Veszélyes anyagok tárolása

A veszélyes anyagok tárolása során számos jogszabálynak és biztonsági előírásnak kell megfelelni. A jól szellőző, nem éghető tároló például alapkritérium.

A veszélyesnek minősülő anyagokat elkülönítve kell tárolni minden területen. A raktárakban, gyártócsarnokokban és logisztikai területeken pedig rutinszerű, dokumentált önellenőrzést is végezni kell a tárolóhelyiségekben. Magyarországon is fontos betartani az erre vonatkozó jogszabályokat, és megteremteni a biztonságos munkakörnyezetet. Veszélyes anyagok tárolása, tűz és munkavédelmi szabályok.

Mi minősül veszélyes anyagnak?

Talán nem is gondolnánk, mennyi termék és különböző készítmény minősül veszélyes anyagnak. Ilyenek lehetnek a vegyszerek, festékek, tisztítószerek, de még akár a festékek is. A törvény a következő módon határozza meg:

  • Veszélyes anyag: valamennyi, a 3–5. §, illetőleg – külön jogszabály vagy közvetlenül alkalmazandó európai közösségi jogi aktus eltérő rendelkezése hiányában – a 2000. december 31-ig irányadó jogszabályok alapján veszélyesként osztályozott anyag,
  • Veszélyes készítmény: egy vagy több veszélyes anyagot tartalmazó keverék vagy oldat, amely az osztályozás során veszélyes besorolást kap.

A veszélyes anyagok továbbá többféle kategóriára bonthatók. Lehetnek

  • mérgezőek,
  • nagyon mérgezőek,
  • ártalmasak,
  • maró és korrozív hatásúak,
  • irritálók,
  • túlérzékenységet okozók

is. A gyártó felelőssége, hogy az anyagokat és készítményeket kivizsgálja, a megfelelő osztályba sorolja, és bejelentse. Az viszont már a vállalat feladata, hogyan tárolja és kezeli ezeket a termékeket.

Veszélyes anyagok tárolása és kezelése

A veszélyes anyagok és készítmények tárolását, illetve rakodását közegészségügyi szempontok figyelembevételével kell ellátni: idetartozik a biztonságos tárolás, a testi épség védelme és a környezet megóvása is. A veszélyes jelzéssel ellátott termékeket bizonyos esetekben be kell jelenteni a területileg illetékes ÁNTSZ kistérségi intézetéhez. Általában akkor, ha a veszélyes anyagokkal foglalkozásszerűen végez tevékenységet az adott vállalat.

A bejelentkezési kötelezettség azonban nem vonatkozik a kiskereskedelmi üzletekben, magáncélra vásárolt anyagokra és készítményekre. A használati utasítást azonban minden körülmények között szigorúan kell venni a balesetek megelőzése érdekében.

A veszélyes anyagok és készítmények számos egészségügyi kockázatnak tehetik ki a munkavállalókat. Ennek megelőzése a munkáltató kötelessége. Érdemes áttekinteni, milyen lehetőségek állnak fenn egy rosszul védett munkakörnyezetben, és hogyan előzhetők meg a problémák.

Vegyszer belégzése

A vegyszer belégzése fokozottan kockázatos, ezért a megelőzés mindennél fontosabb. A klórgáz, vagy egyéb anyagok az emberi szövetekre jelentenek nagy veszélyt, de a súlyosabb mérgezés a légutakon és a tüdőn is sérülést okozhat.

Az ilyen anyagokat, készítményeket elkülönítetten, zárt módon kell tárolni. Erre egy külön vegyianyag raktár jelenthet megoldást. Vagy éppen egy zárható szekrény. Tegyünk figyelemfelhívó feliratot az ajtóra, pl. “veszélyes anyagok”, és utaljanak ábrák a kockázatos területre. Ezek elhelyezését az ÁNTSZ szigorúan ellenőrizheti, habár a jogszabályok nem írják elő.

Kemikáliák

A kemikáliák számos munkaterületen előfordulnak. Ezek olyan kémiai módszerekkel előállított anyagok, amelyeket elsősorban karbantartása, ápolásra, tisztításra használunk, de egyéb feladatokra is alkalmas (pl. korrózióvédelem, kenőanyagként való használat, ragasztás). Ezek a termékek azonban szintén veszélyt jelentenek, és ártalmasak lehetnek az egészségre. Tárolásuk ezért szintén elzártan kell, hogy történjen.

Mérgező gázok

A mérgező gázok belégzése szintén komoly fenyegetés. Köhögést, irritációt okozhat a torokban, de akár a légszomj és a fuldoklás sem elképzelhetetlen (súlyos esetben, nagy mennyiségben halált is okozhat). A munkáltatónak ezért megfelelő szellőztető rendszert kell biztosítania, karbantartani a gépeket, és mérnie kell a levegő szén-monoxid koncentrációját is amellett, hogy biztosítja a biztonságos munkavégzését, a megfelelő védőeszközök használatát.

Elsősegély

Minden veszélyeztetett munkahelyen elsősegélynyújtó felszerelést (mentődobozt) kell biztosítani. A munkavállalókat pedig ismertetni kell a munkavégzéssel kapcsolatos kockázatokra, kiképezni a váratlan helyzetekre. A munkavédelemről és elsősegélynyújtásról az 1993. évi XCIII. törvény (a munkavédelemről) rendelkezik.

Higiénia és takarítás

A megfelelő higiénia és folyamatos, alapos takarítás szintén nélkülözhetetlen tényező, nemcsak a veszélyeztetett munkahelyeken, hanem minden területen. Fontos továbbá, hogy a szennyezett és tiszta övezetek helyiségeihez külön takarítóeszközöket kell biztosítani és használni.

Veszélyesanyag-tároló kialakítása

A veszélyes anyagokat tehát jól elkülönítetten, a szabályoknak és biztonsági előírásoknak megfelelően kell kialakítani. Egy veszélyes anyag tároló fő jellemzői a következők:

  • Jó szellőzési körülmények
  • Nem éghető
  • Megfelelően elkülönített
  • Zárható
  • Járműközlekedéstől védett
  • Tűzoltó készülékkel felszerelt (a közelben)
  • A benti anyagok nem szennyezik a környezetet

Ezek tehát néhányak a legfontosabb szempontok közül, de minden esetben figyelembe kell venni az adott anyaggal, készítménnyel kapcsolatos előírásokat, a munkavállalók speciális helyzetét, és a vonatkozó jogszabályokat.

Egy raktárban sem célszerű a vegyi anyagok mellett más eszközöket, holmikat tárolni. Azokban a helyiségekben pedig, ahol élelmiszert dolgoznak fel, és előállítás folyik, vegyi anyagot tárolni kifejezetten tilos. Kivéve a szükséges tevékenységekhez használt anyagokat (pl. mosogatáshoz).

Biztonsági szekrények veszélyes anyagok és hulladékok tárolásához

A Manutan széles kínálatában vegyszerek, illetve egyéb veszélyes anyagok és hulladékok tárolására is alkalmas szekrényeket lehet vásárolni. Nagy kapacitással, akár kétpontos záródással és kulcsos hengerzárral. Megfelelnek az egyes kritériumoknak, így például szellőzőnyílásokkal is rendelkeznek. Kapható továbbá tűzálló, vagy biztonsági ládával kiegészített vegyszerszekrény is. Nézzen körül!