Munkahelyi étkező berendezése

A munkahelyi étkező az iroda egyik központi helyisége. Felszerelésére és berendezésére legalább akkora hangsúlyt kell fektetni, mint a munkaállomások kialakítására. Mutatjuk, mi mindenre érdemes figyelni.  Étkező az irodában: közösségi tér és praktikus funkciók egyben  Akár aprócska teakonyháról van szó, akár egy tágas munkahelyi étkezőről, a felszereltsége és a kialakítása alapvetően befolyásolja a munkavállalók jóllétét. A […]

A munkahelyi étkező az iroda egyik központi helyisége. Felszerelésére és berendezésére legalább akkora hangsúlyt kell fektetni, mint a munkaállomások kialakítására. Mutatjuk, mi mindenre érdemes figyelni. 

munkahelyi étkező berendezése

Étkező az irodában: közösségi tér és praktikus funkciók egyben 

Akár aprócska teakonyháról van szó, akár egy tágas munkahelyi étkezőről, a felszereltsége és a kialakítása alapvetően befolyásolja a munkavállalók jóllétét. A legtöbb kolléga itt fogja kezdeni a napját egy frissítő kávé vagy egy finom tea készítésével. Akik otthonról hoznak ebédet, érkezés után első útjuk az irodai hűtőszekrényhez vezet majd. Ebédidőben szintén itt találkoznak a kollégák. A közös étkezések összekovácsolják a csapatot, így ha van elegendő hely, mindenképp érdemes erre lehetőséget biztosítani kényelmes étkezőbútorok, ill. az étkezéshez szükséges felszerelések beszerzésével. Ha pedig gyakran érkeznek vendégek az irodába, akkor a munkahelyi étkezőben készítik elő számukra az italokat (pl. kávé, tea, ásványvíz), de hosszabb tárgyalások esetén akár kisebb harapnivalókat is (pl. pogácsa, gyümölcs). A munkahelyi étkezőt tehát úgy kell berendezni, hogy ezek mindegyikére alkalmas legyen.  

Mi mindenre van szükség egy modern munkahelyi étkezőben? 

Konyhabútor és háztartási gépek 

A beépített konyhabútorok a legpraktikusabbak, mert ezek mérete tökéletesen passzolni fog a helyiség méretéhez. Nem lesznek üres sarkok, rejtett zugok, amik aztán megnehezítik a munkahelyi étkező takarítását. Helytakarékossági szempontok miatt akárcsak az otthonainkban, az irodai konyhában is érdemes elhelyezni néhány fali szekrényt. Ezekbe kerülhetnek a tányérok, a poharak, illetve ideális hely egy beépített mikró számára is. A mikrók számát a munkavállalók létszámához és a munkaidő rugalmasságához érdemes igazítani. Ha a munkaidő rugalmas és 10-15 főnél többen nem használják az étkezőt, akkor a kollégák általában más-más időpontokban ebédelnek, így nem alakulnak ki sorok a mikrónál. Ha viszont mindenkinek fix időpontban van az ebédszünete, vagy több mint 15 fő használja ugyanazt a munkahelyi étkezőt, akkor több mikróra is szükség van, különben lejár az ebédidő, mire mindenki sorra kerül. 

Alsó szekrényekből nincs szükség túl sokra. Egy mosogató, egy mosogatógép és 2-3 szekrény általában elegendő. A munkapult felülete legyen elég nagy ahhoz, hogy azon elférjen a kávéfőző, a vízforraló és maradjon elég hely az előkészítő feladatokhoz is. Az alsó szekrényekben tárolhatjuk a kávézáshoz, teázáshoz használt céges készletet, illetve praktikus, ha helyet kap egy fiók is, ahol az evőeszközök kapnak helyet. 

A tapasztalatok szerint egy jó kávéfőző sokat dob a munkahelyi jólléten. Kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy mindenki más-más típusú kávét szeret. Egy automata, darálós kávéfőző drágább ugyan, mint egy filteres, vagy karos kávéfőző, viszont a számtalan egyedi beállítási lehetőségnek köszönhetően egy ilyen géppel mindenki olyan kávét főzhet magának, amit leginkább szeret. Egy jó kávéfőzőre tekintsünk úgy, mint produktivitást fokozó beruházás.  

Az inkább teázó kollégák nagyra értékelik majd, ha hőfokszabályozóval ellátott vízforralót választ. Ezzel optimális hőfokon készíthető el a fekete, a zöld, a fehér és a herba tea is.  

A mosogatógép nagyban hozzájárul a munkahelyi étkező higiéniájához. Irodákba érdemes nagyobb, 12 terítékes gépet választani. Sok munkahelyen „Mosogatógép etikettet” is kifüggesztenek, amelyben pontokba foglalják a közösen kialakított szokásokat. Például a koszos tányérokat, poharakat mindenki maga pakolja a gépbe, vagy ha az már megtelt, akkor elindítják és nem várják meg a takarító személyzetet vele. A beépített mosogatógépeknél sokszor nem látható és hallható, hogy éppen működésben van, ezért ezekhez egy „Dolgozom/Végeztem” forgatható táblácska is praktikus kiegészítő.  

A hűtőszekrény méretét szintén a munkavállalók létszámához kell igazítani. A háztartásokban használt kombi hűtőszekrények helyett inkább olyan típust válasszunk, amiben a fagyasztó rekesz kisebb méretű és a normál hűtőtér a nagyobb. Sok munkahelyi étkezőben teremt konfliktushelyzetet  a hűtőben felejtett ételek kérdése, ezért a mosogatógéphez hasonlóan itt is érdemes egy etikett szabályt kifüggeszteni. Ebbe olyan szabályok kerülhetnek, mint pl. névvel, dátummal ellátva kerüljön az étel a hűtőbe, mikor kerül kidobásra valami, illetve mikor takarítás miatt mindenképp kiüríteni az irodai hűtőszekrényt. 

Étkezőbútorok irodába 

Legyen szó közös kávézásról vagy ebédről, jól esik a kollégákkal egy asztal köré gyűlni, beszélgetni és feltöltődni kicsit, mielőtt visszatérnénk az íróasztal mellé. A munkahelyi étkezőben az étkezőbútornak központi szerepe van, hiszen az nemcsak praktikus funkciót tölt be, hanem a közösségformálásban is részt vesz. A kétszemélyes asztalok helyett célszerűbb 4-6, vagy akár 8 személyes étkezőasztalokat választani, hiszen azzal arra ösztönözzük a kollégákat, hogy étkezés közben beszélgessenek egymással, ami fontos a csapatszellem szempontjából. Az étkezőasztal kiválasztásakor törekedni kell az esztétikumra és a praktikumra is. Az asztallap felülete legyen strapabíró, hiszen sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, mint egy otthoni étkezőasztal, ráadásul minden nap fertőtleníteni is szükséges. 

A munkahelyi étkezőbe célszerű olyan székeket választani, amelyek kényelmesek és könnyen tisztíthatóak. A legpraktikusabb a fa vagy műanyag ülőfelülettel gyártott étkezőszék, mert ezek jól bírják a rendszeres mosást, fertőtlenítést. A textil szövetes székek is szóba jöhetnek, de számolnunk kell azzal, hogy azok huzata nem fertőtleníthető és mosható, ezért gyakoribb cserére lehet szükség. 

Kiegészítők a munkahelyi étkezőbe 

Az étkezőbe mindenképp kerüljön megfelelő számú és típusú hulladékgyűjtő. A kommunális hulladékhoz olyan szemetest kell választani, ami alkalmas ételmaradékok gyűjtésére is. A teteje legyen zárt, higiéniai okokból pedig praktikus, ha pedállal nyitható. Fém, műanyag és papír szelektív hulladékgyűjtőkre is szükség lesz, amit a kommunális hulladékgyűjtő mellé érdemes helyezni. 

Egy falióra segít tartani az étkezési időt, a falra akasztott színes képekkel pedig vidám hangulatot teremthetünk. Sok munkahelyen kerül a konyhába egy falitábla (parafa vagy mágneses) is, ahol ki lehet függeszteni a legfontosabb tudnivalókat (pl. negyedéves eredmények, a hónap dolgozója, fontos dátumok stb.). 

Ezek is helyet kaphatnak egy modern munkahelyi étkezőben 

Az ökotudatos vállalatoknál ma már komposzt gyűjtő edény is található kommunális és a szelektív szemetesek mellett. Ez egy olyan zárt edény, amibe a kávézaccot, a teafiltereket vagy a gyümölcsök héját lehet gyűjteni, ami aztán az irodaház kertjében található komposztálóba kerül. Ezzel a módszerrel a szerves hulladékokat értékes humusszá alakíthatjuk, amit aztán az iroda kertjében hasznosíthatunk. A komposzt gyűjtő edény ürítéséről naponta érdemes gondoskodni, különben a zárt edényben rothadási folyamatok indulhatnak el. 

Ha a fal egy részét táblafestékkel kenjük le, akkor táblafilc vagy kréta segítségével a kollégák üzenhetnek egymásnak, de akár ötletgyűjtő, vagy szavazatgyűjtő falként is használhatjuk a felületet. 

Ha a munkahelyi étkező kellően elszeparált az irodáktól, akkor halk zene is szólhat, ami kellemes atmoszférát teremt, de nem zavarja a munkaállomásokon dolgozókat. Erre a célra használhatunk egyszerű rádiót, de kihelyezhetünk hordozható hangszórót is, amihez mobiltelefonjaikkal csatlakozhatnak a kollégák. 

Ha a munkahelyi étkező kellően tágas, kialakíthatunk egy különálló kávézósarkot is kényelmes fotelekkel és dohányzóasztallal. Ez lehetőséget nyújt egy kis ejtőzésre, illetve kötetlenebbé teszi a kávézás idejét. Egy ilyen sarok akár meetingeknek is otthont adhat. 

A Manutan kínálatában minden szükséges felszerelést megtalál, amire egy munkahelyi étkező berendezéséhez szüksége lehet. Keressen minket bizalommal!