Térkitöltő anyagok: milyet válasszak?

Az áru megfelelő védelme érdekében a csomagolás során gyakran szükség van valamelyen térkitöltő anyagra. A választék óriási, ezért cikkünkben igyekszünk tanácsokat adni az ideális térkitöltő kiválasztásához.  Mi az a térkitöltő anyag?  A térkitöltő anyag célja, hogy a termék és a csomagolás közötti üres teret feltöltse, ezzel megakadályozva az áru rázkódását, elmozdulását, egymáshoz ütődését. A szerepük […]

Az áru megfelelő védelme érdekében a csomagolás során gyakran szükség van valamelyen térkitöltő anyagra. A választék óriási, ezért cikkünkben igyekszünk tanácsokat adni az ideális térkitöltő kiválasztásához. 

térkitöltő anyagok csomagfeladáshoz cégeknek

Mi az a térkitöltő anyag? 

A térkitöltő anyag célja, hogy a termék és a csomagolás közötti üres teret feltöltse, ezzel megakadályozva az áru rázkódását, elmozdulását, egymáshoz ütődését. A szerepük igen fontos a logisztikai folyamatokban, hiszen térkitöltés nélkül az áru könnyen megsérülhet a szállítás közben. A csomagszállítást végző cégek nem győzik hangsúlyozni a megfelelő csomagolás jelentőségét, ami három pilléren nyugszik: 

  • Válasszunk minőségi kartondobozt vagy futártasakot. 
  • Használjunk az áru típusának megfelelő térkitöltő anyagot. 
  • És végül erős, stabil ragasztószalaggal zárjuk le a csomagot. 

Ezek bármelyikénél ha silány minőséget választunk, akkor az az áru sérülését eredményezheti, ami nemcsak vevői elégedetlenséget, hanem extra költségeket is jelent a cégnek.  

Térkitöltő anyagokat a gyártástechnológia során is alkalmaznak. Gondoljunk csak a műszaki cikkekre, amelyek szinte kivétel nélkül valamilyen térkitöltő anyag védelmében kerülnek a végső csomagolásba (pl. hungarocell élvédőkkel a nagy háztartási gépeknél). Ugyanakkor  vannak olyan térkitöltő anyagok is, amelyek elsősorban a webáruházi értékesítés és csomagszállítás miatt váltak népszerűvé.  

Még mielőtt csomagkitöltő anyagot választanánk 

Ma már a legkisebb webáruház sem hagyhatja figyelmen kívül a környezetvédelmi szempontokat. A csomagolás során a követendő alapelv, hogy az nyújtson kellő védelmet az árunak, de ne legyen túl sok, hiszen az felesleges hulladékot termel. A térkitöltő anyagok használatával könnyű túlzásokba esni, főleg, ha a doboz mérete nem passzol az áru méreteihez. Ezért elsőként mindig törekedjünk arra, hogy a csomagolandó áru méretéhez legközelebb álló kartondobozt válasszunk. A túl kicsi doboz, amibe éppen csak bele tudjuk szuszakolni a terméket, épp úgy rossz választás, mint a túl nagy doboz, amit aztán térkitöltő anyaggal kell megtöltenünk. Ez sem környezetvédelmi, sem ügyfélélmény szempontjából nem előnyös. 

Térkitöltő anyagok fajtái 

A doboz térkitöltőkből a választék igen széles lett, aminek az egyik oka, hogy az online kereskedelem dinamikus növekedése töretlen. Ma már olyan termékcsoportokat is online rendelnek az emberek, ami néhány évvel ezelőtt még ritkaságnak számított (pl. dísz- és haszonnövények, IT eszközök, élelmiszerek stb.). Ez szükségessé tette újfajta csomagolóanyagok piacra dobását, amelyek a különleges áruk szállítását is biztonságossá teszik. Másrészről a térkitöltő anyagok egyre szélesebb választékát a környezetvédelmi törekvések is elősegítik. Ma már egyre több újrahasznosított alapanyagból készült csomagkitöltő anyag kapható, illetve egyre többen választják a biológiailag lebomló, komposztálható térkitöltő anyagokat is. 

A leggyakrabban használt csomagkitöltő anyagok 

  • Buborékfólia 
  • Habfólia 
  • Légpárnás fólia 
  • Hullámkarton (sima vagy méhsejt hálósított) 
  • Térkitöltő papír 
  • Térkitöltő chips vagy hab 
  • Térkitöltő fagyapot 
  • Élvédők (papírból vagy habból) 

A csomagkitöltő anyagok más-más fizikai tulajdonsággal bírnak, így nem mindegy, hogy melyik áruhoz melyiket választja. 

Buborékfólia:

LDPE fóliaként is ismert, ami az alapanyagára utal. Az LDPE egy alacsony sűrűségű polietilén fólia, ami különböző szélességű tekercsekben kapható, illetve a buborékok mérete szempontjából is többféle típusa létezik. Rugalmas, vízálló és ellenálló bizonyos vegyi anyagokkal szemben. Ezen tulajdonságai miatt ideális elektronikai termékek és élelmiszerek csomagolására. Bár műanyag csomagolóanyag, de újrahasznosítható (szelektíven gyűjthető), illetve sokszor már maga a buborékfólia is újrahasznosított alapanyagból készül. 

Habfólia:

Polietilénből készülő csomagolóanyag, ami a habosításnak köszönhetően fizikai védelmet nyújt a karcolásokkal, enyhe ütésekkel szemben. Tekercsben kapható különböző szélességekben és vastagságban (mikronban megadva). Ez is újrahasznosítható alapanyag. A polietilén habfólia megvédi a terméket a nedvességtől és a karcolódástól is. Érzékeny felületű, „kényes” áru csomagolásához ajánlott (pl. plexi, üveg). 

Légpárnás fólia:

Perforált, levegővel töltött párnák, ami különböző méretekben kapható. A perforáció mellett könnyen téphető. Előnye, hogy ha a légpárna nem sérül, akkor akár többször is felhasználható. Polietilénből készül, ami újrahasznosítható. A szelektív gyűjtésénél figyelni kell arra, hogy kilapítva, a levegőtöltet nélkül helyezzük a hulladékgyűjtőbe. A légpárnáknak van némi rugalmasságuk, de viszonylag vékonyak, így elsősorban törékeny, könnyű áruk csomagolásához ajánlott. 

Hullámkarton:

Univerzális térkitöltő anyag, ami sokféle árutípusnál használható. Biológiailag lebomló, komposztálható, ezért környezetbarát csomagolás. Többféle szélességben és vastagságban kapható, amit ollóval vagy sniccerrel könnyen adagolhatunk a tekercsről. Sepeciális típusa a méhsejt hálósított hullámkarton, amelyen hosszirányú bemetszések vannak. Ennek a mintázatnak köszönhetően a hullámkarton térkitöltő könnyen formázható, hajtogathatóvá válik, illetve a rugalmassága is megnő, így jobban védi az árut. 

Térkitöltő papír: Barna csomagolópapírként vagy nátronpapírként is ismert. Tekercsben kapható különböző szélességekben. Van olyan típusa, ami perforációt is tartalmaz, hogy könnyebb legyen adagolni. Szintén univerzális, környezetbarát. térkitöltőnek számít. A papírt összegyűrve akár nehezebb termékek csomagolásához is alkalmas. 

Térkitöltő chips vagy hab:

Közkedvelt térkitöltő anyag, aminek hatalmas előnye, hogy nagyon pontosan adagolható és a doboz apró réseibe is elhelyezhető. Sokan nem tudják, de a habosítás miatt nehéz tárgyak csomagolására is alkalmas a sérülés veszélye nélkül. Általában polisztirénből vagy kukoricakeményítőből készül. Az előbbi újrahasznosítása Magyarországon nem megoldott, az utóbbi viszont egy környezetbarát, biológiailag lebomló anyag, így az ökotudatos webáruházak számára is jó választás.  

Térkitöltő fagyapot:

Puha, kéregtelenített faanyagból készül, ami 100%-ban lebomló. Elsősorban törékeny áruk csomagolásához ajánlott, pl. porcelán, kerámia, üveg, üveg csomagolású italok stb. Bár fából készül, mégis meglepően könnyű. 1 kg fagyapot kb. 50 liter űrtartalomnak felel meg. A vásárlásnál részesítsük előnyben az FSC tanúsítvánnyal rendelkező fagyapotot, mert az fenntartható erdőgazdálkodásból származik. 

Élvédők:

A lapos, nagyobb felületű, éles sarkokkal vagy vékony élekkel rendelkező áruk csomagolásához ajánlott. Kartonból vagy habosított polietilénből készül. Különböző profilokban kapható (U, L, C) attól függően, hogy milyen élre szeretnénk felhelyezni. Az élvédővel ellátott tárgyak általában kiegészítő térkitöltőt is igényelnek (pl. egy képkeret vagy tükör), amivel az áru alját és tetejét védjük. Ez lehet habfólia, buborékfólia stb. is. 

Ha egy webáruház a termékek széles palettáját kínálja, többféle csomagkitöltő anyagra is szüksége lehet. A Manutan kínálatában minden alapanyagot megtalál, amire a csomagolás során szüksége lehet. Keressen minket bizalommal!