Betonfesték használata: hogyan fessünk betont kültéren?

Hogyan fessünk betont? Mivel javítsuk a kisebb hibákat festés előtt? És milyen betonfestéket válasszunk, ha ipari területen van szükség színezésre?

A beton egy igen sokoldalú anyag, amit felületkezeléssel és betonfesték használatával még tartósabbá tehetünk. Hogyan fessünk betont? Mivel javítsuk a kisebb hibákat festés előtt? És milyen betonfestéket válasszunk, ha ipari területen van szükség színezésre? Olvassa el praktikus tanácsainkat! 

betonfesték használata kültéren

Mielőtt belevágnánk a beton festésébe 

Semmilyen eszközt és alapanyagot ne vásároljunk meg a terület felmérése és alapos átvizsgálása előtt, mert csak így kapunk pontos képet arról, hogy pontosan milyen előkészítő munkákra lesz szükség a betonfestés előtt. Ahogy fal, fa, vagy fém felület festése előtt, úgy a beton átszínezése előtt is szükség lehet hibajavításra, illetve alapozásra.  

A következő kérdéseket tegye fel magának: 

1. Kültéri betont szeretne festeni vagy beltérit?  

Ha pl. betonkerítést festene, a munka nem végezhető el bármikor, figyelembe kell vennie az időjárási körülményeket. Általánosságban igaz, hogy a festékek fagyos időben nem használhatóak, de a nyári hőségben is ügyelni kell arra, hogy a beton felülete ne legyen túlhevülve. A betonfesték használatakor a gyártók általában azt javasolják, hogy csak +10 Cº fölött használjuk, a felület pedig ne legyen melegebb 25 Cº. Esőben és tűző napon betont festeni nem szabad, mert az egész munkánk kárba veszhet. Ha beltéren, pl. garázsban, műhelyben, raktárban szeretnénk betont festeni, általában könnyebb dolgunk van, mert a hőmérsékleti tartomány az év nagy részében ideális lehet. 

2. Vannak-e sérülések, kopások a beton felületén? 

Vegye szemügyre a teljes felületet! Ha repedéseket, lyukakat, kipergő kavicsszemeket, pergő cementet lát, akkor a felület a betonfesték felhordása előtt meg kell erősíteni. A Rocol extrém szilárd epoxi bentonjavító anyaga jó választás lehet. Ezzel akár teherrámpák felülete is javítható, az olyan általános igénybevételű felületek, mint lépcső, vagy járda, meg sem kottyan neki. És van még egy fontos tulajdonsága: nem tartalmaz vizet vagy más olyan anyagot, ami száradás közben a felhordott anyag térfogatát csökkentené. Vagyis nem kell attól tartanunk, hogy egy betömött lyuk vagy repedés a száradás után elválik a felülettől. 

3. Miért szeretnénk betonfestéket használni? 

Fontos kérdés, mert egészen más anyag való dekorációs célú színezésre és más munka-, illetve balesetvédelmi jelölésekre, közlekedési útjelekre. Ha a betonfestéket dekorációs céllal szeretnénk használni, akkor vödrös vagy dobozos kiszerelésű betonfestéket kell vásárolnunk. A kínálat igen széles, szinte valamennyi barkácsáruházban és festék szakáruházban be tudjuk szerezni. Ha viszont azért van szükségünk betonfestékre, mert a parkolóban vagy a raktárban kell felfesteni különféle jelzéseket (pl. parkolóhely, záróvonal, veszélyes terület stb.), akkor speciális betonfestékre van szükségünk. Ilyen jelölőfestékeket és a felhordásukhoz szükséges jelölőkocsikat a Manutan kínálatában is talál. Az Easyline Edge speciális festékek például alkalmasak gyárak, parkolók, kereskedelmi és raktárhelyiségek jelölésére. A spray formátumú festéket a jelölőkocsiba kell helyezni, amivel 50, 75 és 100 mm széles, éles vonalak gyors és tiszta kijelölése lehetséges. 

A legjobb betonfestéket keresi? A felhasználás helye és célja szerint válasszon! 

Ha a nagy, ismert márkák termékeiből választunk, kicsi a valószínűsége, hogy csalódnánk a betonfesték minőségében és tartósságában. A betonfestékek típusával viszont tisztában kell lennünk, mert más-más tulajdonságokkal rendelkeznek: 

  • Szemcsés lábazat- és betonfestékek: Betonkerítések festésére, betonlábazatok színezésére alkalmasak. Elsősorban kültérre ajánlott, kopás-, olaj- és időjárásálló. A kisebb glettelésből, hajszálrepedésből eredő hibákat eltünteti, mert a nagyobb szemcseméret miatt nem sima, hanem enyhén strukturált felületet képez. Ez egyben a hátránya is, mert az apró szemcsék felületén a szennyező anyagok (pl. finom por) meg tud tapadni. Éppen ezért olyan felületre, amely állandó szennyezésnek van kitéve (pl. gyalogos vagy gépjárműforgalom), nem ajánlott. 
  • Garázsfesték: A garázsfesték néven forgalmazott anyagokat betonra, illetve gipszes és cementes aljzatra is fel lehet hordani. Bel- és kültéren is használható festéktípus, amit sokoldalúan használhatunk garázsban, műhelyben, járdán, teraszon, pincében. A festék száradása után egy sima felületű, műgyanta kinézetű felületet kapunk, ami ellenálló a sóval, hólével, olajjal, benzinnel, tisztítószerekkel szemben is. 
  • Jelölőfestékek: Ahogy már fentebb is írtuk, elsősorban ipari célra használják utak, parkolóhelyek, biztonsági zónák, veszélyzónák, rakodási területek stb. jelölésére. Nagy kopásállósággal rendelkezik, amire sokszor a „tangoncázható” kifejezést is használják. Különféle színekben kapható, így a felhordott jelölés egyben fontos információtartalommal is bír a területen dolgozók számára (pl. zöld a biztonsági zóna, sárga a figyelmet igénylő terület, piros a veszélyes terület). A jelölőfestékek a többi betonfestékhez képest extrém gyorsan száradnak (kb. 10 perc). 
  • Ideiglenes betonfestékek: Speciális festéktípus, amit elsősorban az építőiparban használnak. A spray formátumú festék jól tapad a betonra, de csak kb. 2-3 hónapot bír.  

A betonfesték használata 

  • A felületről el kell távolítani a laza, pergő részeket. 
  • Az olaj- és zsírfoltokat le kell mosni. 
  • Ezt követően hordjuk fel a betonjavító anyagot, amelynek a száradási ideje kb. 8 óra. 
  • A nedvszívó felületen alapozás szükséges (gipsz- és cement felületek). Az alapozás történhet mélyalapozóval vagy a betonfesték 1:1 arányban vízzel hígított, ecsetes felhordásával is.  
  • A festék felhordása előtt ellenőrizzük a hőmérsékletet (általában +10 Cº fölötti léghőmérséklet és 25 Cº alatti felületi hőmérséklet javasolt, de az egyes festékmárkák között eltérés lehet, ezért mindig ellenőrizzük a gyártó pontos utasításait). 
  • A betonfesték felhordásához használhatunk ecsetet és struktúr hengert is. 
  • Az első réteg felhordását 10% víz hozzáadásával érdemes elvégezni. 

Mennyi idő alatt szárad meg a betonfesték? 

A leggyakrabban használt szemcsés betonfesték esetében többféle száradási időt is megkülönböztetünk. Hőmérséklettől és páratartalomtól függően általában 4 óra elteltével már lépésálló a felület, 24 óra elteltével pedig burkolható. Viszont az intenzív igénybevétel (pl. járműforgalom megkezdése) csak 3-5 nap száradás után lehetséges. Ettől lényegesen eltér a jelölésre használt betonfestékek száradási ideje, mert azok extrém gyorsan kötnek és kb. 10 perc alatt megszáradnak. 

A festés megkezdése előtt gondoskodjon megfelelő védőfelszerelésről, különösen, ha aeroszol típusú betonfestékkel dolgozik!