Otthonról dolgozik? Így spórolhat az energiával!

Az energiával való takarékoskodást a fenntarthatóság egyik alappillére, az ehhez szükséges jó szokásokat érdemes mindenkinek elsajátítania és a mindennapi életének részévé tenni.

Energiatakarékossági tippek és bevált gyakorlatok otthoni munkavégzéshez

Az ukrajnai háború energiaellátásra gyakorolt hatásának (magasabb árak, ellátási nehézségek stb.) következtében szinte valamennyi európai ország olyan intézkedéseket hozott, amelyek az energiafogyasztás csökkentésére ösztönzik mind a lakosságot, mind a vállalatokat. A paletta igen széles a fogyasztási limittől a maximalizált belső hőmérsékleten át a felújítások támogatásáig.

Mind a távmunka, mind az otthoni munkavézés (home office) lehetőségének kiszélesítése egyfajta rezsicsökkentő intézkedés lehet a munkaadók részéről, hiszen a hatalmas légtömegű irodák fűtési költsége és áramfelhasználása is jelentősen mérsékelhető, ha kevesebb alkalmazott tartózkodik az épületben.

Fontos viszont, hogy ez az intézkedés ne legyen kontraproduktív, azaz a munkaadó ne hárítsa közvetett módon ugyan, de végső soron a munkavállalóira a rezsiköltséget. Megfelelő anyagi kompenzációval (amire a magyar jogszabályok is lehetőséget adnak már) és az energiatudatossági ismeretek bővítésével ugyanakkor valós eredményeket lehet elérni, azaz csökkenni fog össztársadalmi szinten is az energiafogyasztás. Ez pedig nemcsak a pénztárcánkra, hanem bolygónk jövőjére nézve is pozitívan hat.

Az energiával való takarékoskodást a fenntarthatóság egyik alappillére, az ehhez szükséges jó szokásokat érdemes mindenkinek elsajátítania és a mindennapi életének részévé tenni.

Energiatakarékosság: energiafogyasztási tippek távmunkát végző munkavállalóknak

A távmunka remek lehetőséget kínál a vállalatoknak ökológiai lábnyomuk csökkentésére. Azonban akár ellenkező hatást is elérhetünk, ha ezzel túlzott energiafogyasztást idézünk elő az otthoni munkavégzés során. Ezért rendkívül fontos, hogy munkavállalóinkat tájékoztassuk a fenntarthatóbb energiafogyasztási szokások kialakításáról. A környezettudatos munkavégzéssel pénzt takaríthatnak meg, ráadásul hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez is.

Utazás a munkahelyre

A COVID–19-járvány következtében elrendelt lezárások miatt sok munkavállaló kényszerült home office-ba. Az üvegházhatású gázok kibocsátása 2020-ban 2,4 milliárd tonnával csökkent. Azonban 2021 végére a kibocsátás elérte a 36,3 milliárd tonnát, amely az eddig mért legmagasabb érték. A különbséget figyelembe véve a távmunka és a home office széles körű bevezetése működőképes megoldásnak ígérkezik.

Az energiafogyasztásunk csökkentése érdekében közlekedési szokásainkat is érdemes átgondolni. Az autós közlekedést számos környezetbarát alternatíva helyettesítheti: séta, kerékpár, tömegközlekedés, telekocsi-szolgáltatások stb.

Áramfogyasztás

Az áramfogyasztás az egyik legkönnyebben szabályozható tényező. Néhány egyszerű lépéssel csökkenthetjük a gáz- és villanyszámlát télen:

  • A használaton kívüli berendezéseket állítsuk le és húzzuk ki;
  • Ellenőrizzük és tartsuk karban az elektromos eszközöket;
  • Lehetőség szerint dolgozzunk természetes fénynél;
  • Válasszunk világos falszíneket, amelyek visszaverik a fényt;
  • Kapcsoljuk le a világítást, ha elhagyjuk a szobát.

Az asztali lámpák a szem egészségének megőrzéséhez is hozzájárulnak. Az A++ besorolású, 4–5 wattos villanykörték energiatakarékosak, és elegendő fényt biztosítanak a munkafeladatok elvégzéséhez.

Fűtés

Már egy Celsius-fokos csökkentéssel is 7%-os energiamegtakarítást érhetünk el. Az otthoni energiatakarékosság érdekében a szakértők 19 °C-os otthoni hőmérsékletet javasolnak, de vajon hogyan gondoskodhatunk komfortérzetünkről a fűtés felkapcsolása nélkül? A legjobb megoldás a réteges öltözet, illetve a minőségi hőtartó ruhadarabok viselése. Az is fontos, hogy rendszeresen álljunk fel, nyújtózzunk, és végezzünk valamilyen testmozgást.

A régebbi épületek fűtése több energiát igényel, ezért ezeknél hőszigetelésre van szükség. A saját lakás rezsiköltsége ma már fontos szempont, amikor a munkavállalók a távmunka vagy a home office igénybevételéről döntenek. Bizonyos esetekben akár az is észszerű választás lehet, ha nyáron otthonról dolgozunk, télen pedig az irodában.

Digitális ökológiai lábnyom

Mi a helyzet a digitális eszközök energiafogyasztásával? Az otthoni munkavégzés során általában nagyobb mértékben támaszkodunk videokonferencia-eszközökre. Az energiatakarékosság érdekében törekedjünk az energiahatékony berendezések használatára! A videólejátszás sok energiát fogyaszt. Lehetőség szerint válasszuk inkább az audiokonferenciát.

Tudta, hogy egy 1 MB méretű e-mail elküldése annyi energiát fogyaszt, mint egy 25 percig világító 60 wattos villanykörte? A környezettudatos üzenetváltás jegyében használhatunk azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat, csökkenthetjük a csatolmányaink méretét, illetve rendszeresen törölhetjük az elavult e-mailjeinket. A munkavállalók rezsiszámláin ez a különbség nem tűnik fel, azonban a szerverek energiafogyasztását jelentős mértékben befolyásolja.

Digitális eszközeink felelősségteljes használatával egyéni szinten is pénzt takaríthatunk meg. Ha munkavállalóinkat aggasztja az energiafogyasztásuk, a következő tippekkel segíthetünk nekik:

  • Mindig használjanak energiatakarékos üzemmódot;
  • Kapcsolják ki azokat a funkciókat, amelyekre épp nincs szükségük (GPS, wifi, Bluetooth stb.);
  • Csökkentsék a képernyő fényerejét;
  • Halkítsák le az eszközeiket;
  • Kapcsolják ki azokat a csatlakoztatott eszközöket, amelyeket nem használnak (nyomtató, hangszóró stb.);
  • A képernyőt állítsák alvó üzemmódra, amikor nem használják;
  • Húsz perc távollét után kapcsolják ki a képernyőt;
  • Éjszakára húzzák ki vagy kapcsolják ki a modemet;
  • Használjanak energiatakarékos hosszabbítót.

A csatlakoztatott eszközök sok energiát fogyasztanak. A listában szereplő szokások bevezetésével a számítógépünk energiafogyasztását akár a felére csökkenthetjük.

Energiatakarékossági tippek otthoni munkavégzéshez: amit a vállalatok tehetnek

Hogyan készíthet hatékony távmunkatervet vállalata számára? Energiatakarékossági terv összeállításával konkrét célkitűzéseket valósíthatunk meg. Az alábbiakban három megközelítési módot mutatunk be, amellyel csökkenthetjük a távmunka vagy a home office során keletkező energiafogyasztást.

Határozzuk meg a home office-ra kijelölt napokat

Az otthoni munkavégzésre kijelölt napokat érdemes tömbösíteni a hét során. Ha egységesen kijelöljük a home office napját, nagyobb mértékben befolyásolhatjuk a vállalat energiafogyasztását. Melyik napot érdemes választani? Ha péntekenként tartjuk zárva az irodát, télen spórolhatunk a fűtési költségeinken.

Az iroda áttervezése

Az energiatakarékossági terv kialakításában rendkívül fontos a helykihasználás elemzése. A home office bevezetésével a munkavállalók csak időnként veszik használatba az irodát. Ebben az esetben a rugalmas kialakítás jelenthet megoldást. A cél, hogy kevesebb munkaállomást tegyünk elérhetővé, mint ahány munkavállaló az irodát használja. A saját asztalok rendszere megszűnik – a home office elosztása szerint tetszőleges asztalnál dolgozhatnak a munkavállalók. Ezzel a módszerrel csökkenthetjük a munkaterület méretét, illetve a fűtés és a légkondicionálás költségeit is.

Szorgalmazzuk az otthoni munkavégzést

Előfordulhat, hogy munkavállalói a rezsiköltség emelkedése és a kényelmi megfontolások miatt vonakodnak az otthoni munkavégzéstől. Megfelelő költségtérítéssel kompenzálhatjuk a munkavállalókat az otthoni munkavégzéssel járó energiafogyasztásért. Érdemes figyelembe venni a dolgozók munkaállomásainak ergonómiai tulajdonságait is. Környezetbarát berendezésekkel hatékonyabban támogathatja őket az otthoni munkavégzésben.

A hatékony energiatakarékossági tervbe nem minden esetben illeszkedik az otthoni munkavégzés. A környezetbarát szokások bevezetésével azonban a vállalatok és a munkavállalók egyaránt spórolhatnak, illetve pozitív hatást fejthetnek ki a környezetre is.

Hogyan teheti még ütőképesebbé cége CSR-stratégiáját? Ismerje meg szakértői tanácsainkat, és töltse le A sikeres CSR-stratégiához szükséges szempontok című tanulmányunkat.


További cikkek az Ön számára