Vásárlási útmutató: a megfelelő egyéni védőfelszerelések kiválasztása

Az építési területeken vannak a dolgozók a leginkább kitéve a munkahelyei baleseteknek. Munkaadóként Önnek megfelelő kockázatkezelési szabályzatot kell kialakítania, hogy a biztonság munkakörnyezetet biztosítani tudja. A személyi védőfelszerelések (PPE) használata szabályozva van, és akkor kerül előtérbe, amikor a megelőzés és kollektív védelem már nem elegendő a kockázatok kivédéséhez. Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan válassza ki […]

Az építési területeken vannak a dolgozók a leginkább kitéve a munkahelyei baleseteknek. Munkaadóként Önnek megfelelő kockázatkezelési szabályzatot kell kialakítania, hogy a biztonság munkakörnyezetet biztosítani tudja. A személyi védőfelszerelések (PPE) használata szabályozva van, és akkor kerül előtérbe, amikor a megelőzés és kollektív védelem már nem elegendő a kockázatok kivédéséhez. Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan válassza ki az építési területeken dolgozó csapatai számára a megfelelő típusú PPE-t.

Mi a célja az építőipari PPE-nek?

A PPE a személyi védőfelszerelést jelöli (angolul: personal protective equipment). Részét képezi egy vállalat általános munkavédelmi előírásainak.

Az Európai Unió országaiban a munkaadó a felelős olyan intézkedések végrehajtásáért, amelyek biztosítják az egyes munkavállalók munkavédelmét. Olyan munkabiztonsági irányítási politikát kell kialakítaniuk, amelyben szerepel a kockázatkezelés, abalesetmegelőzés és a munkavállalók képzése.

Ha a beazonosított kockázatot nem lehet teljesen kiküszöbölni, akkor kollektív védőfelszerelést (CPE) kell biztosítani a munkahely biztosítása érdekében. A CPE nemcsak a munkavállalókat védi meg, hanem a kockázati terület közelében tartózkodókat is (látógatok, ellenőrök stb.). Ha nem lehet kollektív védőfelszerelést alkalmazni/telepíteni, akkor a munkáltatóknak személyi védőfelszereléshez (PPE) kell folyamodniuk. Általánosan elterjedt gyakorlat, hogy az építkezéseken a CPE-t és a PPE-t egyszerre alkalmazzák; mindegyik egy speciális kockázati területet fed le.

Mostanában az innovációk számos területen erősítik az egyes vállalatok munkahelyi biztonsági politikáját. Például az építési területek adatelemzései segítenek előrejelezni a kockázatos helyezteket.

Építőipari PPE: Mi a szabályozás?

Ha az építkezéseken kimondottan egyéni védőeszközöket használnak, az azért van, mert az építőipar mindig is ki volt téve a munkabaleseteknek. 2019-ben rögzítették a 100 000 munkásra eső legmagasabb balesetszámot. Az EU-ban a dolgozók 15-30%-a van kitéve olyan biztonsági kockázatnak, mint a túl nagy zaj, a vibráció, a por, a magas vagy alacsony hőmérséklet, a vegyszerek vagy biológiai szerek.

Az Európai Parlament 2016R425-ös rendelete az ellátólánc minden egyes érdekeltjét arra biztatja, hogy tartsák be a PPE megfelelőséget. A termékei legjobb minőségének biztosításával a Manutan elkötelezett a munkavállalók biztonsága iránt. A Manutan PPE-k széles választékát fejlesztette ki, amelyek a munkavállalókat tetőtől talpig megvédik. A 70-nél is több márka több, mint 50 000 terméket foglal magába.

A megfelelő építőipari PPE kiválasztása

Bármilyen építőipari PPE-t úgy kell kiválasztani, hogy az alkalmas legyen az elvégzendő munkához és az adott személyt is meg tudja védeni! A dolgozókat nem akadályozhatja a mozgásban, és nem érezhetik kényelmetlenül magukat a felszerelésben. A helyes döntés meghozatalához alapvető fontosságú, hogy megfontolja, milyen típusú PPE-k lesznek egyszerre hordva a területen.

Hallásvédelem

Három kritériumot kell figyelembe venni, amikor fülvédőt választ. Az első, hogy a védelmi szintnek arányban kell lennie a zaj erősségével, aminek a dolgozók ki vannak téve. A túlzott védelem elszigeteli a dolgozókat a környezetüktől, ahol is bizonyos hangok figyelmeztetnék őket a közelben lévő veszélyforrásra, vagy a munkatársak által végrehajtott műveletekre. Ezért a legmegfelelőbb hallásvédő eszköz kiválasztásához mindenképpen elemezni kell az adott zajszintet.

Sőt, amikor a dolgozóknak kommunikálniuk kell egymással, a hallásvédő eszközt mikrofonnal is ki lehet egészíteni. Egyes hallásvédő berendezéseket úgy terveztünk meg, hogy bizonyos hanghullámokat kizárjanak, de a beszélgetés továbbra is hallható legyen.

Végül, a választott védőfelszerelésnek kényelmesnek, valamint kompatibilisnek kell lennie egyéb építőipari PPE-kkel, pl. védősisakokkal és védőkesztyűkkel.

Fej- és arcvédő felszerelések

A fej- és arcvédő felszerelések kategóriájában főként védősisakok, védősapkák és arcvédők találhatók. Számos dolog kapcsolódik ehhez a típusú PPE-hez: Leesés, áramütés, folyadékfröccsenés elleni védelem stb.

A fej maximális védelmének biztosítására, ezt az építőipari PPE-t az adott munkát elvégző személyhez kell megválasztani. Az építőipari védősisakok a leeső tárgyak ellen nyújtanak védelmet. Fával kapcsolatos tevékenységek esetében a sisakokon hálós arcvédő található, ami a szilánkok ellen véd, de a sisakokra hallásvédő eszköz is elhelyezhető. A sisakokat áramütés elleni védelemmel terveztük meg, hogy nagyfeszültségű kábelek közelében dolgozók is használhassák őket.

A legtöbb sisak a fej formájához igazítható, nők és férfiak esetében egyaránt. A kiegészítők szükség esetén további védelmet biztosítanak, például a símaszk, amit nagyon hideg idő esetén a sisak alá fel lehet venni. Egyéb kiegészítő például az állvédő, a zajcsökkentő fülvédő, vagy a fejlámpa.

Annak ellenére, hogy semmilyen speciális szabványt nem követ, általános használatban van a sisakok színkóddal történő megjelölése. A fehér a telephely vezetőjét vagy a felügyelőt jelzi. A kék az építkezés területén dolgozó munkásokat és villanyszerelőket jelzi. A sárga a kőművesek színe, a narancs a fával dolgozó szakembereké, a vörös pedig a HSE-t (munkabiztonságot és munkavédelmet) jelzi.

Légzésvédő felszerelés

Légzésvédő arcmaszk választása során figyelembe kell venni azokat a veszélyeket, amelyeknek a maszk viselője ki lehet téve:

  • A levegőben található permetek és részecskék ellen speciális típusú légzésvédők használhatók, pl. félálarcok és arcmaszkok;
  • A gázok és gőzök keltette kockázatok ellen nagyobb, szűrővel ellátott maszkok védenek;
  • Oxigénhiányos környezetben a berendezések nagyobb teherbírásúak, és légelszívóval vannak ellátva.

A leggyakrabban az egyszer használatos FFP 1-es, 2-es és 3-as maszkokat használják. A számok a védettségi szintet mutatják, a legerősebb védelmet az FFP 3-as jelölésű maszkok adják.

Látásvédelem

Számos darab tartozik a látásvédő felszerelések közé: Védőszemüvegek, arcvédők, és hegesztősisakok. A látásvédők kiegészítik a légzésvédő berendezéseket, például a részecskék, gázok és kipárolgott vegyszerek elleni védekezésben. Az ilyen típusú építőipari PPE a napfény és egyéb sugárzás ellen is véd (hegesztési ív pl.).

A látásvédő felszereléseknek hat kategóriája létezik, a legalacsonyabb védettséget adótól a legmagasabb védettséget biztosítóig, de ezen kívül még néhány más lehetőség is van. A szín attól függ, hogy egy adott terméket beltérben vagy kültérben használnak. Kültéri használathoz UV-s és polarizációs kezelés ajánlott. A páramentes kezelés akkor hasznos, ha a védőszemüveget maszkkal együtt hordják. A karcmentes kezelés hatására az adott felszerelés később használódik el.

Lábfejek védelme

Az építési területeken elsődlegesen fontos a lábfejek védelme. Ahogyan az összes PPE kategória esetében, itt is hozzá kell igazítani a védelmet ahhoz a kockázathoz, amelynek a dolgozó ki van téve, és eközben a felszerelésnek lehető legjobb ergonómiai tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Az építési területeken használt leggyakoribb, lábfejet védő felszerelés a védőlábbeli, pl. a védőcsizma. Az ilyen lábbelikben merev orrvédő található, amely megvédi a lábujjakat egy esetleges ütéstől, például egy leeső tárgytól. Az optimális védelem érdekében a magasszárú védőcsizmákat és védőcipőket javasoljuk.

A legtöbb védőcipőnek csúszásgátló talpa van, hogy a csúszós felületeken is jobban tapadjon. Bizonyos védőlábbelik ortopédiai tulajdonságokkal is rendelkeznek, így segítenek a helytelen tartáshoz, a hosszan tartó álláshoz és a taposáshoz kapcsolódó mozgásszervi rendellenességek megelőzésében.

Kesztyűk és a kézfejek védelme

Számos szakmában a kézfejek kifejezetten ki vannak téve a baleseteknek. A védőkesztyűk öt fő kategóriába oszthatók:

  • Fogókesztyűk;
  • Vágásálló kesztyűk és mandzsetták;
  • Vegyvédelmi kesztyűk;
  • Thermokesztyűk;
  • Egyszer használatos kesztyűk.

Minden egyes védőkesztyű-kategória egy bizonyos veszélyhez kapcsolódik; vágás, vegyszerek, égés vagy szennyeződés ellen védenek. A kesztyűk gyártásakor felhasznált alapanyagok a felhasználási céltól függően eltérők lehetnek. A latexből vagy butilból készült kesztyűket laboratóriumokban, a polietilénből vagy latexből készült kesztyűket az egészségügyben használják. Anyagkezelési feladatokhoz tartós anyagból, például bőrből, nejlonból vagy pamutból készült termékek ajánlottak.

Az építőipari ágazatban főként a fogókesztyűket, a vibrálás ellen védő kesztyűket és a vágásálló kesztyűket használják attól függően, milyen kockázatnak van kitéve a termék viselője, melyik szakmában és milyen típusú építési területen dolgozik. A szegecses fogókesztyűk például csúszós tárgyak megragadására alkalmasak. Az ütésálló, ujj nélküli kesztyűk védik a tenyeret, és egyben megőrzi a kéz ügyességét.

Zuhanásgátló felszerelés

A veszély jelentősége miatt a zuhanásgátló felszerelések különleges figyelmet igényelnek. Mivel egyéb veszélyek ellen is védelmet nyújt, a munkavállalóknak először kollektív védőberendezésekkel, például hálóval vagy védőkorláttal kell biztosítaniuk a munkaterületet. Ha a veszély nincs teljesen kizárva, akkor a munkavállalóknak speciális PPE-t kell magukra ölteniük, például hevedereket, köteleket, karabinereket, automata felhúzókat vagy rögzítési pontokat. Az azonnal használható készletek segítenek kiválasztani a kompatibilis berendezést.

A zuhanásgátló felszerelések három részből állnak:

  • Legyen állandó vagy ideiglenes, a rögzítési pont sín, háromlábú állvány vagy mentőkötél, amelyhez a veszélynek kitett személy rögzíti magát;
  • A személyen olyan heveder található, amely megfelel a munkakörnyezetnek (állítható, zuhanásgátló, mentő- vagy függesztőheveder);
  • A csatlakozórendszer a személyt a rögzítési ponthoz kapcsolja, ami lehet vezeték, kötél, automata csörlő vagy doboz.

A hát és az ízületek védelme

Az építőiparban dolgozók kifejezetten ki vannak téve a hátfájdalomnak. A derékszíjakat úgy terveztük meg, hogy tehermentesítse a gerincoszlopot az egyes feladatok és munkafolyamatok elvégzése során. Nehéz tárgyak szállítása vagy ismétlődő feladatok során használhatók. A helyes döntés meghozásához a viselő testformáját és az általa végzett tevékenységet is figyelembe kell venni. Ez a típusú építőipari PPE megelőzi a mozgásszervi rendellenességekhez köthető betegségek és fájdalmak kialakulását. Már meglévő fájdalom esetén enyhülést ad a deréknak.

Az ízületvédők enyhítik a csuklóra, könyökre és térdre nehezedő nyomást. Az ajánlatban számos termék szerepel, amelyek ergonómiai tervezése és anyaga kiszolgálja az egyes tevékenységek igényeit. A legmegfelelőbb védelem kiválasztásához a termék használójának testformáját is figyelembe kell venni.

Munkavédelmi ruházat

A védőruházat viselése beltéri és kültéri munkálatok esetén is fontos. Ezek a PPE felszerelések nagyon alacsony és nagyon magas hőmérsékletnek is ellenállnak. Megvédik a dolgozókat az UV-sugárzástól, a fröccsenő fémolvadéktól, az extrém hidegtől, az esőtől stb. A védőfunkciójukon túl segítenek azonosítani a munkatársak szerepköreit az adott építési területen.

Ezek a ruházatok a láthatósági alkategória részét képezik. A láthatósági ruházatokra több fokozatot is követő szabványok vonatkoznak. A munkakörnyezettől függően az egyes színek azonosíthatók az egyes szakmákkal. Az építési területeken a sárga a leginkább használt szín, de egyre inkább a narancsszínt használják helyette, mert a sárgánál kevesebb rovart vonz. A láthatósági funkció célja, hogy a munkatársak a balesetek elkerülése érdekében kellő mértékben lássák egymást. Egy jó munkabiztonsági szabályzat magába foglalja azokat az építőipari PPE-ket, amelyek alkalmasak a kockázatok megelőzésére és az egyének megvédésére. Ezt ki kell egészítse a munkatársak figyelmének felhívása a biztonságos munkavégzésre és a PPE-k megfelelő karbantartására.