Síkosságmentesítés télen: a jeges utak takarítása

A cég területén lévő járdák és utak síkosságmentesítése a vállalat feladata. Tegye biztonságossá a hóval vagy jéggel borított útszakaszokat!

A cég területén lévő járdák és utak síkosságmentesítése a vállalat feladata. A hóval vagy jéggel borított útszakaszok biztonságossá tételéhez többféle anyagot is választhat. Cikkünkben összeírtuk ezek jellemzőit, előnyeit és hátrányait. Azt is megtudhatja, hogyan érdemes tárolni ezeket és hogyan terítse el egyenletesen a jeges járdákon. 

Kinek kell gondoskodnia az utak és járdák síkosságmentesítéséről? 

A közterületeken, így tehát a közutakon, a települések járdáin és terein a hóeltakarítást és a síkosságmentesítést is elvégzi az önkormányzat vagy a közterület-fenntartó. A magántulajdonban álló területek síkosságmentesítése azonban a tulajdonos feladata. A cégeknek is maguknak kell gondoskodniuk arról, hogy a telephelyükön lévő járdák, utak és parkolók biztonságosak legyenek zord időjárási viszonyok között is. „A munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit.” – áll az Mt.-ben. A munkavédelmi törvény pedig tovább pontosít. Egyrészt veszélyforrásként nevesíti a csúszós felületeket, másrészt előírja, hogy a munkahelyek padlózatának és közlekedési útjainak csúszásmentesnek kell lenniük.  

Ha elcsúszás miatt egy alkalmazott vagy ügyfél megsérült a vállalkozása területén, az sok pénzbe kerülhet. Ügyeljen a hóesés, a tetőről leeső jégcsapok, az olvadás utáni fagyás és az ónos eső jelentette veszélyekre. Baleset esetén az ingatlan tulajdonosa és az üzemben tartója (bérlő) is felelősségre vonható. 

Síkosságmentesítő anyagok 

A frissen hullott havat a legjobb mielőtt eltávolítani seprűvel vagy hólapáttal. Ezzel megakadályozhatjuk a komolyabb hóréteg felhalmozódását és a letaposással járó jegesedést is. Ha ez a megoldás nem megvalósítható, útszórással lehet síkosságmentesíteni a felületet. Mielőtt bármilyen anyagot kiszórna, ellenőrizze, hogy a helyi önkormányzati rendelet nem tilt-e bizonyos anyagokat. A talaj, a növények és az állatok védelme érdekében csak a szükséges minimum mennyiséget használja, illetve, ha csak lehet, sók helyett válasszon alternatív, környezetbarát megoldást. 

Újrafelhasználható inert anyagok a jég eltávolítására 

Az inert anyagok olyan útszóró anyagok, amelyek nem olvadnak el és nem is lépnek kémiai reakcióba a környezetükkel. Ebbe a kategóriába tartozik a homok, az apró kavics és a fűrészpor. Ezek egyrészt környezetbarát, másrészt újrafelhasználható anyagok, amit a hó elolvadása után egyszerűen össze lehet söpörni, majd begyűjtés után akár a következő szezonban újra használhatjuk. 

Hátrányuk, hogy ha sok hó esik, a kiszórt inert anyag lesüllyed és csak több rétegben használva lesz hatékony. További buktatójuk, hogy az apró szemcsék kimosódásával eltömődhetnek a lefolyók és csatornák. Olvadás után ne feledkezzünk meg az eltakarításukról. Az apró kavics száraz felületen éppúgy csúszásveszélyes, mint egy jeges járda. 

A kétes megítélésű hamu: használni vagy nem használni? 

A fahamu ártalmatlan és hatékony síkosságmentesítő. A kétes megítélése abból ered, hogy a tiszta fahamu és a nehézfémekkel, mérgező anyagokkal szennyezett hamu (amikor más anyagok is elégetésre kerültek) nem különböztethető meg egymástól. Ha a fahamu megbízható forrásból származik (pl. a saját kályhánkból), akkor nyugodtan használhatjuk útszórásra. De vigyázat, ne vigyük túlzásba, mert a talaj PH-ját módosítja. Savas közeget kedvelő növények közelében ne használjuk (pl. azálea). 

Útszóró sók: hatékony és olcsó megoldás csúszós járdákra 

Korábban széles körben használták a konyhasót (NaCl) útszórásra, ám mivel rendkívül káros mind a növényekre, mind a talaj élővilágára, ezért ma már közterületeken tilos konyhasót használni síkosságmentesítésre. Az erről szóló kormányrendelet itt olvasható. Magánterületen sokan továbbra is használják, pedig a környezetkárosítás mellett a hatékonysága sem a legjobb, hiszen maximum -7 C-ig fagyálló. 

Az utóbbi időben a leginkább elterjedt alternatíva a kalcium-klorid (CaCl2), ami a konyhasónál környezetkímélőbb, de kloridtartalma miatt ezt is csak indokolt mennyiségben és felelősséggel szabad használni. Pozitívuma, hogy kevés kell belőle, mert a saját tömegénél jóval több nedvességet meg tud kötni, ráadásul az oldata -42 °C-ig fagyálló. A kedvező ára sem mellékes, ezért kétségtelen, hogy a negatív hatásai ellenére pénzügyileg ez a legelőnyösebb választás. 

Az útszóró só kijuttatásakor legyünk mindig körültekintőek és mérlegeljük a következőket: 

  • Valóban szükség van-e sózásra, vagy hólapáttal, hókotróval is letakaríthatjuk a járdákat és utakat? 
  • Be tudunk-e vetni alternatív, környezetbarát megoldást (fűrészpor, kavics)? 
  • Csak a szükséges minimum mennyiséget használtuk-e fel? 
  • Kikerültük-e a növények közvetlen környezetét? 

Hogyan érdemes szórni a jeges járdákat és utakat? 

Annak érdekében, hogy a szórás egyenletes és takarékos legyen, a nagy felületeken érdemes szórókocsit használni. Fogantyúval működtethetők és általában szabályozható a szórás mennyisége a benne lévő forgó hengerrel, amely egyenletesen eloszlást tesz lehetővé. A kocsik segítségével sót, homokot és kavicsot szórhatunk. Nyáron is használható például műtrágyázáshoz. A kisebb felületek kézzel is szórhatóak, de ilyenkor gondolni kell a munkavédelmi előírásokra is és megfelelő védőkesztyűt használni. 

Mennyi síkosságmentesítő szóróanyagot vásároljunk egy szezonra? 

Természetesen a só és egyéb alternatív anyagok felhasználása attól függ, hogy mennyire hideg és csapadékos a tél. Évente átlagosan kb. 500 gramm sófogyasztással számolhatunk négyzetméterenként. A szóróanyag raktározásához szükség van még tárolóládára, amelyben lezárva és nedvességtő védve helyezhetjük el a szóróanyagot. Az inert anyagokat összesöprés után visszagyűjthetjük ezekbe a tárolókba. Intenzív havazás esetén a hólapátolás nem kerülhető el, ezért a téli időszakban a porták és bejáratok közelében érdemes tartani belőle. 

Síkosságmentesítéssel kapcsolatban keresse bizalommal kollégáinkat, akik segítenek kiválasztani a megfelelő eszközöket vállalkozása számára.