Asztalmagasság beállítása a munkahelyen

Aki számítógép előtt dolgozik, annak fontos tudni, hogy nemcsak az irodaszék magasságát, hanem az íróasztalt is úgy kell beállítani, hogy az ülő munka a legkevésbé legyen megterhelő a szervezet számára. Cikkünkből megtudhatja, hogyan kell a munkahelyi asztal magasságát helyesen beállítani.  Az ergonómia fontossága  Bár az ergonómiát sokan a kényelemmel azonosítják, valójában attól sokkal több: az […]

Aki számítógép előtt dolgozik, annak fontos tudni, hogy nemcsak az irodaszék magasságát, hanem az íróasztalt is úgy kell beállítani, hogy az ülő munka a legkevésbé legyen megterhelő a szervezet számára. Cikkünkből megtudhatja, hogyan kell a munkahelyi asztal magasságát helyesen beállítani. 

az ideális munkahelyi asztalmagasság beállítása az irodában

Az ergonómia fontossága 

Bár az ergonómiát sokan a kényelemmel azonosítják, valójában attól sokkal több: az egészségmegőrzés egyik sarokköve. Ülő munka esetén a helyes testtartás kulcsfontosságú, ha szeretnénk elkerülni a mozgásszervi megbetegedéseket, a hát-, a nyak- és a derékfájást, illetve az ízületi gyulladásokat. Egy korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a foglalkozási ártalmakon belül mintegy 87%-ot tesznek ki ezek a megbetegedések, ami a munkából való kiesés mellett a társadalombiztosításra is hatalmas terheket ró. 

Franciaországban például ágazatokra bontva dokumentálják, hogy hány nap betegszabadsággal járnak a mozgásszervi megbetegedések. A számok egészen megdöbbentőek: 

  • 860 000 kieső munkanap évente a közlekedési ágazatban, 
  • 1,5 millió kieső munkanap évente a kereskedelmi ágazatban, 
  • 930 000 kieső munkanap évente az élelmiszeripari ágazatban, 
  • 440 000 kieső munkanap évente a higiéniai ágazatban, 
  • 1,8 millió kieső munkanap évente az építőipari ágazatban, 
  • 2,3 millió elvesztegetett munkanap évente az egészségügyi és a szociális ellátási ágazatban. 

(Forrás: A munkahelyi légkört és a produktivitást befolyásoló tényezők

Amikor tehát az ergonomikus irodai bútorok és eszközök jelentőségét hangsúlyozzuk, akkor a kényelem mellett az egészségmegőrzésre és a megelőzésre is gondolni kell.  

Ergonomikus munkahelyi asztal kiválasztása 

Az ergonomikus irodaszékek már viszonylag széles körben elterjedtek, de az íróasztalok sokszor még mindig fix, szabványméret szerinti magasságúak, ami általában 70-80 cm között van. Ez megfelelő egy átlagos magasságú munkavállaló számára, viszont az alacsonyabb és a magasabb kollégák számára kényelmetlen. A fix magasságú íróasztal mellett aki túl alacsony, az kénytelen lesz magasabbra állítani a székét, hogy a karjai kényelmesen támaszkodhassanak az asztallapon. Ezzel a beállítással viszont a lábai kerülnek helytelen pozícióba, mert azokkal nem tudja teljes talppal érinteni a talajt. Aki pedig túl magas, az könnyen érezheti néhány órányi munka után úgy, mintha „összehajtogatva” ülne a székében, hiszen sem a lábaival, sem a karjaival nem tudja felvenni az anatómiailag helyes testtartást.  

A munkavállalók egészsége érdekében sokat tehetünk azzal, ha állítható magasságú, ergonomikus munkahelyi asztalt választunk. Két alapvető modell létezik, más-más árfekvésben.

Manuálisan állítható magasságú asztal

  • A manuálisan állítható magasságú irodai asztal ideális választás, ha mindenkinek dedikált helye van az irodában. Ilyenkor elég egyszer beállítani a helyes magasságot, amit aztán az adott munkavállaló kényelmesen tud használni. Ez olcsóbb árfekvést jelent, hátránya viszont, hogy egy új kolléga vagy helycsere esetén az asztal magasságát korrigálni kell, ami némi szereléssel jár együtt. 

Motorosan állítható asztal

  • A motorosan állítható magasságú irodai asztal tökéletes választás a desk sharing rendszerben működő irodákba, vagyis ahol a munkavállalók online foglalási rendszerben vagy érkezési sorrendben választhatnak munkaállomást maguknak. Ilyenkor előfordulhat, hogy az adott asztalnál minden nap más-más kolléga dolgozik, akiknek természetesen a testmagasságuk is eltérő lesz. A motorosan állítható magasságú íróasztalnál egy gombnyomással be tudják állítani az ideális pozíciót. Az árfekvése drágább ugyan, de ahogy már említettük, az ergonómia végső soron az egészségmegőrzésről szól. 

Mindkét típusnál találunk olyan modelleket, amelyek álló munkavégzéshez is beállíthatók. Ezt a lehetőséget nagyra fogják értékelni a gerincproblémákkal küzdő kollégák, mert egy már kialakult gerincbetegségnél az ülő munka tovább ronthatja a beteg állapotát. De a szakemberek egyébként is azt javasolják, hogy lehetőség szerint gyakran váltogassuk a testhelyzetünket, így az álló munkavégzésre alkalmas íróasztalok mindenki számára előnyösek. 

Munkahelyi asztal magasság: hogyan állítsuk be? 

Az íróasztal magasságának beállításához ismernünk kell a helyes ülés szabályait. Számítógép előtti munkavégzéskor a következő feltételeknek kell megfelelni: 

  • Az alkar kényelmesen feküdjön fel az asztallapra úgy, hogy a könyök is érintse azt. 
  • Az alkar és a felkar kb. 90-110º-os szöget zárjon be. 
  • A csuklónak az asztallapon kell lennie, nem támaszkodhat az asztal élére. 
  • Az alkar és a csukló legyen egy vonalban, a csukló ne emelkedjen fel. 
  • A széken ülve mindkét talpunk érintse a talajt. 
  • A comb és lábszár közel derékszöget zárjon be. 
  • A monitor és a szem közötti távolság legyen 50-70 cm. 
  • A monitor szemmagasságba kell, hogy kerüljön, vagyis ha egyenesen, előre nézünk, akkor a monitor felső szélét kell látnunk. 

Ezek alapján már könnyű helyesen beállítani a munkahelyi asztal magasságát, amihez természetesen hozzá kell igazítani az irodaszék magasságát, és nem szabad megfeledkezni a monitor szemmagasságba állításáról sem. Motorosan állítható asztaloknál is ezeket a szempontokat érdemes figyelembe venni, hiszen a munkavállalók nem mérőszalag segítségével fogják az asztal magasságát állítani. A helyes ülés kritériumait kifüggeszthetjük a falitáblára, így a munkavállalók bármikor ellenőrizhetik, hogy az asztaluk magasságának beállítása ergonómiai szempontból megfelelő-e? 

A manuálisan állítható íróasztaloknál ha valaki nem szeretne sok-sok beállítási kombinációval kísérletezni (hiszen azok mindegyike szereléssel jár), segítségül hívhatja az alábbi beállításokat, ami jó kiindulási pont lehet: 

Testmagasság Munkahelyi íróasztal javasolt magassága 
155 cm 56-61 cm 
160 cm 59-65 cm 
165 cm 61-68 cm 
170 cm 63-70 cm 
175 cm 66-73 cm 
180 cm 68-76 cm 

A mozgásszervi betegségek megelőzése érdekében minden olyan munkaállomásra érdemes állítható magasságú íróasztalt választani, ahol a munkavállalók naponta több mint 4 órát képernyő előtt töltenek. 

A Manutan kínálatában széles választékban talál hagyományos és állítható magasságú, ergonomikus íróasztalokat.