Drótkerítés építése

A drótkerítés a legolcsóbb kerítés típus. A kedvező ára mellett az építésének egyszerűsége teszi népszerűvé. Cikkünkben lépésről lépésre bemutatjuk a drótkerítés építésének menetét.  Milyen típusú drótkerítést válasszunk?  A hagyományos drótfonat egyszerű, de tartós és masszív eredményt ad. Hátránya, hogy az építéséhez többféle szerszámra és több segítő kézre is szükség van. Az úgynevezett táblás drótkerítés esztétikus […]

A drótkerítés a legolcsóbb kerítés típus. A kedvező ára mellett az építésének egyszerűsége teszi népszerűvé. Cikkünkben lépésről lépésre bemutatjuk a drótkerítés építésének menetét. 

drótkerítés építés

Milyen típusú drótkerítést válasszunk? 

A hagyományos drótfonat egyszerű, de tartós és masszív eredményt ad. Hátránya, hogy az építéséhez többféle szerszámra és több segítő kézre is szükség van. Az úgynevezett táblás drótkerítés esztétikus és modern, nagyon gyorsan telepíthető minimális szerszámokkal, az ára viszont jóval borsosabb, mint a hagyományos drótkerítésé. Hogy melyiket választjuk, az  elsősorban pénztárca függő, de érdemes mérlegelni a következőket is: 

  • Mezőgazdasági területek és egyéb nagy területek körbekerítésekor a hagyományos drótkerítés észszerűbb választás, hiszen ilyenkor az esztétikum kevésbé meghatározó. Hatalmas összegeket spórolhatunk meg, ha az egyszerűség mellett tesszük le a voksunkat. 
  • Ha vadkár elleni védekezés miatt szeretnénk drótkerítést építeni, érdemes megnézni a facsemetékhez tervezett dróthálót, és a nyúlhálót is. Elképzelhető, hogy a probléma megoldására ezek is elégségesek.  
  • Ha kötött, agyagos vagy sziklás talajon kell dolgoznunk, érdemes megfontolni a táblás drótkerítést, mert azok zártszelvényeit (fogadó oszlopait) minimális ásással is rögzíthetjük, illetve ezekhez beton alapozás helyett készen is vásárolhatunk lábazati elemeket. 
  • Ha a drótkerítésre azért van szükségünk, mert egy kisebb, néhány négyzetméteres védett, zárt területet szeretnénk kialakítani, építhetünk biztonsági drótkerítést is. Ezek telepítése rendkívül egyszerű, bármilyen alakzat kialakítható belőle, illetve mobil is. 

Milyen szerszámokra lesz szükségünk a drótkerítés építéséhez? 

  • Talajfúróra az oszlopok helyének kiásásához, amivel pontosan és viszonylag gyorsan dolgozhatunk. Talajfúró hiányában egy erős, építőipari földmunkákra tervezett ásóval is dolgozhatunk, de ez esetben lényegesen nagyobb fizikai erőre lesz szükség, illetve több földet kell majd megmozgatnunk, illetve a végén tömörítenünk. 
  • Vízmértékre a drótkerítés oszlopainak pontos pozicionálásához. 
  • Fogóra és drótvágóra, de ha nagy területet kell körbekerítenünk, akkor egy pneumatikus olló beszerzését vagy bérlését is érdemes megfontolni, mert ezzel kímélhetjük a kézízületeinket. 
  • Mérőszalagra, amiből érdemes a hagyományos háztartási mérettől (5 m) nagyobbat választani, mondjuk egy 20 méteres verziót.  

Kerítésdrót beszerzése és az egyéb kiegészítők 

Kerítésdrót gyártásával és forgalmazásával számos cég foglalkozik. A szállítási költségek minimalizálása érdekében érdemes elsőként a helyi tüzépeken érdeklődni. Nagy mennyiség rendelése esetén célszerű egyedi árajánlatot kérni, mert a listaárakhoz képest jelentős kedvezményt kaphatunk, ami az összköltséget tekintve nem elhanyagolható megtakarítást jelenthet. 

A kerítésdrót beszerzésekor számítsuk ki a pontos kerületet és kalkuláljunk némi ráhagyással is. A feszítőhuzalból 3 sorra lesz szükség, egy alul, egy felül, egy pedig középen fut majd, tehát ebből a kerület háromszorosára lesz majd szükségünk. Szintén kalkuláljunk némi ráhagyással.  

A kerítésoszlopok akkor mutatnak majd szépen, ha egyenlő távolságra helyezkednek el. A leggyakoribb a 2, a 2,5 és a 3 méteres oszlopköz. Ha olyan kapura van szükség, amin nagyobb járművek is közlekednek majd (pl. traktor, teherautó), akkor feltétlenül tervezzük meg annak helyét, mert ott nagyobb oszlopközt kell majd hagynunk. Kiskapukhoz 1,5 méteres oszlopköz, nagykapuhoz 4-5 méteres oszlopköz szükséges. 

Táblás drótkerítés vásárlása esetén némileg egyszerűbb dolgunk van, mert a táblák mérete egyben meghatározza az oszlopközöket is. Amit viszont át kell gondolnunk, az a szükséges sarokelemek és a rögzítőbilincsek száma. A táblás drótkerítést forgalmazó cégek szakemberei általában készséggel segítenek a tervezésben, érdemes segítséget kérni tőlük. 

Kerítés építés menete 

1. Mérjük ki pontosan a sarkokat, fúrjuk ki és rögzítsük a sarki oszlopokat. Ez megadja számunkra az igazodási pontokat.  

2. Ehhez feszítsük ki a vezérzsinórt. 

3. Mérjük ki az oszlopközöket és fúrjuk ki a helyüket a zsinór mentén. A lyuk mélysége akkora legyen, hogy oszlopot ¼ részben a talajba tudjuk süllyeszteni akkor is, ha beton alapba kerülnek a tartóoszlopok. Ha csak földbe ássuk az oszlopokat, gondosan tömörítsük a talajt körülötte és közben rendszeresen ellenőrizzük a vízszintet. Ha beton alapba kerülnek az oszlopok, várjuk meg a kötési idő leteltét a munka folytatása előtt. 

4. Ellenőrizzük az oszlopok pozícióját. Ha belenézünk az oszlopsorba, akkor egy tökéletesen síkban lévő mintát kell látnunk, vagy sem jobbra, sem balra nem szabad, hogy oszlop lógjon ki. Valójában szinte csak az első oszlopot kell látnunk. 

5. Húzzuk ki a feszítőhuzalokat három sorban és rögzítsük őket az oszlopokhoz. Ügyeljünk a vízszintre és megfelelő feszességre. 

6. Tekerjük ki a dróthálót és rögzítsük a fonatot a vezérdrótra (legfelső feszítőhuzal). 

7. Kötözőhuzallal rögzítsük a dróthálót az oszlopokhoz. 

A drótkerítés építése nem ördöngösség, akár minimális barkácstudással rendelkezők is bátran belevághatnak, az eredmény pedig egy tartós és masszív kerítés lesz.