Hőségriadó: munkahelyi szabályok forróság esetén

Hőségriadó esetén a munkáltatóknak meg kell győződniük arról, hogy biztosítottak-e a munkavégzéshez szükséges feltételek. Mekkora lehet a maximális hőfok? Mikor kell védőitalt biztosítani? Milyen egyéb kötelezettség vannak? Ezt a témát jártjuk körbe cikkünkben.  Mi az a hőségriadó?  Az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés következményeit a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk. Ez egyik leginkább szembetűnő változás, hogy […]

Hőségriadó esetén a munkáltatóknak meg kell győződniük arról, hogy biztosítottak-e a munkavégzéshez szükséges feltételek. Mekkora lehet a maximális hőfok? Mikor kell védőitalt biztosítani? Milyen egyéb kötelezettség vannak? Ezt a témát jártjuk körbe cikkünkben. 

Mi az a hőségriadó? 

Az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés következményeit a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk. Ez egyik leginkább szembetűnő változás, hogy egyre korábbi időpontban (akár már június legelején) el kell rendelni az első hőségriadót, illetve egyre több hőhullám éri el hazánkat. Az adatok alapján egyértelműen kimutatható, hogy a hőhullámok száma, a gyakorisága és azok hossza is növekszik, ami az egészségügyi kockázatok miatt a jövőben komoly kihívást jelent majd mind nemzeti, mind regionális, mind pedig helyi szinten. 

Bár a köznyelvben és a hírekben sokszor hőségriadóról beszélünk, a hivatalos elnevezése hőségriasztás, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlására az országos tisztifőorvos rendel el. A hőségriasztásnak három fokozata van: 

  • 1. szintű hőségriasztás: Ha a napi középhőmérséklet legalább egy megyének megfelelő területen és legalább egy napig 25-27 °C között várható. 
  • 2. szintű hőségriasztás: Ha a napi középhőmérséklet legalább egy megyének megfelelő területen és legalább egy napig 27-29 °C között várható. 
  • 3. szintű hőségriasztás: Ha a napi középhőmérséklet legalább egy megyének megfelelő területen és legalább egy napig 29 °C fölött várható. 

A hőségriadó ténye megjelenik az NNK weboldalán, illetve azt közzéteszik a médiumok is (televízió, rádió, hírportálok, nyomatott sajtótermékek), így biztosítva a lakosság széles körű tájékoztatását. 

Hőségriadó: miért veszélyes a kánikula? 

Nagy melegben romlik a teljesítmény, dekoncentráltak leszünk és megnő a balesetveszély kockázata. A hőség megterhelő az egészséges szervezet számára is, az idősek, a gyermekek és a krónikus betegségben szenvedők pedig fokozott veszélynek vannak kitéve. A WHO részletes, magyar nyelven is elérhető tájékoztatójában foglalta össze, mit érdemes tudni a hőség egészségkárosító hatásairól. 

Maximális hőfok a munkahelyen: nem mindegy, hogy mit és hol mérünk 

A hőségriadó munkahelyi szabályaival kapcsolatban a legtöbb cégeknek a 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendeletét kell alkalmaznia. Ez tartalmazza ugyanis az irodában és az egyéb zárt térben (üzem, csarnok stb.) végzett munkára vonatkozó minimális és maximális hőfokokat. 

Fontos tudni, hogy a fuvarozókra, az építkezéseken dolgozókra és a mezőgazdasági munkát végzőkre külön jogszabály vonatkozik! Számunkra a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyelete által összeállított kiadvány nyújthat jó iránymutatást, amely a rendkívüli időjárás esetén történő munkavégzés szabályait foglalja össze, beleértve a fagyos időt és a hőségriadót is. 

A munkahelyen megengedett maximális hőfoknál két tényezőt kell figyelembe venni: 

  • a munkavállalók fizikai megterhelését (szellemi munka, könnyű, közepes vagy nehéz fizikai munka), illetve 
  • a munka jellegét. 

A rendelet által megengedett maximális hőfok a munkahelyen 

maximális hőmérséklet a munakhelyen

Forrás: 2. számú melléklet a 3/2002. (II. 8.) SzCsM–EüM együttes rendelethez, 1. táblázat 

Rövid magyarázat a táblázat értelmezéséhez 

Léghőmérséklet: Árnyékban vagy hősugárzástól védve kell mérni száraz érzékelőjű hőmérővel (hagyományos hőmérő).  

Effektív hőmérséklet: Egy komplex mutatószám, amely figyelembe veszi a léghőmérsékletet, a relatív páratartalmat és a légsebességet is.   

Korrigált effektív hőmérséklet: Szintén komplex mutatószám, amely az effektív hőmérséklet adatain túl a hősugárzást is figyelembe veszi.  

Ha a táblázat 3. oszlopában előírt léghőmérséklet nem valósítható meg, akkor az effektív, illetve korrigált effektív hőmérsékletet kell figyelembe venni. Ez utóbbit akkor kell alkalmazni, ha a munkahelyen jelentős hősugárzás van. Ilyenkor a méréshez száraz hőmérő helyett ún. glóbusz-hőmérőt kell alkalmazni. 

A rendeletben maximált hőmérsékleteket  

  • álló munkánál 1 m magasságban,  
  • ülő munkánál 0,5 m magasságban 

kell biztosítani.  

Hidratálás a munkahelyen: így járjon el hőségriadó esetén 

A védőital fontosságáról sokan tudnak, de azt már csak kevesen, hogy a biztosításához nem szükséges hőségriadó. Azt ugyanis már akkor hozzáférhetővé kell tenni, ha a munkahelyen a hőmérséklet meghaladja a  24 °C-ot. 

A védőitalt igény szerint, de minimum 30 percenként kell biztosítani, ami lehet ivóvíz, vagy ízesített, alkoholmentes ital is. A védőitalnak 14-16 °C hőmérsékletűnek kell lennie. Ha a védőitalt nem palackozott formában teszi elérhetővé a munkaadó, akkor a dolgozók létszámának megfelelő ivópoharat is biztosítani kell. Fontos, hogy mind a tárolás, mind a kiszolgálás során be kell tartani a közegészségügyi követelményeket. 

Hőségriadót rendeltek el? A pihenőidő is hosszabb lesz! 

Fontos tudni, hogy hőségriasztás esetén nemcsak a hidratálás válik szükségessé, hanem a biztosítandó pihenőidő mértéke is jelentősen módosul, méghozzá attól függően, hogy a munkavállalók nehéz vagy közepes fizikai munkát végeznek. 

Nehéz fizikai munka esetén: 

  • 28,5 °C-nál óránkét 15 perc pihenőidő jár 
  • 30,5 °C-nál óránkét 30 perc pihenőidő jár 
  • 31,5 °C-nál óránként 45 perc pihenőidő jár 
  • 32,5 °C-nál óránként 45 perc pihenőidő jár, plusz hővédő ruha biztosítása is kötelező 

Közepesen nehéz fizikai munka esetén: 

  • 30,5 °C-nál óránkét 15 perc pihenőidő jár 
  • 31,5 °C-nál óránként 30 perc pihenőidő jár 
  • 32,5 °C-nál óránként 45 perc pihenőidő jár, plusz hővédő ruha biztosítása is kötelező 

Hőségriadó esetén az irodai munkát végzők is fáradékonnyá, dekoncentrálttá válnak. A munkavállalók egészségének védelme érdekében biztosítsunk számukra is elegendő pihenőidőt, ellenőrizzük az iroda hőmérsékletét és hívjuk fel a dolgozók figyelmét a megfelelő folyadékbevitelre. A kávé, az energiaital és a cukros üdítők fogyasztása hőségriadó idején még akkor sem javasolt, ha valaki klimatizált irodában dolgozik.