Hogyan válasszon kármentő készletet?

Olajos, maró hatású vagy vegyi anyag kiömlése esetén azonnal kéznél kell lennie egy szorbenseket tartalmazó kármentő készletnek és a munkavédelmi eszközöknek.

A kármentő vagy baleseti mentesítő készlet olyan segédeszközök készlete, amellyel gyorsan és környezeti ártalom nélkül megszűntethető a gyártóüzemekben, a kültereken vagy a víztározó vízfelszínén történt baleset. A kármentő készlet jellemzően ezeket tartalmazza:

  • szorbenseket a kiömlött folyadékok felitatására,
  • a védőeszközöket a szorbensek és a felitatott anyagok kezelésére,
  • és az alkalmazott szorbens ártalmatlanítására szolgáló anyagokat.

A kármentő készletek legfőbb előnye, hogy azonnal reagálhat a baleset kezelésére. Minden szükséges dolog egy helyen található, tehát gyorsan eligazodhat az a munkatárs is, aki még csak rövid ideje dolgozik a cégnél, vagy soha nem kezelt hasonló problémát.

A kármentő készletek paraméterei, amelyek támpontot adnak a választáshoz

A kármentő készletet elsősorban a következők szerint választhatja ki:

  1. az üzemben kezelt anyagok szerint,
  2. a vállalata területén leginkább használható szorbensfajták szerint, illetve
  3. a kiömlő, vagy szivárgó folyadék mennyisége szerint.

Tipp: Egyeztessen munkahelyének biztonsági technikusával vagy HSE szakemberével, és készítsen jegyzéket a kollégái által kezelt folyadékokról. Kérdezze meg, mik a technikus elképzelései a legalkalmasabb szorbensek tulajdonságairól.

Válasszon az előforduló folyadékok alapján

A megfelelő kármentő készlet a felitatott folyadék fajtája szerint vásárolható meg. A legfőbb különbségek a következők:

  • vízbázisú folyadékról,
  • olajbázisú folyadékról
  • vagy veszélyes anyagról van szó, például koncentrált savakról vagy maró anyagokról.

Könnyen elkövethetjük azt a hibát, hogy általános felitatót vásárolunk. Bár az „általános” megjelölés szerepel rajta, mégsem alkalmas a veszélyes anyagok felitatására. Egyes típusok használhatók például víz és olaj kombinációjára is, más szorbensek gyorsan felszívják a vizet, az olaj azonban a padlón maradhat. Ezért javasoljuk, hogy tartson készleten speciális olajfelitatót. 

Az olajfelitatók képesek gyorsan felszívni és magukban is tartani az olajos szennyeződéseket. A veszélyes anyagokhoz a külön erre a célra szolgáló vegyi szorbenseket ajánljuk. 

Külön kategóriát képviselnek a felitató granulátumok. Ezek alkalmasak minden folyadéktípusra, de specifikus a kinézetük és a felhasználási céljuk. Erről a következő bekezdésekben írunk részletesebben.

Tipp: Ha különböző folyadéktípusok felitatása szükséges, ezeket jelölje meg, hogy szükség esetén azonnal felismerhetővé váljanak. Például a kőolaj-származékok vagy a veszélyes anyagok felitatására szolgáló készlet egyszerűen megkülönböztethető az eltérő színük alapján.

Hogyan járjon el?

Első körben mindig határozza meg és gyűjtse listába azokat a folyadékokat, amelyeket a kollégái kezelnek. 

Válassza ki a vállalata területén használt folyadékokhoz alkalmas kármentő vagy baleseti megelőző készletet

Az általános, a vegyszer- és az olajfelitatók az úgynevezett textilfelitatók kategóriájába tartoznak. Nagyon finom polipropilén-rostokból készülnek, de a kinézetük miatt a textil anyagokhoz hasonlítanak. 

Ezzel szemben a felitató granulátumok durva homokként képzelhetők el (ezek ásványokból készülnek).

Míg a textil felitatók jellemzően az egyenes és a sima felületeken használhatók, például egy gyártócsarnokban, addig a granulátumok ideálisak

  • a kültéri utakra 
  • vagy a résekkel teli padlókra. 

A textil felitatók szőnyegek, kendők vagy tekercsek (vastag tekercs például a gép folyadékszivárgásának felitatására) vagy úszógátak formájában kaphatók a vízbázisú folyadékok kiömlésének kezelésére.

Hogyan járjon el?

Határozza meg, hol történhet folyadékkiömlés. Csak a gyártócsarnok sima felületű padlóján, vagy esetleg kültéren, csempézett padlón is? Ez alapján határozhatja meg, hogy textil felitatókra vagy felitató granulátumra van-e szüksége. 

Válasszon a kiömlő folyadék mennyisége szerint

Minden szorbensnek világosan meghatározott a felitatóképessége – vagyis az, hogy mennyi folyadékot képes magába fogadni. 

Tipp: Nem mindig érvényes, hogy minél nagyobb méretű a szorbens vagy minél nagyobb a kármentő készlet, annál jobb a felitatóképessége. Ellenőrizze a felitatóképességről szóló információkat, amelyeket webáruházunkban a szorbensek leírásánál tüntettünk fel. 

Baleset esetén ha tudja, hogy a legfeljebb pár literes kiömlésre vagy csupán csöpögésre számíthat a gépek körül, elég egy 30 literes felitatóképességű készlet megvásárlása. Egy 100 literes folyadéktartály kiömlésének kockázata esetén viszont ez a készlet már nem nyújt védelmet, tehát válassza a tartály térfogatához méretezett készletet.

Tipp: A kisebb készlet könnyebben tárolható egy kis szekrényben. A nagyobb készlet természetesen nagyobb tárolóhelyet is igényel

Hogyan járjon el?

Határozza meg a folyadékkal teli tartály űrtartalmát, ellenőrizze, mikor történt a legutóbbi baleset, és hogyan zajlott le a kármentése, vannak-e problematikus helyek a gyártócsarnokban, hol csöpög a víz, vagy hol ömölhet ki folyadék.

Mi mindent kell tartalmaznia a kármentő készletnek?

A megfelelő kármentő vagy baleseti megelőző készlet tartalmazza a szükséges eszközöket, amelyekkel a baleset néhány percen belül kezelhető. 

A folyadék jellegének függvényében válassza ki a munkavédelmi eszközöket. Ha vizet kezel, mindössze csizmára és védőkesztyűre van szüksége. Ha viszont savval dolgozik, a dolgozóinak szükségük lesz védőszemüvegre, maszkra, védőkesztyűre, speciális gumicsizmára és köpenyre is. 

A készletben minden szükséges szorbenstípus megtalálható. A sima felületekre választhatja a szőnyegeket vagy a kendőket, a gépek kiömlő folyadékkal szembeni elszigetelésére pedig a tekercseket. Ha például olajkiömlés fenyeget a bekötőúton, legyen kéznél felitató granulátum. 

A baleset kármentése után következik a felhasznált szorbensek eltakarítása. Erre különösen a veszélyes anyagok kezelésekor ügyeljen. Az ilyen szorbensek nem maradhatnak jelöletlen edényben, és a lehető leggyorsabban át kell adnia őket az erre szakosodott hulladékkezelő társaságnak. Az eltakarításhoz szüksége lesz:

  • műanyag zsákokra, és
  • a használt granulátumok tárolására szolgáló speciális hulladékgyűjtő kukára, illetve
  • seprűre, lapátra vagy partvisra. 

Tipp: Ha testre szabott kármentő készletre van szüksége, telefonáljon vagy írjon a Manutan kereskedelmi képviselőjének. Ügyfélszolgálatunk szívesen segít Önnek. Közösen állítjuk össze a kármentő készletet, amely 100%-ig megfelel üzeme igényeinek.

Hol tárolja a kármentő készletet, és mennyire lesz szüksége?

Ha csak egy kármentő készlet áll rendelkezésre az egész vállalat számára, és azt is a titkári irodában tartják, az mit sem ér. Annyi készletre lesz szüksége, ahány kockázatos terület van a vállalatánál. Ezen felül minden készletnek alkalmasnak kell lennie az adott területen használt folyadéktípushoz – másra van szükség az olajos folyadékok felitatásához egy bekötőúton, és megint másra egy hordóból kiömlő maró anyag felitatásához.

A vállalata számára ideális felitató készletet a következők alapján választhatja ki:

1. Az Önnél kezelt anyagok (vannak speciális olajfelitatók, vízfelitatók és vegyszerfelitatók).
2. A kiömlő folyadék mennyisége (szerezzen be egy 40 literes kármentő készletet, és egy nagyobb, 300 liter felitatóképességű készletet.
3. A vállalata területén használt folyadékokhoz alkalmas szorbenstípus (attól függ, hogy sima padlós gyártócsarnok vagy tagolt kültéri terep-e).

További cikkek az Ön számára