: Alacsony embereknek és magas sarkú cipőt viselő nőknek ajánlott külön kapható lábtámaszt is beszerezni. 

Miért válasszunk gerinckímélő irodai széket egy sima, egyszerűbb szék helyett? 

Az ülésmagasság ma már szinte valamennyi irodai széknél állítható, de a fentiekből is jól látszik, hogy mindez kevés ahhoz, hogy órákon át kényelmesen tudjunk ülni. Egy ergonomikus kialakítású, több ponton személyre szabható, gerinckímélő irodai szék drágább ugyan, mint egy egyszerű forgószék, de az egészségünk szempontjából koránt sem mindegy, hogy melyik mellett tesszük le a voksunkat. Az egyszerűbb forgószékek alkalmasak tárgyalókba és minden olyan munkaállomásra, ahol az alkalmazottak nem töltenek több időt napi 2-3 óránál. Ennél hosszabb ülőmunka esetén érdemes a kényelmet és az ergonómiát előtérbe helyezni, ha el akarjuk kerülni a hátfájást. 

Ha már kialakult a hátfájás, akkor mindez fokozottan igaz. A legjobb gerinckímélő irodai székek szinkron mechanikával működnek, ami azt jelenti, hogy az ülőlap és a háttámla állandóan érintkezik a felhasználó hátával, így biztosítja a kényelmes, ugyanakkor anatómiailag is helyes ülést. 

Az ergonómikus székek között egy speciális altípus az ún. spinális szék, amely aktív ülést tesz lehetővé. A spinális székek három dimenzióban mozgó ülőfelülettel rendelkeznek, így folyamatosan mozog az ágyéki gerincszakasz, ami erősíti a hátizmokat és nem engedi, hogy az ülés statikussá váljon.  

Az egészség mellett a tartósság is fontos 

A minőségi irodai székekre a gyártók kiemelt garanciát vállalnak. A Manutan márkájú székeket például 10 év garanciával vásárolhatja meg. Sőt, nagyobb irodai beszerzésekhez a Manutan próbaszék szolgáltatást is biztosít, ami azt jelenti, hogy több modellt is kipróbálhat, mielőtt végleges   döntést hozna arról, hogy végül melyik székkel rendezik be az új irodát. Akár otthoni használatra, akár irodába vásárolunk gerinckímélő irodai széket, megnyugtató tud lenni, ha az élettartam alatt elérhetőek pót- és cserealkatrészek, például görgők a szék lábába, ami kopó alkatrésznek számít. Mindez fenntarthatósági szempontból is igen fontos, hiszen ha valami javítható, akkor nem termelünk fölösleges szemetet. 

Ha már megtaláltuk a számunkra legjobb irodai széket, akkor fontos megtanulnunk azt is, hogyan kell azt helyesen beállítani. Olvassa el erről szóló cikkünket!