Beszerzési tanácsok: Milyen típusú tárolószekrényt érdemes beszerezni az irodába?

Olvassa el a Manutan beszerzési tanácsait az Ön és dolgozói igényeinek megfelelő irodai tárolószekrény megtalálásához

Új irodájukba keres szekrényeket? Térelválasztóként is funkcionáló szekrényeket szerezne be egylégterű (open office) munkahelyre? Ha jó elrendezésű irodát és hatékony munkahelyet szeretne, muszáj irodai szekrényeket is terveznie a helyiségbe. De hogyan lehet biztos abban, hogy az Ön és dolgozói igényeinek megfelelő modellt választja? Beszerzési tanácsaink segítik a döntés meghozatalában.

Fa vagy fém: anyagopciók irodai szekrényekhez

Az irodai szekrények két kategóriába sorolhatók: fából készült szekrények és fémszekrények. Bár az anyag megválasztása a stílus szempontjából fontos, az is számít, mire és hol fogják a szekrényt használni. Az alábbiakban felsorolunk néhány tényezőt, mely segít a választásban.

Fa a kellemes irodai környezetért

Gyakran találunk fából készült szekrényeket “klasszikus” irodai környezetekben. Az ilyen szekrények elegáns stílusa dekoratív jelleget kölcsönöz az irodai térnek, valamint kellemes légkört teremt. Bár ezek kevésbé tartósak, mint a fémszekrények, a fából készült szekrények rendszerint elég erősek az iratok és irodai kiegészítők tárolásához.

Fém a tartósság érdekében

A fémszekrények jelentősége ipari környezetben nyilvánul meg, de jól illenek irodai környezetbe is. Rengeteg kivitelben és sok különböző ajtótípussal kaphatók, ellenállnak a nedvességnek és nagyon egyszerű takarítani azokat. Rendkívül tartósak és nagy terhelést is elbírnak, különösen, ha egy darabból készülnek.

A fémszekrények nemcsak tartósabbak, hanem korlátlan kombinációban és színben állnak rendelkezésre.

Bár az irodai szekrények vázaként leggyakrabban fát és fémet használnak, más anyagok (például PVC) is használhatók a belső szerelvényekhez és zárakhoz. Ezenkívül a fémszekrény tetejének vagy ajtóinak testre szabásával tetszetős fa és fém kombinációk jöhetnek létre.

Az irodai szekrényváz opciói

Attól függően, mennyire erős szekrényt szeretnénk, két típusú szekrényváz közül választhatunk: egy darabból álló-, valamint lapra szerelt váz.

Egy darabból álló irodai szekrények

Az egy darabból álló irodai tárolószekrények acélból készülnek. Ezek szerkezete elég erős nagyobb terhelés esetén is, így kiürítés nélkül is mozgathatóak. A belső polcok természetesen állíthatók, a szekrények tartalmát igényeinek megfelelően rendezheti el. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmét arra, hogy mielőtt egy darabból álló szekrény vásárlása mellett dönt, meg kell győződnie arról, hogy a szekrényt valóban végig be lehet vinni a helyiségbe anélkül, hogy darabokra kellene szedni. Ezért le kell mérnie a lift, a lépcsőház és az ajtó pontos méreteit egy ilyen szekrény megrendelése előtt.

Lapra szerelt irodai szekrények

Az összes többi irodai szekrény lapra szerelt. Akár fából, akár fémből készül, a helyszíni összeszereléshez szükséges alkatrészekkel együtt érkezik, melynek darabjait a helyszínen a vevőnek kell összeraknia. Könnyebben hozzáférhető, könnyű összeszerelni, illetve elég stabil és tartós irodai használathoz.

Irodai szekrényajtók típusai

Attól függően, hol akarja a szekrényt elhelyezni és mekkora tér áll rendelkezésre, számos ajtó közül választhat az irodai tárolási megoldásokhoz. Ez lehetővé teszi Ön számára, hogy tökéletesen az igényeire szabja az iroda berendezését.

Lengőajtós szekrények

A lengőajtós irodai szekrény a legáltalánosabb, így a legmegfizethetőbb. Klasszikus nyitórendszere, mely egy vagy több csuklópántból áll, egyszerű hozzáférést biztosít a szekrény tartalmához. Ugyanakkor az a hátránya, hogy több teret foglal el, mivel az ajtó teljes kinyitásához is helyet kell biztosítani. Mind fából készült, mind fémszekrények kaphatók lengőajtós kivitelben.

Harmonikaajtós szekrények

A harmonikaajtós szekrények helytakarékosak a lengőajtós szekrényekhez képest. Az ajtók zárt állapotban egy vezetősínen csúsznak, ezzel csökken a nyitáshoz szükséges hely. Ez a rendszer mind fából készült, mind fémszekrényekhez rendelkezésre áll. Előnye, hogy a szekrény teljes tartalma belső helyveszteség nélkül hozzáférhető.

Tolóajtós szekrények

A tolóajtós szekrények még több teret takarítanak meg, mivel nem kell külön tér a kinyitásukhoz. Ezért a legszűkebb terekbe is bekerülhetnek, függetlenül attól, hogy kis irodáról, egylégterű iroda sarkáról vagy folyosóról beszélünk. Az ilyen típusú szekrény egyetlen hátránya, hogy nem lehet hozzáférni egyidejűleg a szekrény teljes tartalmához. Egyszerre csak az egyik ajtó nyitható ki, majd a másik, hogy mindenhez hozzá lehessen férni a szekrényben.

Redőnyajtós szekrények

Ilyen ajtó csak fémszekrényeknél áll rendelkezésre. A redőnyajtónak sok előnye van, a legfőbb ezek közül, hogy viszonylag halkan nyitható ki, ezért ideális open office munkahelyeken. Ezenkívül ez az ajtó teljesen kinyílik, így egy pillantás alatt áttekinthető a szekrény teljes tartalma. A redőnyajtós szekrények kis terekben is alkalmazhatók, mivel nem szükséges külön helyet tervezni az ajtók kinyitásához.

A dokumentumok biztonságának figyelembevétele

Ha az irodai szekrényekben bizalmas vagy érzékeny adatokat szeretne tárolni, a zárható kivitelt kell választania. Dokumentumainak biztonságos megőrzésében több módszer nyújthat segítséget. A legnépszerűbb a beépített, kulcsra zárható szekrény. Ha azt szeretné, hogy több dolgozó férjen hozzá ezekhez az iratokhoz, választhatja a kódos zárat, mely beépíthető vagy később beszerelhető az irodai szekrénybe.

Belsőépítészeti terv alapján kiválasztott irodai szekrény

Nem mindegyik irodai szekrény rendelkezik ugyanazokkal a tárolási funkciókkal. Ez fontos szempont, amit figyelembe kell vennie irodabútor vásárlásakor. A rendelkezésre álló tárolási rendszerek áttekintése.

Csúszósín, melynek segítségével könnyen rendezhetők a dokumentumok

Bizonyos irodai szekrények csúszósínnel vannak ellátva vagy azzal kiegészíthetők, mely segítségével fel tudja függeszteni az aktákat és mappákat. Ez a kényelmesen kialakított rendszer könnyű hozzáférést tesz lehetővé minden dokumentumhoz, valamint jól szervezett iktatási megoldást nyújt.

A teleszkópos keret egy másik iratelrendezési lehetőséget nyújt, mely még inkább megkönnyíti a függő irattartó mappákhoz való hozzáférést, mivel egy teljes sor kihúzható a szekrényből.

Minden egyéb tárgy tárolására szolgáló polcok

Az irodai szekrények többségében a polcok magassága állítható, így azok magassága a tárolási igényeknek megfelelően módosítható. A legtöbb szekrényhez külön polcok vásárolhatók a 100%-ban személyre szabható belső elrendezéshez.

Egyéb rendelkezésre álló tárolási kiegészítők

Akár csúszósínnel, akár teleszkópos kerettel vagy polcokkal ellátott szekrényt választ, különböző kiegészítők állnak rendelkezésre, hogy segítsenek az irodai szekrény tartalmát elrendezni. Például a mappák egyszerűen felfüggeszthetők úgy, hogy a polcot kiegészíti egy erre a célra szolgáló tárolóval, sőt, irodaszereit fiókos rekeszekbe vagy dobozokba rendezheti. A rendelkezésre álló magasságtól függően azok egymásra is rakhatók! A kisméretű kiegészítők és dobozok kombinálásával testreszabott tárolási lehetőségekhez juthat a legjobb áron.

Szabványok, melyeket a megfelelő szekrény kiválasztásakor ismernie kell

Sok irodai berendezésnek (tárolóbútornak, irodaszéknek, válaszfalnak stb.) meg kell felelnie bizonyos biztonsági, ergonómiai, alkalmazhatósági, tartóssági és környezetvédelmi elvárásnak. Ezek egy részét jogszabály vagy szabvány írja elő. Az irodai szekrényekre több szabvány is vonatkozik. Ezek a szabványok a termékleírásban, az irodai szekrény kiválasztásakor megtekinthetők.

Környezetvédelmi szabványok

Több olyan környezetvédelmi szabvány alkalmazható az irodai szekrényekre, amelyek segítenek irodáját környezetbarát termékekkel berendezni:

  • Az FSC (Erdőgondnoksági Tanács) szabványa, melyben 3 különböző jelölést alkalmaznak (FSC 100%, FSC újrahasznosított és FSC vegyes). Ezek tanúsítják, hogy a fából készült termékek újrahasznosított rostokból vagy fenntartható folyamatokkal újrahasznosított fából készültek.
  • A PEFC szabvány (Program az erdőtanúsítás elősegítésére), mely garantálja, hogy az Ön irodai szekrényének gyártása során felhasznált fa fenntartható erdőgazdaságból származik.

Tűzvédelmi szabványok

A tűzvédelmi szabványok tűzállóságuk alapján sorolják be az anyagokat. A nem éghető anyagok besorolása M0, az M4 besorolású anyagok fokozottan tűzveszélyesek.

Az Ön helyiségeinek és dolgozóinak biztonsága érdekében azt ajánljuk, hogy NF EN 1021-1 és 1021-2 tanúsítvánnyal rendelkező irodai szekrényeket válasszon, melyek garantálják, hogy a bútor ellenáll a cigaretta vagy gyufa által okozott gyulladásnak.


Termékajánló:

További cikkek az Ön számára