Intelligens raktározás: az automatizált logisztikai raktárak jövője

Az előretekintő vállalkozások számára az intelligens raktározás a jövő egyik kulcskérdése. A logisztikai raktár többi elemével kölcsönhatásban működő automatizált rendszernek köszönhetően az ellátási lánc teljes optimalizálása javítani tudja a cégek termelékenységét. A fenti újítások jobb megértése érdekében részletes cikket állítottunk össze a logisztikai raktárak automatizálásáról és a jövő iparában várható szerepéről.

Mitől intelligens egy raktár?

Az intelligens raktárak száma a logisztikai ágazat és az ágazatban érdekeltek igényeinek megfelelően ma már állandó növekedést mutat. Az automatizálás számtalan előnyt kínál a szakemberek számára. Se szeri, se száma azoknak a különféle megoldásoknak, amelyek segítséget nyújtanak a fenti újítások gyakorlati, mindig az adott cégnek és helyzetnek megfelelő alkalmazásában.

Az automatizált rendszerrel rendelkező logisztikai raktár előnyei

Az üzleti világ napról napra változik, és a termelékenység folytonos növekedését kívánja, különösen a komissiózás és a termékek kiszállítása tekintetében. A logisztikai raktárak automatizálása révén a cégek lépést tudnak tartani a fejlődés felgyorsult ütemével, és képesek megfelelni a vásárlók elvárásainak.

Az automatizált raktár kialakításánál a cég eredeti szervezeti felépítését kell alapul venni, mely rövid és hosszú távon a körülményekhez pontosan illeszkedő, fejlett technológiával optimalizálható. Az automatizált rendszerrel rendelkező logisztikai raktár a körülményeknek megfelelően szabályozható és méretezhető szervezeti felépítés révén az optimalizálás és a termelékenység növekedését célozza meg.

Valós időben alkalmazkodik egy sor tényezőhöz, például a készletgazdálkodáshoz, valamint a termékek ki- és beszállításával, illetve nyomonkövetésével kapcsolatban váratlanul jelentkező problémákhoz. A különböző tényezők és az automatizált rendszer összehangolásának köszönhetően a logisztikai raktár a termelékenység tekintetében stabil, rugalmas és hatékony szervezet kialakításának lehetőségét kínálja.

A beraktározástól a termékek tárolásán át a megrendelések komissiózásáig minden automatizált rendszerelem az ellátási lánc szerves részét képezi. Az automatizált raktár úgy koordinálja az ellátási láncot, hogy a teljes termelési lánc még olajozottabban működhessen. A logisztikai raktár automatizálása a monoton élőmunkát is kiváltja, hogy a munkavállalók olyan tevékenységet végezhessenek, amely nagyobb hozzáadott értékkel szolgálja a termelékenység növekedését.

Az automatizált rendszerekkel rendelkező logisztikai raktárakban leggyakrabban alkalmazott megoldások

A logisztikai raktárak működése a fejlett technológiákkal párhuzamosan használt anyagmozgató berendezéseknek, illetve robotoknak köszönhetően jelentős mértékben támaszkodik az automatizálásra. Az automatizált rendszerrel rendelkező logisztikai raktárakban alkalmazott három leggyakoribb technológia:

 • WMS (raktárkezelő rendszerek) vagy logisztikai raktárkezelő szoftverek;
 • RFID vagy rádiófrekvenciás azonosító rendszerek;
 • Forradalmi technológiák.

Az ellátási láncon belül végzett megrendelés-előkészítés optimalizálásának fejlett technológiái közül a leggyakoribb automatizálási megoldások:

 • mesterséges intelligencia,
 • óriás adathalmazok,
 • gépi tanulás,
 • kiterjesztett valóság,
 • csatlakoztatott érzékelők.

A vállalati ökoszisztémához pontosan illeszkedő, automatizált rendszer

A WMS integrációja a már létező szervezet figyelembevételével történik a tartós megoldások és a helyzetre adaptált megfelelő megvalósítás érdekében. Az optimalizált raktár az automatizált és összekapcsolt rendszernek köszönhetően integrálódik a vállalati ökoszisztémába, azon belül is az ellátási láncba. A tárolt készletek hatékony ellenőrzése és a körültekintő műveleti tervezés mellett mindez jobb rálátást biztosít az ügyfelek részére.

Ehhez járul még hozzá a külső tényezőkre, például a tárolással vagy a kiszállítással kapcsolatos, előre nem látható problémákra adott optimalizált válasz. Az automatizált rendszerrel rendelkező logisztikai raktár azzal fokozza a termelékenységet, hogy gyors és hatékony megoldásokat kínál.

Nemcsak a cég ellátási láncához igazodik, de az összes külső rendszerhez is pontosan illeszkedik, ezért minden értékesítési ponton valós idejű rálátást biztosít a készletekre. A logisztikai raktár automatizálása ennélfogva széles áttekintést ad a logisztikai folyamathoz kapcsolódó valamennyi elemről a váratlan problémákra való felkészülés jegyében, hogy azok bekövetkezésük időpontjában (T) maximális reakciókészséggel legyenek kezelhetők. Ez az alapvető elem rendkívüli alkalmazkodóképességgel ruházza fel a vállalkozást, jelentős mértékben javítva az egyes munkaműveletek végrehajtását és a termelékenységet.

Hogyan lehet átállni az intelligens raktározásra

Az optimalizálás több lehetősége közül választhatnak azok a szakemberek, akik el akarják kezdeni, vagy folytatni kívánják raktáraik automatizálását. Minden adott tehát ahhoz, hogy az igényeiknek és a korlátaiknak leginkább megfelelő megoldást válasszák.

Praktikus megoldások a hatékony automatizálás szolgálatában

Az automatizált rendszerrel rendelkező logisztikai raktárban rakodódaruk, illetve drónok váltják ki a villás targoncákat. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalónak többé nem kell kézzel terheket emelnie, megteszi helyette a robotikával támogatott optimalizált rendszer. A logisztikai raktárban végzett valamennyi munkaművelet racionalizálásának három megoldása létezik:

 • Megrendelések összekészítése (komissiózás): a robotkarok, a nagy teljesítményű komissiózó állomások és a hangvezérelt komissiózás olyan automatizálási megoldások, amelyek alkalmasak a rendelések összekészítésének optimalizálására.
 • Raktárautomatizálás: rakodódaruk, kábelvezérelt szállító járművek, illetve ún. pallet shuttle állványrendszerek segítik az áru be- és kiraktározásának racionalizálását.
 • Az árumozgatás folyamatainak optimalizálása: drónok, illetve autonóm robotok és kobotok csökkentik azt az időt, amíg a termék a raktár egyik pontjáról eljut egy másikra.

Szoftverekkel a logisztikai raktár hatékony működéséért

A vállalkozás ERP-rendszerébe telepített logisztikai szoftver figyelemmel kíséri a teljes raktárkészlet alakulását, és biztosítja minden egyes termék állandó nyomonkövethetőségét. Három automatizálási megoldás segíthet a logisztikai raktár működésének optimalizálásában a teljes ellátási lánc mentén:

 • A WMS – vagy Warehouse Management System (raktárkezelő rendszer) – elnevezésű szoftvercsomag a rendelések könyvelésétől a tárolt készletek ellenőrzésén át a termékek összekészítéséig (komissiózás) és kiadásáig minden műveletet összehangol és koordinál.
 • A WCS – vagy Warehouse Control System (raktárirányítási rendszer) – lehetővé teszi az anyagmozgató berendezések valós időben történő kezelését.
 • A MES – vagy Manufacturing Execution System (termelésirányító rendszer) – a szervezettség általános javítása érdekében a feladatok kiosztásától a minőség-ellenőrzésig pontosan illeszkedik az ellátási lánchoz.

Fejlett technológia az intelligens raktár szolgálatában

Az intelligens raktár működése számos megoldással javítható. A három legfontosabbat az alábbiakban mutatjuk be:

 • RFID-címkék,
 • óriás adathalmazok,
 • a Dolgok Mesterséges Intelligenciája.

A rádiófrekvenciás azonosító (RFID) rendszerek egyedi címkék használata nélkül teszik lehetővé a készletek helyének kezelését. Ebben az értelemben az RFID-címkék a hagyományos vonalkód funkcióját veszik át a jövőben. Rádióhullámok segítségével jelzik a készlet helyét. Bár használatuk nem „kötelező” az intelligens raktárban, értékes időt takarítanak meg, mivel szükségtelenné teszik minden egyes címke leolvasását.

Az óriás adathalmazok adatok gyűjtésén és az összes művelet elemzésén keresztül segítik az ellátási lánc működését. E két elem összekapcsolásával az óriás adathalmaz a raktár területén végrehajtott összes munkaműveletet beazonosítja és megvizsgálja, majd javaslatot tesz azok továbbfejlesztésére. Ennélfogva az óriás adathalmazok az ellátási lánc optimalizációjának jövőjét képviselik, mivel felhajtóerőt biztosítanak a termelékenység soha meg nem szűnő növekedéséhez, és képesek igazodni az üzleti világ változásaihoz.

A Dolgok Mesterséges Intelligenciája – angol rövidítéssel: AloT – két technológiát ötvöz: az IoT-elemet és a mesterséges intelligenciát. Észszerűsíti a tárgyak között fennálló kölcsönhatásokat, és egyszerűbbé teszi az emberi beavatkozást, sőt, akár teljesen ki is zárja annak szükségességét. Ehhez a Dolgok Mesterséges Intelligenciája adatokat gyűjt és minden munkaműveletet kielemez, amivel lehetővé teszi a raktárak autonóm működését (az ilyet „sötét raktárnak” is nevezzük). Ezek a „sötét” raktárak a szükségtelen feladatok elhagyásával optimalizálják erőforrásaikat és növelik a termelékenységet. Épp most válnak a jövő raktárának etalonjává.

Miért érdemes WMS-szoftvert választani?

A WMS a logisztikai raktár automatizálásának egyik elengedhetetlen eleme. Lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy hatékonyan felügyeljék és irányítsák a raktár területén folyó munkát, és ezáltal biztosítsák a vállalkozás teljesítményének folyamatos javulását.

WMS-szel a holnap logisztikai raktáráért

A legmodernebb technológiának köszönhetően a WMS és a fizikai világ állandó kölcsönhatásban van egymással, ezáltal javítva a vállalkozás termelékenységét. Ez a folyamatos párbeszéd lehetővé teszi, hogy a WMS ellenőrzést gyakoroljon a gépek felett, illetve a gépek olyan információkat adjanak át a WMS-nek, amelyek segítségével optimalizálni lehet a különböző munkaműveleteket.

Az automatizált, WMS-hez kapcsolódó rendszer előnyei

A WMS és a fizikai világ közötti kölcsönös kapcsolat növeli a termelékenységet, és emeli a szolgáltatások minőségét.

A folyamatos kommunikáció a teljes ellátási lánc működését racionalizálja, ami fokozza a reakciókészséget, jobbá teszi a komissiózás munkáját, és intelligensebb módon osztja ki a feladatokat. A logisztikai raktárban minden munkaműveletet a legmegfelelőbb időpontban hajtanak végre, hogy a termék ne utazzon szükségtelenül, és ne legyenek felesleges műveletek.

Ez az automatizált rendszer és az általa kínált megoldások a teljes ellátási lánc mentén pontos ellenőrzést és nyomonkövethetőséget tesznek lehetővé, a termékek összekészítésétől a berakodásig, a csomagok összeállítását és kiszállítását is beleértve.

A WMS: munkaszervezési megoldás a holnap raktára számára

A WMS a raktárkezelő rendszerek jövőjét képviseli, hiszen ő a holnap raktárának „agya”. A rendelések összekészítésétől a kiszállításig a raktárban végzett valamennyi munkaműveletet koordinálja. Azonban mindenekelőtt a raktári működés három jövőbeli trendjének irányítását teszi lehetővé:

 • „sötét” raktárak;
 • wave picking kommissiózó rendszer;
 • cross-docking rendszer.

Azon túl, hogy a WMS javítja az ellenőrzést, észszerűsíti az árumozgást és fokozza a teljesítményt, rendkívül rugalmas rendszert is képez. Fenntartható és méretezhető, nem véletlen tehát, hogy egyre inkább a jövő megoldásaként tekintünk rá. Alkalmazkodóképességének köszönhetően az új technológiákat és piaci trendeket is képes magába fogadni.