Ellátási lánc megszakadása – Hogyan tudják az általános beszállítók csökkenteni a logisztikai zavarokat?

Az elmúlt években példátlan ellátási lánc zavaroknak lehettünk tanúi. A vállalatok számára ezek a problémák költséges késésekhez, a büdzsé túllépéshez, illetve forgalom- és vevőkieséshez vezettek.

Mindez rendkívül fontos kérdéseket vet fel, különösen a stratégiai ágazatok és piacok számára. Ennek az összetett helyzetnek a kezelésére az ellátási lánc vezetőinek és szervezeteinek megfelelően fel kell készülniük. Ellátási láncaik biztonságát például azzal erősíthetik, ha általános beszállítókat választanak.

Ellátási lánc megszakadása: a jelenség és okainak megértése

Elsőként a COVID-19 világjárvány volt az, amely megzavarta a globális ellátási láncot és a gazdaságot. A szállítási késéseket fokozatosan növelte a készlethiány, különösen az alapvető alkatrészek hiánya. Épp hogy elindult a világjárvány utáni gazdasági fellendülés, az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktus miatt ismét ellátási lánc zavarok keletkeztek. Ez a geopolitikai válság újabb nehéz körülményeket teremtett az ellátási láncban azáltal, hogy

  • súlyosbította a rendelkezésre állási feszültségeket és
  • emelkedett a nyersanyagok ára.

Ezek az események rávilágítottak a különböző szereplők közötti függőségi és kölcsönös függőségi kapcsolatokra. Számos szervezet és ország számára Oroszország a földgáz, az olaj és a nyersanyagok (például alumínium, nikkel, titán stb.) nélkülözhetetlen forrása volt.

Ugyanakkor bizonyos piacokon belül is erős a kölcsönös függőség. Az ellátási lánc egyes láncszemei nehezen tudnak lépést tartani a változásokkal. Ebben a feszültséggel és bizonytalansággal teli bonyolult környezetben a szervezeteknek meg kell erősíteniük ellátási láncaikat, hogy biztosítani tudják az üzletmenet folytonosságát.

Az ellátási lánc megszakadása: milyen új stratégia jöhet szóba?

Az ellátási lánc megszakadásával szembesülve a szervezetek újragondolták stratégiájukat. Jelenleg egy rugalmas ellátási lánc kiépítésén dolgozik számos szereplő, amely képes a külső tényezők okozta zavarokat csökkenteni. Az előrelátás minden eddiginél fontosabbá vált.

Vertikális integráció

A vállalatok dönthetnek úgy, hogy új stratégiai tevékenységeket integrálnak termelési műveleteikbe, hogy jobban ellenőrizzék értékláncukat. Ez azt jelenti, hogy beszállítóik, forgalmazóik vagy kiskereskedelmi üzleteik fölött ellenőrzési jogot szereznek pl. azáltal, hogy tulajdonjogra tesznek szert. Egy ilyen stratégia lehetővé teszi az ellátási láncok hatékony kezelését és a lehetséges zavarok feletti ellenőrzés maximalizálását.

Adatelemzés

Az adatoknak köszönhetően a cégek ma már gyorsan elemezhetik a beszerzési ciklusokat. Ezt követően képesek minimalizálni a fennakadásokat, javíthatják az ellátási lánc ellenálló képességét és biztonságát, valamint azonosíthatják a lehetséges szűk keresztmetszeteket annak érdekében, hogy fokozzák reagálóképességüket.

Bimodális rendszer bevezetése

A vállalatoknak jogos érdeke, hogy két munkamódszert kombináljanak. Az első módszer az ismertek előrejelzésére és felhasználására, míg a második az új problémák feltárására és kísérletezésére összpontosít. Az ötlet az, hogy az ellátási láncot aláásó külső eseményekre válaszul gyors változtatásokat tudjanak kezdeményezni a működési módszerekben.

Mindkét stratégia számára előnyös az általános beszállítók és forgalmazók kiválasztása, különösen, ha indirekt beszerzésről van szó. A vállalatok számára ez óriási időmegtakarítást és bizonyos fokú biztonságot jelent az ellátási lánc megszakadása ellen.

Az ellátási lánc megszakadása: az általános beszállítókkal való együttműködés előnyei

Szakosodott versenytársaikkal ellentétben az általános beszállítók és forgalmazók termékek és szolgáltatások széles skáláját kínálják. Szerepük felbecsülhetetlen értékűnek bizonyulhat a beszerzési nehézségek enyhítésében.

A beszerzési források diverzifikálása

A generalista beszállítók sok szereplővel (gyártókkal és beszállítókkal) dolgoznak együtt, lehetővé téve számukra, hogy kiterjedtebb beszerzési hálózatra támaszkodjanak. Ha valamelyik beszállítójuk zavarokat tapasztal, gyakran találnak alternatívákat a logisztikai lánc mozgásban tartására.

A Kyu Associates menedzsmentre szakosodott tanácsadó cég által közzétett legfrissebb ellátási lánc kockázati jelentése szerint sok vállalat (71%) tervezi a kettős beszerzés fejlesztését, jelentős részben helyi forrásból.

Váratlan keresletnövekedés kezelése

A legtöbb iparágban a szükségletek kiszámíthatatlansága a kereslet hirtelen megugrásához vezethet. Az általános beszállítók jobban felkészültek ezeknek a váratlan ingadozásoknak a kezelésére, mivel gyakran nagyobb raktárkészlettel rendelkeznek, és gyorsan átcsoportosíthatják erőforrásaikat a sürgős igények kielégítésére.

A potenciális függőségek csökkentése

A speciális termékekre szakosodott beszállítók gyakran kritikus láncszemek az ellátási láncban. A vállalatok különösen kiszolgáltatottak ezen beszállítókkal kapcsolatos problémák esetén, ha nem terveztek alternatívát. A beszállítói forrásaik általános beszállítókkal való diverzifikálásával a vállalatok csökkenthetik függőségüket bizonyos beszállítóktól. Ez segíti a kockázatkezelést és -csökkentést, és így hozzájárul az üzletmenet folytonosságának fenntartásához.

Az ellátási lánc megszakadása és általános beszállítók: mik a problémák?

Bár az általános beszállítókkal való együttműködés számos előnnyel jár, néhány kihívást is jelent.

Minőség és megfelelőség

Fontos, hogy olyan általános beszállítókkal és forgalmazókkal dolgozzunk együtt, akik teljes mértékben kézben tartják a termékkínálatukat, mert csak így lehet garantálni az egyenletes minőséget és megfelelőséget. Ez bizonyos iparágak, például a gyógyszer- és élelmiszeripar esetében még kritikusabb, mivel ezekre szigorú szabályozási követelmények vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy szigorú minőség-ellenőrzési eljárásokat kell végrehajtani annak biztosítása érdekében, hogy az áruk megfeleljenek az előírt szabványoknak.

Szállítói kapcsolatok

A beszállítói kapcsolatok kezelése minden beszerzési stratégia kulcseleme. Az általános beszállítókkal, akárcsak a szakosodott beszállítókkal, fontos szilárd, mindenki számára előnyös kapcsolat kialakítása. Ennek elérése érdekében a vállalatok befektethetnek az ellátási lánc kezelésébe és a teljesítménykövető rendszerekbe, hogy biztosítsák a hatékony együttműködést az összes beszállítóval.

Végső soron az általános beszállítók és a szakosodott beszállítók közötti választás az egyes vállalatok egyedi igényeitől függ. Az általános beszállítók kiválasztása azonban minden bizonnyal segíti a teljes ellátási lánc biztonságát. Agilisabb és rugalmasabb megközelítést biztosít a logisztikai lánc megszakításainak enyhítésére, miközben hatékonyan reagál a változó igényekre.

Az ellátási források diverzifikálása, a keresleti csúcsok kezelése, az egyes beszállítóktól való függés csökkentése… ezek mind olyan eszközök, amelyek segíthetik a vállalatokat az üzletmenet folytonosságának fenntartásában az ellátási lánc megszakadásai során, nem beszélve a jövőbeli kockázatok csökkentéséről.

Töltse le „Az 5 legfontosabb előny, ha európai beszállítót választ” című infógrafikánkat!


További cikkek az Ön számára